-Çatı Katı Günlükleri-

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Akvaryum

21/01/2023

Yine ve yine, yosun problemi
candır temizlikçi ekibi
ellerim çürüdü kazımaktan
Yinede, değdi Allahtan
😁

IMG_20230119_195338.jpg

IMG_20230120_221211.jpg
Temizlemeden önce bütün görüntü çekmeyi unuttum, onun için küçük bir görüntü var. Kısacası yosundan balıklar zar zor görülüyordu. Hala kökte ve kayalarda yosun var ama şahsen onlar doğallık katıyor. Canım bir yandan hem bitki hemde farklı balıklarda eklemek istiyor, bir yandan da çok üşeniyorum, artık bakacağız duruma göre. Şu anlık durumlar gayet iyi.

niloy

Yumurta
Üye
Gary de cherry de baya götürüyorlar. Bütün olarak olduğu gibi koyuyorum. Yemediğine emin misiniz? Bence takmayın ihtiyacı olduğunda elinde sonunda yiyecektir. Nem olması ideal büyüklükte olduğu için problem olmaz.
Bir kendimden şüphe ettim. Azalmayınca yemiyor gibi düşündüm. Çünkü yeni koyduğumda baya belirgin bir azalma oluyor. Sonra olmuyor. Cevap için teşekkür ederim daha dikkatli takip edeyim.

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Salyangoz gary
Güncelleme 26/01/2023

IMG_20230126_211613.jpg
IMG_20230126_211247.jpg
Merhabalar, Gary'nin artık istemeyeceği kadar alanı var😁. 80cm akvaryum aldım. Tabiki de dekoru böyle kalmayacak. Yazın 3-4 şelalesi olan bir paludaryum kurmayı düşünüyorum. Maalesef bitkisiz olacak ama çok hoşuma giderse Gary'yi çıkartıp bitki ekleyebilirim. Aldığım arkadaş ne yaptı bilemiyorum ama arka ve yan camlar çizik içinde. Allah'tan ön camda çok yok. Eve gelip görünce keşke 3 5 daha verip sıfır alsaydım demedim değil ama olsun, yine de iyi.

Faraenn

Yumurta
Üye
Salyangoz gary
Güncelleme 26/01/2023

Ekli dosyayı görüntüle 20898
Ekli dosyayı görüntüle 20899
Merhabalar, Gary'nin artık istemeyeceği kadar alanı var😁. 80cm akvaryum aldım. Tabiki de dekoru böyle kalmayacak. Yazın 3-4 şelalesi olan bir paludaryum kurmayı düşünüyorum. Maalesef bitkisiz olacak ama çok hoşuma giderse Gary'yi çıkartıp bitki ekleyebilirim. Aldığım arkadaş ne yaptı bilemiyorum ama arka ve yan camlar çizik içinde. Allah'tan ön camda çok yok. Eve gelip görünce keşke 3 5 daha verip sıfır alsaydım demedim değil ama olsun, yine de iyi.
Çok güzel olmuş gerçekten bende böyle bir şey isterim ama akvaryumlar aşırı pahalı maalesef.

Kadoin371

Yumurta
Üye
Bahçeden 2 veya 3 tane salyangoz bulmuş tun geri saldın biliyorum fakat parazitliyse ve onlara temas edersen ne gibi şeylerle karşılaşırdın merak ettim (pek fazla bilgim yok böyle bahçe salyangozlarıyla)

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Bahçeden 2 veya 3 tane salyangoz bulmuş tun geri saldın biliyorum fakat parazitliyse ve onlara temas edersen ne gibi şeylerle karşılaşırdın merak ettim (pek fazla bilgim yok böyle bahçe salyangozlarıyla)
Siz sorunca bende merak ettim, şöyle bir araştırayım dedim. schistosomiasis, angiostrongyliasis, fasciolopsiasis, opisthorchiasis, fascioliasis, paragonimiasis ve clonorchiasis Gibi parazitleri taşıyabiliyorlarmış. E bunlar ne dersek, ona da biraz göz attım. Örneğin; schistosomiasis, Dünya'da sıtmadan sonra en yıkıcı parazit hastalığıymış ve bu hastalıktan 200 milyon kişi etkilenmiş. angiostrongyliasis, sıçan akciğer kurdu hastalığıymış. paragonimiasis akciğer sistemi hastalığıymış. Bu parazit hastalıklarının tedavisi var mı bilmiyorum ama yoksa çoğunun sonu ölüme benziyor. Şunu da eklemek istiyorum anladığım kadarıyla buradaki bütün hastalıkların başlıca sebebi kirli suda, toprakta ve yıkanmamış sebze meyvelerde bulunan parazitler. Anlayacağınız korkulması gereken tek salyangozlar değil. Salyangozlarla deri temasında bulunmadan da bu parazitleri alabilirsiniz. Günlüğümde hekim olduğunu söyleyen birinin de kanıt olarak sunduğu kitaptan çekilmiş fotoğraflar vardı, onlara da göz atabilirsin. Doğrudur yanlıştır bilmiyorum.

Faraenn

Yumurta
Üye
Garry ile güncelleme var mı? Bende yavru 7 adet DAS aldım çok küçükler.

Faraenn

Yumurta
Üye
Bu arada aklıma geldi akvaryumdaki çizikleri diş macunu ve yumuşak bir fırçayla ovalayarak yok edebilirsiniz. Bende eskiden denemeişti birçoğunu götürmüştü.

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Selam, uzun süre sonra küçük bir güncelleme var. Aslında güncellemeden ziyade çok basit bir kurulum. IMG_20230305_222457.jpg
IMG_20230305_222444.jpg
IMG_20230305_222433.jpg
Kızılcahamam'dan Topladığım yosunlar bunlar. Güzelce yerleştirip üzerine de dandik bir floresan yerleştirdim. Nem oranını bilmiyorum ama buharlaşıp su damlacıkları oluşturacak kadar nem var diyebilirim. Kurulumu 2 hafta önce yaptım, fotoğrafları da o zaman çektim. Şu an renkleri daha canlı diyebilirim. İçerisinde ot vesaire de çıktı. Bakalım paludaryumda bunları kullanırım belki.

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Güncelleme 19/04/2023

Uzun zaman sonra kayda değer bir güncellemeyle karşınızdayım. Öncelikle karıncaları sahiplendirdim, pek bana göre değilmiş. Belki ilerde tekrar denerim. Şimdi asıl konuya gelelim. 2 Adet biri l5 erkek, biri l4 dişi extatosoma tiaratum sahiplendim. Sahiplenmeden önce araştırma yapmak istedim fakat Türkiye de çok bir kaynak bulamadım. Bu yüzden biraz besleyip tecrübe edindikten sonra güzel bir rehber yazmayı planlıyorum. Zaten günlüğümden de öğrendiklerimi ve tecrübelerimi paylaşırım.
IMG_20230419_125530.jpg
IMG_20230419_125524.jpg
IMG_20230419_125513.jpg
Tabiki canlıyı edinmeden önce yaşam alanı hazır olması gerekiyor. uzunlamasına bir kap kullandım. Tiaratumlar nemi pek sevmiyorlarmış. Bende bundan ötürü kapağa ve ön taraf hariç yanlara bolca delik açtım. Sineklik daha estetik ve havadar olacaktır, ben almaya üşendim. Bu şekilde problem olacağını sanmıyorum. Daha sonra içerisine hasır iplerden gezinebilecekleri yerler yaptım. Budadığım gül yapraklarını da ekleyince teraryum tamamlanmış oldu. Torfu neredeyse kuru kullandım ki nem artmasın. En sonda bir iki fıs yapraklar ıslansın diye nemlendirme yaptım.
IMG_20230419_145234.jpgIMG_20230419_144530.jpgIMG_20230419_145626.jpgIMG_20230419_143001.jpg
Bunlarda diğer fotoğraflar.