Genç bir biyoloğun odası

Caisssa

Pupa
Üye
Hızlı güncellemelerle devam edelim;
-Myrmica rubra kolonisi hızlı ölmeye devam ediyor maalesef elimden hiçbir şey gelmiyor...
-15.10.2023 tarihinde bulunan 2 adet messor kraliçesi ilk yumurtalarını bırakmışlar bugün test tüpü kılıfını değiştirirken gördüm iki küçük prensese de tebriklerimizi iletelim lütfen. Fakat test tüpü kılıfı çok feci bir şekilde tüpe yapıştığı için çıkartırken bir kaç kere ağzına aldı yumurtalarını biraz stres olmuş olabilirler ama üstesinden geleceklerdir...
-Aphaenogaster splendida kolonimiz gayet güzel gelişmekteler onlarda da değişiklik yapmak zorunda kaldım test tüpleri outworldün içinde bulunduğu için pek çok zorluk çıkartıyordu bana dün bu sorunu ortadan kaldırdım ve çoklayıcı ile outworlde ekledim tüpleri henüz outworlde karşı bir çekingenlikleri var fakat birkaç küçük hanımefendi cesurca bir adım atarak ıssız ve uçsuz bucaksız outworldlerinde dolaşmaya ve zorlu yolları keşfetmeye başladı bile diğer yandan diğer küçük hanımefendiler küçük test tüplerini temizlemeye başlamışlar bile henüz verdiğim un kurtlarını test tüplerine taşımamış olsalar da tok olduklarını düşünüyorum çünkü bende bulundukları süre boyunca her gün un kurdu beslemesi yapmıştım. Hanımefendilerin dağınıklıklarından dolayı özür dileriz en azından şuanda bir tüpü komple temizlemiş durumdalar iyi bir başlangıç...

e1f0c124-8ec0-4456-a3dc-c019e754ca1b.jpg
-Aramıza yeni katılan Camponotus Sanctus kolonimiz, yumurtaları bulunmakta yeni şekerli su vermiştim gördüğünüz üzere abdomenleri dolu. Hanımefendilerimize selam verelim :)
ea3d14a6-4f5e-4d2b-8d8b-915f35a0cb3b.jpg

-Diğer aramıza yeni katılan hanımefendiler Tetramorium caespitum onlara da selamlarımızı unutmayalım ^^
6ccc91de-6eda-418a-9a0c-b9c3d7987c7f.jpg

Son düzenleme:

Emre52ege52

Nanitik
Üye
Hızlı güncellemelerle devam edelim;
-Myrmica rubra kolonisi hızlı ölmeye devam ediyor maalesef elimden hiçbir şey gelmiyor...
-15.10.2023 tarihinde bulunan 2 adet messor kraliçesi ilk yumurtalarını bırakmışlar bugün test tüpü kılıfını değiştirirken gördüm iki küçük prensese de tebriklerimizi iletelim lütfen. Fakat test tüpü kılıfı çok feci bir şekilde tüpe yapıştığı için çıkartırken bir kaç kere ağzına aldı yumurtalarını biraz stres olmuş olabilirler ama üstesinden geleceklerdir...
-Aphaenogaster splendida kolonimiz gayet güzel gelişmekteler onlarda da değişiklik yapmak zorunda kaldım test tüpleri outworldün içinde bulunduğu için pek çok zorluk çıkartıyordu bana dün bu sorunu ortadan kaldırdım ve çoklayıcı ile outworlde ekledim tüpleri henüz outworlde karşı bir çekingenlikleri var fakat birkaç küçük hanımefendi cesurca bir adım atarak ıssız ve uçsuz bucaksız outworldlerinde dolaşmaya ve zorlu yolları keşfetmeye başladı bile diğer yandan diğer küçük hanımefendiler küçük test tüplerini temizlemeye başlamışlar bile henüz verdiğim un kurtlarını test tüplerine taşımamış olsalar da tok olduklarını düşünüyorum çünkü bende bulundukları süre boyunca her gün un kurdu beslemesi yapmıştım. Hanımefendilerin dağınıklıklarından dolayı özür dileriz en azından şuanda bir tüpü komple temizlemiş durumdalar iyi bir başlangıç...

Ekli dosyayı görüntüle 32247
-Aramıza yeni katılan Camponotus Sanctus kolonimiz, yumurtaları bulunmakta yeni şekerli su vermiştim gördüğünüz üzere abdomenleri dolu. Hanımefendilerimize selam verelim :)
Ekli dosyayı görüntüle 32248

-Diğer aramıza yeni katılan hanımefendiler Tetramorium caespitum onlara da selamlarımızı unutmayalım ^^
Ekli dosyayı görüntüle 32249
Hepsi birbirinden güzel türler mymrica koloninin ölmesine üzüldüm.

Caisssa

Pupa
Üye
Aphaenogaster splendida formikaryuma taşımaya çalışıyorum 1. gün dolmak üzere umarım taşınırlar şuanlık sadece 5-10 tane karınca formikaryumun içerisinde nemli bölgede duruyor önerisi olan varsa bekliyorum :) ayrıca outworldu çıkartmam yardımcı olur mu ?

Caisssa

Pupa
Üye
Aramıza katılan yeni canlıları tanıyalım ^^

-Aphaenogaster sp. yumurtaları bulunmakta.

Görsel

-Camponotus sanctus
kolonimiz henüz yeni doğan 1 yavrulu ailemiz bir kaç adet yumurtaları bulunmakta.

Görsel

-Camponotus aethiops

d7af5dec-87c0-4091-aa84-d2f9b158bf4b.jpg

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, bugün Melodi hanımın yoğun ısrarları üzerine erken bir güncelleme yapmam gerektiğine karar verdim.
Günlükte daha önce hobi alanında gelişmek istediğimi söylemiştim dediğim gibi Biyoloğun Odası her türlü biyoloji hobisini içinde barındırmasını istiyorum.
Her şeyden önce Melodi hanımın ısrarı ile bioactive terarrium kurmaya başlayacağız çok çok önceden substrarı hazırlamıştım umarım bu süreç içerisinde bozulma olmamıştır çünkü kontrol etmedim. Canlılar geldiğinde tekrardan substratı nasıl hazırladığıma dair detaylı bir paylaşım yapacağımdır ama kabaca malzemelerini söylemek gerekirse;
2 Ölçek Sphagnum Moss
1 Ölçek Cocopeat
1/4 Ölçek Solucan Gübresi
1/4 Ölçek Mangal Kömürü
1/4 Ölçek Orchid Bark
kabaca bu şekilde bir substrat hazırladım 1-2 haftadır kapalı havasız bir kapta duruyor açıkçası herhangi bir şey olduğunu düşünmüyorum.
E tabi bioactive terrarium küçük dostlar olmadan imkansız gibi bir şey(belki de olabilir, şaka şaka:) daha öncesinde aldığım springtail kültüründe maalesef başarısız oldum gibi bir şey bu yüzden yeniden siparişi gerçekleştirdim fakat bu siparişte ekstradan küçük ama bir o kadarda büyük dostlar ekledim " Porcellio laevis “dairy cow” " oldukça sevecen ve tatlı dostlarımız onlar için toprak eklemeyi de unutmadım onlar için ekstra kara yosunuda yetiştirmeyi planladığım için onuda eklemeyi ihmal etmedim (kendimde toplayabilirdim fakat üşengeçliğime denk geldi) kara yosunlarımızı üretirken burada detaylı açıklama yapacağımdan eminim çünkü bir kısmını okula da vermeyi planlıyorum o yüzden bolca lazım :) terarrium kurulana kadar canlılarımız kendi kültürlerini oluşturmaya başlarlar bu yüzden o döneme kadar hem elimde sayıca fazla olurlar hemde diğer projeler için kültür oluşturmuş olurum ileride oldukça işimize yarayacaktır.
Şimdilik güncelleme bu kadar karıncalar hakkında bilgi vermek gerekirse, tek kraliçelerimin neredeyse hepsi yumurtalı yumurtasız bir tane bile kraliçem bulunmamakta messorlar oldukça yavaş gelişiyorlar ama iyi durumdalar. A. splendida kolonimiz ise çok fazla yumurtaya sahip her gün 1 adet un kurdunu yiyip bitiriyorlar, detaylı bilgi yakında gelecek.

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, bugün Biyoloğun Odasına 3 adet yeni karınca kolonisi eklendi bu üç koloni tamamıyla Melodi hanımın sorumluluğuna bırakacağız bakalım hanımefendi neler yapabilecek(içimden bir ses onları yalamak istiyor diyor) göreceğiz.

-İlk kolonimiz olmazsa olmaz Messor. Koloni bana gelir gelmez yeni tüplerine taşıdım suyu oldukça az ve biraz su basmış durumdaydı akıllı bıdıklar 1-2 saat içerisinde direk taşındılar(en son kraliçeyi sürüklüyorlardı).

71127fa7-8e3f-4385-b6df-ec7ef4e7a646.jpg

-İkinci kolonimiz Tetramorium Caespitum kraliçemiz kanatlarını atmamış durumda fotoğrafta maalesef belli değil fakat çift kanatları hala daha durmakta ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım açıkçası benim açımdan oldukça havalı :). Oldukça fazla yumurtası var, sürekli olarak canlı yem desteği yapmayı planlıyorum.

e5052ff5-c343-4dbc-818e-a707dd6a9cb0.jpg

-Üçüncü kolonimiz Lasius tam türünü maalesef bilmiyorum bilen dostlar olursa yardımlarını bekliyoruz. Maalesef yumurtaları bulunmamakta.

83101779-23ea-4c37-9c51-459019801410.jpg

-Bunlar dışında daha önce forumda sorduğum karınca kolonilerine farklı yem çeşitleri konusunda yeni adımlar attım, ilk olarak buffolo kurdu ve tartara yavruları siparişi vermiştim fakat maalesef tartaraların hepsi kargoda ölmüştü. A. splendida kolonime direk 2 adet canlı olarak verdim ve inanılmaz bir reaksiyon aldım daha önce genelde un kurtlarını bölerek verdiğimden böyle bir şey beklemiyordum çok hızlı bir şekilde öldürüp yuvalarına taşıdılar. Formica rufibarbaris kolonime bir adet verdim un kurduna karşı hiçbir ilgi göstermezken buffolo kurduna karşı aşırı bir ilgi gösterdiler ve öldürüp yuvalarına taşıdılar bu koloninin henüz yumurtası bulunmamakta.

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, bugün oldukça heyecanlı bir günlük güncellemesi ile birlikteyim. Maalesef bir Camponotus Sanctus kolonimin kraliçesi öldü yemlemek için kontrol ettiğimde ters dönmüş bir şekilde yatıyordu... Melodi hanım ile ne yapacağımızı bilemedik, ölen kraliçe uzun süredir yumurtlamıyordu hasar aldığını düşünüyordum daha önce kargoda işçisi ölen kraliçem ile birleştirdim uzun bir kavga döndü cephe savaşlarını aratmayacak bir savaştı... Her iki tarafta kendilerini korumak için çarpıştılar, ilk giden işçinin büyük bir kahramanlığa adım attığını kim bilebilirdi ki... Her kahramanlık elbet ödüllendirilirmiş bu küçük işçinin özgüveni sayesinde şuanda kız kardeşleri kontrollü bir yuvaya sahip ve kraliçeleri var, insanlık için küçük olsa da karıncalar ve kız kardeşleri için büyük bir adımdı her şey daha iyisi için...

Evet, her kahramanlığın bir destanı olurmuş Biyolog Odamızın ilk destanı bu küçük Camponotus Sanctus işçileri ile gerçekleşti tarih bu günü unutmayacak.
Güncelleme 23.11.2023;
-Camponotus Sanctus kraliçesi maalesef yaşamını yitirdi, ve bir risk alarak(darkness dostuma çok teşekkürlerimi iletiyorum) işçisiz kraliçe ile birleştirmeyi gerçekleştim ortalama 4-5 saat gibi bir süre sürdü gördüğünüz üzere kraliçenin arkasında birkaç adet işçi var ve araştırmalarım sonucu yeni kraliçemizin egemenliğini kabul etmiş durumdalar öndeki 3 adet(1 tanesi tıpanın içinde) işçiler henüz kafası karışık gibi duruyorlar ilerleyen zamanlarda detaylı bilgi aktarımı yapacağım.
1928ecf9-65b3-4c27-b400-8f2c50233375.jpg
-Odaya yeni 3 adet tür eklendi karşınızda;

-Solenopsis fugax, kolonisi oldukça küçük ve tatlı bir tür umarım başarılı bir şekilde koloniyi ayakta tutabiliriz. Görüldüğü gibi çok iyi yumurtaları var yumurtalar kargoda biraz ıslanmışlar ama herhangi bir problemleri yok kraliçe sürekli yumurtlama pozisyonunda şuanda her şey yolunda.
db8dc76a-ec67-455a-86c2-035b960afcf8.jpg

-Tetramorium caespitum, kolonisi oldukça fazla sayıda yumurtaları bulunmakta durumları çok iyi yumurta sayıları da oldukça iyi, kolonide tek problem maalesef tüpün suyu bitmiş durumda şuanda herhangi bir taşınma hareketi göstermiyorlar umarım kısa sürede taşınırlar pamuğun hala daha ıslak olduğunu görebiliyorum bittiğinde zorunlu taşınma gerçekleşecektir. Ana kolonilerimden olması için uğraşacağım.

fbc3bc9a-b40a-460c-ad1b-56fe83ac9274.jpg

-Porcellio laevis "dairy cow" daha önce bahsettiğim gibi terarrium yapımına başlayacağım ve şimdiden demir başları toplamaya başladım. İzopodlar, springtail kültürü ve izopod toprakları "isopodtr" üzerinden alınmıştır kendisi oldukça sevecen ve bilgiyi paylaşmak isteyen yardım sever bir kişi pek çok sorumu cevapladı kafamdaki bir sürü soruyu ortadan kaldırdı. Hayatta kalabilmeleri ve yaşayabilmeleri için şuanda üst tarafları tamamiyle kuru ve çürümüş yapraklarla kaplı durumda ileride güncelleme gelecek.

fe97644f-be7b-4154-ac28-03255377d9eb.jpg

-Biyoloğun odasının ana kolonisi olan A. splendida kolonimizin son durumu;

-Çok hızlı bir şekilde gelişiyorlar kış uykusuna yatırmayı planlamıyorum bu konuda kendime güvenmiyorum maalesef fakat bir sonraki kış uyuyacaklar güzeller :) outworldlerinde 10-15 tane daha işçi bulunduruyorlar son 2 gündür muhtemelen sürekli canlı yem attığım için korumayı arttırdılar.

cc53d0a4-4fcb-4f36-9863-d30b76f14b33.jpg

Benim için en güzel güncellemelerden biriydi artık Genç bir biyoloğun odası küçük ama bir o kadarda büyük durumda...

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, bugün durum güncellemesi ve Biyoloğun odasına eklenen yeni canlılardan ayrıca Terraryumlardan bahsedeceğiz. Şimdiden söylememde fayda var terraryum hobisinde çok yeniyim ve ufak ufak bir şeyler denemeye çalışıyorum fikir ve önerilerinize açığım :)

Güncellemeye yeni katılan arkadaşlarımız ile başlayalım:

-Myrmica specioides, tam tür hakkında bir bilgimiz olmasa da bana veren arkadaş bu tür olduğunu tahmin ediyor açıkçası bende buna katılıyorum. 5 kraliçe olarak gelseler de 1-2 gün önce 1 adet kraliçe maalesef öldü küçük hanımefendiler şuanda 4 kardeş olarak devam ediyorlar :)

c5374799-fa7b-486d-a584-b93578c4ab12.jpg
-Crematogaster schmidti , aramıza eklenen yeni ve büyük bir heyecan ile beslemek istediğim tür. Myrmica ve Crematogaster türlerini Thelethal(özelden yazabilirsiniz) dostumdan sahiplendim kargoda iki türde çok büyük badireler atlatsa da çok iyi bir forumda elime ulaştı hanımefendiler :)

c53dfb8d-1a3e-4078-a020-961a3a9cc089.jpg

Bende bulunan ve bir süredir işçilerini beklediğim kraliçeler ilk işçilerini çıkarttılar hanımefendileri tebrik ederiz şimdiden :) İlk işçili kolonilerin fotoğraflarını çekmek istemedim maalesef çok hassaslar hele de messor kolonilerim dokunduğum anda ışık hızına bağlıyorlar :) fakat koloni yolunda büyük bir adım atan kraliçelerimi sıralamak gerekirse;

1 adet Messor, 1 adet Fugax, 1 adet Aphaenogaster ve çıkmak ile çıkmamak arasında kalan 1 adet Tetramorium, hepsine büyük bir sevinç çığlığı ile karşılasak da aralarında bir hanımefendi var ki kendisini diğer kardeşlerinden ayırdı Messor kraliçesi tam 4 adet küçük işçi ile koloni olma yolunda çok sağlam bir adım atmış oldu her kahramanlık bir şekilde ödüllendirilmeli bu yüzden hanımefendiye artık Stella olarak sesleneceğiz(Sebebini sorgulamaya gerek yok:)

Biyoloğ'un odasında bulunan ve en sevdiğim kolonilerden olan(ayrımcılık yok),
4ea57f50-496c-42bb-a46b-851940319ae0.jpg
Tetramorium kolonimiz gördüğünüz üzere bir tür volkanik yumurta dağı yapmış bulunmaktalar maalesef hanımefendilerin kapağını açmayı bırakın pamuktan kaçmamaları için bir tür hortumlu tıpa kullandım o kadar kaçmaya meyilliler ki şeker pamuklarını bile temizleyemedim...

Diğer güncelleme gereği duyduğum ve beni inanılmaz şaşırtan kolonim gerçekten inanılmaz bir patlama yaşadılar 1 aydan kısa sürede bir sürü brood ve onlarca larva yaptılar türü hakkında tam olarak emin olmasam da ben onları Formica cinerea olduğunu düşünüyorum odada bulunan ve beni şaşırtan önemli bir koloni bana geldiklerinde hiç yumurtaları yoktu ve hiçbir şekilde yumurtlamıyorlardı canlı yem beslemeleri sonucunda bu hale geldiler(izlemesi aşırı zevkli) neyse uzatmaya gerek yok karşınızda;

9c8cc307-240d-49a7-9eb2-60bcb65557af.jpg

Ve odamıza eklenen terraryumlar.

1d7fd221-669a-4d1d-ab14-70dc37bf4c64.jpgf165668d-c3a4-4aff-ae55-ed81cb29276c.jpg7917bfdf-97cd-4099-94f9-851c30834ff5.jpgf4fd2801-af21-42e0-a1a6-f65787c53cbf.jpg

Aşk merdivenlerini ve küçük sukulentleri koruyan(yediğinden şüpheleniyoruz) Melodi hanım.

16da3ae6-c31f-4377-a32c-f59c0c8262ec.jpg

Daha güzel hobi günlerine...

Ekli dosyalar

• 1d7fd221-669a-4d1d-ab14-70dc37bf4c64.jpg
    1d7fd221-669a-4d1d-ab14-70dc37bf4c64.jpg
    59.3 KB · Görüntüleme: 4

Slixers

Yumurta
Üye
15dkdır sadece şuradayım resmen hayran kaldım sizinle konuşmak isterdim

Caisssa

Pupa
Üye
15dkdır sadece şuradayım resmen hayran kaldım sizinle konuşmak isterdim
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim, okurken zevk aldıysanız benim için yeterlidir. Eğer Muğladaysanız neden olmasın :) onun dışında nasıl konuşabileceğimizi biliyorsunuz sorunuz ve merakınız var ise iletmekten çekinmeyin^^

Caisssa

Pupa
Üye
Bu paylaşımı yapmamdaki en büyük sebep günlüğümü okuyan kişilerin elbet bir kerede olsa Melodiyi görmesidir eminim herkes onu benim kadar sevmiştir, maalesef dün sabah Melodi aramızdan ayrıldı her şey küçüğümün istediği gibi olsun. En tatlı anılarıma...
16.12.2023

Emre52ege52

Nanitik
Üye
Bu paylaşımı yapmamdaki en büyük sebep günlüğümü okuyan kişilerin elbet bir kerede olsa Melodiyi görmesidir eminim herkes onu benim kadar sevmiştir, maalesef dün sabah Melodi aramızdan ayrıldı her şey küçüğümün istediği gibi olsun. En tatlı anılarıma...
16.12.2023
Allah rahmet eylesin bir yakınımızın da kedisi vefat etmişti. Gerçekten çok üzücü bir durum .

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, evet biliyorum uzun süredir oldukça uzak ve oldukça hobisizdim ufak ufak kendimce bir şeyler yapmaya çalışsam bile maalesef oturtturamamıştım fakat artık buradayım ve bu hikayemiz bir kaç ay öncesinden başlamıştı aslında. Öncelikle ailemize yeni katılan Turşu'dan bahsetmek istiyorum;
WhatsApp Image 2024-11-14 at 01.15.55 (1).jpeg
Kendisi biraz alık bakıyor olabilir kendisi dişi 1 yaşını yeni geçti ve adı Turşu ablası Melodi kadar tatlı ve bir o kadar akıllı(şüpheli). Kendisi ortalama 1 senedir benimle birlikte. Bana kendisini sahiplendirdi okulumuzda firarı bir yavruydu barınak yetkilisi hocamız bir süredir Turşuyu arıyormuş fakat şans eseri sabahın köründe sınıfımıza girip kendisini bize sevdirdi muhtemelen bir ajan ama bunu daha sonra konuşuruz.
Şimdi gelelim yeni şeylerimize bildiğiniz üzere bu günlük iki akvaryum ile başlamıştı birisi karides ve biriside dark beta akvaryumumdu oldukça güzel bir deneyimdi çok güzel şeyler yaptık ve her hobicinin başına geldiği gibi ara verildi akvaryum hobimiz yeniden ve tekrar başladı fakat daha önce söylediğim gibi bir üretim amacıyla ve biz bu konuya tekrar geleceğiz şimdilik Biyolog odasının küçük hanımefendilerine dönelim ve biraz onları tanıyalım;

İlk kolonimiz çok hırçın bir hanımefendi Camponotus festai kraliçesi kendisinin adı Güneş Öğüten(sebebini sorgulamayın)

WhatsApp Image 2024-11-13 at 21.42.56.jpeg

İkinci kolonimiz oldukça sakin mantık çerçevesinde işçilerini oluşturan bir kraliçemiz herhangi bir adı yok oldukça genç bir koloni fakat pupaları oldukça fazla ve kendileride Güneş Öğüten gibi bir Camponotus festai kraliçesi.
WhatsApp Image 2024-11-13 at 21.42.57.jpeg
Üçüncü kolonomiz ise bir Messor kolonisi oldukça gelişmiş ve aktif bir koloni söylenecek bir söz yok yolun çok başındalar ama çok iyiler.WhatsApp Image 2024-11-13 at 21.42.59.jpegWhatsApp Image 2024-11-13 at 21.42.58.jpeg
Fotoğrafı çektikten sonra farkettim koloninin büyük bir kısmı diğer kapalı tüpte duruyor şuanda açamıyorum çünkü koloni çok hızlı bir şekilde yer değiştiriyor ve bunu sürekli yapıyorlar. Tahminimce 4 yada 5 adet majör bulunmakta ve çıkma üzere bulunan 2-3 majör pupaları var. Bu koloniyi oldukça büyültmek istiyorum. Çünkü oldukça iyi bir durumdalar ve aktifler.

Bu kolonimizin türünü bilmiyorum herhangi bir fikrim yok yumurtaları az fakat oldukça aktifler hele ki işçileri çok hızlı.
WhatsApp Image 2024-11-13 at 21.42.54.jpeg
Bu kolonilerimiz en çok ilgileneceğimiz ve sürekli göreceğimiz türler. Bir kaç adet daha messor fugax ve diğer bir kaç tür kraliçe veya yumurtalı kraliçelerim mevcut ilerleyen zamanlarda kendisini belli eden kolonileri tekrardan tanıtırım.

Şimdi yazımızın ortalarında azıcık ufaktan dokunduğumuz konuya geri dönelim Akvaryum hobimiz bu işe ilk başlamadan önce aklımızdakileri size anlatmak istiyorum.
1. Üretim ve yeni türler hakkında bilgi edinip paylaşmak.
2. Biyoloji okuyoruz ve fakültemizde bu konu üzerine duran kişiler yok ve bende bu fırsattan yararlanıp yüksek lisansımı bunun üzerine vermeyi planlıyorum tabi ki bu önümdeki iki yıl içerisinde önemli ve elle tutulur konu başlıkları bulup bunun hakkında bir şeyler yapmak.
3. Ek gelir ve hayalim olan üretimde gelişmek.
Üniversitemizde bulunan Akvaryum odasında bulduğumuz 20ye yakın akvaryumdan 8 adeti ile 65x35x30 olan akvaryumlarla bu işe başlıyoruz. Türlerimiz hakkında şuanda bir bilgi vermeyeceğim odanın fotoğraflarını aşşağıya bırakacağım elimizden geldiğince birlikte bu işe devam edeceğimizi düşünüyorum. Şuanda bakteri kültürü oluşumundalar ortalama 1 hafta sonra ilk canlılarımız gelecek ve bu günlükte detaylı bir şekilde her şey açıklanacak kullanılan yemler aklınıza gelebilecek her şey detaylı bir şekilde açıklayacağım.
WhatsApp Image 2024-11-14 at 01.15.52.jpegWhatsApp Image 2024-11-14 at 01.15.51 (1).jpegWhatsApp Image 2024-11-14 at 01.15.51.jpeg
Kapasitesi verimli kullanıldığında oldukça yeterli bir oda raflardan oldukça küçük akvaryumlar var depoda duran ortalam 6-7 adet akvaryumumuz daha mevcut bazıları oldukça kötü durumda şimdilik 8 akvaryum olarak başlayacağız.
Şimdilik bu kadarlık bir bilgi paylaşımı bile oldukça benim için heyecan verici uzun süredir gözüm buradaydı bir yandan içten içe buraya tekrar başlamak istiyordu ve evet buradayız. Bir sonraki güncellemeye kadar tekrar görüşmek üzere.
Ve tabi bunca şey sadece fotoğraf ve yazıdan ibaret kalmasını istemiyoruz karınca beslemeleri, üretim detayları bir hesaptan paylaşılacak ve şuanda bunu detay veremiyorum çünkü forumda yasak olup olmadığından emin değilim.

-Genç Bir Biyoloğun Odası-

Önemli not bütün detaylar ve gelişmeler tek tek Turşu hanım tarafından not edilip sizlere sunuluyor iyi ki varsın Turşu<3

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, bu güncelleme daha önceki güncellemede bahsettiğim diğer akvaryumların doldurulması hakkında ve üretime girecek türler hakkında biraz bahsetmeler olacak.
Üretimimizin ana amacı karidesler üzerinde çalışmak fakat bu ilk başta oldukça az olacak önceliğimiz Lepistes, cüce vatoz ve diğer benzeri türler üzerinde üretimlere başlamak.
Şuanda 8 tankımız çalışmaktadır aşşağıda fotoğrafları görebilirsiniz. Bu akvaryumların bir kısımları boylandırma ve sahiplendirme akvaryumları olacak şuanda boylandırma akvaryumu çalışmamakta o akvaryum yavruların çıkıma doğru hazırlanacak.

Lepistes türü olarak full red lepistes ve half black lepistes türü olarak düşünüyorum. Toplamda üç veya 4 adet akvaryumda damızlıklarımız olacak.
İleriki zamanlarda vatoz deneme üretim akvaryumuda kuracağız fakat şuanda bu biraz daha uzun sürecek.
Karides üretimi ise önümüzdeki hafta başlayacak ve denemeler gerçekleşecek. Detay veremiyorum fakat ileride her şeyiyle birlikte anlatacağım.
Akvaryumların son hali aşşağıda olacak.

Birazda karınca kolonilerinden bahsedelim, Fugax kraliçelerinden 2 adeti yumurtaları mevcuttu ve bugün kontrol ettiğimde ikisinin de ilk işçilerinin çıktığını gördüm yarın çekebilirsem detaylı paylaşacağım.
Güneş Öğüten kraliçemizin henüz yeni işçileri yok kardeşinin kolonisinden çok geride yumurtaları diğer koloninin 1 işçisi de çıktı ve hala daha 4-5 adet çıkmaya hazır işçileri mevcut.
Messor kolonimiz verdiğimiz büyük un kurdunu yemişler. Herhangi bir sorun yok.
WhatsApp Image 2024-11-15 at 14.39.20.jpegWhatsApp Image 2024-11-15 at 14.39.20 (1).jpeg

Evet biraz karışık ortalık yeni kurulum ve acemilikler üst üste geliyor fakat her şeye rağmen iyiyiz ve devam ediyorum.

Biraz yavan bir güncelleme oldu biliyorum fakat şuanlık olanlar bunlar canlılar geldiğinde muhtemelen daha renkli ve heyecanlı şeyler paylaşacağım.

Fikirleriniz ve görüşleriniz benim ve özellikle Turşu için oldukça önemli :)

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, birazıcık aradan sonra tekrar buradayız. Bu güncellemede gelişmelerden haberdar olacağız. 12 günlük sürede oldukça fazla gelişme oldu akvaryum odamıza yeni dostlarımız eklendi. Bu güncellemede hepsinden bahsedeceğim.
Fakat olmazsa olmazlarımızdan olan karıncalarımıza biraz bakalım ^^
İlk önce messor kolonimizden bahsedelim Turşu hanımın özel ilgileri sayesinde koloni oldukça gelişti. Şuanda 10'a yakın majör bulunmakta kolonide iştahları muhteşem 4-5 gün önce verdiğimiz mario kurdundan eser yok, pazartesi günü verdiğimiz un kurdu ise toz olmuş bile. Kolonide çok fazla tüp olduğu için koloni biraz dağınık en kısa sürede onları minimuma indireceğim. Şuanda koloni kendilerine bir yumurta odası yapmış durumdalar kraliçe odası farklı yumurta odaları farklı bir yerde bu kadar az yumurta ile bunu yapmaları şaşırtıcı geldi.
WhatsApp Image 2024-11-27 at 17.33.31.jpeg
Koloni az olarak gözükebilir fakat dağınık halde özellikle çoğaltıcı burada gördüğünüzden çok daha fazla işçi mevcut. Yumurtaların bir çoğu inanılmaz büyük seviyelerde en az 4-5 adet daha majör olduğunu düşünüyoruz.
Fotoğraflarda bir türlü gözükmeyen çekemediğim Fugax kraliçemiz ise en son yaptığımız güncellemeden bu yana baya bi işçisi çıktı benim belkide en sevdiğim türlerden birisidir Fugax çok küçük olmaları ve denk geldiğim bütün kraliçelerin inanılmaz bir yumurta yapma isteği mevcut. Bu iki adet fugaxımızda bu yolda istikrarlı bir şekilde ilerliyor.
Dediğim gibi fotoğraflarını eklemeyeceğim çünkü hiçbir şey belli olmuyor maalesef...

Şimdi gelelim akvaryum odamıza...
Şuanda 5 akvaryumumuzda damızlık çiftlerimiz mevcut sıralama şeklinde değil de tek tek bahsederek gitmek istiyorum.

Bu akvaryum odası şuanda küçük dostlarımızı ağırlıyorlar. Kendileri oldukça heyecanlılar çünkü bilmedikleri bilmedikleri bir deniz...D
Lepistes her zaman ülkemizde ve hatta dünya genelinde bence oldukça sevilen bir tür bir sürü farklı renkteki yapıları hareketleri canlılıkları ve özellikle küçücük vücutlarına sığdırdıkları muhteşem renkler...
Şuanda söylediğim gibi 5 adet çiftimiz mevcut. Bu çiftlerimizden sadece 1 adet çiftimiz Trio(1erkek-2dişi) şeklinde. Günlüğün devamında besleme durumlarını ve canlı yemleri belirteceğim şimdilik sizleri canlılarımızla bırakıyorum.
(Bu satırdan sonra yazı fontunu biraz büyüteceğim biraz daha renkli bir görünüm olması için deneme yapacağım)

İlk türümüz olan Super Dumbo Red Tail trio çiftimiz;
Kendileri oldukça sevimli büyük kulak(tabi ki kulak değil Turşu ilk başta kendi kulakları gibi başkalarının da kulaklarının büyük olduğunu düşünüp sevinmişti) canlılar küçücük olup bu kadar tatlı bir şey görmemiştim yeni tanıştığım bir cins 1 erkek 2 dişi şeklindeler böyle seçmemdeki en büyük sebep tek erkeğin tek dişiyi sürekli rahatsız edip yormasını önlemekti ve başarılı olduğunu düşünüyorum küçük dostumuz ikisini de aynı anda rahatsız edemiyor. Odamızdaki en hareketli ve iştahlı balıklarımız bunlar(birde Turşu'yu düşünün), şimdi diğer cinsimize bakalım onlarda en az bunlar kadar güzeller...
WhatsApp Image 2024-11-27 at 17.33.46 (1).jpeg

İkinci türümüz Full Red Albino;

Fotoğraflamada hanımefendiyi çekemedim fakat bu akvaryumun assolisti bence erkeğimiz inanılmaz güzel bir renkte salınarak yüzüyor. Bu çiftimiz biraz erkenci muhtemelen dişimiz hamile(Turşu'nun ne kadar sevindiğini anlatamam fakat bu sevinci yeni yavrulardan kaynaklımı yoksa başka bir şey mi bilmiyorum...) yeni hamile olduğunu düşünüyoruz tahminen 2-3 haftası daha mevcut ilk yavrularımız için. İzlemeyi en sevdiğim türümüz bu çocuklar yavruları için şimdiden çok heyecanlıyım.

WhatsApp Image 2024-11-27 at 17.33.47.jpeg

Diğer türümüz Fil Kulak;

Evet Turşunun heyecanlandığı diğer türümüz ona tam 5 kez onların kulak olmadığını aynı kendi patileri gibi bir şey olduğunu anlatmaya çalıştım fakat maalesef...
Renkleri maviliği desenleri çok sevdiğim bir tür gerçekten izlemesi yemlemesi hepsi çok güzel...

WhatsApp Image 2024-11-27 at 17.33.50.jpeg

Hb Blue Ribbon çiftimiz;

Maalesef bu türümüzü fotoğraflayamadım fakat internette bulduğum fotoğrafı ekleyeceğim... Uzanan tülleri zarifliği muhteşem bir tür izlemesi konusunda aynı şeyi söyleyemeceğim fakat gerçekten bunlarda oldukça güzeller...

hb-blue-ribbon.jpg

Bu türümüze ayrı bir başlık açmayacağım normal bir şekilde bahsedip geçeceğim maalesef bu çiftimizin erkeği öldü şuana kadar hiçbir ölüm olmamasına rağmen bu erkeğimiz maalesef yaşayamadı...
Fakat bu tür ve diğer türler için yeni güncellemeler gelecek cuma yada cumartesi eklenmiş olur. Tek başına kalmış olan dişimizi buraya bırakıyorum oldukça güzel ve zarif bir hanımefendi... Kendileri Red Tuxede Koi namı değer soğukta çok kalmış üşüyüp burnu kızarmış Kırmızı Burun.

WhatsApp Image 2024-11-27 at 17.33.49.jpeg

Şimdi gelelim yemleme kısmına bütün markaları ve kullandığım ölçekleri söyleyeceğim;

Tropical Red Mico Colour Sticks XXS ; Adından anlaşılabileceği gibi kırmızı balıklarımızda kullanıyoruz tabi ki bu demek değildirki illa kırmızılara kullanacağız hayır protein açısından oldukça yüksek olduğu için kullanıyorum. Sticks ve kurtçuk şeklinde fakat her nekadar xxs büyüklüğünde olsada ben ekstra ellede ufalıyorum. Ham protein: %44,8 oranında.
Tropical Supervit Basic Pul Yem; Genel olarak öğünlerini kaplayan bir yem sürekli verebileceğimiz bir yem. Damızlık balıklarımın devamlılığında sürekli kullanacağım bir türden. Flakes şeklinde olsada ben elle ekstra ufalıyorum.
Tropical D-Allio Plus Sarımsaklı Tablet Yem; İç parazit hastalık sindirim rahatsızlıkları hastalıklar gibi küçük yavrularımızı etkileyen sorunlarla baş etmek için kullanıyoruz. Haftada birden fazla kullanmıyoruz.
Tropical Super Spirulina Forte Pul; Bu yemi ağılıklı olarak mavi beyaz renkteki balıklar için kullanıyorum içinde %36 oranında Spirulina bulunmakta hem sindirim açısından hemde iştah açısından oldukça güzel bir yem.
Tropical Nanovit Granulat; Sürekli kullanmıyorum balıkları birazdaha rahatlatmak için kullanıyorum sindirim kolaylığı ve içeriğindeki kabukçul protein için ağır ve batan bir yem çok fazla kullanmamaya çalışıyorum fakat en güzel yanlarından biris akvaryumu kirletmeyen bir yem.
Şimdi gelelim canlı yemlerimize Damızlıklarda en önemli husus protein ve camlı yem ile öğünleri çeşitlendirmek. Canlı yem proteini hem damızlıkların yavruları için olmazsa olmaz maalesef sağlıklı bir balık için şart maalesef.
Su piresi için kendim kurduğum bir düzenekten bahsedeceğim aman amanlık bir durum yok önceden kullanılan su piresi kovasında üretimi yapıyorum çünkü kabın altı ve çevresi kurumuş alglerle çevriliydi ve buda su pirelerimiz için olmazsa olmazımız.
WhatsApp Image 2024-11-27 at 17.33.45 (1).jpegWhatsApp Image 2024-11-27 at 17.33.46.jpeg

Alg bölgesinde görebilirsiniz bir çok ufaklı büyüklü su pireleri toplanmış ve beslenmekte kendileri izlemesi oldukça güzel şuanda satın aldığım yerden almış olduğum bir yem ile besleme yapıyorum fakat ileride kendi yeşil suyumu üretmeyi düşünüyorum.
Haftada iki kez azar azar yiyebilecekleri kadar veriyorum avlamalarını izlemek oldukça eğlenceli.

Evet bugünkü güncellememiz biraz uzun oldu fakat böyle olmasını seviyorum.
İleriki güncellemelerde görüşmek üzere.

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar bu güncelleme yeni gelen canlıları tanımak üzerine fakat maalesef üzücü kayıplarımız oldu...

Tuxedo koi dişimizin yanına 2 erkek 2 dişi daha eklendi.

WhatsApp Image 2024-11-29 at 20.21.32.jpeg

Fil kulaklarımıza ise 1 erkek 3 dişi damızlıklarımız eklendi.

WhatsApp Image 2024-11-29 at 20.21.32 (1).jpeg

Maalesef üzücü kısma geldik toplamda 2 erkek 2 dişi ve 3 adet yavru full black eklendi akvaryum odamıza fakat maalesef erkekler bu sabah ölmüşler... Oldukça güzel ve zarifdiler. Neyseki yavrulardan 2 tanesi erkek 1-2 haftaya abilerinin yerlerini almaya hazır olacaklar.

WhatsApp Image 2024-11-29 at 20.21.33 (1).jpeg

Bu güncelleme bir güncellemeden daha çok haber amaçlıydı yeni gelen canlılarımızdan bir çoğu hamile yakında ilk yavrularımızı birlikte alacağız.

Caisssa

Pupa
Üye
Merhabalar, bu güncellemede çok tatlış şeyler konuşacağız. HEYECANNN

Full red çiftimiz erkeği maalesef sebepsiz yere öldü hiçbir sebeo bulamadım fakat dişimiz hamileydi ve dişimiz bize harika yavrular verdi.
WhatsApp Image 2024-12-03 at 18.51.42.jpegWhatsApp Image 2024-12-03 at 18.51.43.jpeg

Dişimizin ilk doğumuydu fakat ona rağmen çok iyi yavrucaklar verdi bize 20'den fazla yavrumuz oldu fakat maalesef 7-8 adedi maalesef öldüler. Aslında bu beklendiğimiz bir şeydi çok iyi durumda olan 7-8 adet yavrucağımız var 3-4 adet ise kendi etrafında dönen şapşallar mevcut maalesef lepisteslerde çok fazla sayıda doğum yaptıkları için engelli doğumları yaşanabiliyor. Her şeye rağmen nasıl olursa olsunlar onlar bizim yavrularımız ve elimizden geldiğince en iyi konforu yaşatmaya çalışacağız.
Bildiğiniz üzere fil kulaklarımız mevcut akvaryumda rafya ve diğer saklanma alanları olmadığı için biz farketmeden doğum gerçekleşmiş bir dişimizde ve maalesef ki hepsini yemişler şuanda kurtabildiğimiz sadece sağlıklı 2 adet yavrumuz mevcut. Neredeyse bütün akvaryumlarımızda rafya mevcut ayrıca bazı akvaryumlarımıza file doğum yerleri koyduk detaylı fotoğraflar yakındaki güncellemede olacak. Yavrulara şuanda decapsule artemia ile besleme yapıyorum maalesef tecrübesizlikten kaynaklı ilk yemleme biraz fazla oldu... Diğer canlılarımızda herhangi bir hareketlilik yok diğer bütün dişilerimiz gelişmekte ve hamile.

Yakın zamanda üniversite koridoruna bir show akvaryumu kurmak istiyoruz şuanda hangi türler olacağı biraz düşünceli bir konu ama onu da halledeceğiz. Açıkçası daha önce olduğu gibi black water akvaryumu kurmak istiyorum canlıları ne olur tabi bunu zaman gösterecek.

Gelelim karıncalarımıza messor kolonimiz gerçekten güzel gelişiyorlar iştahlılar ve çok hareketliler herhangi bir problemleri yok, genellikle bir bütün morio kurdu ile besliyorum düşündüğümüzden çok daha fazla majör işçileri var ve pupaları. Güneş öğüten kolonimiz hala daha 2 işçili diğer kardeşi ise 10 işçili.

Bu güncellemede oldukça heyecan verici konular mevcut, ileride çok daha güzel şeyler olacağından eminim.
Show akvaryumu ise ayrıca bir heyecan veriyor daha önce kurduğum black water beta akvaryumu benim için çok güzel bir tecrübeydi kurması, beklemesi, gelişmesi, izlemesi harika bir duyguydu.

Caisssa

Pupa
Üye
Merhaba, bu güncelleme bir güncellemeden daha çok canlı yem kaynaklarımızı nasıl elde ettiğimizi tanıtmak amaçlı. Ve ayrıca bilmeyen yada evde kolayca çıkartmak isteyen arkadaşlarımız için.

İlk önce kendimizin hazırladığı Artemia Seti hakkında konusacağız.
Artemia setini kendi imkanlarımız ile üniversitemizdeki laboratuvarlardan bulduğumuz malzemeler ile yapmak istedik. Biraz laboratuvarda kafamızı kaşıyarak gezdikten sonra aklımıza pisetler geldi bildiğiniz aslında yıkama amaçlı kullanılan yada içerisinde basit çözeltiler hazırlanmak ve onları kolayca aktarıp kullanabilmek için kullanılan bir şişe şimdi bu pisetleri kullanmamızdaki en büyük sebep birincisi, kendisinden içerisinde sert plastikten pipet bulunuyor ayrıca kapağı da akıtma yapmıyor. Hemen fotoğrafa bakarsanız anlayacaksınız.

Gerekli malzemeler;
Piset(fotoğraftaki 500ml turuncu sitede 120 küsür)
Vana(tanesi 5-10TL)
Cırtcırt Kelepçe(100 tanesini 34Tl almıştım)
Hava hortumu(çok ucuz :)
Hava motoru(dolap uygulamasından 150tl civarına almıştım)
Artemia Mix (bazı sitelerde 18gr tuz dahil 50tl )
Bu hesapta en pahalı şey piset evet ama piset ile yapmanıza gerek yok, pet şişe ile yapabilirsiniz veya temu gibi sitelerden karanlık yuvarlık yatsı çıkış aparatlarını kullanabilirsiniz bu sizin kararınız fakat pet şişeden yapmamamızın en büyük sebebi doğru ölçülerde kapağı kesip veya eritip silikon veya benzeri bir şey ile yapıştırmak yoksa sızdırıyor. Hazır çıkartma setleri 200 civarından başlıyor ve ben beğenmiyorum.

WhatsApp Image 2024-12-05 at 22.36.22.jpeg

Üstünden yarım kapak şeklinde keserek dolum veya artemia eklemesi yapıyoruz. Kapaktaki plastik pipetin ucuna vana ve vananın ucuna hava hortumu, hava hortumu da direk hava motoruna takılı. Mantık basit hava geldiğinde vanayı açıp Artemialara hava girişi ve oksijen döngüsü, artemiları süzmek istediğimizde ise vanayı kapatıp hava hortumunu çıkartıp vanayı tekrar açarak süzme aparatında artemiaların çıkışını izlemek(elekte birikmesini izlemek aşırı keyifli). Eğer bir akvaryumun içine sabitlemiyorsanız böyle bir demire cırtcırt(neden böyle dendiğini sorgulamayın) kelepçe yardımı ile demire sabitledik. Eğer odanız yeterli sıcaklıkta değilse ki şuanda bu kadar fazla akvaryum çalışmasına rağmen bizim odamız asıl gereken sıcaklıkta değil maalesef fakat çıkması 24-30 saat süreceğine belki 30-36 saat sürmüştür, neyse konuya dönelim eğer odanız sıcak değilse köpükler ile bağlayarak sürekli akvaryumun üstünde durmasını sağlayabilirsiniz tabi ki dik durmasını da sağlamanız gerek. Biz artemia olarak uzun bir süre Rotifish Artemia Mix kullanacağımızı düşünüyoruz kendisinden tuzlu olması kafamızı rahat ettiriyor. Şimdi gelelim bu setin dezavantajlarına birincisi artemiaların çıkmayan yumurtaları dibe birikiyor ve biraz geniş ağızlı olduğu için artemialar ile karışabiliyor dipte şimdi bunun çözümü var fakat ben şuanda uğraşma gereği duymadım 5-6 akvaryum için çıkarttığım artemia yeterde artardı bile(arttı) bunu önlemek için ne yapabilirsiniz öncelikle şişenin orta kısmı biraz geniş kalacak şekilde etrafında ışık geçirmeyen bir siyah fon ile boyayabilir(önermiyorum çünkü artemiaların gidişatını görmek isteyebilirsiniz takıp çıkartabileceğiniz bir şey olması daha iyi olur. Asetat kağıtları ile kaplayabilirsiniz öyle yapanları çok gördüm. Bu sayede açık olan kısımda ışığa gelen bütün artemialar orada toplanacak bu sayede oradaki artemiaları toplamak daha kolay olur.
Şimdi gelelim nasıl toplayacağınıza;
1: Süzerek artemia havasını kestikten 20-30dk sonra dibe çöken artemiaları süzerek toplayabilirsiniz bunun en kötü kısmı ise içinde mutlaka çıkmamış yumurtalarda geliyor bu biraz problem bazı canlı türlerinde sindirim sorunu yapıyor.
2: Benim kullandığım yöntem pipet ile çekmek şırınga ile de çekebilirsiniz fakat biz laboratuvarlarda kullandığımız Otomatik pipetler ile çekiyoruz(tanesi 1-2 tl olan plastik pipette olur) kapak kısmının ucuna kadar getirip çekiyorum iyice dibine girmemeye çalışıyorum çünkü orada mutlaka çıkmamış yumurtalar geliyor o yüzden 0,5cm 1cm üstünden çekmeye başlıyorum en fazla yoğunluk orada bulunuyor. Sonrasında pipet ile çektiklerimi süzme eleğine boşaltıp yıkıyoruz.
Şimdi ise birinci yöntem ile veya yanlışlıkla çıkmamış yumurtaları çekerseniz yapabileceğiniz bir kaç bir şeyden bahsetmek istiyorum. Diyelim ki direk süzdünüz ve kabuklarda geldi biz beher kullanıyoruz fakat beher benzeri geniş ağızlı veya ince uzun bir kap yardımı ile süzdükten sonra içine aktarıyoruz kapların burada biraz beklemek gerekiyor bütün çıkmamış yumurtalar dibe battıktan sonra yumurtaları fazla hareketlendirmeden başka bir kaba artemiaların olduğu kısmı aktarıyoruz. Bunu sürekli yapabilirsiniz kabuklar kalıp artemia sayısı azaldıktan sonra o kabukları atabilir veya tekrar sete koyabilirsiniz. Bu sayede biraz uğraştırıcı olsa da ayırmış oluyorsunuz. Biz fazlalık olan bütün artemiaları dondurduk. İleriki zamanlarda da çözdürüp tekrar kullanacağız.
Ne kadar verebileceğiniz ise size kalmış ben hiçbir ölçüye bakmıyorum sık sık az az beslemeye çalışıyorum 3-4 saat sonra gelip baktığımda akvaryumda artemia kalmayacak kadar besliyorum.

Şimdi gelelim damızlıklarımız için kullandığımız su pireleri üretimine.
Hiçbir şey yapmıyorum, evet gerçekten hiçbir şey yapmıyorum ortalama bir güneş gören boyacı kovasında duruyorlar satın aldığım kişiden tortulu bir şekilde aldım bu tortularda hem yumurta oluyor hem de onlar için bir yaşam alanı ve besin kaynağı. Neden su yeşil değil konusuna gelince de bilmiyorum fakat tek bildiğim çok şaşırtıcı şekilde çok iyi üreyip kıpkırmızı olmaları. Fotoğrafta gördüğünüz üzere ışık tuttuğum yerde inanılmaz bir popülasyon var fakat bu popülasyon sadece burada değil neredeyse bütün bölgede bu tarz bir popülasyon mevcut. Yeşil su yerine ise satıcımdan aldığım bir yem kullanıyorum yem nedir ne değildir bilmiyorum tahminimce discus yemi gibi geliyor. son zamanlarda maalesef hiç hasat etmedim artemia olduğu için bir süredir ihtiyaç görmedim fakat tekrardan besleme yapacağız. Su pireleri için hiç uğramışyoruz bir köşede oturmuş bir suda kendi hallerinde ürüyorlar ve oldukça da sağlıklılar.
WhatsApp Image 2024-12-05 at 21.49.53.jpeg

Yanında bir sür kova daha mevcut orada bir deneme yapıyorum yeşil su kültürü oluşturup orada üretim yapmaya çalışıyorum henüz başarılı olamadım.

Yakın zamanda bu canlıların mikroskop altında görünümlerini çekmek istiyorum, neye benzediklerini görmek en azından canlı canlı görmek heyecan verici bunu da yakında günlüğe ekleyeceğim.
Umarım paylaşımlarım işe yarar ve aklınızda bir fikir olarak kalır.

Caisssa

Pupa
Üye
Merhaba, bu güncellemede yeni yavrularımızdan bahsedeceğim herhangi bir görsel yok şuanda fakat kısa zamanda tekrardan görselli bir güncelleme yayınlayacağım. Şuanda yavrusu olmayan hiçbir türümüz yok bütün hepsinin yavruları var red tuxedo yavrularını yakalayamadığım için şuanda rafyaların arasında yaşayan ve yaşamına devam eden bir kaç adet yavrucağımız var. Şimdiden belirtmekte fayda var Turşu hanımın heyecanı giderek artıyor fakat biraz korkutucu bir hal aldı... HB Blue Ribbon Çiftimiz kurtarabildiğimiz 3-5 adet yavrucağı mevcut tek temennimiz hepsinin erkek olmaması. Şimdiye kadar gördüğüm en iyi yavrular gerçekten renkleri ilk andan beri belliler ve çok güzeller biraz daha geliştikten sonra size göstereceğim. Full Black Lepisteslerimizden bir dişisi maalesef yavruları ya ölü doğum yaptı yada sıcaklık yada çeşitli sebeplerden dolayı yaşayamadılar fakat gördüğüm kadarıyla baya bi fazla doğurmuşlar, fakat şuanda 4-5 adet yavrusunu kurtarabildim anladığım kadarıyla çok azı erkek ve buda istediğimiz bir şey. Daha önce doğum yapan fil kulaklarımız ve full red yavrularımız oldukça iyi durumdalar.(Turşunun sevincini hayal edin) Full redlerimizde oldukça fazla sayıda maalesef engelli yavrularımız mevcut şuanda doğum yapmaya yakın olan dişimize yeni kan full red erkeği eklendi bir sonraki doğumda hem dişimizin tecrübesi artacak hemde suyumuz tam oturduğu için bu tür sıkıntılar daha az olacağını düşünüyorum. Yavrularımız sayabildiğimiz kadarıyla 15-20 arasındalar, on üçüncü gündeler ve bazılarının renkleri şimdiden çok güzel hal aldılar. Engelli olan yavrular tatlılar fakat onları o şekilde izlemek insana üzücü geliyor maalesef... Fil kulak yavrularımızda hiçbir problem yok hepsi çok sağlıklılar tam olarak ne zaman doğum yaptığını hatırlamıyorum fakat full redlerden gün olarak küçükler hiçbir sağlık sorunları yok hepsi hareketli omurgaları çok sağlıklı hepsi benden daha fazla protein içerikli besleniyorlar :D Günde en az 1 veya 2 öğün canlı artemia 1 öğün tetra pro energy karışımı en azda 1 öğün decapsüle artemia veriyorum. Bir adet daha artemia çıkartma setimiz oldu kampanya ile 25gram artemia + süzgeç + mıknatıs + çıkartma plastiği ile toplam 400Tl ye aldım artemia stoğumuz azdı ayrıca mıknatıslı artemia gerçekten çok büyük ayrıcalık kabukları süzme sırasında büyük sorun oluyordu yada çıkmayan artemialar bu sayede neredeyse 0 denecek kadar artemia kabuğu ve çıkmamışları çok rahat ayırabiliyorum. Bir adet daha artemia çıkartma düzeneği daha kuracağım bu düzenek normal bir kaptan olacak.

Şimdi canlılarımızın yemlediğimiz canlı yemlerimizden birkaç fotoğraf ekleyeceğim. Sonrada messor kolonimizden bir fotoğraf gelecek.
WhatsApp Image 2024-12-16 at 13.01.51.jpegWhatsApp Image 2024-12-16 at 13.01.52.jpegWhatsApp Image 2024-12-16 at 13.01.53 (1).jpeg

Soldaki iki fotoğraf dünyanın en tatlı canlısı olan bence su pireleri, pirelerin kültürü tamamiyle oturdu hiçbir sorun olmadan istediğim kadar süzüp alabiliyorum ve yeterli sayıdan daha fazlası mevcut fakat ileride yavrular iyice büyüdükten sonra yeter mi tabi orasını o zaman anlayacağız. Sağda ise fotoğraftaki kaşığın yarısı kadar eklediğim artemia yumurtalardan çıkan canlılar. Bu fotoğraftaki artemia toplam 40-50 adet yavruya oldukça fazla yetiyor arta kalan yada fazlalıkları da damızlıklarıma ziyafet atıştırmalık olarak veriyorum.

Şimdi gelelim messorlarımıza messorlar oldukça geliştiler yumurta sayıları ve majör işçileri sürekli olarak artıyor fotoğrafta gördüğümüz gibi koloninin(kırmızı asetat kalktığı için bir telaş mevcut bir çoğu yumurtaları alıp yer değiştirmeye başlıyor) suyu biten tüpünde yumurtalar ayriyeten diğer ana odada bir o kadar daha yumurta mevcut sayabildiğim kadarıyla 5-6 adet daha majör çıkışa hazır 1-2 adette renk almış majör pupası mevcuttu.

d4dc24e9-f748-4eb0-9a25-d4527cc1f5d2.jpg

Bu güncelleme biraz yazı yığını oldu fakat akvaryum odasında fotoğraf çekmek ve sürekli hareketli olan canlıları fotoğraflamak gerçekten çok zor buraya kadar okuyabildiyseniz ne mutlu bana.