var ama tembelliğim tuttu biraz. Biraz da uzun güncellemeler. Bu akşam umarım bilgisayarın başına geçip yazarım.Güncelleme var mı?
var ama tembelliğim tuttu biraz. Biraz da uzun güncellemeler. Bu akşam umarım bilgisayarın başına geçip yazarım.Güncelleme var mı?

Bir şey soracağım, bu isopodları nereden bulabilirim? Yabancı kanallarda çok güzel türleri var. Turunculusu, beyazlısı, panda isopod gibi farklı farklı varyantları var. Ancak Türkiye de satan bulamadım. Aslında n11 de var ama fiyatı absürt geldi. Bulanlar doğadan mı topluyor? Ben de doğadan bi ara toplamak umuduyla dışarı çıkıp oynatmadığım taş bırakmamıştım yine de bulamadım.Kendi kolonimde teorik olarak edinmen gereken bilgilerden fazlasını deneyimleyemedim henüz. O yüzden karıncalar hakkında öneride bulunamayacağım. İsim olarak "Konrul" ve "Toğrul" önerebilirim, Türk mitolojisinden isimlerdir.
Gary’nin teraryumuna springtail ve isopod ekleyebilirsin. Benzer yaşam alanı ve beslenme gereksinimlerine sahipler, birbirlerine de zarar vermezler. Sadece fazla üreyebilirler, takip etmen gerekebilir.
Doğada bulunanlar bahsettiğiniz renkli olanlar değil de, genelde düz gri vs. oluyor. Biraz şans işi. Ben bahçemde bitki dikmek için çukur açtığımda bile bir sürü karşılaşıyorum. Ben Facebook'ta Myisopods Recep'ten aldım. Bunun dışında İnstagram'da Mert Gezer var, Ondan alabilirsiniz. Facebook'ta isopod gruplarında satanlar oluyor, onlara bakabilirsiniz.Bir şey soracağım, bu isopodları nereden bulabilirim? Yabancı kanallarda çok güzel türleri var. Turunculusu, beyazlısı, panda isopod gibi farklı farklı varyantları var. Ancak Türkiye de satan bulamadım. Aslında n11 de var ama fiyatı absürt geldi. Bulanlar doğadan mı topluyor? Ben de doğadan bi ara toplamak umuduyla dışarı çıkıp oynatmadığım taş bırakmamıştım yine de bulamadım.

Maşallah. Uzun süredir güncelleme bekliyordum , ellerine sağlık gerçekten4 ay sonra kayda değer bir güncellemeyle merhabalar. Yazın bahsettiğim gibi akvaryumun dekorunu yeniledim. Gayet hoş oldu ama maalesef bu süreçte 1 discusu kaybettim ve şu an bir tanesi daha pek iyi değil. Dekoru yenilemek için balıkları bir günlüğüne başka bir akvaryuma aldım, daha sonrasında ana tanka tekrar koydum. Bunun çok riskli bir şey olduğunu belirtmek isterim, ki bende farkındaydım. Bu risk bana bir balığa mâl oldu. Fakat diğer 5 balığın durumu gayet iyi, yakın zamanda başka balıklarda eklemeyi düşünüyorum. Her neyse süreci anlatmaya başlıyorum, arada bilgilendirici detaylar da vermeye çalışacağım.
Bundan birkaç ay önce zaten kumumu ve kökümü sipariş etmiştim, tek eksiğim bitkilerdi.
Ekli dosyayı görüntüle 32431
Kök yaklaşık 4 aydır kök başka bir akvaryumda suyun içinde duruyordu. Bu süreç kökün salınımı yapıp bitirmesini sağladı. Normalde sizin bu kadar uzun süre tutmanıza gerek yok 1-3 hafta yeter. Hiç suda bekletmeseniz de olur fakat kök suya sarımtırak bir renk. verecektir ve batmayacaktır(Bu salınım zararlı değil, aksine bazı balıklar için yararlıdır.)
Daha sonra sipariş ettiğim 50 kg kumu yıkadım. Herhangi bir kovanın yarısına kadar kum doldurup, daha sonra bir bahçe hortumu yardımıyla kumu karıştırarak yıkarsanız çok hızlı bir şekilde tozdan arındırabilirsiniz. Eğer kumunuz çok hafif bir kum değilse bütün kum aşağıda kalacak, tozu ise taşan suyla gidecektir.Daha sonra kumu tepsilerin üzerine sererek güneş altında kuruttum. Şart bir şey değil, ben ıslak kuma şekil vermek daha zor olduğu için kuruttum.
Yıkamadan önce:
Ekli dosyayı görüntüle 32432
Yıkadıktan sonra:
Ekli dosyayı görüntüle 32433
Buraya kadar anlattığım süreç 3.5-4 ay önce oldu, şimdi gelelim birkaç gün önceye: Önce Balıkları başka bir akvaryuma alıp, filtreyi o tanka bağladım. Ana tankdaki suyu da damacanalara boşalttım. Bu sayede oturmuş suyla akvaryumu tekrar kurabildim. Balıkları kısa süre içerisinde farklı ortamlara soktuğumuz için stres seviyeleri oldukça yükseliyor, bu da bağışıklıklarının düşmesine ve hastalıklara daha yatkın olmalarına sebep oluyor. Eğer siz de böyle bir şey yapacaksanız belirli markaların stres gidericelerini kullanmanızı tavsiye ederim, ben seachem'in ürününü kullandım. Fakat bu demek değil ki artık sıfır risk var, Bu süreçte her zaman risk olacaktır. Eğer balığınız basit türlerdense problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Suyu boşalttıktan sonra bütün eski dekoru ve kumu çıkartıp akvaryumu güzelce sildikten sonra zemine 15 kg kadar kumu yerleştirdim.
Ekli dosyayı görüntüle 32436
Daha sonra Atakan Petshop'tan hemen önceki gün sipariş verdiğim bitkilerim elime ulaştı. Tek eksik lotus soğanımı göndermeyi unutmuşlar.(Eğer iletseydim para iadesi ya da hemen kargo yapacaklarına eminim ama o günün yorgunluğuyla unutmuşum, daha yeni bu yazıyı yazarken aklıma geldi) Anubiasları ve java ferni japon yapıştırıcısıyla kökün üzerine yapıştırdım. Japon yapıştırıcısı alırken tek dikkat etmeniz gereken üzerinde cyanoacrylate yazması. Cyanoacrylate tabanlı yapıştırıcıların kuruduktan sonra balıklara hiçbir zararı yoktur.
Bitki listesi:
Anubias Petite
Anubias Nana
Anubias Barteri var.
Anubias congensis
Anubias Angustifolia
Microsurium pteropus(java fern)
Echinodorus Amazonicus
Echinodorus Red Rubin
Echinodorus Leopard
Vallisneria Nana(saz)
Ekli dosyayı görüntüle 32437
Ekli dosyayı görüntüle 32438
Daha sonra kökü akvaryuma yerleştirip kalan kumu da akvaryuma ekledim, yaklaşık 40-45 kg kum kullandım. Akvaryumu yarıya kadar suyla doldurup diğer bitkileri deneme yanılmayla diktim. kalan suyu da ekleyip ekipmanlarımı geri bağladıktan sonra balıkları yeni tanklarına aktararak bu süreci tamamladım.
Ekli dosyayı görüntüle 32439
Ekli dosyayı görüntüle 32440
Ekli dosyayı görüntüle 32441
Akvaryumun yüksekliği biraz fazla olduğu için bitkiler çok kısa gözüküyor ama umarım yakın zamanda büyüyüp akvaryumu doldururlar. Yavaş yavaş yeni bitkiler de eklemeyi düşünüyorum. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim, elimden geldiğince hem süreci anlatıp hem de bilgilendirici bir yazı yazmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Maşallahı eksik etmeyin, sonra nazar değmesin.
Uzun zamandır yoktum sonunda yapmışsın akvaryumu eline sağlık artık buralarda olurum devamını bekliyor olacağım.4 ay sonra kayda değer bir güncellemeyle merhabalar. Yazın bahsettiğim gibi akvaryumun dekorunu yeniledim. Gayet hoş oldu ama maalesef bu süreçte 1 discusu kaybettim ve şu an bir tanesi daha pek iyi değil. Dekoru yenilemek için balıkları bir günlüğüne başka bir akvaryuma aldım, daha sonrasında ana tanka tekrar koydum. Bunun çok riskli bir şey olduğunu belirtmek isterim, ki bende farkındaydım. Bu risk bana bir balığa mâl oldu. Fakat diğer 5 balığın durumu gayet iyi, yakın zamanda başka balıklarda eklemeyi düşünüyorum. Her neyse süreci anlatmaya başlıyorum, arada bilgilendirici detaylar da vermeye çalışacağım.
Bundan birkaç ay önce zaten kumumu ve kökümü sipariş etmiştim, tek eksiğim bitkilerdi.
Ekli dosyayı görüntüle 32431
Kök yaklaşık 4 aydır kök başka bir akvaryumda suyun içinde duruyordu. Bu süreç kökün salınımı yapıp bitirmesini sağladı. Normalde sizin bu kadar uzun süre tutmanıza gerek yok 1-3 hafta yeter. Hiç suda bekletmeseniz de olur fakat kök suya sarımtırak bir renk. verecektir ve batmayacaktır(Bu salınım zararlı değil, aksine bazı balıklar için yararlıdır.)
Daha sonra sipariş ettiğim 50 kg kumu yıkadım. Herhangi bir kovanın yarısına kadar kum doldurup, daha sonra bir bahçe hortumu yardımıyla kumu karıştırarak yıkarsanız çok hızlı bir şekilde tozdan arındırabilirsiniz. Eğer kumunuz çok hafif bir kum değilse bütün kum aşağıda kalacak, tozu ise taşan suyla gidecektir.Daha sonra kumu tepsilerin üzerine sererek güneş altında kuruttum. Şart bir şey değil, ben ıslak kuma şekil vermek daha zor olduğu için kuruttum.
Yıkamadan önce:
Ekli dosyayı görüntüle 32432
Yıkadıktan sonra:
Ekli dosyayı görüntüle 32433
Buraya kadar anlattığım süreç 3.5-4 ay önce oldu, şimdi gelelim birkaç gün önceye: Önce Balıkları başka bir akvaryuma alıp, filtreyi o tanka bağladım. Ana tankdaki suyu da damacanalara boşalttım. Bu sayede oturmuş suyla akvaryumu tekrar kurabildim. Balıkları kısa süre içerisinde farklı ortamlara soktuğumuz için stres seviyeleri oldukça yükseliyor, bu da bağışıklıklarının düşmesine ve hastalıklara daha yatkın olmalarına sebep oluyor. Eğer siz de böyle bir şey yapacaksanız belirli markaların stres gidericelerini kullanmanızı tavsiye ederim, ben seachem'in ürününü kullandım. Fakat bu demek değil ki artık sıfır risk var, Bu süreçte her zaman risk olacaktır. Eğer balığınız basit türlerdense problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Suyu boşalttıktan sonra bütün eski dekoru ve kumu çıkartıp akvaryumu güzelce sildikten sonra zemine 15 kg kadar kumu yerleştirdim.
Ekli dosyayı görüntüle 32436
Daha sonra Atakan Petshop'tan hemen önceki gün sipariş verdiğim bitkilerim elime ulaştı. Tek eksik lotus soğanımı göndermeyi unutmuşlar.(Eğer iletseydim para iadesi ya da hemen kargo yapacaklarına eminim ama o günün yorgunluğuyla unutmuşum, daha yeni bu yazıyı yazarken aklıma geldi) Anubiasları ve java ferni japon yapıştırıcısıyla kökün üzerine yapıştırdım. Japon yapıştırıcısı alırken tek dikkat etmeniz gereken üzerinde cyanoacrylate yazması. Cyanoacrylate tabanlı yapıştırıcıların kuruduktan sonra balıklara hiçbir zararı yoktur.
Bitki listesi:
Anubias Petite
Anubias Nana
Anubias Barteri var.
Anubias congensis
Anubias Angustifolia
Microsurium pteropus(java fern)
Echinodorus Amazonicus
Echinodorus Red Rubin
Echinodorus Leopard
Vallisneria Nana(saz)
Ekli dosyayı görüntüle 32437
Ekli dosyayı görüntüle 32438
Daha sonra kökü akvaryuma yerleştirip kalan kumu da akvaryuma ekledim, yaklaşık 40-45 kg kum kullandım. Akvaryumu yarıya kadar suyla doldurup diğer bitkileri deneme yanılmayla diktim. kalan suyu da ekleyip ekipmanlarımı geri bağladıktan sonra balıkları yeni tanklarına aktararak bu süreci tamamladım.
Ekli dosyayı görüntüle 32439
Ekli dosyayı görüntüle 32440
Ekli dosyayı görüntüle 32441
Akvaryumun yüksekliği biraz fazla olduğu için bitkiler çok kısa gözüküyor ama umarım yakın zamanda büyüyüp akvaryumu doldururlar. Yavaş yavaş yeni bitkiler de eklemeyi düşünüyorum. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim, elimden geldiğince hem süreci anlatıp hem de bilgilendirici bir yazı yazmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Maşallahı eksik etmeyin, sonra nazar değmesin.
Teşekkür ederim, yakında balık eklerim dedim ama benim yakındalarım biraz uzun zaman oluyor istemesemde, yine de en yakın zamanda eklemeye çalışacağım çünkü anubiaslar üzerinde hafif yosunlanmalar görüyorum.Uzun zamandır yoktum sonunda yapmışsın akvaryumu eline sağlık artık buralarda olurum devamını bekliyor olacağım.

Merhabalar, sabahtan beri 1 saat aralıksız günlüğünüzü okuyorum; çok heyecanlıydı ve güzel bilgiler edindim, teşekkürler. Peki, aldığınız 2 koloniye ne oldu? Bir yerden sonra görmedim, kaçırmış da olabilirim.Ekli dosyayı görüntüle 33412
Bir yandan yeni bakım rehberleri, Bir yandan akvaryum temizliği... On numara👌
Bu arada İlk başta yalnızca tecrübe paylaşımı olarak belirlenen bakım konularının mesajlarına artık ilgili canlıyla alakalı her türlü sorunuzu veya tecrübelerinizi yazabilirsiniz. Bu sayede hem bakım konusu daha verimli hale gelecektir hem de sorusu olanlar sorularının cevabını almış olur. Bu konuda yardımlarınızı esirgememenizi bekliyoruz
Neyse biraz akvaryumdan bahsetelim: Suyu biraz seyrelttim, bu şekilde her ne kadar blackwater konseptinden birazcık uzaklaşsa da bence izleme zevki daha güzel oldu. Aşağıdaki fotoğrafta iki lamba birden açık olduğu için bu kadar aydınlık, tekini yakınca daha hoş gözüküyor, bi ara da onun fotoğrafını eklerim. Onun dışında köküm su çekince biraz havaya kalktı ama yapacak bir şey yok. Çok kötü durmuyor.
Ekli dosyayı görüntüle 33413
Bunlar da beni görünce hemen saklanan ve yem yiyen bir grup arkadaş:
Ekli dosyayı görüntüle 33414
Merhaba, çok teşekkür ederim. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. İki koloniyi de sahiplendirdim, karınca bana biraz zor geldi ama beslemek gerçekten çok keyifli. İlerde tekrardan denemek isterim. Sanırım İlk mesajdaki Günlük Haritasında olmayan bi ara güncellemede sahiplendirdiğimden bahsetmiştim.Merhabalar ,sabahtan beri 1 saat aralıksız günlüğünüzü okuyorum,çok heyecanlıydı ve güzel bilgiler edindim teşekkürler,Peki aldığınız 2 koloniye ne oldu?Bir yerden sonra görmedim kaçırmışda ola bilirim
Tamamdır,Tekrerdan Teşekkürler bu değerli bilgiler içinMerhaba, çok teşekkür ederim. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. İki koloniyi de sahiplendirdim, karınca bana biraz zor geldi ama beslemek gerçekten çok keyifli. İlerde tekrardan denemek isterim. Sanırım İlk mesajdaki Günlük Haritasında olmayan bi ara güncellemede sahiplendirdiğimden bahsetmiştim.