Tuğkan abi bile kanala video atacakmış, ben hala 1 ay önce bitirdiğim paludaryumu paylaşmadım😁. Baştan söyleyeyim projeden vazgeçtim. Hem birkaç yerinde sıkıntı vardı, hem de hoşuma gitmedi. Yine de yapım aşamalarını anlatacağım yararlanmak isteyen olursa diye. Bir yandan da süreci hatırlamaya çalışıyorum😃. Son olarak başlamadan önce şunu da söyleyeyim. Sağolsun benim kedi karıncanın tüpü, 1 ay önce, kırdı. Karınca ortada yok. Umarım eve yumurtlamaz, yumurtlarsa yandık. Son olarak 3d yazıcı aldım, bazı projeler üzerinde çalışıyorum. Yakında açıklarım. Gelelim paludaryuma.
Kullanılan malzemeler:
1 adet 75 ×75 2.5mm dekota levha
2 adet akvaryum silikonu
2 adet poliüretan köpük
5kg ultrafuga gri renk derz
2 adet sobo wp-3300
dere kumu
ıvır zıvır falan
İlk başta dekota levhayı uygun ölçülerde keserek arka kalıbı oluşturdum. 80cm akvaryumu 30 ve 50cm olarak ikiye ayırdım. 30cmlik kısım sucul alan diğer taraf bitki alanı, sucul alan yüksekliği 15cm. Sağda ve solda gördüğünüz yerler şelale. Sağdakinin motoru onun altında, soldakinin motoru sucul alanın oradaki kutuda. aynı zamanda sol şelaleden akan su nehir ile sucul alana geri geliyor.
Şelaleler taşırma sistemli olduğu için iyice silikonla yapıştırdım ve su testlerini yaptım. Su testleri de 1 gün su kalmasına rağmen başarılı gözüküyordu.
Daha sonrasında aşağıda gördüğünüz gibi dekotadan nehiri tasarlayıp içerisini silikonla kapladım. Daha sonra yine aşağıda gördüğünüz gibi şelalenin üzerine 5kg kumu baskı yapsın ve kum yapışsın diye 1-2 gün bu şekilde beklettim.
Bu işlem sonrasında artık köpük kaplama işlemini yapabilirdim. Şelalelerde oyuklar görebilirsiniz. Şelalenin akmasını test ederken suyun sadece ya sağdan ya da soldan aktığını gördüm, bende suya yön vermek için bu şekilde oyuklar açtım.
Daha sonra derz kaplamaya başladım. Şelalenin girdiği yeri, her şeyi akvaryuma sabitledikten sonra boya fırçasıyla yaptım. Bu şekilde 2 kat derz attım.
İşte olayın koptuğu nokta
. İlk su testini yaptım. Kara ve sucul alanı ayıran parça su kaçırmıyordu ama soldaki şelaleden akan suyun 1/3'ü bir şekilde yana doğru akıyordu. Aynı zamanda alttan bir yerden su kaçırıyordu.
Bundan sonrasında moralim bozuk olduğu için hiç fotoğraf çekmemişim. Kısaca neler yaptığımı anlatayım. suyun yana akmaması için derzi neredeyse hamur kıvamında yapıp şelalenin yanına set çektim ve yana akma problemini çözdüm. Alta akıtan yer sadece 1 değil, 3 farklı yerden akıtıyordu. Ve bu suların nereden geldiği belli değildi. Bende rastgele altına üstüne, her yerine silikon sürdüm. Tabi bu süreç 1-2 gün değildi. Nereden baksan 1 hafta boyunca denedim kaçağı kapatmayı ama 1 tane kaçağı bir türlü kapatamadım. Yandaki suyu 2-3 saat içerisinde boşaltıyordu. Bu projeyi iptal etmemdeki bir sebep. Aslında bu problem çözülürdü, soldaki şelaleyi haftada 1 zevkine 1 saat açardım. Bitkilerde sulanmış olurdu. Gel gelelim diğer problemlere.
1) Ne yaparsam yapayım derz hep çatladı ve bazı kısımlarda döküldü.
2) Derzin işçiliği çok kötü oldu.
3) en önemlisi, alan çok küçük oldu.
Böyle bir proje yapacaklara tavsiyelerim:
1) öne doğru genişliği en az 50cm yapın ve benim yaptığım gibi sucul alanla kara alanını yan yana konumlandırmayın, Kara alanının önünde sucul alan olsun. Toprak görüntüsü kötü duruyor.
2) Köpük kaplamasını siyah silikonla yapın. Hem su kaçırmaz hem daha sağlıklı hem de siyah renk kötü durmaz.
3) Nehiri kumla kaplamayın, illaki uzun vadede dökülecektir.
4) Bu işe vaktiniz, sabrınız ve el yatkınlığınız varsa bulaşın.
Evet, bu proje de maalesef bu kadarmış. Hala bozmadım, bu şekilde duruyor. Şu an bu akvaryuma 3d printerdan dış filtre yapmak için uğraşıyorum. Bakalım, başarabilirsem aklımda farklı planlar var
. Aynı şekilde karınca malzemeleri için de uğraşıyorum.
Gelelim güzel güncellemelere, yakın zamanda discus akvaryumunun dekorunu yeniliyorum, kök siparişimi verdim.
Son olarak yakın zamanda tatmin edici ödüllü bir akvaryum yarışması düzenlemeyi planlıyorum, şimdiden haberiniz olsun. Bütçeye katkıda bulunabilecek ve bilgili olan arkadaşlar jüri olmak isterlerse bana ulaşabilirler. Lütfen sadece bilgisi yeterli düzeyde olduğunu düşünenler yazsın. Ve jüri olurlarsa yarışmaya katılamayacaklarını bilsinler.
Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim, umarım faydalı olmuştur.