18.11.2025 Güncelleme;
Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba arkadaşlar. Bayadır güncelleme atmak istiyordum ama uzun zamandır kendi işlerimin yoğunluğu yüzünden girip yazamıyordum. En son güncellemeyi 18 Nisan'da yapmıştım sonrasında paylaşamadım sizlerle. Şansa bugün tam 7 ay olmuş. Bu süreçte kah kaybettiklerimiz oldu kah kazandıklarımız oldu acısıyla tatlısıyla baya vakit geçirdik. Bu 7 aylık süreçten aslında oldukça memnunum güzel gelişmeler yaşandı karınca popülasyonu arttı ama protein eksikliğini daha 1-2 haftadır desteklediğim için gelişme bir yavaş oldu (sürekli yumurta ve şekerli su desteği yapıldı). Tüp transferlerini çok sık yapmıyorum ama 7 ay içinde 2-2,5 ayda bir değişim yaptım son olarak kasım ayının başında kış için tüp değişikliği yaptım artık. Aynı kraliçelerle devam ediyoruz.
I. dikey
Tek Messor Kraliçesi ''18.04.2025'' de aramıza dahil oldu. Umarım bu yeni yeri doldurabiliriz. Farkındayım şimdi çok erken aslında bunun için ama ev sıcaklığı kış için bizim sürekli 20-22 derece arasında ve bende onlara çok sıkıntı olacağını sanmadığım için büyük formicarium'a geçtim sayı aşırı yetersiz aslında ama heves işte. Outworld kısmında aslında kum vardı fakat sürekli temizlemeye çalıştığımda farklı bir çöp bulduğum için kumu kaldırdım. Besinleri mümkün olduğunca yuva ağzına yakın bir yere bırakıyorum platform yakınına yada o şekilde destek veriyorum.
Formicarium'u Karınca Sanatı (Arif) 'den tedarik ettim. Eğer buradaysan tekrardan ilgi ve alakan için teşekkür ederim. ☺️
II. tekli
Çiftli Messor Kraliçeleri ''28.03.2024'' uzun süredir beraberiz. Bir çok kez ölür diye düşündüğüm ama inatla beraber yaşamayı kabul eden bir çift. Yaklaşık 2-3 kere formicarium değişikliği sonrasında çok fazla kayıp yaşandı. Bunun başlıca sebeplerinden ilki su basması yaşandı sonrasında başka bir formicarium'a geçtim onda ise küf sorunu mantar sorunu yaşadık ve illaki kaçaklar yaşadım. En son kendim bu ufak tasarıma geçtim ve ayların verdiği stresi artık yavaş yavaş yenip gelişme göstermeye başlıyorlar. O kaçaklar olmasaydı bambaşka dolulukta bir tüpümüz olacaktı. 😌
III. 3'lü
~En üstten başlamak gerekirse Lasiuslarım bunları hiç dahil etmedim günceye buluş zamanımı bile hatırlamıyorum. İş yerinde bulmuştum ve hava güzeldi yani yazdı herhalde tam bilmiyorum. Genel durumları gayet iyi şekerli su ve un kurdu ağırlıklı besleme yapıyorum. Bildiğim kadarıyla tohumla beslenmiyorlar çeneleri o kadar güçlü değil. Ayrıca çok stressiz bir tür çok rahat temizlik yapılabiliyor. Ama ilerleyen dönemde popülasyon arttığında aynı şeyleri söyleyemeyebilirim baya hızlılar çünkü. 😂
~Ortada ise bu güncenin tek kraliçe Messor en başından ''28.03.2024'' beri bizimle. Evet çok gelişemediler çünkü benim yetersiz protein desteğim sürekli tüp değiştirme huyum. Onları bulunduğu alanı temizlemeye çalışırken çok fazla kaçak veriyorum ki bu kraliçe gerçekten garip devriye atıyor sürekli geziyor sabit kalmıyor çoğu zaman. Artık daha dikkat ediyorum ve mümkün olduğunca transfer yapmıyorum. ☺️
~En altta ise Componotus Sanctus günceye ''18.04.2025'' tarihinde Denizli'den Uşak'a geldi. Baya agresif bir tür. Her şeye saldırmaya eğilimliler. En çok bunlara yeni bir outworld sistemi düşünüyorum çünkü pupalarını kumla sarıyorlar diye biliyorum. Forumda ki arkadaşların dediği gibi stres yaptıklarında yumurtalarını yiyorlar bir çok kez yedirdim şahidim. Popülasyonu büyütebilirsem çok güzel büyük bir tür oluyor bunun içinde protein desteğini arttırdım. Artık zaman gösterecek gelişmeleri. 🙏
IV. canlı yem
Sürekli protein desteği için dışardan farklı farklı gıdalar veriyordum kimisini kabul edip kimisini yemiyorlardı şimdi un kurdu ile başladım kasım ayından itibaren. Üretim süreci ve bakımı kolay internet üzerinden araştırıp yapabilirsiniz sizlerde. Fakat bazı arkadaşlar arada farklı gıdalarda farklı böceklerde verin demişti sanırsam doğanın taklidi amacıyla söylüyorlar ama un kurdu şimdilik benim için yeterli geri kalan böcek grubunu örneğin çekirge veya sinek vb. dışarda yakalayıp verebilirim diye düşünüyorum. Evet riskli ama sonuçta doğayı taklit etmek amacıyla bu hobinin içerisindeyiz. Bu konuda yeniyim tecrübeli arkadaşlar yazabilirler lütfen hepimize açıklık olur.
Buraya kadar üşenmeden yazımı okuyup inceleyen arkadaşlara teşekkürler. Bu günce beraber öğrendiğimiz hatalarımızı gördüğümüz deneyler yaptığımız bir güncedir lütfen takıldığınız merak ettiğiniz bir şey olursa çekinmeyin. Herkese İyi Günler ☺️