YAKO Günceleri

Calvus

Yumurta
Üye
31.03.2024 Güncelleme;

3 Kraliçe de herhangi bir değişiklik yok oldukları gibi duruyorlar herhangi bir beslenme yapılmadı. Yumurtlama gerçekleşmedi. Sadece suya temas eden pamuğu biraz biraz koparıp ayırmışlar. (Hatta ilkte top gibi olanları yumurta sanıp sevinmiştim 🥹) Yeterince ıslaktı pamuk ama zamanla ilk kısımları kuruma olmuş galiba o yüzden kopardıklarını düşünüyorum. Biraz hızlı olup yumurtlamalarını istiyorum ama evin ortalama sıcaklığı 20-22 derece arasında yumurtlamasına engel olur mu ?
Ayrıca yumurtalı yada bir kaç işçili bir koloni almayı düşünüyorum önerebileceğiniz bir yer yada elinde fazla olan bakımına yetişemeyen arkadaşlardan da alabilirim.
20-22 derece sorun olmaz geçen hafta çarşamba günü bulduğum messor 20-23 derece arasında dün yumurtladığını gördüm.

YAKO

Larva
Üye
20-22 derece sorun olmaz geçen hafta çarşamba günü bulduğum messor 20-23 derece arasında dün yumurtladığını gördüm.
Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. Ben beklemedeyim artık günlük kontrol yapmamalıyım heyecanla bakmak belkide her seferinde strese sokuyor bu yüzden 1 hafta aralıklarla bakma kararı aldım.

YAKO

Larva
Üye
04.03.2024 Güncelleme;

I. Kraliçe hala daha stres altında olduğunu düşünüyorum pamukları yolup tüp ağzına topluyor ya stres yüzünden yada nem oranı yeterli gelmemesi sebebiyle kopardığını düşünüyorum.
IMG_20240404_014822.jpg

4 gün hiç dokunmamam sonunda meyvelerini verdi arkadaşlar. II. Kraliçeler ise sizlerin ayırın uyarılarınızı biraz suistimal etmiş olabilirim daha doğrusu daha sonra ayırırım diye düşünüp kalmıştı fakat bugün baktığımda ise yanlış saymadıysam eğer 10-11 adet yumurtalarla bana sürpriz yaptılar.
IMG_20240404_014539.jpg
Tabi multiqueeni burda ne kadar olumlu tartışılır çünkü ilk işçiler çıktıktan sonra kraliçeler arasında çatışmalar başlaması daha olası bunu da biraz deneyimlemiş olacağız hep beraber. Maksadım deney değil kimse yanlış anlamasın eğer bunlar bu şekilde yumurtlayabiliyorsa ilerleyen zaman da anlaşacaklarını düşünüyorum. Şuanda sizlere bir kaç sorum olacak;
1- Bu evrede besleme yapmalımıyım ?
(örneğin tatlı meyveler portakal parçası yada muz parçası yada ufak tohumlar yada şekerli su pamuğu gibi.)
2- İlk işçiler ortalama 40-50 gün arasında oluşuyor diye biliyorum, ilk işçi çıktıktan sonra ne gibi yemler vermeliyim ?
3- Formikaryuma hangi dönemde geçilmeli en az kaç işçi olmalı ?

YAKO

Larva
Üye
05.04.2024 Güncelleme;

I. Kraliçe de ilk yumurtalarımızı gördük eğer yanlış saymadıysam 10 adet gibi duruyor. ☺️ Bundan sonrası artık bekleyip ilk işçileri görmek olacak. İşçiler oluşmaya başladıktan sonra yeni deney tüplerine transfer yapmayı düşünüyorum. Şimdiden herkese iyi hobiler... Önümüzde güzel bir bahar sezonu olacak 🙏☺️

Ekli dosyalar

• IMG_20240405_180411.jpg
    IMG_20240405_180411.jpg
    20.2 KB · Görüntüleme: 21

Calvus

Yumurta
Üye
04.03.2024 Güncelleme;

I. Kraliçe hala daha stres altında olduğunu düşünüyorum pamukları yolup tüp ağzına topluyor ya stres yüzünden yada nem oranı yeterli gelmemesi sebebiyle kopardığını düşünüyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 34257

4 gün hiç dokunmamam sonunda meyvelerini verdi arkadaşlar. II. Kraliçeler ise sizlerin ayırın uyarılarınızı biraz suistimal etmiş olabilirim daha doğrusu daha sonra ayırırım diye düşünüp kalmıştı fakat bugün baktığımda ise yanlış saymadıysam eğer 10-11 adet yumurtalarla bana sürpriz yaptılar.
Ekli dosyayı görüntüle 34258
Tabi multiqueeni burda ne kadar olumlu tartışılır çünkü ilk işçiler çıktıktan sonra kraliçeler arasında çatışmalar başlaması daha olası bunu da biraz deneyimlemiş olacağız hep beraber. Maksadım deney değil kimse yanlış anlamasın eğer bunlar bu şekilde yumurtlayabiliyorsa ilerleyen zaman da anlaşacaklarını düşünüyorum. Şuanda sizlere bir kaç sorum olacak;
1- Bu evrede besleme yapmalımıyım ?
(örneğin tatlı meyveler portakal parçası yada muz parçası yada ufak tohumlar yada şekerli su pamuğu gibi.)
2- İlk işçiler ortalama 40-50 gün arasında oluşuyor diye biliyorum, ilk işçi çıktıktan sonra ne gibi yemler vermeliyim ?
3- Formikaryuma hangi dönemde geçilmeli en az kaç işçi olmalı ?
1:Bu evrede besleme ilk işçiye kadar gerekmez.

2:İlk işçiden sonra tohum,un kurdu farklı kurtlar gibi besinler verebilirsiniz forumda alternatif besin kaynakları konusu mevcut. https://karincaciftligim.com/threads/alternatif-besin-kaynaklari.9762/

3:Kullanılacak formikaryuma göre değişir. Yine forumda konulara bakarak fikir edinebilirsiniz.

YAKO

Larva
Üye

YAKO

Larva
Üye
07.05.2024 Güncelleme;
I. Kraliçe de güncel yumurtalarımız artık larva evrelerinde bulunmakta bir iki adet hale larva evresine geçememiş yumurtalar bulunmakta. İlk işçiler çıktıktan sonra başka bir tüpe transfer etmeyi düşünüyorum.

II. Kraliçelerimiz de yumurtalarımız artık larva evrelerine geçti. Bir yada iki pupa olduğunu düşünmekteyim. Yeni yumurta göremedim. Bunlarda ilk işçiler çıktıktan sonra başka bir tüpe transfer etmeyi düşünüyorum. Bu kolonimiz çift kraliçe olduğu için daha fazla üreme ve daha hızlı büyüme gerçekleştiriyor. Yeni tüpte de bir kısım geliştikten sonra 3D Formicariuma (outdoorlu) geçmeyi düşünüyorum ilerisi için.

Düşüncelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum arkadaşlar 😊
Herkese iyi forumlar.

Ekli dosyalar

• Kraliçe I.jpg
    Kraliçe I.jpg
    49.4 KB · Görüntüleme: 29
  • Kraliçe II (1).jpg
    Kraliçe II (1).jpg
    76.8 KB · Görüntüleme: 29
  • Kraliçe II (2).jpg
    Kraliçe II (2).jpg
    25.5 KB · Görüntüleme: 28

YAKO

Larva
Üye
20.03.2025 Güncelleme;
Uzun bir aranın ardından herkese tekrardan merhaba ! Bu uzun süreçte bende sizler gibi koloninin büyümesini beklerken alakasız bir şekilde ciddi gerilemeler yaşadım. Tabi tüm bu gerilemeyi bugün kış uykusundan çıkardıktan sonra öğrenmiş oldum. 07.05.2024'te ki güncellemede mükemmel sayıda yumurtalar görürken ve ilk zamanlar yazın çıktıkları vardı ama sonrasında sürekli bir gerileme yaşadım. Ardından kış uykusu dönemine girdik ve son halimiz gerçekten içler acısı umarım tekrardan toparlar ve yeni sezonda daha güzel bol yumurtalı işçili bir günlük olacak 😌

I. Kraliçe de sağlığında her hangi bir sıkıntı görmüyorum bacaklarında herhangi bir aksama bulunmamakta. Kış uykusundan kalktığı için koloninin yavaş olduğunu düşünüyorum. Hemen şekerli su takviyesi yapıldı. Yeni bir test tüpüne transfer işlemi başlattım. [9 işçi, yumurta ve pupa sayılamadı]

II. Kraliçelerde çok ciddi bir gerileme yaşadık tabi bu gerilemede benimde hatalarım olduğunu düşünüyorum daha öncesinde küçük bir transfer yapmıştım orda bazı kayıplarım oldu sonrasında tekrar toparladı koloni kendini fakat bu seferde kaçak vermeye başlamıştım tekrar transfer yaptım. Sonrasında kış uykusuna geçildi. Bugün kış uykusundan çıkarıldı hemen şekerli su takviyesi yapıldı. Ama çok fazla kayıp olmuş. Temiz bir deney tüpüne manuel bir transfer yaptım ilave şekerli su takviyesi yaptım sadece. Fark ettiğim şey ise 1 kraliçe de ayağında kırık var onu kullanmıyorum artık benden önce mi sonra mı oluştu transferler mi yıprattı bilmiyorum sadece umarım düzelir veya geri kalan hayatında ona sıkıntı yaşatmaz. Sonuç olarak her şeye tekrardan başladık dostlar 😌 [3 işçi, 1 pupa, yumurta yok]

Herkese iyi forumlar.

Ekli dosyalar

• I.Kraliçe.jpg
    I.Kraliçe.jpg
    63.7 KB · Görüntüleme: 19
  • II.Kraliçe.jpg
    II.Kraliçe.jpg
    23.2 KB · Görüntüleme: 19

YAKO

Larva
Üye
10.04.2025 Güncelleme;
Merhabalar dostlar, çok büyük gelişmelerle gelmedim sadece kendi kolonimi büyütmeye ve farklı şeyler yapmaya devam ediyorum aslında. Uzun zaman sonra (363 gün) aynı günlerde aynı havalarda aynı saatlerde farklı bir yerde buldum yeni kraliçelerimi.

Bulunma Konumu : Uşak / Banaz
Bulunma Tarihi | Saati | Havadurumu : 28.03.2024 / 16:20 / KAPALI
I. Kraliçe --> Messor Structor
I. Kraliçe --> Messor Structor (çift kraliçeydi teke düştü)
III. Kraliçe --> Messor Structor
(Şuanda elimde makro lens olmadığı için telefon kamerası ile çekildi.)

Bu sefer çift kraliçeler ve üçlü kraliçeler grubu oluşturdum (kafama göre yapmadım doğal seçilime karışmadım), ekte de görebilirsiniz. Sonrasında yaşam alanlarına bulduğum gibi ayırdım. Aslında 20'den fazla görmüştüm ama arayışım her zaman bir tık daha büyüğü daha farklısı olamayan türlerdi ama garip bir şekilde böyle denk gelişler çok iyi oluyor doğal seçilim yapılmış oluyor. Tabi bazen doğanın acıması olmuyor 2'li olan kraliçelerden bir tanesi bu gün itibari ile parçalanmış olarak buldum çıkardım temizledim. Hepsinin de yumurtaları var ve çok iyi ilerlediğimi umut ediyorum tabi ilk işçiler çıktıktan sonra da işler karmaşıklaşabilir. Onu bize zaman gösterecek.

Ben genelde havluya sarıp odam da dolapta muhafaza ediyorum karıncaları ama bu sefer eski kalın bir kitabın sayfalarını koparıp etrafını köpüklerle kapattım hava kaçağı olmaması için sıcak silikonla görebildiğim yerlerini de kapattım. Bu sisteme geçme sebebim ise oturduğum ilçede tekrardan ciddi hava değişikleri yaşanması tekrardan don yaşanması gibi. Tabi madem değişiklikler yapıldı diye toplu olarak kraliçelere şekerli su takviyesi yaptım (pamukta) ayrıca merak ettiğim kristal şekerlerden de verebilir miyiz ? Yani belki garip gelebilir size ama onu merak ettim acaba yerler mi ?
Sizce bu tasarım iş görür mü, sıcaklık dengesini sabit tutar mı, ısı kaybı önlenmiş olur mu ?

❓Bazı ufak sorularım da var,
Yüksek proteinli balık yemleri var chatgbte sordum verilebilir deniliyor ama deneyen yada kullanan oldu mu ?
Un kurdu vermeyi düşünüyorum internet üzerinden alsam herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım ve ya hangi site sağlıklı olur ?
Sizce bu tasarım iş görür mü, sıcaklık dengesini sabit tutar mı, ısı kaybı önlenmiş olur mu ?

Herkese iyi forumlar.

Ekli dosyalar

• 3'LÜ KRALİÇE.jpg
    3'LÜ KRALİÇE.jpg
    87.6 KB · Görüntüleme: 22
  • KAPALI.jpg
    KAPALI.jpg
    38.1 KB · Görüntüleme: 18
  • ALÜMİNYUM.jpg
    ALÜMİNYUM.jpg
    30.6 KB · Görüntüleme: 20
  • AÇIK.jpg
    AÇIK.jpg
    28.9 KB · Görüntüleme: 22

pegasuZX

Replete
Üye
Sadece un kurdunu cevaplayabilirim. Antalya çekirge sitesi iyidir.

YAKO

Larva
Üye
UFAK SORU
Güncelde her hangi bir sorunumuz yok arkadaşlar aynı kaldığımız yerden devam ediyoruz yumurtaların işçilere dönüşmesini bekliyorum.

Ben bu yumurta gelişmesinin yavaşlamasını sıcaklığa aşırı bağlıyorum yani ev sıcaklığı ortalama 22-20 derece arasında geziyor. Kutu içerisinde köpükle kapalı her yer bir nem-ısı ölçer bulunmakta nem oranına takılmıyorum çünkü pamuk dibindeler sürekli ki messorlar yüksek nem istemiyorlar fakat sıcaklığı sabit tutamıyorum. Ortalama benim 3-4 gündür ölçtüğüm 20 derece. Ama mesela evde olduğumda kapağı açıp kalorifer altına koyuyorum o sıra 27,5 dereceye kadar çıkıyor gece sonuna kadar adım adım düşüp 20 dereceye kadar düşüyor ve bu bana yüksek bir değişim gibime geliyor ama adım adım düşüyor anlık değişme olmuyor. Sizce bu durum çok ciddi sorun olur mu eğer olacaksa bir daha kalorifer önüne yerleştiremeyeyim onun yerine sabit yerinde bırakayım. Neye karar vereceğimi bilemedim yardımcı olursanız sevinirim dostlar.

Ekli dosyalar

• KUTU.jpg
    KUTU.jpg
    50.8 KB · Görüntüleme: 11

Dwis

Pupa
Üye
Aslında bu durum doğal doğadada bazı türler(camponotus festai türü örneğin) gündüz 28 derecelerde çok aktif değilken akşam 22 derecelerde besin arıyolar yani kademeli bi düşüş sıkıntı yaşatmaz doğada da genelde akşama doğru hava sıcaklığı düşüyor bende kendi camponotus festai kolonimde akşam ısıtıcı pedi 22-24 arasına çekip öyle besleme yapıyorum besinle daha çok ilgileniyorlar.

YAKO

Larva
Üye
Aslında bu durum doğal doğadada bazı türler(camponotus festai türü örneğin) gündüz 28 derecelerde çok aktif değilken akşam 22 derecelerde besin arıyolar yani kademeli bi düşüş sıkıntı yaşatmaz doğada da genelde akşama doğru hava sıcaklığı düşüyor bende kendi camponotus festai kolonimde akşam ısıtıcı pedi 22-24 arasına çekip öyle besleme yapıyorum besinle daha çok ilgileniyorlar.
Teşekkür ederim içimi rahatlattınız ☺️

Dwis

Pupa
Üye
Rica ederim iyi hobiler.

YAKO

Larva
Üye
18.04.2025 Güncelleme;
Daha geçen gün uçuşlar hakkında konu açıp umut düşürmeyin diye belirtiyordum sizlere çünkü bende farklı istediğim bir tür arayışındaydım hali hazırda baktığım bir kaç koloni varken farklı bir tür istiyordum. Ve sonunda hiç ummadığım bir yerden cevap geldi. Dedemden ! Bakın bu hobiyle uğraşırken herkesin başından trajikomik bir sürü olay geçer kimi ya tavuk ya hindi köpek diye belirtip dalga geçebilirler ki bana da çok dalga geçildi ama sonrasında gene dalga geçen dedem bana bu karıncayı buldu. Ben kendim Uşak/Banaz'da ikamet ediyorum bu gün ise ailem bir kaç iş için Denizli'ye gitmişlerdi ve dedem bana ekte bulunan ''wp görsel'' attı. Getireyim mi diye sordu baya uzun yoldan geldi ama sağ salim geldi. Hemen şekerli su takviyesi yapıp sakin moda aldım 😂 Umutsuz arkadaşlara sesleniyorum merak etmeyin bulacaksınız siz bulmasanız bile. ;)

❓Bana kalırsa bu Componotus yani o kısmında netim. Tabi sizlerin de fikirlerini merak ediyorum. Alt grubu olarak componotus sanctus olduğunu düşünüyorum. Tabi işçiler de çıktığında daha net sonuçlar verecektir sizce hangi cinstir ?
Ayrıca componotus bakan arkadaşlar bakım olarak da fikirlerinize açığım. ☺️
.
Bulunma Konumu : Denizli / Merkez
Bulunma Tarihi | Saati | Havadurumu : 18.04.2024 / 09:50 / AÇIK
I. Kraliçe --> Componotus Sanctus

Messorlar kaldığımız yerden ağır ama istikrarlı adımlarla ilerliyorlar. İşçi sahibi olan kraliçelere protein takviyeleri yapmaya devam ediyorum, ara ara şekerli su takviyesi yapıyorum.

Ekli dosyalar

• makro1.jpg
    makro1.jpg
    33.6 KB · Görüntüleme: 15
  • makro2.jpg
    makro2.jpg
    35.1 KB · Görüntüleme: 15
  • uzaktan.jpg
    uzaktan.jpg
    47.9 KB · Görüntüleme: 15
  • wp görsel.jpg
    wp görsel.jpg
    49.6 KB · Görüntüleme: 15

slmgoko

Nanitik
Üye
18.04.2025 Güncelleme;
Daha geçen gün uçuşlar hakkında konu açıp umut düşürmeyin diye belirtiyordum sizlere çünkü bende farklı istediğim bir tür arayışındaydım hali hazırda baktığım bir kaç koloni varken farklı bir tür istiyordum. Ve sonunda hiç ummadığım bir yerden cevap geldi. Dedemden ! Bakın bu hobiyle uğraşırken herkesin başından trajikomik bir sürü olay geçer kimi ya tavuk ya hindi köpek diye belirtip dalga geçebilirler ki bana da çok dalga geçildi ama sonrasında gene dalga geçen dedem bana bu karıncayı buldu. Ben kendim Uşak/Banaz'da ikamet ediyorum bu gün ise ailem bir kaç iş için Denizli'ye gitmişlerdi ve dedem bana ekte bulunan ''wp görsel'' attı. Getireyim mi diye sordu baya uzun yoldan geldi ama sağ salim geldi. Hemen şekerli su takviyesi yapıp sakin moda aldım 😂 Umutsuz arkadaşlara sesleniyorum merak etmeyin bulacaksınız siz bulmasanız bile. ;)

❓Bana kalırsa bu Componotus yani o kısmında netim. Tabi sizlerin de fikirlerini merak ediyorum. Alt grubu olarak componotus sanctus olduğunu düşünüyorum. Tabi işçiler de çıktığında daha net sonuçlar verecektir sizce hangi cinstir ?
.

Messorlar kaldığımız yerden ağır ama istikrarlı adımlarla ilerliyorlar. İşçi sahibi olan kraliçelere protein takviyeleri yapmaya devam ediyorum, ara ara şekerli su takviyesi yapıyorum.
Hayırlı olsun hocam çok sevindim sizin adınıza. Nazlı bir tür, koloniden koloniye göre yemek seçebilirler, şekerli suya ilgililer, çok stres oluyorlar. Elinizden geldiğince uzun aralıklar ile kontrol sağlayın. Forumda sırf kontrol ettiği için yumurtasını yediğini söyleyen arkadaş olmuştu daha az önce okudum.

özcan

Minör
Üye
18.04.2025 Güncelleme;

.

Hocam Olabildigince az bakmaya calışın çabuk stres olan bir cins çok cabuk yumurta yiyebiliyor gecen sene 2 kere yemişti üzülmenizi istemem

YAKO

Larva
Üye
Hayırlı olsun hocam çok sevindim sizin adınıza. Nazlı bir tür, koloniden koloniye göre yemek seçebilirler, şekerli suya ilgililer, çok stres oluyorlar. Elinizden geldiğince uzun aralıklar ile kontrol sağlayın. Forumda sırf kontrol ettiği için yumurtasını yediğini söyleyen arkadaş olmuştu daha az önce okudum.
Teşekkür ederim dostum. Artık daha dikkatli daha uzun aralıklarla kontrol etme süreci olacak. Bu türü ilk kez besliyorum ne tarz yem verebilirim sizce.