Peygamber devesi

EGZOWRLD

Larva
Üye
Bugün dışarıda peygamberdevesi buldum. Boyu serçe parmağım kadar. Nasıl bakarım, neler lazım ve ne kadar büyür? Birkaç ay veya hafta bakmayı, sonra da salmayı düşünüyorum.

KingCat

Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Bugün dışarıda peygamberdevesi buldum. Boyu serçe parmağım kadar. Nasıl bakarım, neler lazım ve ne kadar büyür? Birkaç ay veya hafta bakmayı, sonra da salmayı düşünüyorum.
Doğadan canlı almayın. Bence aldığınız canlıyı doğaya geri bırakın. Eğer mantis beslemek istiyorsanız satan birisini bulmanızı tavsiye ederim.

sedatettin

Majör
Üye
Doğadan canlı almayın. Bence aldığınız canlıyı doğaya geri bırakın. Eğer mantis beslemek istiyorsanız satan birisini bulmanızı tavsiye ederim.
Hocam ben bunu çok mantıklı bulmuyorum, mesela mantis alınabilecek birini bulsa bile bulduğu kişide doğada bulmuş olmuyor mu mantisi, karınca, sürüngen, örümcek vb. hayvanların çoğu doğadan gelmiyor mu zaten elimize? Doğadan alınan canlılar uyum sorunu yaşayabilir ama bakabileceğinizi düşünüyorsanız bırakmak mantıksız bence

DorukBey

Media
Yardımsever
Üye
Doğadan canlı almaya çoğu konu da karşıyız hatta bu konuda da size katılıyorum doğadan mantis almaya çok gerek görmüyorum fakat satın alıcağı kişi sizce o mantisleri kaç nesil öncesinde doğadan yakalıyor bir mi, iki mi yoksa doğrudan WC bir canlıyı mı satıyor? Satın alma konusunda katılmıyorum.

KingCat

Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Satan kişiler genel olarak kendi üretiyor. Siz satılan tarantulaların doğadan toplandığını mı düşünüyorsunuz?

KingCat

Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Üretim yapılan ortamda hayvanı doğadan almış olmazsınız. Kaç nesil öncesi olursa olsun üreticiden almak daha mantıklı bir yöntem.

Ayrıca tarantula bir örnekti.

EGZOWRLD

Larva
Üye
Merhabalar zaten az bakıp salıcam beslemesini vb karşılayıp.

Ekli dosyalar

• görsel_2026-07-06_002752112.png
    görsel_2026-07-06_002752112.png
    152.9 KB · Görüntüleme: 30
  • görsel_2026-07-06_003440182.png
    görsel_2026-07-06_003440182.png
    359.1 KB · Görüntüleme: 29

MehmetÖzkan

Pupa
Üye
Hocam ben bunu çok mantıklı bulmuyorum, mesela mantis alınabilecek birini bulsa bile bulduğu kişide doğada bulmuş olmuyor mu mantisi, karınca, sürüngen, örümcek vb. hayvanların çoğu doğadan gelmiyor mu zaten elimize? Doğadan alınan canlılar uyum sorunu yaşayabilir ama bakabileceğinizi düşünüyorsanız bırakmak mantıksız bence
Hocam,mantisler ekosistem için oldukça önemli canlılardır.Bu nedenle doğadan alıp beslemek iyi bir seçenek değildir.Satıcılar mantisleri doğadan bulup almaz,steril bir ortamda üretimini yapar ve parazit riskini azaltmış olurlar.

Yani doğadan alacağınız böcek ekosistemi etkilerken, satıcıdan alacağınız böcek ekosistemi etkilemez ve daha sağlıklı olur.

sedatettin

Majör
Üye
Benim kastettiğim bu satıcıların önüne yoktan var olmuyorlar sonuçta, satıcılar veya üretenler de ilk başta doğadan almıyormu

Mikrox

Media
Yardımsever
Üye
Kendimce fikir belirtmek ve tecrübe konuşturmak istersem şunu demek istiyorum. Öncelikle doğadan bir canlı almanın doğaya zararlı mı yoksa nötr mü etkisi olduğunu, aldığınız bölge belirler.

Mantislerin ömrü olsa olsa 2 sene civarıdır ve bunun da çoğunu büyümek, büyüdükten sonra ise kısa süreli olarak üremek için kullanırlar. Bundan dolayı bu canlıları karınca ile karşılaştırmak isterim. Karıncaların da doğada amacı üremek ve koloni kurmaktır. Sonra yine koloniyi büyütüp tekrar uçuş yapmaktır vs.

Fakat burada mantisler özelinde konuşursam, bu canlılar türe göre değişse de ortalama 60 ya da yine türüne göre 200'e kadar çıkan yumurtalar bırakabilirler. Bunlardan da iyi bakımda %60'ı çıkar. Doğa koşullarında ise %50 diyebileceğimiz bir oran makuldür. Bundan sonra da yine karıncalarda olduğu gibi ölümler başlar. Bundan dolayı çoğu ya yaşayamaz ya da ölür.

Kısaca, ormanlık bir alandan bulunan tek bir mantisin alınıp bakılmasının doğal olarak orman ekosistemine zararı neredeyse yok denecek kadar azdır.

Diğer yandan da satın alma konusuna gelirsem. Şimdiye kadar çoğu satış grubunda bulundum, hâlen de aktif bulunuyorum. Fakat satılan canlılardan 10 mantisten veya 10 satıcıdan 1'i belki üretim yapıyor. Hatta o 1 kişi de genellikle doğadan yumurta bulduğunda kuluçkaya yatırıyor ve çıkımı bekleyip ilk yemlemeden sonra satıyor. (Bizzat böyle bir üreticiyle sohbette ettim.)

Yani satın aldığınızdaki bu canlılar da doğal ortamdan alınıp sizlere WC olarak sunuluyor. Ek olarak parazit riskini de ev üretimi veya nesil sayısı değiştirmez. Kıl kurdu, bilinen üzere mantislerde sadece o bireye bulaşır ve bireyi en son suya itekler, öldürür ve suda çoğalır. Yani çiftleşmeyle yumurtaya geçmesi teoride beklenmez.

Satıcılar da bunu bildiği için ve hobicilerin de WC canlılara parazit bakımından sıkıntılı baktığını bildiği için "ev üretimidir" diye yeni başlayan veya bilgisiz hobicilere satarlar. İlegal veya legal (ki legal pek grup yok) gruplara girdiğinizde bunu kendiniz de görebilirsiniz.

Verilere ve örneklere gelirsem de tarantula örneğindeki örümcek türü Türkiye'ye yasal olmayan yoldan, kaçakçılıkla geldi ve gelme yılı tahminlere göre 1990'lı yılların sonu ve 2000'lerin başı civarı. 2006 veya sonrasında da satışlar Türkiye'de başladı, 2016 civarında da bu canlılar çoğu grupta popüler şekilde satılmaya başlandı.

Yani doğadan alınıp üretimi yapılıp satılması arasında, nereden baksanız tam 26-36 sene civarı bir zaman dilimi var. Bu da yaklaşık en az 5, ortalamada ise 9-10 nesil oluşturması demek olur. Yani sizin elinizdeki tarantulalar şu anda dahi WC alınıp üretilmiş canlılar.

Yani mantisi de doğadan alıp üreten kişiden aldığınızda WC bir şeye karşı çıkmıyor, tam tersi parasal yönden desteklemiş oluyorsunuz.

Uzun lafın kısası, Türkiye'de satılan mantislerin çoğu (hepsi demiyorum) WC veya yumurta olarak kuluçkaya yatırılıp çıkartılmış canlılar. Buna jumping spider (JS), tarantula, kurt örümceği türleri, karınca veyahut diğer eklembacaklılar da dâhil aslında.

Yani siz birinden mantis satın alınca o kişi bundan para kazanacak ve kendine yeniden dişi-erkek formda doğadan mantis arayacak. 1. nesli sattı ve 2 tane mantisi doğadan koparttı çünkü satın aldınız. 2. nesil için tekrar birey bulacak çünkü yine satın alındı. 3, 4, 5 derken bu işlemlerde onlarca mantis doğadan o satıcı yüzünden kopartılacak.

Bu mantıkla bakınca da aslında WC ile sizin satın almanız arasında tek fark, bedavadan satıcıyı daha da heveslendirmeniz ve WC'ye ortak olmanız.

Unutmayın, satıcılar 0 gider, fazla kâr politikasıyla çalışır. Bunu yine dediğim gibi gruplara girdiğinizde görebilirsiniz. Hatta gruplara gerek yok; bir petshopa girdiğinizde rafta duran bettaların bardaklarda sergilendiğini gördüğünüzde de bunun bu politikaya uyduğunu anlayabilirsiniz.

Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. İyi hobiler.

yücehayvanat

Media
Üye
Ben bu konuda WC canlıların bakımının uygun olduğunu düşünüyorum. Bu konu da okunabilir:

Ormandan örümcek alınır mı? |
Karınca Çiftliğim https://share.google/UudIfe6y0soFXbmOF

Bu konu benim konu üstündeki fikrimi oldukça etkiledi. Akıldaki soruların hepsini cevaplıyor.