Üvey anne kabulü

Ayberkfb

Minör
Üye
1 hafta önce yaşayan aphegonagaster kraliçemin bugün öldüğünü gördüm. 1–2 ay önce bulduğum, yumurtlayıp yumurtlayıp yumurtasını yiyen kraliçe ile diğer tüpü birleştirdim. Tahminleriniz neler?IMG_20251216_211219.jpgIMG_20251216_211613.jpg

ants123

Minör
Üye
Daha önce deneyimleyen duymadım. İnternet üzerinde yerli yabancı kaynaklarda da cevap bulamadım. Tek bildiğim multiqueen olan türlerde tek kraliçe ölürse sorun olmaz ama tek kraliçe kabul eden türlerde kraliçe ölürse işçiler ömürlerinin sonuna kadar hep yaptıkları şeyi yaparlar ve son işçi de ölünce koloni ölmüş olur.
Yapabileceğiniz en mantıklı şeyi yapmışsınız. Konuyla ilgili deneyimlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Ayberkfb

Minör
Üye
İlk başlarda işçiler kraliçenin tüpüne gidip duruyorlardı. İki işçi, kraliçenin anteninden ve ayağından tutup kendi tüplerine sürükledi. Orada 1–2 işçi saldırır gibi oldu ama kraliçe onların abdomenini ve ayaklarını koparıp kurtuldu. Şu an herhalde kabul ettiler. Pamuğun yanında duruyorlar, beraberler; ama bazen kraliçe eski tüpüne gidip geliyor.

ants123

Minör
Üye
Adınıza sevindim. Umarım ilerleyen süreçte de taşkınlık çıkarmazlar. Merakla takipteyim 😊

Ayberkfb

Minör
Üye
Adınıza sevindim. Umarım ilerleyen süreçte de taşkınlık çıkarmazlar. Merakla takipteyim 😊
Ara ara bakıyorum ama sıkıntı yok larva ve yumurtalar saglam yeni kraliçenin tüpüne taşımışlar kraliçe tüpler arası gezip duruyor herhangi bir kavga yok heralde alıştılar

Ayberkfb

Minör
Üye
Taşkınlık çıktı malesef dün kraliçe biraz baygın gibi hareket ediyordu bugünde infaz etmişler malesef kafasını kopartmışlar ve agzında larva varken:(

ants123

Minör
Üye
Üzüldüm hocam, geçmiş olsun. Bu durumda tek yapabileceğiniz buydu zaten. Bazen en mantıklı şey bile işe yaramayabiliyor. Deneyim olmuş oldu en azından. İyi hobiler.

Ayberkfb

Minör
Üye
Üzüldüm hocam, geçmiş olsun. Bu durumda tek yapabileceğiniz buydu zaten. Bazen en mantıklı şey bile işe yaramayabiliyor. Deneyim olmuş oldu en azından. İyi hobiler.
boşta duran 1 kraliçem daha var aslında aylardır yumurtlayıp geri yiyen aklımda onuda deneyde kullanmak var

ants123

Minör
Üye
Ona birşey diyemem ama kraliçesiz koloninizde hala larva ve yumurtalar varsa aynı türden yumurtasız kraliçelere transfer edebilirsiniz. O kolonide sanırım artık umut yok. Hatta kraliçeyi oraya transfer edecekseniz öncesinde yumurtaları kraliçeye vermenizin belki kabullenme sürecinde etkisi olabilir. Bir de yumurtalarını yemelerinin sebebi ne acaba? Stres ya da besin ihtiyacı olabilir mi? Aphaenogasterlar sanırım stres karşısında yumurta yemeye çok meyilliler ve yumurtalar larva olduktan sonra ufak ufak beslemelerin önerildiğini okumuştum.

Ayberkfb

Minör
Üye
Ona birşey diyemem ama kraliçesiz koloninizde hala larva ve yumurtalar varsa aynı türden yumurtasız kraliçelere transfer edebilirsiniz. O kolonide sanırım artık umut yok. Hatta kraliçeyi oraya transfer edecekseniz öncesinde yumurtaları kraliçeye vermenizin belki kabullenme sürecinde etkisi olabilir. Bir de yumurtalarını yemelerinin sebebi ne acaba? Stres ya da besin ihtiyacı olabilir mi? Aphaenogasterlar sanırım stres karşısında yumurta yemeye çok meyilliler ve yumurtalar larva olduktan sonra ufak ufak beslemelerin önerildiğini okumuştum.
Sterslik bir durumu yok aslında çok yogun çalışan biri olduğum için 2 haftada 1 bakıyorum çoğu kolonim messor oldugu için yem veriyorum zaman ayırıp kurtçuk vermeye bile fırst bulamıyorum bazen