Türü nedir?

ahmet91

Yumurta
Üye
Merhaba, Ege Bölgesi'nde, Denizli'de yaşıyorum. Saat 23.00 civarında yaklaşık 1,5 cm boyutlarında bir kraliçe karınca buldum. Türünün ne olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Ekli dosyalar

• görsel_2026-08-04_234931634.png
    görsel_2026-08-04_234931634.png
    184.9 KB · Görüntüleme: 12
  • görsel_2026-08-04_234949749.png
    görsel_2026-08-04_234949749.png
    159.6 KB · Görüntüleme: 11
  • görsel_2026-08-04_234958766.png
    görsel_2026-08-04_234958766.png
    160.2 KB · Görüntüleme: 11
  • görsel_2026-08-04_235006991.png
    görsel_2026-08-04_235006991.png
    220 KB · Görüntüleme: 12

Kaanınçiftliği

Majör
Üye
Anladığım kadarıyla kanatlı olduğu için Prenses demiş kanatsız olanada Kraliçe diyor bence gayet mantıklı bende öyle yapıyorum. Yoksa Kingcat de biliyordur kanatlı Karıncalarda döllenmiş olup yumurtlayabileceğini.

Yanlış anladıysam mazur görün.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Anladığım kadarıyla kanatlı olduğu için Prenses demiş kanatsız olanada Kraliçe diyor bence gayet mantıklı bende öyle yapıyorum. Yoksa Kingcat de biliyordur kanatlı Karıncalarda döllenmiş olup yumurtlayabileceğini.

Yanlış anladıysam mazur görün.
Bir tane kraliçe var o da kanatlı. Kanatsız bir kraliçe göremedim ben.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Prenses=Kanatlı Kraliçe, Kraliçe=Kanatsız Kraliçe olarak kullanmış. Zaten farkettiysen oda Prenses/Kraliçe yazmış.
Tamam ben aksini idda etmedim. Fotoğraflarda bir tane kraliçe var o da kanatlı 😭. Yani alate/dealate yazmanın bir manası yok. Çünkü görsellerde bir kraliçe var o da alate.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Yaw böyle diyince bir garip oldu :) ondan kafa karışıklığı yaşandı neyse önemli birşey değilmiş zaten.
Benim anlamadığım kısım neden prenses/kraliçe deme ihtiyacı duyduğu. Sonuçta sarı saçlı bir kadına sarı/siyah saçlı bir kadın demek garip olurdu.

Arkadaşlar adam bariz bir şekilde belirtmiş hani kanadı olup da koloni kurabilen kraliçeler var ya herif de bunu kast etmiş.
Döllenip döllenmediğini bilmiyordur. Ondan öyle demiştir.
Bu arkadaşın dediği gibi olay sadece bundan ibaret. Döllenmiş ise o bir kraliçedir ki bunu bilemeyiz , döllenmemiş ise o bir prensesdir ki bunu da bilemeyiz yani bunun neyini bu kadar tartıştınız anlam veremedim açıkcası.

Düzenleme: beyler bende olayı yanlış anlamışım ,adam kanatlı kanatsız diye ayırıp söylerim demiş ama doğrusu bu şekilde olmamalı bahsettiğim şekil doğru tabir olacak.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Arkadaşlar adam bariz bir şekilde belirtmiş hani kanadı olup da koloni kurabilen kraliçeler var ya herif de bunu kast etmiş.

Bu arkadaşın dediği gibi olay sadece bundan ibaret. Döllenmiş ise o bir kraliçedir ki bunu bilemeyiz , döllenmemiş ise o bir prensesdir ki bunu da bilemeyiz yani bunun neyini bu kadar tartıştınız anlam veremedim açıkcası.

Düzenleme: beyler bende olayı yanlış anlamışım ,adam kanatlı kanatsız diye ayırıp söylerim demiş ama doğrusu bu şekilde olmamalı bahsettiğim şekil doğru tabir olacak.
Hayır prenses ve kraliçe kavramlarının döllenip döllenmeme ile bir ilgisi yok. Prenses=alate
Kraliçe=dealate
Olay bundan ibaret. Ben derdimi nedense anlatamadım. Görseldeki kraliçe kanatlı. Ama arkadaş kanatlı veya kanatsız demiş. Burada "veya" kullanımının gereksiz olduğunu söylüyorum sadece. Çünkü kraliçe bariz bir şekilde kanatlı, yani alate, yani prenses.

Örneğin; bir alate çiftleşmeden yanlışlıkla da olsa bir yere takılarak vb. kanatlarını koparamazmı ? cevap net: tabi ki de koparır! ama biz buna kraliçe diyebilirmiyiz? diyemeyiz, işte bu ve bunun gibi örneklerden dolayı @anakin senin başta yazdığın cümle yanlış olmaktadır. Kraliçe ve prenses tabi ki de kanat varlığına göre değil senin red ettiğin fikire yani döllenip döllenmemesine bakılarak ayrılır. Doğada çoğunlukla kraliçe aradığımızda kanatsız bir ana karınca ararız bunun nedeni kanatsızların çoğunlukla kraliçe olduğu ihtimali yoksa kimse kanatsız diye bir ana karıncaya kraliçe diyemez o canlının kraliçe olması için döllenme aşamasından geçmesi yeterlidir. Sadece kanat ayrımı yapılmaz ancak benim verdiğim ihtimaller nadir olduğu için biz hobiciler kanatlı ana karıncaları genelde ellemeyiz ve muhtemelen bu bilgi yanlışında buradan geliyor, genelleme yapmışsın.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Örneğin; bir alate çiftleşmeden yanlışlıkla da olsa bir yere takılarak vb. kanatlarını koparamazmı ? cevap net: tabi ki de koparır! ama biz buna kraliçe diyebilirmiyiz? diyemeyiz, işte bu ve bunun gibi örneklerden dolayı @anakin senin başta yazdığın cümle yanlış olmaktadır. Kraliçe ve prenses tabi ki de kanat varlığına göre değil senin red ettiğin fikire yani döllenip döllenmemesine bakılarak ayrılır. Doğada çoğunlukla kraliçe aradığımızda kanatsız bir ana karınca ararız bunun nedeni kanatsızların çoğunlukla kraliçe olduğu ihtimali yoksa kimse kanatsız diye bir ana karıncaya kraliçe diyemez o canlının kraliçe olması için döllenme aşamasından geçmesi yeterlidir. Sadece kanat ayrımı yapılmaz ancak benim verdiğim ihtimaller nadir olduğu için biz hobiciler kanatlı ana karıncaları genelde ellemeyiz ve muhtemelen bu bilgi yanlışında buradan geliyor, genelleme yapmışsın.
Eğer prenses döllenmemiş ve kraliçe döllenmiş anlamına gelseydi işçisi çıkmamış herhangi bir dişi alate/dealate bireye kraliçe veya prenses demek yanlış olurdu çünkü bunu bilmenin kraliçenin işçi veya prens çıkarmasını beklemekten başka bir yolu yok. Ayrıca bir kraliçe teorik olarak döllenmiş olup da işçi yerine prens de üretebilir, yani işçi çıkarmayan bir kraliçenin döllenip döllenmediğini bilmek imkansız olurdu. Ayrıca bu zaman kadar yeni bulunmuş kraliçeler için sadece kraliçe veya sadece prenses kavramı kullanılarak yapılmış bütün tür tespitleri yanlış olurdu. Bu size mantıklı geliyor mu?

Eğer prenses döllenmemiş ve kraliçe döllenmiş anlamına gelseydi işçisi çıkmamış herhangi bir dişi alate/dealate bireye kraliçe veya prenses demek yanlış olurdu çünkü bunu bilmenin kraliçenin işçi veya prens çıkarmasını beklemekten başka bir yolu yok. Ayrıca bir kraliçe teorik olarak döllenmiş olup da işçi yerine prens de üretebilir, yani işçi çıkarmayan bir kraliçenin döllenip döllenmediğini bilmek imkansız olurdu. Ayrıca bu zaman kadar yeni bulunmuş kraliçeler için sadece kraliçe veya sadece prenses kavramı kullanılarak yapılmış bütün tür tespitleri yanlış olurdu. Bu size mantıklı geliyor mu?
E ZATEN KİMSE NANİTİKLER ÇIKMADAN NET BİRŞEY DİYEMEZ, YANLIŞ DEĞİL SADECE ''EKSİKLER'' YANİ ORTADA BİR YANLIŞLIK YOK TAMAMLANMAYAN EKSİK BİR PARÇA SÖZ KONUSU.

caps açık kalmış :).

Bunu anlaman gerek bay anakin, ne bu forumdaki ne de başka bir yerdeki kimse bir ana karıncanın döllenip döllenmediğini ve buna bağlı olarak kraliçe mi prens mi olduğunu %100 kesin bir şekilde BİLEMEZZ . Sadece tahmin edebilir ,bunu da elindeki en güçlü koz olan kanatların varlığına bakarak yapar.

Son düzenleme:

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Şimdi siz tür sorgulamaya lasius cinsi bir dealate'nin görselini yükleseniz ve birisi buna lasius kraliçesi dese çözüm verilir, yani moderatörler bunu onaylar. Halbuki yeni bulunmuş bir kraliçenin döllenmiş olduğunu iddia etmek, renklenmesi ve boyutu sanctusa benzeyen bir Camponotus kraliçesine sanctus dmeketen farksız olur. Çünkü iki durumda da biray hakkında henüz bilme imkanımızın olmadığı bir bilgiyi vermiş oluruz. Eğer prenses döllenmiş, kraliçe döllenmemiş anlamına gelseydi dediğim gibi sadece kraliçe veya sadece prenses ibaresinin kullanıldığı bütün yanıtlara möderatörlerin karşı çıkması gerekirdi ancak pratikte böyle bir şey olmuyor. Verdiğiniz cevaptan mesajımı üstün körü okuduğunuz anlaşılıyor. Ben sizin yazdıklarınızı dikkatlice okudum, lütfen siz de benim yazdıklarımı dikkatlice okuyun 😊.

Bunu anlaman gerek bay anakin, ne bu forumdaki ne de başka bir yerdeki kimse bir ana karıncanın döllenip döllenmediğini ve buna bağlı olarak kraliçe mi prens mi olduğunu %100 kesin bir şekilde BİLEMEZZ . Sadece tahmin edebilir ,bunu da elindeki en güçlü koz olan kanatların varlığına bakarak yayapar.
Ben de zaten bunun kesin olarak bilinemeyeceğini, ama insanların dealate bir bireye kraliçe dediğini, bu cevabın onaylandığını ve bu yüzden kraliçe ve prenses kavramlarının kanat ile ilgili olduğunu söylüyorum. Aksi takdirde bu cevapların onaylanması renlenmesi ve boyutu sanctus türüne benzeyen bir Camponotus kraliçesine verilen Camponotus sanctus cevabının onaylanmasından farksız olurdu.

Poosedion

Media
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Gereksiz uzamış bir konu. Kingcat döllenmiş olabilme ihtimalinden dolayı prenses/kraliçe yazmış.