Merhaba, Ege Bölgesi'nde, Denizli'de yaşıyorum. Saat 23.00 civarında yaklaşık 1,5 cm boyutlarında bir kraliçe karınca buldum. Türünün ne olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Camponotus cinsi prensesi/kraliçe.Merhaba, Ege Bölgesi'nde, Denizli'de yaşıyorum. Saat 23.00 civarında yaklaşık 1,5 cm boyutlarında bir kraliçe karınca buldum. Türünün ne olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Bu kavramları Prenses = döllenmemiş, kraliçe = döllenmiş şeklinde kullanmayalım.Camponotus cinsi prensesi/kraliçe.
Ben kanatlı-kanatsız olarak kullandım zaten.Camponotus (tanaemyrmex) sp. kraliçesi.
Bu kavramları Prenses = döllenmemiş, kraliçe = döllenmiş şeklinde kullanmayalım.
Kraliçe kanatlı?Ben kanatlı-kanatsız olarak kullandım zaten.
Bir tane kraliçe var o da kanatlı. Kanatsız bir kraliçe göremedim ben.Anladığım kadarıyla kanatlı olduğu için Prenses demiş kanatsız olanada Kraliçe diyor bence gayet mantıklı bende öyle yapıyorum. Yoksa Kingcat de biliyordur kanatlı Karıncalarda döllenmiş olup yumurtlayabileceğini.
Yanlış anladıysam mazur görün.
Prenses=Kanatlı Kraliçe, Kraliçe=Kanatsız Kraliçe olarak kullanmış. Zaten farkettiysen oda Prenses/Kraliçe yazmış.Bir tane kraliçe var o da kanatlı. Kanatsız bir kraliçe göremedim ben.
Tamam ben aksini idda etmedim. Fotoğraflarda bir tane kraliçe var o da kanatlı 😭. Yani alate/dealate yazmanın bir manası yok. Çünkü görsellerde bir kraliçe var o da alate.Prenses=Kanatlı Kraliçe, Kraliçe=Kanatsız Kraliçe olarak kullanmış. Zaten farkettiysen oda Prenses/Kraliçe yazmış.
Yaw böyle diyince bir garip olduKraliçe kanatlı?
Benim anlamadığım kısım neden prenses/kraliçe deme ihtiyacı duyduğu. Sonuçta sarı saçlı bir kadına sarı/siyah saçlı bir kadın demek garip olurdu.Yaw böyle diyince bir garip olduondan kafa karışıklığı yaşandı neyse önemli birşey değilmiş zaten.
Döllenip döllenmediğini bilmiyordur. Ondan öyle demiştir.Benim anlamadığım kısım neden prenses/kraliçe deme ihtiyacı duyduğu. Sonuçta sarı saçlı bir kadına sarı/siyah saçlı bir kadın demek garip olurdu.
Bu arkadaşın dediği gibi olay sadece bundan ibaret. Döllenmiş ise o bir kraliçedir ki bunu bilemeyiz , döllenmemiş ise o bir prensesdir ki bunu da bilemeyiz yani bunun neyini bu kadar tartıştınız anlam veremedim açıkcası.Döllenip döllenmediğini bilmiyordur. Ondan öyle demiştir.
Hayır prenses ve kraliçe kavramlarının döllenip döllenmeme ile bir ilgisi yok. Prenses=alateArkadaşlar adam bariz bir şekilde belirtmiş hani kanadı olup da koloni kurabilen kraliçeler var ya herif de bunu kast etmiş.
Bu arkadaşın dediği gibi olay sadece bundan ibaret. Döllenmiş ise o bir kraliçedir ki bunu bilemeyiz , döllenmemiş ise o bir prensesdir ki bunu da bilemeyiz yani bunun neyini bu kadar tartıştınız anlam veremedim açıkcası.
Düzenleme: beyler bende olayı yanlış anlamışım ,adam kanatlı kanatsız diye ayırıp söylerim demiş ama doğrusu bu şekilde olmamalı bahsettiğim şekil doğru tabir olacak.
Eğer prenses döllenmemiş ve kraliçe döllenmiş anlamına gelseydi işçisi çıkmamış herhangi bir dişi alate/dealate bireye kraliçe veya prenses demek yanlış olurdu çünkü bunu bilmenin kraliçenin işçi veya prens çıkarmasını beklemekten başka bir yolu yok. Ayrıca bir kraliçe teorik olarak döllenmiş olup da işçi yerine prens de üretebilir, yani işçi çıkarmayan bir kraliçenin döllenip döllenmediğini bilmek imkansız olurdu. Ayrıca bu zaman kadar yeni bulunmuş kraliçeler için sadece kraliçe veya sadece prenses kavramı kullanılarak yapılmış bütün tür tespitleri yanlış olurdu. Bu size mantıklı geliyor mu?Örneğin; bir alate çiftleşmeden yanlışlıkla da olsa bir yere takılarak vb. kanatlarını koparamazmı ? cevap net: tabi ki de koparır! ama biz buna kraliçe diyebilirmiyiz? diyemeyiz, işte bu ve bunun gibi örneklerden dolayı @anakin senin başta yazdığın cümle yanlış olmaktadır. Kraliçe ve prenses tabi ki de kanat varlığına göre değil senin red ettiğin fikire yani döllenip döllenmemesine bakılarak ayrılır. Doğada çoğunlukla kraliçe aradığımızda kanatsız bir ana karınca ararız bunun nedeni kanatsızların çoğunlukla kraliçe olduğu ihtimali yoksa kimse kanatsız diye bir ana karıncaya kraliçe diyemez o canlının kraliçe olması için döllenme aşamasından geçmesi yeterlidir. Sadece kanat ayrımı yapılmaz ancak benim verdiğim ihtimaller nadir olduğu için biz hobiciler kanatlı ana karıncaları genelde ellemeyiz ve muhtemelen bu bilgi yanlışında buradan geliyor, genelleme yapmışsın.
E ZATEN KİMSE NANİTİKLER ÇIKMADAN NET BİRŞEY DİYEMEZ, YANLIŞ DEĞİL SADECE ''EKSİKLER'' YANİ ORTADA BİR YANLIŞLIK YOK TAMAMLANMAYAN EKSİK BİR PARÇA SÖZ KONUSU.Eğer prenses döllenmemiş ve kraliçe döllenmiş anlamına gelseydi işçisi çıkmamış herhangi bir dişi alate/dealate bireye kraliçe veya prenses demek yanlış olurdu çünkü bunu bilmenin kraliçenin işçi veya prens çıkarmasını beklemekten başka bir yolu yok. Ayrıca bir kraliçe teorik olarak döllenmiş olup da işçi yerine prens de üretebilir, yani işçi çıkarmayan bir kraliçenin döllenip döllenmediğini bilmek imkansız olurdu. Ayrıca bu zaman kadar yeni bulunmuş kraliçeler için sadece kraliçe veya sadece prenses kavramı kullanılarak yapılmış bütün tür tespitleri yanlış olurdu. Bu size mantıklı geliyor mu?
Ben de zaten bunun kesin olarak bilinemeyeceğini, ama insanların dealate bir bireye kraliçe dediğini, bu cevabın onaylandığını ve bu yüzden kraliçe ve prenses kavramlarının kanat ile ilgili olduğunu söylüyorum. Aksi takdirde bu cevapların onaylanması renlenmesi ve boyutu sanctus türüne benzeyen bir Camponotus kraliçesine verilen Camponotus sanctus cevabının onaylanmasından farksız olurdu.Bunu anlaman gerek bay anakin, ne bu forumdaki ne de başka bir yerdeki kimse bir ana karıncanın döllenip döllenmediğini ve buna bağlı olarak kraliçe mi prens mi olduğunu %100 kesin bir şekilde BİLEMEZZ . Sadece tahmin edebilir ,bunu da elindeki en güçlü koz olan kanatların varlığına bakarak yayapar.