TÜRKİYE DOĞA MÜCADELESİ 2026

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Canlının tanımlamasını kolaylaştırmak için bir kapta daha net çıktığı bir fotoğrafı yüklememiz bir sorun olur mu ? Kurallarda canlının doğal ortamında fotoğraflanması belirtilmiş ama yengeç örümcekleri gibi küçük türlerin net fotoğrafını telefondan almak bir hayli zor .
Hayır sorun olmaz doğal alandan kastımız canlı kısıtlanmış olmamalı.Yani evde beslediğiniz bir örümceği atmamalısınız.Doğadan aldığınız canlıyı fotoğraflayıp sonra salabilirisiniz sorun olmaz.Sadece konuma canlıyı aldığınız yeri girin.

Hemitheconyx

Yumurta
Üye
Hayır sorun olmaz doğal alandan kastımız canlı kısıtlanmış olmamalı.Yani evde beslediğiniz bir örümceği atmamalısınız.Doğadan aldığınız canlıyı fotoğraflayıp sonra salabilirisiniz sorun olmaz.Sadece konuma canlıyı aldığınız yeri girin.
Cevabınız için çok teşekkür ederim

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Hayırlı olsun proje. Yarın ilk gözlem turuma çıkacağım, bakalım neler denk gelecek. Tabii bu aralar sadece mantar gözlemliyorum, mantar paylaşımları yaparım bolca proje döneminde.

BlueDaisy

Yumurta
Üye
Hayırlı olsun proje. Yarın ilk gözlem turuma çıkacağım, bakalım neler denk gelecek. Tabii bu aralar sadece mantar gözlemliyorum, mantar paylaşımları yaparım bolca proje döneminde.
Bence mantar fotoğraflaman çok iyi olur bahar ve yazda bulabileceğimizi pek sanmiyorum.Ayrıca bende yarın ilk gözlem turumu yapacağım umarım güzel gözlemler yaparım.

0959kedi

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Net bir hedef söyleyebilecek kadar kendine güvenmiyorum ama en az 100 gözlem paylaşmayı umuyorum. Bunu 100'e yakın değil 300-400'e yakın tutmak için çabalayacağım ama en az 100.
İlk günden 40 civarı gözlem yaptım. Dediğiniz gibi 100 fazla düşük bir hedefmiş. Yeni hedefim 600-800 gözlem.

0959kedi

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Acaba projenin sonunda toplam kaç gözlem olacak.😋
Projemiz daha ilk haftasını doldurmadan 1000 gözlem ve 400 türü aşmıştır.
Yanlış değilsem bu Türkiye'de şimdiye kadar yapılmış en uzun süre sınırına sahip, bölgesi en geniş ve katılımcı sayısı en yüksek BioBlitz etkinliği. Bu etkinlik için tekrardan çok teşekkürler. İyi ki varsınız @araneae_macro @Ares

Hemitheconyx

Yumurta
Üye
Öncelikle tüm proje üyelerinin eline emeğine sağlık 1 hafta gibi bir sürede 1.500'den fazla gözlem muhteşem bir sayı . Benim gibi daha gözlem yapmaya fırsat bulamamış kişilerde katıldığında sayının daha da artacağını umuyorum . Asıl soruya gelecek olursam bildiğiniz gibi haftanın gözlemi seçimlerinde canlının IUCN Korunma durumu oldukça önemli bir etken . Fakat Türkiye'de oldukça yaygın olan fakat IUCN Korunma durumunda olan canlılarda mevcut . Örn. mahmuzlu akdeniz kaplumbağası / Testudo graeca Türkiye'deki en çok gözlem sayısına sahip sürüngen fakat IUCN Korunma durumu hassas olarak belirlenmiş . Bunun gibi istisnai durumlar haftanın gözlemini nasıl etkileyecek ?

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Öncelikle tüm proje üyelerinin eline emeğine sağlık 1 hafta gibi bir sürede 1.500'den fazla gözlem muhteşem bir sayı . Benim gibi daha gözlem yapmaya fırsat bulamamış kişilerde katıldığında sayının daha da artacağını umuyorum . Asıl soruya gelecek olursam bildiğiniz gibi haftanın gözlemi seçimlerinde canlının IUCN Korunma durumu oldukça önemli bir etken . Fakat Türkiye'de oldukça yaygın olan fakat IUCN Korunma durumunda olan canlılarda mevcut . Örn. mahmuzlu akdeniz kaplumbağası / Testudo graeca Türkiye'deki en çok gözlem sayısına sahip sürüngen fakat IUCN Korunma durumu hassas olarak belirlenmiş . Bunun gibi istisnai durumlar haftanın gözlemini nasıl etkileyecek ?
Bu çok güzel bir soru.IUCN listelemesinde verileri değerlendirirken sadece korunma durumuna bakmadığım gibi verilerin hepsinin tamamen güncel verilerden oluşmadığını göz önünde bulundurarak genel bir değerlendirme yapıyorum Örneğin:

Testudo graeca türü iNaturlist'te oldukça gözlem sayısına sahip fakat dediğiniz gibi IUCN'de Küresel Ölçekte HASSAS durumunda.Fakat burda dikkat edilmesi gereken bir şey var.En son ki değerlendirme 1996 yılında yapılmış.Ayrıca türün günümüzdeki tahmini sayısına dair ellerinde güncel bir çalışma yok.Dolayısıyla bu dikkat edilmesi gereken bir husus.Türün popülasyonunun arttığını söyleyebiliriz.Şimdilik.

Mesela bu hafta neden Anadolu Gelengisi seçildi onu anlatayım.Anadolu Gelengisi IUCN'de "Neredeyse Tehdit Altında" kategorisinde.Bunun yanında en son ki değerlendirme 2019 yılında yapılmış ve türün genel populasyonunun azaldığı belirtilmiş.Ayrıca yaşam alanlarının tarıma açılmasının zararları ile ilgili çalışmalar ve bu çalışmaların kaynakları var.Anlayacağınız güncel ve detaylı bir çalışma yapıldığını görebiliyoruz.Anadolu Gelengisi Ermenistan ve İran'da da bulunuyor fakat türün yaşam alanının %90'ı Anadolu.Dolayısıyla bu tür için Anadolu'ya Endemik diyebiliriz.İnsanların Anadolumuza özgü ve tehdit altında olan bu türü görmelerini ve bilinçlenmelerini istedik.

Demek istediğim sadece hangi kategoride diyip pat diye eleme yapmıyoruz.Bazı arkadaşlarımız belki durumun farkında olmayabilirler fakat bu proje çok büyük şeylerin başlangıcı olacak.Yine de sorun çok yerindeydi.Bunu da cevaplamış olduk.Teşekkür ederim. @Hemitheconyx

BlueDaisy

Yumurta
Üye
Ben proje için 30.000 gözlem civarı olur diyordum ama bu gidişle 70-80 bini bulacak gibi. Şu an daha Mart'ın başında böyle gidiyorsa yazın çok canlar yanacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Ben proje için 30.000 gözlem civarı olur diyordum ama bu gidişle 70-80 bini bulacak gibi. Şu an daha Mart'ın başında böyle gidiyorsa yazın çok canlar yanacak.
Bu dediğin çok zor. Geçmişte 800 kişi ile tüm Asya'da yapılan Bioblitz etkinliklerinde bile 80.000 gözlem yapılmış.Tabi bizimkinde süre daha fazla ama yinede o kadar çıkacağını düşünmüyorum.30.000 bizim için başarı sayılabilir.