Öncelikle tüm proje üyelerinin eline emeğine sağlık 1 hafta gibi bir sürede 1.500'den fazla gözlem muhteşem bir sayı . Benim gibi daha gözlem yapmaya fırsat bulamamış kişilerde katıldığında sayının daha da artacağını umuyorum . Asıl soruya gelecek olursam bildiğiniz gibi haftanın gözlemi seçimlerinde canlının IUCN Korunma durumu oldukça önemli bir etken . Fakat Türkiye'de oldukça yaygın olan fakat IUCN Korunma durumunda olan canlılarda mevcut . Örn. mahmuzlu akdeniz kaplumbağası / Testudo graeca Türkiye'deki en çok gözlem sayısına sahip sürüngen fakat IUCN Korunma durumu hassas olarak belirlenmiş . Bunun gibi istisnai durumlar haftanın gözlemini nasıl etkileyecek ?
Bu çok güzel bir soru.IUCN listelemesinde verileri değerlendirirken sadece korunma durumuna bakmadığım gibi verilerin hepsinin tamamen güncel verilerden oluşmadığını göz önünde bulundurarak genel bir değerlendirme yapıyorum Örneğin:
Testudo graeca türü iNaturlist'te oldukça gözlem sayısına sahip fakat dediğiniz gibi IUCN'de Küresel Ölçekte HASSAS durumunda.Fakat burda dikkat edilmesi gereken bir şey var.En son ki değerlendirme 1996 yılında yapılmış.Ayrıca türün günümüzdeki tahmini sayısına dair ellerinde güncel bir çalışma yok.Dolayısıyla bu dikkat edilmesi gereken bir husus.Türün popülasyonunun arttığını söyleyebiliriz.Şimdilik.
Mesela bu hafta neden Anadolu Gelengisi seçildi onu anlatayım.Anadolu Gelengisi IUCN'de "Neredeyse Tehdit Altında" kategorisinde.Bunun yanında en son ki değerlendirme 2019 yılında yapılmış ve türün genel populasyonunun azaldığı belirtilmiş.Ayrıca yaşam alanlarının tarıma açılmasının zararları ile ilgili çalışmalar ve bu çalışmaların kaynakları var.Anlayacağınız güncel ve detaylı bir çalışma yapıldığını görebiliyoruz.Anadolu Gelengisi Ermenistan ve İran'da da bulunuyor fakat türün yaşam alanının %90'ı Anadolu.Dolayısıyla bu tür için Anadolu'ya Endemik diyebiliriz.İnsanların Anadolumuza özgü ve tehdit altında olan bu türü görmelerini ve bilinçlenmelerini istedik.
Demek istediğim sadece hangi kategoride diyip pat diye eleme yapmıyoruz.Bazı arkadaşlarımız belki durumun farkında olmayabilirler fakat bu proje çok büyük şeylerin başlangıcı olacak.Yine de sorun çok yerindeydi.Bunu da cevaplamış olduk.Teşekkür ederim.
@Hemitheconyx