transfer

chiya

Yumurta
Üye
Elimde Lasius türünden bir kraliçe var. İlk yumurtalarını yumurtlayalı yaklaşık 2 gün oldu. Kutu şeklinde 3D baskı bir yuvada tutuyorum ve şimdi başka bir yuvaya aktarmam gerekiyor çünkü işçiler kapaktan çıkabiliyor. Normal şekilde iki yuva arasında bağlantı kurup taşınmalarını bekleme gibi bir imkânım yok. Kraliçeyi ve yumurtalarını nasıl aktarabilirim?

Ozansimsek00

Larva
Üye
Manuel bir şekilde transfer edebilirsin tüpü yavaş yavaş sallayarak ama kraliçe çok stres olacaktır eğer işçileri yoksa

schuderia

Larva
Üye
Lasiuslar ışıktan baya rahatsız oluyorlar hocam eski yuvaya ışık tutarsanız 1-2 saat içinde transfer olurlar. Kendi lasius kolonilerimde öyle olmuştu en azından. Ama yalnız kraliçe farklı tepki verir mi bilemiyorum yine de.

chiya

Yumurta
Üye
hocam sorun şu ki iki yuva arasında bağlantı kuramıyorum, kraliçeyi aktarsam yumurtaları kalacak, yumurtaları almaya çalışsam zarar vereceğim diye korkuyorum daha önce hiç karınca beslemedim

sedatettin

Majör
Üye
Kulak çöpünü ıslatıp alabilirsiniz yumurtaları

chiya

Yumurta
Üye
Kraliçeyi ağzında yumurtaları taşırken bir kulak çöpüyle alıp yeni yuvaya koydum. Yeni yuvaya ilk geldiğinde bir duvara tırmandı, yumurtaları o duvara yapıştırdı ve yaklaşık 11 saattir hâlâ yumurtaların yanına geri dönmedi; duvarın arkasında duruyor. Bu normal mi? Yumurtaları terk etmiş mi oluyor? Terk ettiyse bile neden onları yemeden öyle bırakıyor?

chiya

Yumurta
Üye
Kraliçeyi ağzında yumurtaları taşırken bir kulak çöpüyle alıp yeni yuvaya koydum. Yeni yuvaya ilk geldiğinde bir duvara tırmandı, yumurtaları o duvara yapıştırdı ve yaklaşık 11 saattir hâlâ yumurtaların yanına geri dönmedi; duvarın arkasında duruyor. Bu normal mi? Yumurtaları terk etmiş mi oluyor? Terk ettiyse bile neden onları yemeden öyle bırakıyor?
update, 26 saat oldu ve hala kraliçe hala yumurtalara dokunmadı, bıraktığı yerde duruyor ama yemedi de

sedatettin

Majör
Üye
Kendi haline bırakın bence, haftada bir bakın

chiya

Yumurta
Üye
Kendi haline bırakın bence, haftada bir bakın
Hocam selamünaleyküm.

Bugün, onu yeni yuvaya koymamın üzerinden 5 gün geçmiş oldu. Bu süre boyunca hiçbir şekilde dokunmadım. Pamuk sürekli ıslak olduğu için su takviyesi de yapmadım.

Bugün sabah baktığımda hâlâ etrafta dolaşıyordu. Eski yumurtaları da bıraktığı yerde duruyor, hiç dokunulmamış.

Biraz şekerli su verdim. Şekerli suyu iştahla içti ama pek enerjik görünmüyor. Çok yavaş hareket ediyor ve kendisine uygun bir köşe de beğenmiyor.

Sizce eski yumurtladığı yuvaya almamı önerir misiniz? Bu normal bir davranış mı? Gasteri, ilk yumurtladığı zamana kıyasla çok daha büyük; ancak yeni yumurta bıraktığını sanmıyorum.

Eski yuvaya almak istemiyorum çünkü kapağında, nanitiklerin kaçabileceği kadar açıklık var. Hatta nanitikler bir yana, yetişkin işçiler bile o açıklıktan geçebiliyor.

Bu yüzden eski yuvayı kullanacaksam, açıklığı pamukla kapatıp bantlamayı düşünüyorum.

sedatettin

Majör
Üye
Aleykümselam,
Kraliçe karıncalar zaten pek hareketli değildir, siz hayvanı birkaç gün daha karanlıkta yalnız bırakıp gelişme olursa söyleyebilirsiniz, eski yuvaya tekrar geçirip rahatsız etmeye gerek yok

chiya

Yumurta
Üye
Aleykümselam,
Kraliçe karıncalar zaten pek hareketli değildir, siz hayvanı birkaç gün daha karanlıkta yalnız bırakıp gelişme olursa söyleyebilirsiniz, eski yuvaya tekrar geçirip rahatsız etmeye gerek yok
hocam bir kere yumurtladığı için, tekrar yumurtlamaya yetecek enerjisi olur mu?

sedatettin

Majör
Üye
Un kurdunuz veya canlı yeminiz varsa bölüp verebilirsiniz (yani öldürüp), şekerli veya ballı su da verebilirsiniz

chiya

Yumurta
Üye
Un kurdunuz veya canlı yeminiz varsa bölüp verebilirsiniz (yani öldürüp), şekerli veya ballı su da verebilirsiniz

görsel_2026-07-25_070442857.pnggörsel_2026-07-25_070458958.pnggörsel_2026-07-25_070511102.pnggörsel_2026-07-25_070519994.png

Fiziksel olarak herhangi bir sorunu yok. Gasteri de sağlam görünüyor. Yakalayalı yaklaşık 1 hafta–10 gün oldu ve bu süre içinde 3 kez şekerli su içti. Protein vermek için maalesef elimde böcek yoktu; yumurta sarısı denedim ancak kabul etmedi. Şekerli su verdikten yaklaşık 6 saat sonra zemini ve ortamı temizledim. Sürekli bu şekilde katlanmış hâlde duruyor. İlk başta pamuğa yumurta bırakıyor diye düşündüm, ancak nereye giderse gitsin aynı şekilde durmaya devam ediyor.

Mümkün olduğunca rahatsız etmemeye çalışıyorum. Ancak neredeyse hiçbir şeye tepki vermiyor. Verdiği tek tepki, kısa süreliğine düzelmesi oluyor; ardından tekrar aynı pozisyonu alıyor. Bazen hiçbir yere tutunmadan, sadece bu şekilde durduğu da oluyor.

yücehayvanat

Media
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 85534Ekli dosyayı görüntüle 85535Ekli dosyayı görüntüle 85536Ekli dosyayı görüntüle 85537

Fiziksel olarak herhangi bir sorunu yok. Gasteri de sağlam görünüyor. Yakalayalı yaklaşık 1 hafta–10 gün oldu ve bu süre içinde 3 kez şekerli su içti. Protein vermek için maalesef elimde böcek yoktu; yumurta sarısı denedim ancak kabul etmedi. Şekerli su verdikten yaklaşık 6 saat sonra zemini ve ortamı temizledim. Sürekli bu şekilde katlanmış hâlde duruyor. İlk başta pamuğa yumurta bırakıyor diye düşündüm, ancak nereye giderse gitsin aynı şekilde durmaya devam ediyor.

Mümkün olduğunca rahatsız etmemeye çalışıyorum. Ancak neredeyse hiçbir şeye tepki vermiyor. Verdiği tek tepki, kısa süreliğine düzelmesi oluyor; ardından tekrar aynı pozisyonu alıyor. Bazen hiçbir yere tutunmadan, sadece bu şekilde durduğu da oluyor.
Kraliçeyi tüpe alın çünkü kraliçeler doğal ortamlarında kuruluş aşamasında formikaryum kadar büyük yuvalar kazmıyorlar

chiya

Yumurta
Üye
Kraliçeyi tüpe alın çünkü kraliçeler doğal ortamlarında kuruluş aşamasında formikaryum kadar büyük yuvalar kazmıyorlar
Hocam maalesef elimde deney tüpü yok. Bu yüzden yaklaşık 7×7 cm'lik, olabildiğince küçük odalara sahip bir yuva yapmaya çalıştım. Bir kez yumurtladı ancak başka kolonilerin işçileri yuvaya girip çıkabildiği için onu içeri almak zorunda kaldım. O süreçten sonra yumurtalarını terk etti. Sanırım kendine bir köşe seçiyor ama genellikle bu garip pozisyonda durup kendini katlıyor. Şekerli suyu ise oldukça iştahlı bir şekilde içti.

Daha önce hiç karınca beslemediğim için de biraz fazla üzerine titriyor olabilirim
iç alanı neredeyse yarım test tüpü kadar aslında, kapağıda olduğu için daha dar oluyor. daha küçük bir yere almayı deneyebilirim şu anda ama canlı üzerinde ne etkisi olur bilmiyorum. 2. yumurtaları bırakır mı onuda bilmiyorum.

sedatettin

Majör
Üye
Bazı odacıkları kapatabilirsiniz, garip pozisyon dediğiniz yumurtlama pozisyonu gibi gözüküyor, ama zemin beyaz olduğu için larva olana kadar pek belli olmaz yumurtalar, hayvanı o pozisyonda görürseniz pek rahatsız etmeyin

chiya

Yumurta
Üye
Bazı odacıkları kapatabilirsiniz, garip pozisyon dediğiniz yumurtlama pozisyonu gibi gözüküyor, ama zemin beyaz olduğu için larva olana kadar pek belli olmaz yumurtalar
bende böyle düşünüyordum ama bunu pamuktan çıkıp her yere yapmaya başladığından beridir garipsedim. öyle sorun yoksa eğer ellemiyorum, sürekli içtiği için günlük 1 damla kadar şekerli su koymamda sakınca var mı? genelde yanına gidip içtiğini görüyorum, yoksa aşırı mı olur?

sedatettin

Majör
Üye
Bana formicariumun üstten fotoğrafını atma şansınız var mı?