sNel Günlük

sNel

Nanitik
Üye
Öncelikle herkese merhaba. Normalde günlük açmayı geçen sene çok düşünmüştüm fakat düzenli şeyleri sürdürebilme yeteneğim pek yok :). Bölünmeler olsun istemediğim için ertelemiştim. Liometopum microcephalum kraliçelerinin bazılarında gelişim görmemle, günlük açma işini daha fazla ertelememeye karar verdim. Tür hakkında aman aman bilgi yok. Hep beraber öğrenmeye çalışırız. Benim göremediklerimi sizler görürsünüz, sorarsınız. İlerleyen zamanlarda farklı cinsteki/türdeki kolonileri/kraliçeleri de paylaşabilirim; bu konudaki görüşlerinizi de belirtebilirsiniz.

Ben bu zamana kadar tutmuş olduğum gelişmeleri aktarmakla başlayayım.

Screenshot_2025-06-25-12-31-34-103_com.miui.notes-edit.jpg
Screenshot_2025-06-25-12-31-57-548_com.miui.notes-edit.jpg
Screenshot_2025-06-25-12-32-33-383_com.miui.notes-edit.jpg

Altta fotoğraflarını paylaştığım kraliçe, ilk uçuşun 4. kraliçesi. "Kapta kanatsız" yazan.
Ekstra olarak, tüp eksikliği sebebiyle bazı kraliçeler tüpte değil. Bu kraliçe de onlardan biriydi. Nem için 3 günde bir açtım. Aşırı stresli bir tür olduğunu düşünmüyorum.

Transfer öncesi:
Screenshot_2025-06-24-00-18-31-746_com.instagram.android-edit.jpg

Transfer sonrası:
IMG_20250624_152250.jpgIMG_20250624_152124.jpg

(Lens almayı düşünüyorum, önerilerinizi DM yoluyla iletebilirsiniz.)

Benim çıkarımım, tüm cinslerde olan, genetik olarak tüm kraliçelerin aynı olmaması yüzünden kraliçelerin bazılarının verimsiz olması tezinin, bu türde çok daha sık gerçekleşmesi fakat tıpatıp aynı ortamda tutulmadıkları için kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bu sebeple henüz erken ama işçi aşamasına maksimum 4 kraliçenin gelebileceğini düşünüyorum.

Şimdilik bu kadar. Yakın zamanda, ilk uçuşun 1. kraliçesi (kanatlı, "pembe cover" yazan) kraliçenin de işçileri çıkar. Onları da eklerim.

Yorumlarınızı bekliyorum.

sNel

Nanitik
Üye
Hemen bir güncelleme yapayım. İlk uçuşun 1. kraliçesinin de işçileri çıkmış. Hemen şekerli suyu canlı yemi hazırladım. Açı ve kalite için üzgünüm elimden bu kadarı geliyor :(
Screenshot_2025-06-26-17-15-31-535_com.miui.gallery-edit.jpgScreenshot_2025-06-26-17-16-19-586_com.miui.gallery-edit.jpg
Ayriyeten diğer tüm kraliçeleri de bi inceledim. Gelişimi olan kraliçeler 2. uçuşun 2. kraliçesi (şırıngada sert cover kanatlı) ile 3. uçuşun 1. kraliçesi (kırık deney tüpünde kanatsız). İkisinde de larva sayısında artış var. Diğerlerinde hiçbir gelişim göremedim.

Screenshot_2025-06-26-18-36-52-056_com.miui.gallery-edit.jpg
(Fotoğraf ikinciye ait ilkini çekmek şırınga yazıları yüzünden mümkün değildi. Pamuğu da açmak istemediğimden fotoğraf sonraya kaldı.)

Bu iki kraliçenin işçileri çıkınca tekrardan ekleme yaparım. Şimdilik hoşçakalın.

sNel

Nanitik
Üye
Tekrardan selamlar. Yeni güncellemede elimden geldiğince görsel kalitesini arttırmaya çalıştım.

Öncelikle hepsini tekrardan bi kontrol ettim. Gelişim olarak bu dört kraliçe dışındaki kraliçeler aynı. Herhangi bir ilerleme ya da gerileme yok. Sabit yumurtaları var ve duruyorlar. Diğer dört kraliçenin de ilk ikisi işçi çıkardı, 2. nesilin yumurtalarını bıraktı.

Pupa durumunda olan kraliçelerden şırıngada olanında pek pupa yok. Larvaykenden azdı zaten. Kendisi yumurtaların yarısıyla ilgilenmemişti. Kendisinin ve diğerinin işçileri çok yakında çıkacak.

Uzun uzun hangi kraliçe olduğunu belirmek robot gibi hissettiriyor. Düzenli olsun derken pek hoşuma gitmeyen tamlamalar yazıp duruyorum. O yüzden şimdilik kraliçelerin içşi çıkarış sırasına göre 1. koloni, 2.koloni ... şeklinde isimlendiriyorum. Mevcut durumda (kapta kanatsız - 1. koloni), (kanatlı pembe cover - 2.koloni); diğerleri de çıkış sırasına göre 3 ve 4. koloni olacak. İsim önerileriniz varsa yazabilirsiniz.

1. koloni

Videoda da gözüktüğü üzere oldukça agresifler. Hamam böceğini koyar koymaz etrafına üşüştüler. Ayrıca şekerli suya karşı zaafları var :)

Video linki forumun kurallarına uygun mu emin değilim, kaldırılabilir. O yüzden her ihtimale karşı bir fotoğraf ekliyorum.
IMG_20250630_152126.jpg
(21 işçi saydım bu arada)

2.koloni
IMG_20250701_221648.jpg
(14 işçi vardı sanırım net hatırlamıyorum)
Üstte de dediğim gibi şekerli suya bayılıyorlar. Kraliçe bile içmeye geldi.

Pupaları olan diğer 2 kraliçe:

Şırıngadaki.
IMG_20250701_222437.jpg
Kırık deney tüpünde olan.
IMG_20250701_215833.jpg

Bana kalırsa türe, görsel zevki yüksek olan lasius denebilir. Şekere ilgi ve agresiflik yönünden benzerler. İlk nesilde de yüksek sayıda işçi çıkarmaları benzer başka bir yön. Ama renk bakımından benim gözümde kıyaslanamazlar bile :) Fotoğraflarda renklerin aşırı belli olmamasını boyutlarına bağlıyorum.
Umarım 2. nesli sağ salim alır ve fotoğraflayabiliriz. Sonraki güncellemede görüşmek üzere.