Prenolepis nitens denemelerim

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Selam arkadaşlar. Bu sezon bolca Prenolepis nitens toplama şansım oldu. Hakkında pek fazla tecrübem ve bilgim olan bir tür değil açıkçası. En çok bildiğim şey ise genelde insanlar bu türden koloni kuramıyor veya çok büyütemiyor. Ben de sebebini merak ettiğim için onlarca P. nitens kraliçesi topladım ve tekli, ikişerli, üçerli ve beşerli olarak kraliçeleri tüplere ayırdım. Hepsi aynı sıcaklıkta ve yaklaşık olarak aynı nem oranında kalacaklar. Şu an oda sıcaklığında denemeye başladım. Eğer bu sıcaklık başarısız olursa sıcaklığı arttırmayı veya azaltmayı deneyeceğim. Merak ettiğim şeylerden birisi de yabancı bir kaynakta multi olarak daha çok başarılı oldukları yazıyordu. Bunun gerçek olup olmadığını denemek için bir sürü multi koloni de yaptım.
nitens5.jpeg
Bu deney için elimde:

8 tane 2'li
6 tane 3'lü
2 tane 5'li multi queen bulunuyor.
nitens1.jpegnitens3.jpegnitens4.jpegnitens2.jpeg

Ve 25 tane de tek kraliçe mevcut.

Doğayı kuruttuğumu düşünmeyin denk geldiğim uçuş inanılmaz büyüktü almadıklarımın sayısı çok daha fazladır. Siz zaten konuyu biliyorsunuz, uçuş yapan kraliçelerin çoğu doğal yollarla ölüyor.

Sonuçları sizlerle paylaşacağım tabii ki. Uzun bir süreç olacak, umarım güzel koloniler kurabilirim.

MorteL

Larva
Üye
Selam arkadaşlar. Bu sezon bolca Prenolepis nitens toplama şansım oldu. Hakkında pek fazla tecrübem ve bilgim olan bir tür değil açıkçası. En çok bildiğim şey ise genelde insanlar bu türden koloni kuramıyor veya çok büyütemiyor. Ben de sebebini merak ettiğim için onlarca P. nitens kraliçesi topladım ve tekli, ikişerli, üçerli ve beşerli olarak kraliçeleri tüplere ayırdım. Hepsi aynı sıcaklıkta ve yaklaşık olarak aynı nem oranında kalacaklar. Şu an oda sıcaklığında denemeye başladım. Eğer bu sıcaklık başarısız olursa sıcaklığı arttırmayı veya azaltmayı deneyeceğim. Merak ettiğim şeylerden birisi de yabancı bir kaynakta multi olarak daha çok başarılı oldukları yazıyordu. Bunun gerçek olup olmadığını denemek için bir sürü multi koloni de yaptım.
Ekli dosyayı görüntüle 46427
Bu deney için elimde:

8 tane 2'li
6 tane 3'lü
2 tane 5'li multi queen bulunuyor.
Ekli dosyayı görüntüle 46431Ekli dosyayı görüntüle 46429Ekli dosyayı görüntüle 46428Ekli dosyayı görüntüle 46430

Ve 25 tane de tek kraliçe mevcut.

Doğayı kuruttuğumu düşünmeyin denk geldiğim uçuş inanılmaz büyüktü almadıklarımın sayısı çok daha fazladır. Siz zaten konuyu biliyorsunuz, uçuş yapan kraliçelerin çoğu doğal yollarla ölüyor.

Sonuçları sizlerle paylaşacağım tabii ki. Uzun bir süreç olacak, umarım güzel koloniler kurabilirim.
Hocam naçizane tavsiyem fazla sıcakta tutmayın,bizimkiler muhtemelen mantardan öldüler.

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Hocam naçizane tavsiyem fazla sıcakta tutmayın,bizimkiler muhtemelen mantardan öldüler.
Teşekkürler hocam tavsiyeniz için. Ben de şu an sıcaklığı ayarlamaya çalışıyorum. Küçük bir iklimlendirme kutum var orada sabit düşük bir sıcaklıkta tutmaya çalışacağım. Şu an kurulumu yeni yaptığım için oda sıcaklığındalar. Güncelleme yapınca eklerim konuya.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merhaba Hasan, öncelikle eline sağlık. Böyle bir çalışmanın 200 koloni versiyonu oldu ancak "language barrier" dediğimiz şey maalesef yine karşımıza çıktı. Sırpçaydı sanırım dili. Bu yüzden pek faydalanabildiğimi söyleyemem. Bu denemeler o bariyeri yıkacaktır. Bu çalışma bilgilendirici olacağı konusunda şüphem yok, yapman gerekeni biliyorsun. Ekstra bir ricam olacak ancak pratik olur mu ona sen karar verirsin. Bu ölçekte bir çalışmanın sadece başarı oranını belirlemede yardımcı olmayacağını, ayrıca bir sürü veri de verebileceğini sende biliyorsundur. Süre zarfında kraliçelerin yumurtlama miktarlarındaki farklılıklar, multilerin ne kadar sürede birbirini öldürdükleri, öldürmeyenlerin ne kadar süre anlaştığı ve yumurtlama üzerine etkisini vs. de not edebilirsen son derece yararlı olur. Kolay gelsin. 👋

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Üye
Bunun tipine bayılıyorum ah bide bakımı kolay olsa ve olumlu sonuçlar alınsa.Başarılar size merakla takip edeceğim🙃

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merhaba Hasan, öncelikle eline sağlık. Böyle bir çalışmanın 200 koloni versiyonu oldu ancak "language barrier" dediğimiz şey maalesef yine karşımıza çıktı. Sırpçaydı sanırım dili. Bu yüzden pek faydalanabildiğimi söyleyemem. Bu denemeler o bariyeri yıkacaktır. Bu çalışma bilgilendirici olacağı konusunda şüphem yok, yapman gerekeni biliyorsun. Ekstra bir ricam olacak ancak pratik olur mu ona sen karar verirsin. Bu ölçekte bir çalışmanın sadece başarı oranını belirlemede yardımcı olmayacağını, ayrıca bir sürü veri de verebileceğini sende biliyorsundur. Süre zarfında kraliçelerin yumurtlama miktarlarındaki farklılıklar, multilerin ne kadar sürede birbirini öldürdükleri, öldürmeyenlerin ne kadar süre anlaştığı ve yumurtlama üzerine etkisini vs. de not edebilirsen son derece yararlı olur. Kolay gelsin. 👋
Çok teşekkür ederim e4. Hobinin gelişmesine katkıda bulunması için toparlayabildiğim kadar veri toplamaya çalışacağım tabii ki. Ama bunu belirli aralıklarla yapacağım. Çünkü sürekli rahatsız edip deneye olumsuz olarak etki etmek istemiyorum. Sıcaklığı tam olarak ayarladıktan sonra yaklaşık 1-2 hafta hiç ellemem zaten, biraz ortama alışsınlar. Sıcaklık aralığını tam olarak belirlediğimde onu da burada paylaşacağım.

Bu arada kraliçeleri toplarken önce bir şişenin içine koydum. Şişenin içindeki peçetelerin kıvrımlarında vesaire ekip halinde duranları gözlemledim. Tüplere geçirirken onları multi yaptım. Kendi başına takılanları ise tekli ayırdım. Multileri de kendileri seçmiş oldu böylece.
nitens6.jpeg
Bir tanesini de buzdolabında deneyimlerseniz muhtemelen tadından yenmez 😊.
Buzdolabı fazla biraz soğuk kaçmaz mı hocam? 😄
Bunun tipine bayılıyorum ah bide bakımı kolay olsa ve olumlu sonuçlar alınsa.Başarılar size merakla takip edeceğim🙃
Teşekkür ederim hocam.

Guts0

Larva
Üye
Prelonepis Nitens türü sıcaklık konusu yüzünden biraz zorlayıcı oluyor ben de geçen günlerde bulduğum bir kraliçeyi tüpe koydum ve beklemedeyim. Bulduğum yerde fazla fazla olabilirdi muhtemelen fakat 1 tane ile şansımı denemeye karar verdim. Bu konu tür hakkında güzel bilgi sahibi olmayı sağlayabilir. Deneyinizde başarılar dilerim!

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Tekrardan selam dostlar. Güzel yorumlar ve destekler için teşekkürler herkese. Dün akşam @Ares ile konuştuk ve kendisinin/arkadaşlarının deneyimlerinden bahsetti bana. Aldığım tavsiyeler vesilesiyle sıcaklık mevzusunu hızlıca çözmeye karar verdim. Şu an yeterli soğukluğu yakalamak için balkonu kullanacağım. Karıncaları yerleştirdiğim iklimlendirme kutumun zeminini pamuk ile kapladım. Hem tüplerin sabit durması sağlayacak hem de içerinin yalıtımını arttıracak. Sıcaklık değişimlerinin fazla olmasını istemiyorum. İçerisi mümkün olduğunca geç ısınmalı ve soğumalı.
nitens7.jpeg

Bu değişikliği yaparken karıncaların durumlarını da kontrol ettim. Tekli kraliçelerden 1 adet ölü vardı. 3'lü multilerden de 1 adet mevta mevcut. Tekli kraliçenin mantar yapıp yapmayacağını merak ettiğim için kutuda tutmaya devam edeceğim. Ama diğer 3'lünün yanından ölü kraliçeyi aldım. 3'lü multi sayımız 5'e düştü, 2'li sayısı 9'a çıktı.
nitens8.jpeg

Kutunun sıcaklığını 2 farklı tipte termometreyle ölçüyorum. Yaklaşık aralığımız 18-20 derece arasında olacak. Sıcaklığın daha fazla düşmesi durumunda içerideki ampul aktifleşip içeriyi biraz ısıtıp hemen kapanacak. Karıncaların üstünü siyah kalın bir bezle örttüğüm için ampulün ışığından etkilenmeyecekler. Nem konusunda hiçbir düzenleme yapmadım hepsi klasik test tüpü düzeninde duruyor.
nitens9.jpeg

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Güncelleme: İlk Yumurtalar!

Dostlar bugün kraliçelere yumurta kontrolü yapmaya karar verdim. Biraz erken olduğunu düşünebilirsiniz ama sonuçta deneme yoluyla ilerlediğim için yaptığım şeyin doğru mu yanlış mı olduğunu görmem lazım. Zemin pamuk kaplı olduğu için başlangıçta hiçbirinde yumurta yok zannettim. Ama bazılarında da vardı🤔. O yüzden sıra ile tek tek hepsini kontrol edip, yumurtlamayanları siyah bant ile işaretledim. Sol taraftan sırayla bakmaya başladım ve sol sırada 1 tüp hariç tüm kraliçeler yumurtlamıştı!

O bir tüp; birini kanatlı bulduğum ve kanadını döken 2'li bir multiydi.
1742640895231.png1742640982462.png

Orta sıraya geçtim ve üst tarafta 3 tane art arda yumurtlamayan tekli kraliçe vardı. Onun dışında sıra komple yumurtlamıştı. Sağ sıraya geçtim ve sağda tekli kraliçelerden yumurtlayan bir tane bile yoktu.
nitens14.jpg

Sağ sırada 5'li multilerin ikisi de yumurtlamıştı. 3'lü multilerin de 1'i hariç hepsi yumurtlamıştı. Ama teklilerde hiç yumurta yok. Hatta bir tanesinin normal dışı hareketler yaptığını gördüm ve dışarı çıkarıp reçelli su vermeyi ıslatmayı denedim. Pek bir fayda etmedi tabii ki. Muhtemelen ölecek o kraliçe.
1742641634567.png1742641550244.png

Özellikle yumurtlamayanların sağ ve üst tarafta yoğunlaştığını gördüm. Ve sıra halinde yumurtlamamaları daha da ilginç geldi. O taraftaki kraliçeleri bir şeyin etkilediğini düşündüm. Ve onları sola ve ortaya almaya karar verdim. Sağ sırayı komple iptal ettim. Orta ve solda yumurtlayanların yerlerini hiç değiştirmedim.

Yumurtlayanların hepsini alta aldım. Çünkü onları tekrardan rahatsız etmeme gerek kalmayacak. Yumurtlamayanları sol ve ortadaki tüplerin üstlerine sıra halinde pay ettim. Bir süre daha gözlem yapacağım değişiklik olacak mı diye. Neyden etkilendiklerini tam olarak anlayamadım çünkü. Sol tarafta içeriyi izlemek için minik bir pencere var. Ben o taraftakiler ışıktan etkileneceği için daha az yumurtlar diye düşünürken ters köşe yedim. Şimdi hepsi pencereye yakın duracak(Bu arada pencereden içeri ışık gelmiyor aslında. Tüplerin üstünü örttüğümü söylemiştim.). En sınırda kalan kraliçelerin yanlarına da boş test tüpleri koydum ki şartlarda değişiklik olmasın belki o da tüp sıcaklığını az da olsa etkiler.
nitens15.jpg

Son durum bu arkadaşlar. Yumurtlayanların çoğunlukta olması çok güzel ama bir sıranın komple yumurtlamaması da beni oldukça şaşırttı ve bir şeyleri yanlış yaptığımı düşündürttü. Rastgele bir şekilde yumurtlamamış olsalar; "Daha yeni yerleştikleri içindir." diyecektim ama öyle olmadı. Bakalım bu yer değişikliği sorunu çözecek mi?

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Güncelleme: Yumurta Sorunu Çözüldü!

5 gün sonra tekrardan selamlar. Bi' güncelleme atmak istedim. Kraliçeleri 5 gün boyunca 19-20 derecede karanlıkta sabit beklettim. Ve yeterli bir süre olduğunu düşündüğüm için kontrol ettim.

Bildiğiniz gibi en son tüplerin hepsini sol ve orta sıraya dizmiştim ve yumurtlamayanları işaretlemiştim. Şimdiki kontrolde yumurtlayanların bantlarını çıkaracağım o yüzden before-after yapabilmeniz için kutuyu fotoğrafladım.

Toplam 15 adet yumurta olmayan tüpümüz mevcuttu.
nitens16.jpg

Kontrollere başladım ve siyah bantları tek tek sökmeye başladım😁. Ve sonuç aşağıda. Yumurtlamayan hiçbir kraliçemiz kalmadı! Yumurtlamalarının veya yumurtlamamalarının kutunun içindeki konumlarıyla alakası var mıydı bilmiyorum. Ama bir sıra komple yumurtlamamıştı ve şimdi hepsinde yumurta var.

Ben yumurtladıkları için bu düzeni hiç bozmayacağım. :D
1743086068399.png
Sağ taraftaki ölüler yeni değil bu arada. Birisi ilk hafta ölen kraliçemiz. Diğeri de geçen hafta ölümüne tanıklık ettiğimiz kraliçe. Onların ölüsünde mantar oluşumu görebilecek miyim merak ettiğim için tutuyordum.

İlk hafta ölen kraliçemizin cesedinde hiçbir şey yok, ilk günkü gibi duruyor.
nitens18.jpg

Beş gün önce ölen kraliçemiz ise; ölümü garip olduğu gibi cesedi de garipleşti. Arıya benzemeye başladı. Cesedinin etrafı da küf veya mantar gibi bir şeyle çevrelenmiş. Neyden öldüğünü bilemiyorum belki de bir çeşit böcek hastalığıdır.
nitens20.jpgnitens19.jpg

Kraliçelerde yumurta oranları genel olarak aynı. Tekli kraliçelerde birkaç yumurta oluyor genelde. Multi sayısı arttıkça doğal olarak yumurta sayısı da artıyor. Bir önceki kontrolde yumurtası olanları da inceledim biraz, onlarda da herhangi bir sıkıntı yok.
nitens21.jpg

Kontrolü yaptıktan sonra kutu sıcaklığı 23 dereceye çıkmıştı. Kapağı açtığım için ısındı tabii. Malum havalar ısınmaya başladı. Soğukluk için artık balkonu kullanamıyorum. Ben de kutuyu buzdolabına koydum(4 derece). 1 saat 15 dakika sonra kutu sıcaklığı 17.5'a düşmüştü ve tekrardan karıncaları dışarı çıkarttım. Zaten kapağı açmadığım sürece o soğukluğu muhafaza edecektir. 19-20 derecelerde takılması benim için yeterli.

Size de bu sıcaklık aralığını tavsiye ederim.

BahadirSarp

Intercaste
Yardımsever
Üye
Güncelleme: Yumurta Sorunu Çözüldü!

5 gün sonra tekrardan selamlar. Bi' güncelleme atmak istedim. Kraliçeleri 5 gün boyunca 19-20 derecede karanlıkta sabit beklettim. Ve yeterli bir süre olduğunu düşündüğüm için kontrol ettim.

Bildiğiniz gibi en son tüplerin hepsini sol ve orta sıraya dizmiştim ve yumurtlamayanları işaretlemiştim. Şimdiki kontrolde yumurtlayanların bantlarını çıkaracağım o yüzden before-after yapabilmeniz için kutuyu fotoğrafladım.

Toplam 15 adet yumurta olmayan tüpümüz mevcuttu.
Ekli dosyayı görüntüle 46984

Kontrollere başladım ve siyah bantları tek tek sökmeye başladım😁. Ve sonuç aşağıda. Yumurtlamayan hiçbir kraliçemiz kalmadı! Yumurtlamalarının veya yumurtlamamalarının kutunun içindeki konumlarıyla alakası var mıydı bilmiyorum. Ama bir sıra komple yumurtlamamıştı ve şimdi hepsinde yumurta var.

Ben yumurtladıkları için bu düzeni hiç bozmayacağım. :D
Ekli dosyayı görüntüle 46996
Sağ taraftaki ölüler yeni değil bu arada. Birisi ilk hafta ölen kraliçemiz. Diğeri de geçen hafta ölümüne tanıklık ettiğimiz kraliçe. Onların ölüsünde mantar oluşumu görebilecek miyim merak ettiğim için tutuyordum.

İlk hafta ölen kraliçemizin cesedinde hiçbir şey yok, ilk günkü gibi duruyor.
Ekli dosyayı görüntüle 46997

Beş gün önce ölen kraliçemiz ise; ölümü garip olduğu gibi cesedi de garipleşti. Arıya benzemeye başladı. Cesedinin etrafı da küf veya mantar gibi bir şeyle çevrelenmiş. Neyden öldüğünü bilemiyorum belki de bir çeşit böcek hastalığıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 46998Ekli dosyayı görüntüle 46999

Kraliçelerde yumurta oranları genel olarak aynı. Tekli kraliçelerde birkaç yumurta oluyor genelde. Multi sayısı arttıkça doğal olarak yumurta sayısı da artıyor. Bir önceki kontrolde yumurtası olanları da inceledim biraz, onlarda da herhangi bir sıkıntı yok.
Ekli dosyayı görüntüle 47000

Kontrolü yaptıktan sonra kutu sıcaklığı 23 dereceye çıkmıştı. Kapağı açtığım için ısındı tabii. Malum havalar ısınmaya başladı. Soğukluk için artık balkonu kullanamıyorum. Ben de kutuyu buzdolabına koydum(4 derece). 1 saat 15 dakika sonra kutu sıcaklığı 17.5'a düşmüştü ve tekrardan karıncaları dışarı çıkarttım. Zaten kapağı açmadığım sürece o soğukluğu muhafaza edecektir. 19-20 derecelerde takılması benim için yeterli.

Size de bu sıcaklık aralığını tavsiye ederim.
Hocam ellerinize sağlık çok merak ettiğim bir türdü takipte kalacağım umarım en az kayıpla devam edersiniz

cosmos

Pupa
Üye
Elinize çabanıza sağlık dostum, bu deneyiniz çok belirsizliği olan bir tür hakkında sayenizde bilgi sahibi olmamızı sağlayacak heyecanla takipteyim

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Güncelleme: Bayram Sonrası Kontrol

Selam dostlar karıncalar 11 gündür kendi halinde takılıyordu. Bugün ne olup bittiğini kontrol etmeye karar verdim.

Kutuyu açar açmaz ortada duran tekli ölü kraliçe dikkatimi çekti. Artık şu kanıya vardım; eğer bu türü besleyecekseniz kesinlikle 1'den fazla kraliçeniz olmalı. Çünkü ben doğru sıcaklıklarda hiçbir şekilde rahatsız etmeden tutmama rağmen rastgele ölümler yaşıyorum. Asla dayanıklı bir tür değil. Bu hafta forumda bir konuda bazı hobidaşlarımın P. nitens için daha da düşük sıcaklıklar önerdiğini gördüm ve denedim. Eski sıcaklığımız 19-20 arasıydı biliyorsunuz. Bunu 16-17 derece arasına indirdim. Ama yine de ölümler yaşadım. O yüzden ben kendi bildiğim sıcaklıktan(19-20) devam edeceğim.
nitens24.jpg

İkinci ölü ise beklemediğim bir yerden; 5'li multiden geldi. Bu ölü multiden geldiği için yorum yapmak daha zor. Ölüyü çıkartmaya çalışırken vücut bütünlüğünün olmadığını fark ettim. Abdomen ve kafa gövdeden ayrılmıştı neredeyse. Sanırım bu kraliçemiz diğer 4'üyle pek anlaşamadığı için kurban gitti.
nitens22.jpeg

Kraliçenin cesedi küflenmeye başlamıştı. Sanırım öleli birkaç günden fazla olmuş. Bu kraliçenin doğal yollarla diğerleri tarafından öldürüldüğünü düşündüğüm için diğerlerini başka bir yere transfer etmeyi düşünmüyorum. Ama sizin de fikrinizi almak istiyorum. Ölü kraliçeden tüpe küf, bakteri vs. bir şey bulaşmış mıdır? Transfer yapayım mı sizce? Yoksa şimdiye kadar bir şey olsa olur muydu? Sonuçta günlerdir orada ölüyle duruyorlar.
nitens23.jpeg

Bunların dışında kalan tüm kraliçelerimiz sağlıklı ve yumurtalı. Ekstra bir manzara olmadığı için onları fotoğraflamadım.

Önceki haftalardan kalan ölülerimiz de normal karınca ölülerine dönüştü. Hiçbirisi sarı renkli Aspergillus nomius mantarıyla çevrelenmedi.
nitens26.jpgnitens25.jpg

Aspergillus nomius mantarıyla çevrelenmiş örnek kraliçe:
1744046158131.png

Bu şekilde ölmemeleri en azından sıcaklıktan dolayı ölmediklerini gösteriyor. Yani sıcaklığı doğru yapsanız bile ölümler oluyor bu türde. Son...

Akme

Yumurta
Üye
ilk görseldeki karıncanın alan darlığından öldüğünü düşünüyorum

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bana kalırsa o kraliçe diğer kraliçelerden oldukça ayrı durduğu için onu hızlıca ufak bi Tweezler ile alabilirsin. Mutlaka küflenecek ve deneyin gidişatını sabote edecektir. Ayrıca oradan bir ölüm yaşandıysa bu yüksek ihtimal diğer kraliçelerinde ölmeye başlayacağı anlamına geliyor bence. Bu kraliçeler arasında multiye yatkın olmayan dominant kraliçe(ler) mevcut, bu da sırayla hepsini domine etmeye çalışacağı anlamına geliyor. Sadecd 1-2 tanesini öldürüp diğerleri uzun bir süre anlaşadabilirler ama eninde sonunda o koloni tek kraliçeye inecektir. Naçizane fikrim/yorumum bu yönde.

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bana kalırsa o kraliçe diğer kraliçelerden oldukça ayrı durduğu için onu hızlıca ufak bi Tweezler ile alabilirsin. Mutlaka küflenecek ve deneyin gidişatını sabote edecektir. Ayrıca oradan bir ölüm yaşandıysa bu yüksek ihtimal diğer kraliçelerinde ölmeye başlayacağı anlamına geliyor bence. Bu kraliçeler arasında multiye yatkın olmayan dominant kraliçe(ler) mevcut, bu da sırayla hepsini domine etmeye çalışacağı anlamına geliyor. Sadecd 1-2 tanesini öldürüp diğerleri uzun bir süre anlaşadabilirler ama eninde sonunda o koloni tek kraliçeye inecektir. Naçizane fikrim/yorumum bu yönde.
Teşekkürler e4 yorumun için. Ölü kraliçeyi onların yanından aldım zaten 3. görselde küflenen kraliçe o. Tüm kalıntıları pamuktan aldım diye düşünüyorum.

Koloninin gidişatını ben de merak ediyorum. O yüzden bu tüpü özel olarak gözlemleyeceğim. Bir sonraki güncellemede o tüple ilgili gelişmeleri aktarırım.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merakla bekliyoruz. 👋👍🏻