Selamlar, öneriniz için teşekkürler. Ölülerin hiçbirini o sarı mantar sarmadığı için haliyle diğerlerine de bulaştıracağını sanmıyorum. Konuyu ilk açtığım zamanlarda 3'lü multilerden bir ölüm yaşamıştım ve o diğer 2 kraliçeye hala bir şey olmadı(bulaşma fikriniz için söylüyorum).Selamlar, bence kraliçelerin ölmesinin ve bir türlü bir koloninin oluşamamasının ana sebebi sıcaklığın yüksek olması. Her ne kadar sıcaklığı azalttığınızda da ölümler yaşanmış olsa da ben kendi kolonimi devamlı 14-15 derece arası sıcaklıklarda, hatta bazen daha düşük 11-12 derece aralarında baktım. Ölümlerin sebebinin sıcaklık düşüşünden kaynaklı olduğunu düşünmüyorum çünkü zaten öncesinde ölümler başlamış, bir nevi domino taşları gibi de devam etmekte. Belki de bir kez kraliçe öldüğünde ve mantar kraliçeyi sardığında bu mantar diğer kraliçelerin bulunduğu tüplere ve diğer kraliçelere de bulaşıyordur ve diğer kraliçeleri de sırayla öldürüyordur. Tabi bu sadece bir varsayım ama size önerim en azından 4-5 kraliçeyi alıp daha soğuk bir ortamda tutmanız. Ne yazık ki elimde bir fotoğraf olmadığından daha önce koloni oluşturmayı başardığımı kanıtlayamıyorum. Yine de sıcaklığı düşürdüğünüzde bir gelişme olacağına inanıyorum. Elbette karar sizin, merakla takipteyim.![]()
Evet takviye yapmak var aklımda. Konuyu açmadan önce bazı kraliçeleri kargolarken bal vermeyi denedim ve yemedi çoğu. Elimdeki baldan kaynaklı da olabilir. Tekrardan farklı bir besinle denerim kendi kraliçelerime.Bence bazı kolonilere türleri besine ihtiyaç duymasa bile şekerli su takviyesi yaparak sonuçları çeşitlendirmeyi deneyebilirsiniz. Benim iki Nitens kraliçem var, ikisi de birlikteler. Bir tanesi kanat dökmedi ve yumurtaları var. Şu ana kadar iki kez takviye yaptım ve sağlık durumları gayet iyi. Oda sıcaklığında yaşamaya devam ediyorlar.
Bunu yazdığım günden beri yaşadığım şehrin sıcaklıkları düştü ve hiç uğraşmadan 11-12 derece sıcaklıkta tutabiliyorum karıncaları.Sıcaklığı o kadar düşürebilmem pek mümkün değil hocam. Düşürsem bile o sıcaklık değerlerinde fazla kalamazlar muhtemelen. Sıcaklık için sabit bir soğutucu dolabım olmadığı için 11-12 dereceleri yakalayabilmek için sürekli buzluk ve dışarısı arasında kutunun sıcaklık takibini yapıp yerini değiştirmem gerekir. Bu da pek mümkün değil.
Güzel takdirleriniz için çok teşekkür ederim hocam. Ama benim yaptığım şey başlıkta da yazdığı gibi bir deneme sadece. Deney olması için karıncaları grup grup ayırıp hepsinde farklı bir değişkeni uygulamam lazım. İlerde bir gün onu da yaparız umarım.Bizi bu tür hakkında bilgilendirdiğin ve analizlerin için çok teşekkür ederiz. Bende aynı şekilde messorlar hakkında bazı ufak deneyler yapıyorum ama benim daha çok doğal seçimlerini izleyip takip ederek devam ediyor çok fazla kraliçe yok elimde ama elimde var olan kraliçelerle seçimleriyle deneyime ve kolonime devam ediyorum. Takipteyim dostum ellerine sağlık🫡
Yapılır aslında denemeler deneyler ama ne yazık ki bazen gereksiz de yargılanabiliyor ama herşey deneme yanılmayla öğreniliyor tecrübelerle herkes birbirine birşeyler aktarabiliyor. Şahsım adına tam destek hocam umarım nice işçili kolonin olur. Ayrıca nitensler hakkında çok bilgim yok bakmak nasip olmadı küçük ve zorlu bir tür olduğu için çekinerek yaklaşıyorum senin sayende burda bilgileneceğiz hepimiz ☺️Güzel takdirleriniz için çok teşekkür ederim hocam. Ama benim yaptığım şey başlıkta da yazdığı gibi bir deneme sadece. Deney olması için karıncaları grup grup ayırıp hepsinde farklı bir değişkeni uygulamam lazım. İlerde bir gün onu da yaparız umarım.
Bence iyi olmuş hocam 😁 yine de dediğiniz gibi sabit şekilde bu sıcaklıkta tutmak zor, zaten yaz geliyor.Bunu yazdığım günden beri yaşadığım şehrin sıcaklıkları düştü ve hiç uğraşmadan 11-12 derece sıcaklıkta tutabiliyorum karıncaları.![]()

Hocam, gözlemlediğim birkaç durumu paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde ormana pikniğe gitmiştik. Her zamanki gibi taşların altına bakarken Prenolepis nitens türüne ait bir kraliçe ve birkaç işçinin bulunduğu bir yer keşfettim. Ancak ilginç bir şekilde, herhangi bir koloni düzeni yoktu; kraliçe ve işçiler dağınık haldeydiler.İyi akşamlar hocam. 24 Nisan günü bir kontrol yaptım. Yaptığım kontrolde 2'li multilerden 1 tane ölü gördüm. Ölü olan kraliçeyi tüpten aldım ve geri kalan karıncaları tekrardan kapattım. Bugün tekrardan kontrol ettim. Herhangi bir ölü yok. Daha önceki güncellemelerdeki gibi tüm kraliçeler yumurtaya sahip. Şu an işçi bekliyoruz artık. Bu arada @Cihan__ 'ın önerdiği besin takviyesini hala yapmadım. Kraliçelerin hepsi besin takviyesi olmadan yumurtayla duruyor şu an. Yumurtaların gelişimi beklediğimden daha yavaş ilerliyor. Böyle devam ederse tüm kraliçelere birden şekerli suyu dayayabilirim.
Karıncalar hala 18~20 derecede duruyorlar.
Ekli dosyayı görüntüle 50051
Gözlemini bildirdiğin için teşekkür ederim. Bulduğun şey muhtemelen bir koloni değildir. Bunu söylememin sebebi daha önce Prenolepis imparis için yuva haritası çıkarılmıştı. Ve yuva yapısında ilk 1 metrede odacık bile bulundurmamışlar. P. nitens farklı bir tür ama ikisi de soğuktan aynı derece etkileniyor. P. imparis'in sıcaktan korunma stratejisi P. nites'te de aynıdır. Çünkü korunmak için başka şansları yok.Hocam, gözlemlediğim birkaç durumu paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde ormana pikniğe gitmiştik. Her zamanki gibi taşların altına bakarken Prenolepis nitens türüne ait bir kraliçe ve birkaç işçinin bulunduğu bir yer keşfettim. Ancak ilginç bir şekilde, herhangi bir koloni düzeni yoktu; kraliçe ve işçiler dağınık haldeydiler.
Bu durum üzerine bir fikir geliştirdim. Gözlemlerime göre Prenolepis nitens türleri gelişimi oldukça zor olan, ancak neredeyse hiç saldırganlık göstermeyen karıncalar. İlginç bir deneme yaptım: Bu kraliçeyi ve işçileri yabancı bir kraliçenin yanına yerleştirdim. Ardından başka bir kraliçeyi daha ekledim. hiçbir saldırganlık gözlemlemedim ve şu anda bu bireyler birlikte yaşamlarını sürdürüyorlar. Zaten bu çoğu türde olabilen birşey.
Ama bu gözlemden yola çıkarak bir yorumda bulundum: Prenolepis nitens türünde kraliçelerin halihazırda kolonilere katılabildiği bir sistem olabilir. zaten bu olay başka türlerde ve büyük kolonilerde yaşanıyor diye biliyorum. Ayrıca, bir diğer tahminime göre, çevrede karşılaştıkları işçiler, yeni kraliçelere yardım ederek koloni kurulumunu kolaylaştırıyor olabilir.
Bu yüzden kolonime işçilerle birlikte destek verdim ve ilk aşamayı kolayca atlatabileceğimi düşündüm. Size önerim eğer denk gelirseniz ve müsait kraliçeleriniz olursa işçi eklemesi yaparak bu sistemide diğerleriyle karşılaştırabilirsiniz.

Kontrol yaptım az önce. Durum pek iyi değil. Tüplerin genelinde küf oluşumu var. Bulundukları kap pek hava almadığı için sıcak havaların da etkisiyle küf oluştu diye tahmin ediyorum. Artık kapağı açık bırakacağım.Hocam son durum nedir?

Kraliçeler durduk yere öldü, ancak işçilerin saldırmadığına neredeyse eminim. Ölmeden önceki davranışları, tüpün ağzına gidip orada durgun bir şekilde beklemekti. Her iki kraliçede de aynı davranışı gözlemledim. Hatta onları tekrar işçilerin yanına ittiğimde işçiler saldırmadı. Bu nedenle, başka bir etkenin etkili olduğunu düşünüyorum. İşçiler hâlâ kalan yumurtalarla ilgileniyor. Yumurtaların gelişimini izlemeye devam edeceğim. Eğer yeni bir kraliçe bulabilirsem, koloniye eklemeyi deneyeceğim.Kontrol yaptım az önce. Durum pek iyi değil. Tüplerin genelinde küf oluşumu var. Bulundukları kap pek hava almadığı için sıcak havaların da etkisiyle küf oluştu diye tahmin ediyorum. Artık kapağı açık bırakacağım.
Ekli dosyayı görüntüle 51705Ekli dosyayı görüntüle 51706Ekli dosyayı görüntüle 51707
Ortadaki fotoğrafta direkt yeşil küf var hatta, transfer yapmam lazım. Hala gelişimler çok yavaş bu arada. @Cihan__ sende durum nedir?
Geçmiş olsun. Bu konu Prenolepis nitens için genel bir tecrübe aktarma konusu gibi oldu. Forumda tür hakkında rehber yok ama besleyen kişilerin çektiği acıları okuyabileceğiniz bir konu var artıkKraliçeler durduk yere öldü, ancak işçilerin saldırmadığına neredeyse eminim. Ölmeden önceki davranışları, tüpün ağzına gidip orada durgun bir şekilde beklemekti. Her iki kraliçede de aynı davranışı gözlemledim. Hatta onları tekrar işçilerin yanına ittiğimde işçiler saldırmadı. Bu nedenle, başka bir etkenin etkili olduğunu düşünüyorum. İşçiler hâlâ kalan yumurtalarla ilgileniyor. Yumurtaların gelişimini izlemeye devam edeceğim. Eğer yeni bir kraliçe bulabilirsem, koloniye eklemeyi deneyeceğim.
Gerçekten nitens beslemek eziyet gibi, 5 aya yakın bir süredir nitensim var, 2. larvayı gördüm diye coştum neredeyse 😁Geçmiş olsun. Bu konu Prenolepis nitens için genel bir tecrübe aktarma konusu gibi oldu. Forumda tür hakkında rehber yok ama besleyen kişilerin çektiği acıları okuyabileceğiniz bir konu var artık. Şu ana kadar beslediğim kadarıyla tür hakkındaki yorumumu yapayım. Hobiye yeni başlayanlara önereceğim bir tür değil. Gelişimleri çok yavaş ve ölüm oranları çok yüksek. Cihan'ın dediği gibi ekleme yaparak belki daha sağlıklı bir koloni oluşturulabilir. Bir sonraki sezon sıfırdan koloni kurmayı denemem asla. Direkt işçi ekleyerek başlatacağım kolonileri. Sıcaklık konusunda yanlış bir şey yaptığımı düşünmüyorum. Şimdi havalar +20 derece olduğunda ölmeye başlayacaklar mı onu merak ediyorum. Bu da böyle bir gözlem oldu benim için. Bakalım başarılı koloni çıkacak mı aralarından. Bugün transfer ve besleme yapabilirim karıncalara.
Bu kadar nazlı canlılar doğada nasıl hayatta kalıyor acaba?Gerçekten nitens beslemek eziyet gibi, 5 aya yakın bir süredir nitensim var, 2. larvayı gördüm diye coştum neredeyse 😁
Doğa her zaman bir yolunu bulur.Bu kadar nazlı canlılar doğada nasıl hayatta kalıyor acaba.