PLA mı PETG mi?

neexqr

Yumurta
Üye
Camponotus kolonim için 3D yazıcıda formikaryum basmayı planlıyorum; filament seçimi konusunda PLA mı yoksa Hyper PETG mi daha uygun bir tercih olur?

EnesTugra

Larva
Üye
İkiside organik bazlı olduğu için çok fark etmez. Ama ben şahsen pla kullanıyorum.

ERTEMi

Pupa
Üye
Camponotus kolonim için 3D yazıcıda formikaryum basmayı planlıyorum; filament seçimi konusunda PLA mı yoksa Hyper PETG mi daha uygun bir tercih olur?
İkiside uygun ama bilgin olsun pla nem çeken bir filament bu yüzden petg daha avantajlı ama 1 yıllık gibi bir kulanımda da dezavantaj sağlamaz.

ANTMART

Yumurta
Üye

Yaklaşık 6-7 yıldır karıncalarla ilgileniyorum ve 4 yıldır da karınca çiftlikleri üretiyorum. Ürün yelpazem hem standart hem de modüler çiftlikler olmak üzere onlarca farklı modelden oluşuyor. Net bir şekilde söyleyebilirim ki, karınca çiftliklerinde PLA kesinlikle kullanılamaz. Bu plastik türü neme ve sıcaklığa karşı tamamen dayanıksız, düşük kaliteli bir malzemedir; yalnızca düşük kaliteli figürler veya dekorasyonlar için uygundur. PETG ise neme ve sıcaklığa karşı son derece dirençli, su şişelerinin de yapımında kullanılan bir plastiktir. Çiftliklerin kesinlikle sadece bu malzemeden üretilmesi gerekir.

Standart bir çiftliğin yapısı ise şu şekildedir: Zemin kısmı, 6-10 mm kalınlığında bir alçı tabakası (karınca türüne bağlı olarak alçı alanı tamamen kaplayabilir veya kısmi olabilir), yaklaşık 15-20 mm yükseklikteki tüneller, şeffaf akrilik ve çiftlik boyutunun üçte biri, yarısı ya da üçte ikisi kadar büyüklükte bir arena.