Outworld Boyutunuz Ne?

Mogo

Nanitik
Üye
Ben hep görsel açıdan da güzel gözüken bir outworld yapmak istemiştim bu sebeple outworld'ü terrarium gibi yapmayı düşünüyordum ama biliyorum ki böyle yapıldığında bazen karıncalar kazmaya başlıyor. Kazmalarını engellememin bir yolu var mı? Bir de çok büyük pleksi outworld'ler nereden bulabilirim? Son olarak büyük kolonileriniz için ne boyutta outworld kullanıyorsunuz? Koloni işçi sayısı ve outworld boyutu ve mümkünse fotoğraf ile paylaşırsanız çok memnun olurum.

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Ben hep görsel açıdan da güzel gözüken bir outworld yapmak istemiştim bu sebeple outworld'ü terrarium gibi yapmayı düşünüyordum ama biliyorum ki böyle yapıldığında bazen karıncalar kazmaya başlıyor. Kazmalarını engellememin bir yolu var mı? Bir de çok büyük pleksi outworld'ler nereden bulabilirim? Son olarak büyük kolonileriniz için ne boyutta outworld kullanıyorsunuz? Koloni işçi sayısı ve outworld boyutu ve mümkünse fotoğraf ile paylaşırsanız çok memnun olurum.
Kazmayı önlemek adına torf yüksekliğini azaltırsanız sorunu çözersiniz. Örnek vereyim. Mesela 10 cm yüksekliğinde bir torfa ihtiyacınız var. Bu durumda alt kısımdan 8 cm kadarını taşlar ve az bir miktar torf ile doldurup bu katman bitince araya pleksiden bir katman atıp (aralarda boşluk kalmayacak şekilde) onun da üstüne 2 cm torf serersiniz. Bu sayede karıncalar kazsa dahi 2 cm kadar kazabilecekler. Bu arada ölçüler tamamen örnek olsun diye, yoksa 2 cm kazıp yerleşme ihtimalleri de var.

Diğer yöntem bu yöntemle aynı ama diğer yöntemde dikey formicarium kullanıyoruz. Örneğin pleksiye karşıdan bakınca teraryumun arka camına Ytong veya 3D printerdan tam ölçüde bir formicarium basıyoruz. Ardından önde kalan teraryum boşluğunu üstte anlattığım yöntemle doldurup formicariumdan buraya bağlantı veriyorsunuz.

Yazıda anlatması zor oluyor ama birkaç örnek bulup çizmeye çalışacağım.
Vivarium-Panorama_1005718_2-2.jpg
Bu sistem ama işte alt katman komple torftan ziyade arada bölme olacak şekilde torftan oluşacak. Birde bu sistemlerde nem ve ısı dengesini ayarlamak zorunda olacaksınız çünki bitkiler de olacak.

Mogo

Nanitik
Üye
Peki boyut olarak en büyük koloninizin outworld boyutu ne?

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Peki boyut olarak en büyük koloninizin outworld boyutu ne?
Ben bu tarz sistemleri genelde 500+ işçili kolonilerde öneriyorum. Aksi taktirde daha az işçide verdiğiniz emeğin beklediğiniz karşılığını almanız zor olur. Benim şuan 60 işçi civarı messor kolonim var ve tüp bağlanan modüler outworld sistemi kullanıyorum. Fakat koloni ileride olurda 200+ işçi üzerine çıkarsa kendi modellediğim bir formicarium ile duvara monte ahşap görünümlü bir sistem yapacağım. Outworldü ise ya hortum bağlantısıyla gizleyerek yere koyacağım ya da duvara gizli bir bölme şeklinde oturtacağım tam karar vermedim. Fakat dediğim gibi bu tarz sistemlere 500+ işçide geçerseniz daha zevkli olur. Tabii bu sayı türden türe değişir. Mesela camponotus kolonisinde bu sayıda bir koloniye bu sistemi yaparsanız çok güzel durur ve outworld de sürekli gezen işçileri görürsünüz. Aynı şekilde orman görünüşünü taklit eden bir outworld de Formica kolonisi bakarsanız da sürekli dışarıda gezen işçiler görürsünüz. Fakat bunu 500+ işçili bir Tetramorium kolonisine yaparsanız gezen işçileri outworldde görmek bile sizi zorlar. Birazda türe bağlı.

Mogo

Nanitik
Üye
Böyle bir outworld yapmak için gereken boyut nedir? Bir de böyle büyük bir kutuyu pleksiden yaptırabilir miyim? Çünkü camdan olursa karıncaların girmesi için tüpleri nasıl sokacağımı bilmiyorum.

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Böyle bir outworld yapmak için gereken boyut nedir? Bir de böyle büyük bir kutuyu pleksiden yaptırabilir miyim? Çünkü camdan olursa karıncaların girmesi için tüpleri nasıl sokacağımı bilmiyorum.
Gerekli boyut aslında yok, ben görseldeki fotoğrafı internetten aldım ve internette boyutu 60x30x30 olarak yazılmış. Bu ölçülerde bir teraryumun da ek masrafı olur. Örnek vereyim: Alt kısmına dediğim katmanı yapmak için ek olarak 60x30 bir pleksi olması gerekir.

İlk masraf pleksi masrafı olur. İkinci masraf torf masrafı olur. Ufak bir matematikle kullanacağınız torf alt katman için diyelim 5 cm olsun, geri kalanı da taş olsun. Üst katmanda da 2 cm kullanacaksınız. Buna göre 60×30×5/1000 = 9 L torf yapar. Üst kısım için de 60×30×2/1000 = 3,6 L torf yapar. Fakat bunlar litre hesabı. Yani toplamda 12,6 L, düz hesapla 13 L torfa ihtiyacınız var.

1 kg torf için sıkıştırılmış blok torflar işinizi görür. 1 blok torf, 1 kg standart pakettir. Bu 1 kg'lık bloktan ortalama 12 L kadar torf çıkar. Bu da sizin işinizi görür.

Diğer ek masraflardan biri de bitki masrafı olur. Pek masraf etmezsiniz aslında ama yine de nem ihtiyacı yüksek bir türse bol bitki koymak iyi olur.

Diğer yandan camcılara da yaptırabilirsiniz, reklamcılara da; fakat camcılarda pleksi bulunur mu bilemem. Reklamcılar genellikle pleksiyi lazer kesimle sizin istediğiniz ölçüde kesebiliyorlar. Fakat malzeme + kesim için yüksek bir meblağ çıkar. Onun yerine Trendyol gibi e-ticaret sitelerinden kendiniz pleksi almanız daha iyi olur. Bunu da m² hesabında yaparsınız.

Örneğin bu teraryum 60x30x30, yani 54 L alan kaplıyor. Bu teraryumu yapmak için sizin 60x30 3 adet (kapak olacaksa ki olsun, 4 adet), 30x30 2 adet almanız gerekli.

Ben kapağı da hesaba katarak 60×30×4 = 7200 cm² ve 30×30×2 = 1800 cm² pleksiye ihtiyacınız var. Bu da toplam 9000 cm² pleksi demek. Yani siz 1 m² (100x100 cm bir levha) pleksi alırsanız rahatlıkla bu ölçüleri çıkartırsınız.

Sanırım pleksi de internette o kadar pahalı değil. Ben döneminde almıştım ve 600 liraya bayağı bir pleksi yapmıştı. Onun dışında ufak tefek ek aparat ve silikon vs. var, onlar da çok tutmaz.

Yani kısaca, masraflar doğrultusunda bu tarz bir teraryum yapabilirsiniz. Kesimini reklamcılar yapar, yapmazlarsa sanayide bu işi yapanlara götürtüp yaptırabilirsiniz.

Mogo

Nanitik
Üye
Benim asıl fiyat problemim pleksi fiyatından geliyor. Bir de ışıklandırma, böyle bir boyuta 2 tane 30w düşünüyordum o da günde 12 saat çalıştırsam 1200 lira oluyor yılda yani çok yüksek bir fiyat değil ama ampülleri de değiştirmem gerekirse fiyat yükselebilir. Son sorum ben böyle boyutta bir pleksi kutu yapmak istersem kesin özel kestirmem mi gerekir yoksa bu boyutta hazır kutu bulabilir miyim?

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Benim asıl fiyat problemim pleksi fiyatından geliyor. Bir de ışıklandırma, böyle bir boyuta 2 tane 30w düşünüyordum o da günde 12 saat çalıştırsam 1200 lira oluyor yılda yani çok yüksek bir fiyat değil ama ampülleri de değiştirmem gerekirse fiyat yükselebilir. Son sorum ben böyle boyutta bir pleksi kutu yapmak istersem kesin özel kestirmem mi gerekir yoksa bu boyutta hazır kutu bulabilir miyim?
2 tane 30 W ampul yerine full spectrum LED almanız daha iyi. Ampullerle bitkileri besleyemezsiniz; daha doğrusu verimli olmaz. LED'lerde alacağınız boya ve LED sayısına bağlı olarak 5 W'tan 60 W'a kadar seçenekler çıkıyor. 15 W alsanız bile bu teraryuma yeter. 15 W LED'i de günde 12 saat çalıştırırsanız ayda 18 lira gibi bir elektrik yakar. Bu da yılda 18 × 12 = 216 lira gibi bir fiyat çıkar. 2 × 30 W hesabında ise toplam 60 W eder, bu da ayda 71 lira elektrik yakacağınız anlamına gelir. 71 × 12 = 852 lira gibi bir ücret çıkar.

Kaldı ki sizin 60 W ışık almanız bu boyutta bir teraryum için fazla, şayet yoğun bitkili olacaksa, 20 ila 30 W arası ideal olur. 60 W hem çok güçlü gelir hem de aşırı ısı sorunundan dolayı bitkiye ve ampule zarar verebilir.

Pleksi kutu konusunda ise aslında özel yapım yaptırabilirsiniz. Fakat kendiniz yapacaksanız 2 bin TL tutacaksa, özel yapım 3-4 bin TL tutar. Bu boyutta hazır kutu bulur musunuz bilmiyorum ama pek sanmam. Yine de bazı gruplar var, teraryum üreticileri o gruplarda bulunuyor. Fiyat alabilir ve uygunsa yaptırabilirsiniz. Ancak araya kestireceğiniz katman olacak pleksiyi de üreticiye bildirin. Ek olarak bu boyutta kendi şehrinizde elden teslim almanız daha iyi. Aksi taktirde bu boyutta olan teraryumlar otobüs ile gönderim yapılıyor ve ücrete 600 lira gibi bir fiyat ekleniyor.