Böyle bir outworld yapmak için gereken boyut nedir? Bir de böyle büyük bir kutuyu pleksiden yaptırabilir miyim? Çünkü camdan olursa karıncaların girmesi için tüpleri nasıl sokacağımı bilmiyorum.
Gerekli boyut aslında yok, ben görseldeki fotoğrafı internetten aldım ve internette boyutu 60x30x30 olarak yazılmış. Bu ölçülerde bir teraryumun da ek masrafı olur. Örnek vereyim: Alt kısmına dediğim katmanı yapmak için ek olarak 60x30 bir pleksi olması gerekir.
İlk masraf pleksi masrafı olur. İkinci masraf torf masrafı olur. Ufak bir matematikle kullanacağınız torf alt katman için diyelim 5 cm olsun, geri kalanı da taş olsun. Üst katmanda da 2 cm kullanacaksınız. Buna göre 60×30×5/1000 = 9 L torf yapar. Üst kısım için de 60×30×2/1000 = 3,6 L torf yapar. Fakat bunlar litre hesabı. Yani toplamda 12,6 L, düz hesapla 13 L torfa ihtiyacınız var.
1 kg torf için sıkıştırılmış blok torflar işinizi görür. 1 blok torf, 1 kg standart pakettir. Bu 1 kg'lık bloktan ortalama 12 L kadar torf çıkar. Bu da sizin işinizi görür.
Diğer ek masraflardan biri de bitki masrafı olur. Pek masraf etmezsiniz aslında ama yine de nem ihtiyacı yüksek bir türse bol bitki koymak iyi olur.
Diğer yandan camcılara da yaptırabilirsiniz, reklamcılara da; fakat camcılarda pleksi bulunur mu bilemem. Reklamcılar genellikle pleksiyi lazer kesimle sizin istediğiniz ölçüde kesebiliyorlar. Fakat malzeme + kesim için yüksek bir meblağ çıkar. Onun yerine Trendyol gibi e-ticaret sitelerinden kendiniz pleksi almanız daha iyi olur. Bunu da m² hesabında yaparsınız.
Örneğin bu teraryum 60x30x30, yani 54 L alan kaplıyor. Bu teraryumu yapmak için sizin 60x30 3 adet (kapak olacaksa ki olsun, 4 adet), 30x30 2 adet almanız gerekli.
Ben kapağı da hesaba katarak 60×30×4 = 7200 cm² ve 30×30×2 = 1800 cm² pleksiye ihtiyacınız var. Bu da toplam 9000 cm² pleksi demek. Yani siz 1 m² (100x100 cm bir levha) pleksi alırsanız rahatlıkla bu ölçüleri çıkartırsınız.
Sanırım pleksi de internette o kadar pahalı değil. Ben döneminde almıştım ve 600 liraya bayağı bir pleksi yapmıştı. Onun dışında ufak tefek ek aparat ve silikon vs. var, onlar da çok tutmaz.
Yani kısaca, masraflar doğrultusunda bu tarz bir teraryum yapabilirsiniz. Kesimini reklamcılar yapar, yapmazlarsa sanayide bu işi yapanlara götürtüp yaptırabilirsiniz.