Ormandan örümcek alınır mı?

Savas

Yumurta
Üye
Katılım
26 Nis 2022
Mesajlar
152
Tepkime puanı
29
Puanları
18
Konum
Almanya
Hobiciler biliyordur sanırım ormandan örümcek alınıp alınmayacağını. Almanya’da ki ormanlar da her türlü örümcek türü var. Ormandan örümcek alınır mı?
 

PRS.macro

Süper Koloni
Deneyimli Hobici
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
3,456
Tepkime puanı
4,784
Puanları
328
Aynı durumun bunun gibi önemli ve ince bir çizgi gerektiren konuda yaşanması daha büyük sorunlar yaratmaz mı?
Ben de şu açıdan yorum katayım. Asetat kağıt konusundan örnek verdiniz, oradan vereyim. Asetat kağıt konusunda kimseye "hayır, asetat kağıt kullanmak zararlıdır, kullanmayın." demiyoruz. Sebebini ve mantığını anlatıyoruz, kullanan kullanıyor kullanmayan kullanmıyor. Üstte tartışılan doğadan canlı alma konusunda da bunu tabulaştırmayıp "hayır, almamalısın" demek yerine işin mantığını açıklasak, bilinçlendirmeye çalışsak? Bu bana daha rasyonal bir yaklaşım gibi geldi. Kişi zaten bilinçlendikten sonra hangi canlıyı alıp almayacağını da o canlıya nasıl davranacağını da bilecektir. Burada da sorun şu ki Türk milleti olarak araştırmaya asla yeltenmiyoruz. Burada bize sanırım biraz sorumluluk düşüyor.
 

The_Arthropod

Asker Karınca
Ansiklopedik İnsan
Üye
Katılım
13 Ocak 2022
Mesajlar
761
Tepkime puanı
967
Puanları
78
Çok güzel noktalara değindiniz, bunun için teşekkür ediyorum. Türkiye'deki bilinçsizliğin diğer ülkelerde ne kadar görüldüğü tartışmaya açık bir konu. Fakat bu canlılara ilgi duyan kişilerin kaç tanesinin bu tarz platformlarda bulunduğunu da göz önünde bulundurmakta fayda var bana kalırsa. Türkiye'de bu canlılara ilgi duyan kişilerin çoğunun böyle bir hobi olduğundan haberi dâhi olmadığını düşünüyorum. Yani internet ortamında çok fazla bu konularla karşılaşmamış kişiler zaten inceleme amaçlı doğadan canlı almaya yelteniyorlardır. Bana kalırsa da bu doğaya ilgisi olan bir genç/çocuk için oldukça doğal bir durum, her ne kadar tasdik edilebilir bir davranış olmasa da. Günümüzde hem yabancı dil öğrenme yaşının giderek düşmesi, hem de Karınca Çiftliğim, Makro Evren gibi popülerite kazanmış platform veya kişilerin daha göz önünde bulunması ve genç insanların internetle daha bağlantılı olması göz önünde bulundurulduğunda çoğu kişi bu hobinin varlığından daha kolay haberdar oluyor. Fakat yine de haberdar olanların sayısının genel olarak bu canlılara ilgi duyan kişi sayısına oranı sorgulanabilir. Kaldı ki bu platformların bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda bu oran çok büyük ihtimalle daha da düşüktü. Benim bildiğim kadarıyla genç insanlar böcekler gibi canlılara ilgi duyar ve doğada bulduklarını incelemeye başlar. Kimse sezeryanla doğduğunda elinde Brachypelma hamorii ile gelmiyor dünyaya. :D Yurt dışında yine pet shop'larda tarantula, akrep ve çeşitli sürüngenler gibi canlıların görülebildiğini göz önünde bulundurursak onların bu hobinin varlığını öğrenmesi daha kolay. Fakat Türkiye'deki hayvanlara meraklı gençlerin böyle bir şansı da yok. Konudan bayağı koptum ama toparlayacağım.

Demek istediğim biz burada yüzlerce kişiye "asla doğadan canlı toplayamazsınız" diyerek onların sadece yasa dışı tarantulalar beslemelerini sağlayabiliriz, fakat daha binlerce merak duygusuyla dolu genç insan yine de doğadan canlı toplayacaktır. Açıkçası, Türkiye'de hobide yer edinmiş kişilerin bile geçmişte doğadan canlı toplamış olduklarını bilmelisiniz. Dediğim gibi, kimse doğuştan Meksika orijinli tarantula türleri beslemiyor. Pratensis'in dediğine katılıyorum; bunu tabulaştırarak genç dostlarımıza yalan söylemek yerine düzgün bir şekilde neyi besleyebileceklerini veya besleyemeyeceklerini, doğadan canlı alırken nelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ve elleri altında neler bulunması gerektiğini söylememiz daha uygun olacaktır. Sıradan bir sayı atıyorum; 11 yaşında bir kişinin ailesinden evde illegal bir şekilde tarantula beslemek için izin ve bütçe koparması çok da kolay bir şey değil. Bunu da anlayışla karşılamak gerek. Benim geçmişte bu foruma (yenisine) attığım yorumlara bakarsanız doğadam canlı bulup "beslenir mi" diye soran kişilere canlının ne olduğu hakkında detay verip geri kalan konularda susmadığım zamanlarda verdiğim cevapların "daha önce besleyen görmedim, elinizde şu canlı yemler yoksa beslemeye çalışmayın" gibi şeyler olduğunu fark edebilirsiniz. Olay bu işte, ben kesinlikle karşı değilim; olayın farkında olan, elinde gereken imkanlar bulunan kişilerin beslemesinde bir sakınca bulmuyorum. Zaten bu kişiler bir süre sonra bir şeylerin farkına varacaktır biz ne dersek diyelim.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Ergenekon Destanı'nın emojili hâli gibi olmuş, kusura bakmayın.
 

el4nce

Koloni
Ekip
Karınca Moderasyon
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,660
Tepkime puanı
1,848
Puanları
328
Forumdaki en altın değerindeki tartışma/konu olmuş. Bu konuyu sabitlemekte fayda var. Bende bir teşekkürle karışık bir yorumda bulunmak istiyorum. Diğer değerli arkadaşlar gibi "şu şu nedenden dolayı doğadan canlı almayın dedim" demeyeceğim. Ki öyle bir şey dedim mi inanın hatırlamıyorum, demişsem bile bir şeyi açıklamak istiyorum. Olaylara yaklaşım tarzım, kafamda kronikleşen düşünceler bütünümü bu konu sayesinde kırdığınız için öncelikle hepinize çok çok teşekkür ederim. Pratensis abiminde her zaman bana itinayla değindiği "benim her söylediğim doğru mu? git kendin araştır." düşüncesine destekler nitelikte bir tartışma oldu. Kendime bir çeki düzen vereceğim ve olaylara yaklaşım tarzımı değiştireceğim. Elbette neden doğadan canlı alınmamasının sebebini biliyorum fakat bunu demekle yetinmemek gerektiğini de öğrenmiş oldum.
 

Mantis_

Asker Karınca
Ekip
Deneyimli Hobici
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
543
Tepkime puanı
793
Puanları
78
Konum
Hatay
Sürüngenler için çok yorum yapamayacağım, eklembacaklı ve böcekler için konuşuyorum. Uzun bir süre discordta Elraenn, karınca ciftiliğim ve daha onlarca sunucu ve gruplarda doğadan canlı almanın iyi bir bakımla ve alınacak canlının popülasyonunun yüksek olması şartıyla mümkün olduğunu anlattım. Fakat "wccilerin" büyük bir kısmı ya işi ticarete dökmeye çalıştı ya da canlılara iğrenç koşullarda baktılar. Türkiye'de wc canlı beslenilmek istenmesinin en büyük nedeni canlılara para vermek istememeklerinden kaynaklanıyor. Haliyle canlının ihtiyaçlarına da para vermek istemiyorlar; bi canlı yem almadan, sacma sapan kavanozlarda ve şişelerde saçma sapan yaşam alanları hazırlayıp geziyorlar. Canlılara canlı değil de "ölürlerse dışarıdan buldum zaten, yenisini bulurum" gözü ile bakıyorlar. Bu dediklerimi yapanlar genelde yeni hobiciler ve Karınca Çiftliğim kitlesi de genel olarak bu insanlardan oluşuyor. Bu yüzden bu forumda wc önermedim ve önermemeye devam edeceğim.

Yurtdışındaki forumlarda takılırken çoğu kişinin wc canlı baktığını göreceksiniz. Fakat onlar da koruma altındaki veya populasyonlari düşük türleri biliyor ve alanları uyarıyor. Yanlış bakılan durumlarda uyarıyor vs.
Mümkün olduğu kadarı ile canlılara en doğru şekilde bakmaya çalışıyorlar. Ki yurtdışındaki hobi ile burayı karşılaştırmak büyük bir hata olacaktır o yüzden bu kısmı uzatmıyorum. Açıkca söyleyeyim ben bütün koleksiyonu wc eklembacaklı/böceklerden oluşan birine hobici gözüyle bakmam. Benim de wc baktığım canlılar oldu ve şuan da var. Ürettiklerimin 2/3'ünü doğaya salıyorum kalanını kendime alıyorum. Hiçbir zaman şu örümcek para eder mi veya şunu alsam kaça satarım gözüyle bakıp satmaya çalışmadım. Sırf para vermek istemediğimden gidip tarantulalar almak yerine saçma sapan örümcekler de almadım.

Elbette bazı bilgilerin ezberlenmesinden ve papağan gibi tekrar edilmesi beni de rahatsız ediyor ama wc için bu şekilde düşünüyorum ben. Ezbere değil de gerekçeleriyle konuşuyorum. Daha önce çok denedim bu dediğinizi ve işe yaramayacağı konusunda size garanti verebilirim. Bir kişi anlar iki kişi anlar fakat forumun büyük çoğunluğu dediğim şekilde canlılara saçma sapan bakmaya devam edecektir. Bakımları veya masrafları çok pahalı canlılar değiller. Üretimleri takip etmelerini öneririm.

Keyifli hobiler
 

el4nce

Koloni
Ekip
Karınca Moderasyon
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,660
Tepkime puanı
1,848
Puanları
328
Evet @Mantis_ bu dediğinde çok haklı gerçekten. Bu konuyu bir kenara bırakıyorum, örneğin karıncalarda kırmızı rengi algılama olayı bu forumda çok tartışıldı. O kadar fazla açıklama yapıldı, belkide kırmızı renk ile ilgili 10 konunun 8'i karıncaların kırmızı asetat kağıdını algılaması ile ilgili açıklamalar yapıldı. Fakat ardı arkası kesilmeksizin hala soruluyor ve hala anlamayan insanlar var. Bu sebeple böyle bir hobi ortamında böyle bir bilginin patlak vermesi gerçekten büyük sonuçlara yol açacağından eminim. "Yurt dışında yapılabiliyor" denildiği anda bu bilgi kulaktan kulağa eksik bir biçimde aktarılacak ve bambaşka bir cümle ortaya çıkacak. Bu yüzden denildiği gibi yurt dışı ile kıyaslamak doğru olmayacaktır.
 
Üst