Neocardinia Karides Akvaryumu Hakkında Bilgiler

Utgea

İşçi Karınca
Üye
Katılım
18 May 2022
Mesajlar
451
Tepkime puanı
341
Puanları
18
Konum
Ankara/Etimesgut
Hayır gerekmez. İçme suyu tercihini pH'ı 7'ye en yakın olan ve içerdiği bakır ve demir oranı en az olan markayı tercih etmen daha iyi olur.
 

justbecalmdown

Yumurta
Üye
Katılım
1 Nis 2023
Mesajlar
36
Tepkime puanı
9
Puanları
8
Konum
Ankara/Polatı
Hocam selamlar, 60 lt boyutunda bir akvaryum için kaç adet karides önerirsiniz (üretim yapmak istemiyorum).

Birde hocam nereden satın alabiliriz karidesleri yaşadığım ilçede karides bulamıyorum.
 

Utgea

İşçi Karınca
Üye
Katılım
18 May 2022
Mesajlar
451
Tepkime puanı
341
Puanları
18
Konum
Ankara/Etimesgut
Siz her ne kadar üretim yapmak istemesenizde onlar akvaryumda kendilerini ve yavrularını avlayacak doğal bir avcıları olmadığı sürece üreyeceklerdir. Eğer farklı tür yavruları da avlayabilecek olan canlılar olacaksa canlı yoğunluğuna göre 30-40 arası bir koloni ekleyebilirsiniz. Eğer karides yavrularını avlayacak bir canlı yok ise en az 10 tane ideali 20 üyeli bir koloni eklemeniz yeterli olacaktır.
 

safaoguz

Yumurta
Üye
Katılım
17 Nis 2023
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Merhaba, yeni karides akvaryumu kuruyorum dediğiniz şeylerin çoğunu uyguladım sadece canlı eklemedim daha ankaradasınız diye biliyorum tanışıp görüşme imkanımız var fikir almak eksiksiz yapmak istiyorum iki sefer tüm karideslerimi kaybettim tekrar yaşamak istemiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • C0C77436-82E7-4384-AA0B-5C06FD75AF65.jpeg
    C0C77436-82E7-4384-AA0B-5C06FD75AF65.jpeg
    42.2 KB · Görüntüleme: 20

Calvus

Yumurta
Üye
Katılım
24 Kas 2023
Mesajlar
55
Tepkime puanı
45
Puanları
8
Konum
Denizli
Merhaba özellikle Tuğkan abinin son videolarından sonra forum üzerinde karides beslemek isteyip bu konu hakkında konu açan arkadaşların sayısı bir hayli çoğaldı. Bende herkesin iyi kötü yararlanıp aklındaki sorulara yanıt bulması için temel düzeyde bir karides rehberi hazırlamak istedim. Umarım faydalı olur.


İDEAL AKVARYUM BOYUTU:

Sağlıklı bir karides akvaryumu kurmak için minimum 20lt bir akvaryuma ihtiyacınız olacaktır. Karidesler için bana göre ideal ölçü 30-60lt arasıdır. Canlıların sağlığı için ise 30 litreden küçük bir akvaryumu ve zaten karidesler son derece küçük oldukları için seyir zevki açısından 60lt'den fazla olmaması tavsiyemdir.

TABAN MALZEMESİ SEÇİMİ:

Neocardinia türü karidesler için her türlü salınım yapmayan nötr toprağı kullanabilirsiniz. En kolay ve ucuz bulabileceğiniz bazalt kırığı kum ve dere kumudur. Çok ince taneli lav kırığı bulabilirseniz onu da kullanabilirsiniz fakat lav kırıkları çoğunlukla iri taneli oldukları için artık yemler hızlı bir şekilde dibe çökecek ve suyunuzu bozacaktır. Bu saydığım kumlara ek olarak benimde kullandığım ve yıllarını karides hobisine vermiş abileriminde kullanıp, önerdiği taban malzemesi ömrü bitmiş aktif topraktır. Ömrü bitmiş toprağın karides renklenmesi ve gelişiminde daha iyi olduğu söyleniyor tabi bu ne kadar doğrudur orası tartışılır. Cardinia türü karidesler içinse aktif toprak kullanmak gerekir.

HANGİ BİTKİLERİ ALMALIYIM?

Bu tamamen öznel bir konu olmakla birlikte karides akvaryumlarında gübre ve co2 verilmemesi gerektiği için kolay tür bitkiler seçilmeli bunlara örnek olarak zeytin,bacopa,gül,eleodea,tilki kuyruğu,tütün,limon,çınar, subulata, Java Fern, Anubias türleri, bucephalandra türleri örnek olarak verilebilir tabi bu liste uzadıkça uzar.
Bu köklü bitkilere ek olarak su üstü bitkileri ve moss türleri de olabilir özellikle mosslar her karides akvaryumunda olmalı. Tür olarak;

Su üstü bitkisi: Salvinia Natans, Salvinia Cucullata, Su Mercimeği, Frogbit, Pistia...

Moss: Christmass, Mini Christmass, Pelia, Fissidens, Erect, Peacock, Java, Spiky, Triangle, Pilo, Flame, Weeping, Taiwan, Brazil, Riccia... Mossların bazıları co2 takviyesi gerektirdiği için her akvaryuma uygun değildir. Hookericaea, Tetragonum ve red moss bunlardan bazılarıdır.

KARİDESLE BİRLİKTE BALIK BESLENİR Mİ?

Şahsi düşüncem karideslerin yanında sadece salyangozların olması illa balık eklenicek ise sadece otocinculus affinis olabileceğidir. Bunlar dışında hiçbir türün karides ile beslenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yine de başka balık istiyorum derseniz de ember tetra, sivrisinek rasbora, pigme çöpçü gibi küçük ve karidesleri yutamayacak türler olabilir.


SU DEĞİŞİMİ VE AKVARYUM BAKIMI:
Neocardinia akvaryumlarında hem ilk kurulumda hemde daha sonraki su değişimlerinde dinlenmiş çeşme suyu ya da hazır su kullanabilirsiniz. Çeşme suyu kullanacaksanız ne kadar dinlendirilmiş olsa bile yine de şebeke sularına kloramin gibi uçucu olmayan kimyasallar ve ağır metaller olabileceği için size tavsiyem 1 tane su düzenleyicisi edinmeniz olacaktır. Karides akvaryumlarında kurulumdan sonra ilk 1 ay boyunca haftalık %20-30 civarında daha sonrasında ise 15 günde bir %20-30 civarında su değişimi yapılması gerekir hatta ilk 8-9 ay sonunda ayda 1 kez su değişimi yapıp sadece haftalık olarak eksilen suyu yenilemeniz yeterli ve daha iyi olacaktır çünkü karidesler doğaları gereği berrak ve pırıl pırıl bir akvaryum yerine yosunlaşma oluşmuş eski bir sudan oluşan akvaryumu daha çok severler. Karideslerin beslenmesinin büyük bir bölümünü görünmeyen mikroorganizmalar ve algler oluşturur yani akvaryum camları ne kadar yosunluysa karidesler için o kadar iyi olacaktır tabi bu durum görsel zevki bozacağı için sadece ön camı ya da tavsiye etmesemde ön ve yan camları ayda 1 kez temiz bir bulaşık süngeri ile temizleyebilirsiniz. Ve karides akvaryumlarında kesinlikle ve kesinlikle DİP ÇEKİMİ YAPILMAZ. Çünkü dip çekimi esnasında başta yavru karidesler olmak üzere karidesleri de fark etmeden çekebilirsiniz.

KARİDES AKVARYUMUNDA KULLANILMASI GEREKEN MALZEMELER:

Her karides akvaryumunda olması gereken malzemeler şu şekildedir;

-Pipo Filtre: Filtre olarak pipo filtre karides akvaryumlarının vazgeçilmezidir. Hem karidesleri çekmez, hemde üzerinde oluşan bakteriler ile karideslere 7/24 besin kaynağı oluşturur.

-Taban Malzemesi: Karidesler kumsuz bir akvaryumda strese girecektir. Buda karides ölümlerine ve çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Ayrıca kum bakteri tutması açısından da önemlidir.

-Moss Türleri ve Bitkiler: Karideslerin kabuk değişimi ve yumurta salma esnasında saklanacak olanları olması gerekir bu konuda en iyi yardımcınız moss ve bitkiler olacaktır.

-Bitki Işığı: Bitki ışığı seçimi bitkilerinizin gelisimi için önemlidir. Kolay bitkiler dediğimiz bitki ve mosslara şerit smd ledler ile bile bakabilirsiniz fakat biraz daha ışık ihtiyacı yüksek bitkiler için daha kaliteli bir bitki armatürü gerekecektir ben kendi akvaryumlarımda sadece armatürk yapımı armatürleri kullandım bu yüzden size farklı markalarda önerilerde bulunamayacağım fakat armatürkten memnunum onu bilin.

Gerek olmasa da kullanılması iyi olacak malzemeler:

Catappa yaprağı: Antibakteriyel özelliği sayesinde suya karışabilecek kimyasallsrın azda olsa etkisini azaltır, üreme iç güdülerini teşvik ettirir, karidesler için devamlı bir besin kaynağıdır özellikle yetişkin karideslerden yem yeme fırsatı bulamayan yavru karidesler için önemli bir besin kaynağıdır. 50lt'ye 1 adet yaprak tavsiye edilir ve ayda 1 değiştirilmesi iyi olur.

Kızılağaç Kozalağı: Suya doğal humik asit salınımı yapar ve pH değerini düşürerek pH'ı sabit tutmayı kolaylaştırır, üremeyi tetikleyici etkisi vardır. 50 Litreye 3-5 adet kozalak önerilir zamanla eriyip akvaryumda kaybolur bittikçe yenisi eklenebilir. Fazla eklenmesi halinde pH'ta ani dalgalanma yaratıp canlılar için sorun yaratabilir.

Isıtıcı: Karides akvaryumlarında eğer oda sıcaklığı gerçekten çok düşük dereceleri görmüyorsa kullanmaya gerek yoktur. Hatta çoğu durumda kullanmamak daha iyidir çünkü karideslerde kışlatma denen bir olay vardır ( yeni başlayan kişilere yapmasını tavsiye etmem). Kışlatma dedigimiz olayda karides akvaryumlarında sıcaklık 4-5 derecelere kadar düşürüldüğü olur. Bunun sebebi kışın üremeyi bırakan dişi karideslerin daha fazla büyümeleri ve tekrar havalar ısındığında ise daha verimli ve sağlıklı bir üreme dönemi geçirmeleridir.

Karides akvaryumlarında kullanılması sakıncalı olan malzemeler.

CO2 ve Her Türlü Gübre: zaten hassas olan karideslerde kesinlikle ve kesinlikle gübre ve co2 kullanılmamalıdır. Sadece gübre kullandığı için bütün kolonisini kaybeden tanıdıklarım var.
Emeğine sağlık çok güzel olmuş, fakat neden gübre kullanılmamalı veya sıvı gübre kullanılabilir mi acaba?
 

Utgea

İşçi Karınca
Üye
Katılım
18 May 2022
Mesajlar
451
Tepkime puanı
341
Puanları
18
Konum
Ankara/Etimesgut
Emeğine sağlık çok güzel olmuş, fakat neden gübre kullanılmamalı veya sıvı gübre kullanılabilir mi acaba?
foruma uzun süredir giriş yapamıyordum kusura bakmayın. Öncelikle teşekkür ederim. Karidesler kimyasallara ve ağır metallere karşı en hassas akvaryum canlılarından birisidir özellikle Cardinia gibi daha özel su parametrelerine ihtiyaç duyan türler bu konuda daha duyarlıdır. Sıvı gübrelerin içindeki başta bakır olmak üzere ağır metaller ve çeşitli kimyasallarda toplu karides ölümlerine yol açabilmekte. Tabiki her marka sıvı gübre ve her tür karideste böyle bir durum yaşayacağınız ya da yaşayamayacğınızı garanti edemem ama en ideal olanı low-tech bir akvaryumda gübreleme olmadan bakılmalarıdır. Yine bitki olarak daha zor türleri kullanacaksanız Seachem,Sera,Creaqua gibi kaliteli markaların sıvı gübrelerinden paket üzerindeki dozaj yarı yarıya olacak şekilde kullanılabilir. Ama dediğim gibi ben tavsiye etmem kendimde uygulamam.
 
Üst