Geçen yıl tam bu günlerde böyle bir yazı yazmışım. Aynı şekilde bu yıl da empusaları gözlemledim, geçen yıla göre bu tarihte boyları daha küçük. Havaların geç ısınmasından muhtemelen. 3 hafta kadar sonra nisan sonlarına doğru adult olacaklarını düşünüyorum. Geçen yıl adult fotoğrafları çekememiştim üniversitede olduğum için. Bu yıl Empusalarla ciddi anlamda uğraşacağım, güzel fotoğraflar gelecek. Ayrıca diğer yazımda sorunuz vs olursa bu konu altına yazmayın demişim, yazabilirsiniz. Bu konu altında soru cevap, tartışma her şey dönebilir. Benimle paylaştığım canlılar için gözlemlerinizi da paylaşabilirsiniz.Şimdi bu fotoğrafların altına birkaç haftadır yaptığım gözlemleri paylaşacağım. Konuyu takip eden kişiler de bilgi edinmiş olur.
Empusa Fasciata türünün bireylerinden onlarcasının olduğu bir bölge buldum. Bu bölge akarsuyun kenarında çalılık, böğürtlen çalılarının olduğu bir yer. Epey çekirge, arı, sinek ve çeşitli böcekler var. Yani hem sulak bir bölge ve nem olarak elverişli hem de besin bolluğu var. Bu da mantislerin bu bölgede üreyebilmesini sağlıyor ki aynı bölgede daha önce pek çok Mantis Religiosa, Ameles bireyleri de görmüştüm. Mantis gözlemlemek istiyorsanız bu söylediklerimi dikkate alarak bir arama yapabilirsiniz. Bunun dışında gözlemlediğim tüm Empusa Fasciata bireyleri subadult idi. Hiç adult birey görmedim. Muhtemelen nisan sonlarına doğru, ayın 20'sinden sonra adult oluyorlar. Bu da gelecek yıllar için ve siz konu takipçileri için bir not olsun. Aynı zamanda aynı bölgede çok farklı morphlarda bireyler gözlemledim ki bu da bana ilginç geldi. Çünkü yan yana bulduğum bir mantis pembe-yeşil renklerindeyken diğer mantis tamamen koyu kahverengiydi.
Bu dönemlerde yani nisan ayının ortalarına ve sonlarına doğru erik kırlangıçkuyruk kelebeğini, zümrüt kelebeğini ve orman fistosunu gözlemledim. Son fotoğrafta zümrütü görebilirsiniz. Diğer türleri de daha önce paylaşmıştım.
Gözlemlediğim bir diğer tür kaplan böceği. Birkaç aydır aktifler ve sayıları inanılmaz fazla. Yüzlercesini görüyorum. Kaplan böceklerini de yine sulak alanlarda, birikintilerin olduğu yerlerde gözlemledim.
Yazacaklarım bu kadar. Sorunuz falan olursa bana özelden yazın, konu altına yazmayın lütfen. Hem konunun boş yere üste çıkmasını istemiyorum hem de mesaj kirliliği olmasını istemiyorum.
Haklısınız, teşekkürler fikir için.Bir eleştiri olarak değil lakin fotoğrafını çektiğiniz canlıların cins/tür'ünü yazarsanız güzel olabilir çünkü bazen anlamak zor olabiliyor.
EvetBu singularis türü mü?
Birkaç çözüm yolu var fakat görseli doğrudan paylaşmak yerine link falan bırakmam gerekecek. Ben de günlüğümün içerisinde böyle bir görüntü istemiyorum, direkt fotoğraflarımın görünmesi kalitesi bozulma pahasına daha iyi.Gerçekten etkileyici bir kamuflaja ve inanılmaz güzelliğe sahip bir canlı. Forumda ki fotoğraf kalitesi düşme sorununa bir çözüm bulunabilir mi?
Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar forumda çok yer kapladığı için fotoğraflar foruma yüklenirken belli bir daraltmaya uğruyor ve o yüzden kalitede azalma oluyor. Buradaki tüm görsellerin ve mesajların yedeklendiği bir yer var sonuçta, bu işlem forumun alanının dolmaması için mecburen yapılıyor. Yoksa görsellerin netliğinin bozulmasını istemeyiz tabii ki. Herkes 50MB fotoğraf yüklese alan kalmaz forumda, yedekleme yapılamaz.Gerçekten etkileyici bir kamuflaja ve inanılmaz güzelliğe sahip bir canlı. Forumda ki fotoğraf kalitesi düşme sorununa bir çözüm bulunabilir mi?