Makro Fotoğraf Günlüğüm / Praténsis

Sanlidiyarlar

Larva
Üye
Selamlar,

Baharın yaklaşmasıyla birlikte artık böcekler de kış uykusundan uyanmaya ve etrafta görünür hale gelmeye başladılar. Sezon açılıyor. Çoğunuz beni biliyorsunuz zaten, makro fotoğrafçılık yapıyorum. Böyle bir günlük oluşturdum. Burada günlük olarak çektiğim fotoğrafları ve fotoğrafları çekerken ne yaptığımı anlatacağım. Beslediğim ya da baktığım canlılar değil, doğada fotoğrafladığım canlılar olacak.
Fotoğrafların çekildiği konum: Bursa
Fotoğrafları çektiğim setup: Nikon D5300 ve Sigma 105 mm f2.8 makro lens
Tarih: 01.03.2023

9727492620338.jpg

sigma-105mm-f2-8-ex-dg-os-hsm-macro-lens-nikon-uyumlu-1.jpg
Başlasam maliyeti ne olur diye bir bakayım dedim... Şuanda ekipmanları inceledim. 50-60k falan olmuş... Gözüm korktu...

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Başlasam maliyeti ne olur diye bir bakayım dedim... Şuanda ekipmanları inceledim. 50-60k falan olmuş... Gözüm korktu...
İyi bir şey almak için 150klara bile çıkmak gerekebiliyor. Ben de su an yeni kamera arayışında olduğum için anlıyorum. Çok ilgi duyuluyorsa ikinci el bakılabilir, onunda dışında karınca bakıyorum hayvanım var onları çekerim diye almaya gerek yok. Fotoğrafçılık çok vakit isteyen bir uğraş.

0959kedi

Replete
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
LAOWA marka güzel ultra macro lensler var kargo dahil olmadan 400-500$(16-20k) olan ama onlar da kargo fiyatı ile benzer bir fiyata gelebilir belki...

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
LAOWA marka güzel ultra macro lensler var kargo dahil olmadan 400-500$(16-20k) olan ama onlar da kargo fiyatı ile benzer bir fiyata gelebilir belki...
Evet Laowa genel olarak daha uygun fiyatlı ve fiyatına göre çok iyi işler çıkartabilen bir lens. Fiyat performans olarak başarılı

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Güncelleme: Konunun başında bahsettiğim kamera ve lensi sattım. Yakında da askere gideceğim, kasım ayında dönüyorum. Kasım ayının sonlarına doğru yeni setupa geçmeyi planlıyorum. Yeni donanım tam profesyonel olacak, büyük bir adım atıyorum bütçemi ciddi zorlayarak. Aralık ayında yeni fotoğraflarla görüşmek üzere. 👋

SasuKe1

Replete
Üye
Güncelleme: Konunun başında bahsettiğim kamera ve lensi sattım. Yakında da askere gideceğim, kasım ayında dönüyorum. Kasım ayının sonlarına doğru yeni setupa geçmeyi planlıyorum. Yeni donanım tam profesyonel olacak, büyük bir adım atıyorum bütçemi ciddi zorlayarak. Aralık ayında yeni fotoğraflarla görüşmek üzere. 👋
Merakla bekliyoruz.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Güncel durum ile alakalı biraz not düşeyim. Bu kısmı okumak pek ilginizi çekmeyebilir. Daha çok buralarda kendime hitap edeceğim, ilerde gelişimimi görmek açısından.

Yeni ekipmanların sağladığı en önemli iki şey: İnanılmaz büyütme oranı ve iyi ışık. Eski ekipmanımda herhangi bir tepe flashı kullanmıyordum ya da difüzörüm yoktu. Bundan dolayı genelde doğal ışıkta çekim yapmayı tercih ediyordum, kraliçe çekimleri hariç. Bu da elbette çekim imkanlarımı önemli ölçüde kısıtlıyordu, aynı zamanda ışığı iyi kontrol edemediğim için özellikle kabuklu canlılarda dengesiz ışık izleri oluşturuyordu. Doğal ışığı kontrol etmeniz pek mümkün değil, güneşi kapatan bir bulut ya da çekim yaptığınız canlının gölgeye kaçması, çekiminizi sekteye uğratabilen olaylar. Yeni donanımda güçlü bir tepe flashı ile ışığı dengeli bir şekilde yayacak difüzör reflektör var. Doğal ışığa bağımlılığı bitiren bu durum çekim yapma alanımı inanılmaz arttırdı. Aynı zamanda büyütme farkı güncel paylaşmış olduğum fotoğraflardan anlaşılabilir. Bunları birleştirdiğimizde daha fazla canlı çekim imkanı, daha fazla detay elde etme potansiyeli, daha iyi ve dengeli ışık kullanımı ortaya çıkıyor. Peki yeni ekipmanları tam potansiyelde mi kullanıyorum? Elbette hayır. Henüz çok kısa süre oldu ve şu an henüz öğrenme aşamasındayım. Burada en önemli konu odak stackleme konusu ve burası biraz karmaşık. Stack, yani istif nedir burada bu mesajı okuyan varsa diye kısaca bir özet geçeyim. Odak istifleme, en basit anlatımıyla farklı noktalara odak atılması ve bunların tek fotoğrafta birleştirilmesidir. Yani ne kadar istif yapılırsa fotoğraftaki net alan o kadar artar. Burada iki seçeneğe sahibim. Makine içi istifleme ve focus bracketing. Makine içi istiflemede, kullandığım cihaz kendisi otomatik olarak ayarladığım ayarlarda farklı noktalara odaklar ve bunları otomatik olarak birleştirir. İşlem bitiminde istiflenmiş görüntüyü sunar. Burada kamera 15 fotoğraf istifleme sınırıyla sınırlı durumda. Fakat focus bracketingte kamera bir istifleme yapmaz. Farklı noktalara odaklayarak belirlediğim ayarlarda ve verdiğim fotoğraf sayısı doğrultusunda çekimler yapar. Burada, herhangi bir fotoğraf sınırı yok. Tek seferde 999 fotoğraf da çekebilir fakat bunları birleştirmez. Fotoğrafları birleştirmek için farklı yazılım uygulamaları gerekiyor. Burada birkaç seçenek var. Ben Zerene stacker ile birleştirmeyi tercih edeceğim. Kritik konu da bu. Makine içi istiflemeye göre çok daha iyi sonuçlar verir, fotoğraf sayısının sınırsız olması da müthiş bir avantaj tabii ki. Daha iyi kalite ve daha fazla net bölge imkanı. Henüz bracketing yapmaya başlamadım, çektiğim ve paylaştığım fotoğraflarda sadece makine içi istifleme vardı. Gelişim burada ciddileşiyor. Focus bracketingi öğrenip pratiklerle geliştirirsem ve profesyonel editleme öğrenirsem fotoğraf kalitesi katbekat artacak. Elbette bu uzun bir süreç. Bundan dolayı kameranın sunduğu imkanları tam potansiyelde kullanmam ancak uzun vadede mümkün. Şimdilik bolca pratik yaparak kamerayı keşfetmem gerekiyor. Mesela yakın bir zamanda white balance ayarını otomatikten manuele getirdim ve konuya göre kullanımını öğrendim. 2 mesaj üstte paylaştığım Messor Oertzeni çekiminde white balance ayarı otomatikte olduğu için aşırı sıcak bir fotoğraf elde etmişim. Bu eksikliği fark etmek önemli bir gelişim. Böyle küçük değişikliklerle uzun vadede kusursuza yakın çekimler yapmayı hedefliyorum. Şimdilik bolca pratik.