Kuru başlangıçla büyütmeye çalıştığım monte carlo bitkilerim büyümüyor ve yavaş yavaş soluyor. Nemine ve ışığına dikkat etmeme rağmen havalandırmasını düzenli yapıyorum ne yapmalıyım?
Toprak günün her saati nemli kalıyormu? Örneğin toprağa elinizle dokunduğunuzda ıslaklığı elinizle hissedeceğiniz kadar nemli olmalı. Nem ve ışık önemli ama tek başına yeterli olmayabilir. Soluyorsa genellikle kök bölgesinin yeterince nemli olmaması, bitkinin daha önce su altında yetişmiş olması vb. Durumlar olabilir.
Ben olsam öncelikle toprağın sürekli nemli olduğundan, fakat su içinde kalmadığından emin olurdum. Kapağı mümkün olduğunca kapalı tutup yüksek nemi korur, günde kısa süreli havalandırma yapardım. (Mümkünse 5dk) Işığı da aşırıya kaçırmadan yaklaşık 8 saat civarında tutardım.
Eğer eski yapraklar yavaş yavaş ölürken gövde ve düğüm noktalarında yeni yeşil sürgünler oluşuyorsa bu adaptasyon olabilir ve bitkiyi sökmeden biraz daha beklemek gerekir. Ancak gövdeler de kahverengileşip yumuşuyorsa veya bütün bitki geriliyorsa sadece nem ve ışığa odaklanmak yerine substratın yapısını ve besin durumunu da kontrol etmek gerekir. Fotoğrafı varmı?