Kuru başlangıç

OsmanYA

Yumurta
Üye
Kuru başlangıçla büyütmeye çalıştığım monte carlo bitkilerim büyümüyor ve yavaş yavaş soluyor. Nemine ve ışığına dikkat etmeme rağmen havalandırmasını düzenli yapıyorum ne yapmalıyım?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Mogo

Nanitik
Üye
Bildiğim kadarıyla kapalı yapmanız lazım nem yüksek olsun diye. Büyüdükleri şeyin de yüksek besinli olması lazım.

OsmanYA

Yumurta
Üye
Üstü zaten streçle kapalı günde 20 veya 30 dakika hava aldiriyorum ve kullandığım toprak kaliteli bir soil ama bunca şeye rağmen bit Kerim ölüyor

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Kuru başlangıçla büyütmeye çalıştığım monte carlo bitkilerim büyümüyor ve yavaş yavaş soluyor. Nemine ve ışığına dikkat etmeme rağmen havalandırmasını düzenli yapıyorum ne yapmalıyım?
Toprak günün her saati nemli kalıyormu? Örneğin toprağa elinizle dokunduğunuzda ıslaklığı elinizle hissedeceğiniz kadar nemli olmalı. Nem ve ışık önemli ama tek başına yeterli olmayabilir. Soluyorsa genellikle kök bölgesinin yeterince nemli olmaması, bitkinin daha önce su altında yetişmiş olması vb. Durumlar olabilir.

Ben olsam öncelikle toprağın sürekli nemli olduğundan, fakat su içinde kalmadığından emin olurdum. Kapağı mümkün olduğunca kapalı tutup yüksek nemi korur, günde kısa süreli havalandırma yapardım. (Mümkünse 5dk) Işığı da aşırıya kaçırmadan yaklaşık 8 saat civarında tutardım.

Eğer eski yapraklar yavaş yavaş ölürken gövde ve düğüm noktalarında yeni yeşil sürgünler oluşuyorsa bu adaptasyon olabilir ve bitkiyi sökmeden biraz daha beklemek gerekir. Ancak gövdeler de kahverengileşip yumuşuyorsa veya bütün bitki geriliyorsa sadece nem ve ışığa odaklanmak yerine substratın yapısını ve besin durumunu da kontrol etmek gerekir. Fotoğrafı varmı?

OsmanYA

Yumurta
Üye
Bilgilerin için teşekkür ederim fotoğrafı var yaklaşık 1.5 hafta oldu çok az büyüme var ama bazıları resimdekiler gibi soluyor toprak sürekl nemli günde 12 saat ışık alıyor ışık Orion led nano m3 günde yarım saate yakın havalandııyorum.

Ekli dosyalar

• IMG_0375.jpeg
    IMG_0375.jpeg
    54.1 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_0374.jpeg
    IMG_0374.jpeg
    116.6 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_0373.jpeg
    IMG_0373.jpeg
    169.5 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG_0372.jpeg
    IMG_0372.jpeg
    172.8 KB · Görüntüleme: 5

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Bilgilerin için teşekkür ederim fotoğrafı var yaklaşık 1.5 hafta oldu çok az büyüme var ama bazıları resimdekiler gibi soluyor toprak sürekl nemli günde 12 saat ışık alıyor ışık Orion led nano m3 günde yarım saate yakın havalandııyorum.
Işığı azaltmayı deneyin. 8 saat stabil sürece çekin ve gece boyu hiç ışık almasın. Ek olarak solan veya çürüyen kısımları budama yöntemiyle keserek uzaklaştırın. Solma bir yerde başlamışsa diğer yerlerede devam edebiliyor. Aynı süs bitkileri gibi. Nasıl onlarda bir yaprak solunca diğerleri de peşisıra soluyor, bunda da aynı mantık var. Solanları budayıp, ışığı azaltın. Toprağı da sürekli nemli tutun. Havalandırmayı ışığı kapattığınız vakit yapın. Bu şekilde bir ilerleme olur belki.