Karıncaya un kurdu canlı mı verilmeli?

Cyhun

Yumurta
Üye
Karınca Çiftliğim youtube kanalındaki bilgilerin pek azı doğru. Kaynak olarak mutlak bir doğrulukla özümsenmesi bazen sorunlara yol açabiliyor maalesef. O zamanın yanlış bilgilerini kanalda doğru olarak verdiler ve hala bunlar doğru biliniyor. Kırmızı asetatın işe yaramaması, kanat döken kraliçenin döllenmemiş olabilmesi, Camponotus fellahın Türkiyede çok ufak bir bölgede oldukça nadir bulunması ve sanctusla alakası olmayan siyah renkli morphta olması gibi oldukça fazla yanlış var. Düzeltilmesi için bir kanal açacağım yakında.
Kırmızı asetat işe yaramıyor mu? Haydaa. Peki yine de kırmızı asetatla kapalı kalsa sorun olur mu?

Musta

Pupa
Üye
Fiyuuu, nereden başlasam...

Öldürüp verin.

Yanlış bir bilgi efendim, majör üretimini tetiklemek veya artırmak için yapabileceğiniz tek şey proteini daha fazla vermek. Canlı yem majörü tetikler deniliyor fakat yanlış. Sadece stres yaratıp gelişimi yavaşlatır. Zaten neden doğru olsun ki, majör korunma amacıyla üretilen bir kast değil, majörler savaşta son çare saldırırlar çünkü bir majör ölümü koloniyi çok geriye çeker.
Majörler iş gücünü artırmak içindir; yük taşır, tohum kırar, iş yaparlar.
Askerler koruma için üretilir fakat yine canlı halde canlı yem vermenin askeri daha çabuk veya daha yoğun ürettirdiğine dair bir kanıt bulunmuyor.

Verdiğiniz yemden sıkılmışlardır muhtemelen. Farklı besinler deneyin. Yeni canlı yem çeşitleri kullanın.

Messor türleri sanıldığı gibi siyahsa structor kırmızı kafaysa barbarus diye ayrılmıyor. Barbarus Türkiyede bulunan bir tür bile değil.
Ayrıca structor her ne kadar yaygın olsa da aynı görünen hemen hemen 8-9 messor türü var.
Gidin Google'a "Messor ponticus" yazın. Bulsanız structor dersiniz muhtemelen. Aklıma bu tür geldi diye bunu diyorum yoksa ülkede 20den fazla kraliçesi siyah tür var.
Bu tatil boyunca tür ayrımını foruma bayağı anlatacak gibiyim.
Dilimde kürk çıktı artık. Tür ayrımı, "basit" sıfatını toka niyetine takar. Ülkede 2 türü olan cinslerde bile o iki türü ayırmak işkence olabiliyor. Hele kraliçelerde yeterli fotoğraf ve kaynak da yok. İşçilerin de pek muazzam bollukta kaynağa sahip olduğunu söyleyemem. Ama deniyoruz bir şeyler.
İşin özü, bilmiyorsanız bilmiyorum deyin, biliyorsanız bana da anlatın nasıl olduğunu, ihtiyacım oluyor.

Eğer 1cm civarı bir kraliçeyse ihtimalleri düşüremem fakat 6 seçenek falan olması lazım tahminimce. 15-18mm arası bir boyu varsa orientalis, mcarthuri gibi bir türdür. Dediğim gibi kraliçeden anlamak imkan dışı.
un kurdu,dubia hamam böceği,morio kurdu,lobster hepsini canlı ve ölü şekilde denememe rağmen yemediler. canlıları öldürüp bıraktılar. sadece bufalo kurdu yiyiyorlar

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
un kurdu,dubia hamam böceği,morio kurdu,lobster hepsini canlı ve ölü şekilde denememe rağmen yemediler. canlıları öldürüp bıraktılar. sadece bufalo kurdu yiyiyorlar
Messorlar canlı yeme pek düşkün değiller zaten, canlı yemleri kıtlık zamanları alternatif olarak tüketiyorlar doğada da.Eğer tohum vermeyi kesip 4 gün sonra kurt verirseniz tabiri caizse eşek gibi yerler.

Ertugrulmustuluk09

Yumurta
Yardımsever
Üye
Messorlar canlı yeme pek düşkün değiller zaten, canlı yemleri kıtlık zamanları alternatif olarak tüketiyorlar doğada da.Eğer tohum vermeyi kesip 4 gün sonra kurt verirseniz tabiri caizse eşek gibi yerler.
Hocam tohum yiyebileceği canlı yeme düşkün olmadığı anlamına gelmez. Alternatif olarak tükettikleri canlı yem değil tohumdur genelde. Doğada tükettikleri besinin %90 dan fazlası böcekler kalan %10 luk kısım tohum vb.dir. hangi canlı yemi tüketip tüketmemesi koloniden koloniye değişir genelde cinsten cinse değil. Tabii bazı cinsler daha az seçici bazıları daha fazla seçici davranabiliyor ama canlıdan canlıya değişişir.

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Hocam tohum yiyebileceği canlı yeme düşkün olmadığı anlamına gelmez. Alternatif olarak tükettikleri canlı yem değil tohumdur genelde. Doğada tükettikleri besinin %90 dan fazlası böcekler kalan %10 luk kısım tohum vb.dir. hangi canlı yemi tüketip tüketmemesi koloniden koloniye değişir genelde cinsten cinse değil. Tabii bazı cinsler daha az seçici bazıları daha fazla seçici davranabiliyor ama canlıdan canlıya değişişir.
Kesinlikle katılmıyorum,messorlar hasatçıdır ve ana besin kaynakları tohumdur.Böcekler yalnızca eğer boyutu küçükse ve kolonide yüksek sayıda larva varsa toplanır.Onun haricinde zaten evrimsel adaptasyonları da tohum toplamak,stoklamak ve öğütmeye elverişli hale getirmiştir.Kraliçenin verimli yumurtlaması için böcekler yararlı olabilir ancak işçilerin ve larvaların yüksek oranda hayvansal proteine ihtiyaçları yoktur.

Demo

Asker
Yardımsever
Üye
Verdiğiniz bilgi doğru değil. Messor cinsinin tükettiği tohum, canlı yem ve diğer besinlerin oranı türden türe değişkenlik gösteriyor. Ülkemizdeki çoğu tür -hepsi de olabilir- çoğunlukla tohum tüketmektedir fakat türden türe değişen bu dengeyi sağlamak da önemlidir.

Ertugrulmustuluk09

Yumurta
Yardımsever
Üye
Kesinlikle katılmıyorum,messorlar hasatçıdır ve ana besin kaynakları tohumdur.Böcekler yalnızca eğer boyutu küçükse ve kolonide yüksek sayıda larva varsa toplanır.Onun haricinde zaten evrimsel adaptasyonları da tohum toplamak,stoklamak ve öğütmeye elverişli hale getirmiştir.Kraliçenin verimli yumurtlaması için böcekler yararlı olabilir ancak işçilerin ve larvaların yüksek oranda hayvansal proteine ihtiyaçları yoktur.
Kaynak verebilir misiniz? Kesinlikle doğru bilgiler değil.
Bildiğim kadarıyla ana besin kaynağı tohum olan herhangi bir karınca yok. Zaten uzun süreli beslemelerde sadece tohumla beslenen koloniler ya birkaç yıl sonra ölüyor yada aşırı yavaş gelişiyor fakat canlı yem ile beslenenler çok daha sağlıklı ve hızlı büyüyor. Daha detaylı ve doğru bilgiyi size @el4nce verebilir.(Etiket için özür dilerim.)

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Kaynak verebilir misiniz? Kesinlikle doğru bilgiler değil.
Bildiğim kadarıyla ana besin kaynağı tohum olan herhangi bir karınca yok. Zaten uzun süreli beslemelerde sadece tohumla beslenen koloniler ya birkaç yıl sonra ölüyor yada aşırı yavaş gelişiyor fakat canlı yem ile beslenenler çok daha sağlıklı ve hızlı büyüyor. Daha detaylı ve doğru bilgiyi size @el4nce verebilir.(Etiket için özür dilerim.)
Kaynak vermeye kalkarsam alt satıra 100 tane kaynak listesi bırakırım.Bu genel ve kesin bilgidir ana besin kaynakları tohumdur.Hatta doğada messorlar şekerli sıvılar da aramazlar ve bulsalar bile çok sık tüketmezler,ama öte yandan karbonhidrat ihtiyaçlarını da karşılamak zorundalar.Bunun için tohumları kullanırlar,tohumlar bir miktar protein sağlamakla birlikte asıl verimli şekilde kullandıkları tohumların içeriğindeki karbonhidrattır.Bu şekilde hem karbonhidratı hem de proteini aynı anda dengeli şekilde tüketirler.Hayvansal protein ihtiyacı duydukları dönem elbette olabiliyor ancak bunun için koloninin epeyce gelişmiş ve larva sayısının, tohumlarla idare edilemeyecek miktarda artması ve istikrarlı bir üreme dönemine girmiş olmaları gerekiyor.Bunun haricinde messorlar fırsatçıdır ve en büyük avantajları hepçil olmalarıdır.Yani çevre koşullarında tohum kıtlığı varsa ve bulunmuyorsa hayvansal gıdalara yönelir ve bu stratejiyle ortama ayak uydururlar.Diğer omnivor cinslere kıyasla messorların en büyük avantajı budur.

Ertugrulmustuluk09

Yumurta
Yardımsever
Üye
Kaynak vermeye kalkarsam alt kıtaya 100 kaynak listesi bırakırım.Bu genel ve kesin bilgidir ana besin kaynakları tohumdur.Hatta doğada messorlar şekerli sıvılar da aramazlar ve bulsalar bile çok sık tüketmezler,ama öte yandan karbonhidrat ihtiyaçlarını da karşılamak zorundalar.Bunun için tohumları kullanırlar,tohumlar bir miktar protein sağlamakla birlikte asıl verimli şekilde kullandıkları tohumların içeriğindeki karbonhidrattır.Bu şekilde hem karbonhidratı hem de proteini aynı anda dengeli şekilde tüketirler.Hayvansal protein ihtiyacı duydukları dönem elbette olabiliyor ancak bunun için koloninin epeyce gelişmiş ve larva sayısının, tohumlarla idare edilemeyecek miktarda artması ve istikrarlı bir üreme dönemine girmiş olmaları gerekiyor.Bunun haricinde messorlar fırsatçıdır ve en büyük avantajları hepçil olmalarıdır.Yani çevre koşullarında tohum kıtlığı varsa ve bulunmuyorsa hayvansal gıdalara yönelir ve bu stratejiyle ortama ayak uydururlar.Diğer omnivor cinslere kıyasla messorların en büyük avantajı budur.
Hocam 100 kaynak vermenize gerek yok güvenilir kaynaklardan birkaç tane örnek vermeniz benim için yeterli olacaktır. Ayrıca 100 kaynak listesi bırakırım demek yerine birkaçını bıraksaydınız daha fazla yardımcı olurdu. Ana besin kaynağı tohum olan bir karınca cinsi olduğunu düşünmüyorum ve messor kesinlikle ana besin kaynağı tohum olan bir cins değil hasatçıl denmesinin sebebi tohumdan protein ve enerji alabilmesidir fakat tohumdan aldığı proteinle koloni uzun süre sağlıklı bir şekilde hayatta kalamaz kalsa bile çok yavaş gelişir. Siz kendinizde deneyebilirsiniz birkaç ayda bile fark görürsünüz sadece tohumla beslenen koloni ile canlı yem ile beslenen koloninin farkını.

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Hocam 100 kaynak vermenize gerek yok güvenilir kaynaklardan birkaç tane örnek vermeniz benim için yeterli olacaktır. Ayrıca 100 kaynak listesi bırakırım demek yerine birkaçını bıraksaydınız daha fazla yardımcı olurdu. Ana besin kaynağı tohum olan bir karınca cinsi olduğunu düşünmüyorum ve messor kesinlikle ana besin kaynağı tohum olan bir cins değil hasatçıl denmesinin sebebi tohumdan protein ve enerji alabilmesidir fakat tohumdan aldığı proteinle koloni uzun süre sağlıklı bir şekilde hayatta kalamaz kalsa bile çok yavaş gelişir. Siz kendinizde deneyebilirsiniz birkaç ayda bile fark görürsünüz sadece tohumla beslenen koloni ile canlı yem ile beslenen koloninin farkını.
Mesajlarımı doğru okuduğunuza emin misiniz?
Dünya üzerinde ki karıncaların çok büyük çoğunluğu hayvansal proteine ihtiyaç duyar zaten bu bilinen bir gerçek.Ancak arada değişen tek şey hangi cinsin ne kadar ihtiyaç duyduğudur.Hasatçı karıncalar tam da bu noktada avantaj kazanıyorlar,bir çok cins protein kıtlığında bitkisel proteinleri verimli kullanamazlar ancak hasatçı ve yarı hasatçı cinsler bu konuda ötekilerine göre bir adım öndeler, çünkü bitkisel kaynaklarla belirli bir süre idare edebilirler, omnivor cinslerse hayvansal proteine bağımlıdır, karbonhidrat ihtiyaçlarını başta yaprak bitleri olmak üzere bir çok farklı yöntemle gidermek zorundalar ancak messorların devamlı bir karbonhidrat kaynağı bulundurması için tohum stoklama özelliğine sahipler,bu nispeten tetramoriumlarda da böyledir kendileri yarı hasatçı sayılabilirler.kaynakları da internet üzerinden kendiniz aratıp kendiniz araştırınız lütfen,şahsen ben öyle yapıyorum.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Argümanları anladığım kadarıyla yorumlayayım.
1. Hasatçı(granivorious) türlerin ana besin kaynağı tohumdur ancak elbette sadece tohumla hayatta kalabilirler güvenilir bir veri değil. Test edilen her koloni %5'de olsa tohum dışı protein kaynağına ihtiyacı vardır.

2. Larvalar kolonide protein yüzdesine en çok ihtiyaç duyan canlıdır. Koloni içindeki sayıları ve işçilere nazaran proteine duydukları yoğun ihtiyaç. Onları kolonide proteine en çok ihtiyaç duyan yaşam evresi yapar. İşçilerin neredeyse hiç proteine ihtiyacı yoktur. Yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmelerine yetecek kadar protein onlar için kafidir. Protein büyüme ve gelişme gösteren canlılar için şarttır. Yani aslında burada ikinizde aynı şeyi savunuyorsunuz da tam ifade edemediniz. 😊 Ana besin kaynağı demek, diyetinin yüzdesinin büyük bir kısmını oluşturuyor demek. Sadece onunla yaşayabilir demek değil.

3. Kraliçeler de proteine ihtiyaç duyar elbette. Yaşamsal metabolik faaliyetleri giderebilecek kadar protein "kendileri" için yeterlidir. Yumurtlama döneminde elbette kraliçe de biraz daha fazla proteine ihtiyaç duyacaktır yumurtlamak adına.

4. Hayvansal protein mevzusu, hayvansal proteinden kasıt eklembacaklılar tarafından elde edilen proteinse doğrudur(bazı meat eater ant türleri dışında). Protein olmadan hiç bir koloni kayda değer bir gelişim gösteremez. Koloniler mevsimden mevsime değişebilmekle beraber çoğu zaman maksimum karbonhidrat minimum protein şeklinde beslenirler. Bu yüzden her zaman tohum veya şeker kaynakları daha fazla tüketilir. Protein ağırlıklı beslenen kolonilerde ölüm oranı daha fazladır. Kaynaklar içinde "Neden Karıncalarınıza Protein Jeli Vermemelisiniz?" Yazımı okuyabilirsiniz. Orada özellikle protein jeli üzerinde dursam da protein jeli sadece o kaynaklardan yapılan bir çıkarım. O kaynakların asıl amacı protein-karbonhidrat tüketim ilişkisi.

Foraging activity and dietary spectrum of the Argentine ant (Hymenoptera: Formicidae) in invaded natural areas of the northeast Iberian Peninsula - PubMed

Messor barbarus türünün genel diyet grafiği:
Diet-of-Messor-barbarus-in-grassland-and-scrubland-Mean-frequency-of-the-five-groups-of.jpg

Pogonomyrmex'in üç türü üzerinde yapılan diyet çalışması:
Screenshot_20250414_213528_Discord.jpg

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Argümanları anladığım kadarıyla yorumlayayım.
1. Hasatçı(granivorious) türlerin ana besin kaynağı tohumdur ancak elbette sadece tohumla hayatta kalabilirler güvenilir bir veri değil. Test edilen her koloni %5'de olsa tohum dışı protein kaynağına ihtiyacı vardır.

2. Larvalar kolonide protein yüzdesine en çok ihtiyaç duyan canlıdır. Koloni içindeki sayıları ve işçilere nazaran proteine duydukları yoğun ihtiyaç. Onları kolonide proteine en çok ihtiyaç duyan yaşam evresi yapar. İşçilerin neredeyse hiç proteine ihtiyacı yoktur. Yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmelerine yetecek kadar protein onlar için kafidir. Protein büyüme ve gelişme gösteren canlılar için şarttır. Yani aslında burda ikinizde aynı şeyi savunuyorsunuz da tam ifade edemediniz. 😊 Ana besin kaynağı demek, diyetinin yüzdesinin büyük bir kısmını oluşturuyor demek. Sadece onunla yaşayabilir demek değil.

3. Kraliçeler de proteine ihtiyaç duyar elbette. Yaşamsal metabolik faaliyetleri giderebilecek kadar protein "kendileri" için yeterlidir. Yumurtlama döneminde elbette kraliçe de biraz daha fazla proteine ihtiyaç duyacaktır yumurtlamak adına.

4. Hayvansal protein mevzusu, hayvansal proteinden kasıt eklembacaklılar tarafından elde edilen proteinse doğrudur(bazı meat eater ant türleri dışında). Protein olmadan hiç bir koloni kayda değer bir gelişim gösteremez. Koloniler mevsimden mevsime değişebilmekle beraber çoğu zaman maksimum karbonhidrat minimum protein şeklinde beslenirler. Bu yüzden her zaman tohum veya şeker kaynakları daha fazla tüketilir. Protein ağırlıklı beslenen kolonilerde ölüm oranı daha fazladır. Kaynaklar içinde "Neden Karıncalarınıza Protein Jeli Vermemelisiniz?" Yazımı okuyabilirsiniz. Orada özellikle protein jeli üzerinde dursam da protein jeli sadece o kaynaklardan yapılan bir çıkarım. O kaynakların asıl amacı protein-karbonhidrat tüketim ilişkisi.

Foraging activity and dietary spectrum of the Argentine ant (Hymenoptera: Formicidae) in invaded natural areas of the northeast Iberian Peninsula - PubMed

Messor barbarus türünün genel diyet grafiği:
Ekli dosyayı görüntüle 48339

Pogonomyrmex'in üç türü üzerinde yapılan diyet çalışması:
Ekli dosyayı görüntüle 48341
Teşekkürler🙏 bir süredir burada anlatmaya çalıştığım şeyi yalın haliyle yazdınız.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Rica ederim, dediğim gibi anladığım kadarıyla aynı şeyi savunmuşsunuz da tam anlatamamışsınız. 😀

red_pauk

Yumurta
Üye
Karınca Çiftliğim youtube kanalındaki bilgilerin pek azı doğru. Kaynak olarak mutlak bir doğrulukla özümsenmesi bazen sorunlara yol açabiliyor maalesef. O zamanın yanlış bilgilerini kanalda doğru olarak verdiler ve hala bunlar doğru biliniyor. Kırmızı asetatın işe yaramaması, kanat döken kraliçenin döllenmemiş olabilmesi, Camponotus fellahın Türkiyede çok ufak bir bölgede oldukça nadir bulunması ve sanctusla alakası olmayan siyah renkli morphta olması gibi oldukça fazla yanlış var. Düzeltilmesi için bir kanal açacağım yakında.
Merhabalar kırmızı asetatın işe yaramadığı konusunu ilk defa duyuyorum. Epey merak ettim açıkçası. Her karıncada işe yaramadığını duymuştum ancak özellikle messorların kırmızı rengin dalga boyunu algılayamadıklarını okumuştum. Bu dediğiniz genel anlamda karıncalar için mi geçerli yoksa bazı türleri kast ederek mi söylediniz? Aydınlatırsanız sevinirim.

Ek olarak canlı besleme major gelişimini arttırır diye biliyordum. Ancak anlattığınız şeyler çok mantıklı. Koruma maksatlı üretilen bir kast bile değil ne için üretim artsın sonuçta. Bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merhabalar kırmızı asetatın işe yaramadığı konusunu ilk defa duyuyorum. Epey merak ettim açıkçası. Her karıncada işe yaramadığını duymuştum ancak özellikle messorların kırmızı rengin dalga boyunu algılayamadıklarını okumuştum. Bu dediğiniz genel anlamda karıncalar için mi geçerli yoksa bazı türleri kast ederek mi söylediniz? Aydınlatırsanız sevinirim.

Ek olarak canlı besleme major gelişimini arttırır diye biliyordum. Ancak anlattığınız şeyler çok mantıklı. Koruma maksatlı üretilen bir kast bile değil ne için üretim artsın sonuçta. Bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.
Messorların kırmızın rengin dalga boyunu algılayamadıkları ile ilgili kaynağınızı bizimle paylaşırsanız memnun olurum. Ayrıca evet major dediğiniz gibi koruma amaçlı üretilen bir canlı değil. Ayrıca major bir kastta değil. Messor minörü, mediası ve majoru hepsi bir kast. Medianın farklı işlevleri olduğuna dair şeyler olsa da şu anlık doğru olan şey tek kast oldukları.

red_pauk

Yumurta
Üye
Messorların kırmızın rengin dalga boyunu algılayamadıkları ile ilgili kaynağınızı bizimle paylaşırsanız memnun olurum. Ayrıca evet major dediğiniz gibi koruma amaçlı üretilen bir canlı değil. Ayrıca major bir kastta değil. Messor minörü, mediası ve majoru hepsi bir kast. Medianın farklı işlevleri olduğuna dair şeyler olsa da şu anlık doğru olan şey tek kast oldukları.
Kaynak olarak gösterebileceğim bir şey yok maalesef. Zaten bir iddiamda yok. Bir yerde okuduğum bir şeyi söyledim sadece. (Nerede okuduğumu dahi hatırlamıyorum) Doğru mudur değil midir öğrenmek için soruyorum. İşin mantığını kavramaya çalışıyorum kısacası.
Kast konusunda, neye kast diyoruz tam olarak? Koloni içinde farklı görevleri olması mı gerekiyor yani? Anladığım kadarıyla boyut ve fizyolojik fark ayırmak için yeterli değil. Asker üretimi olan kolonilerdeki asker karıncalar bir kast sayılıyor mu mesela?

Moderatör tarafında düzenlendi:

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Kaynak olarak gösterebileceğim bir şey yok maalesef. Zaten bir iddiamda yok. Bir yerde okuduğum bir şeyi söyledim sadece. (Nerede okuduğumu dahi hatırlamıyorum.) Doğru mudur değil midir öğrenmek için soruyorum. İşin mantığını kavramaya çalışıyorum kısacası.
Kast konusunda, neye kast diyoruz tam olarak? Koloni içinde farklı görevleri olması mı gerekiyor yani? Anladığım kadarıyla boyut ve fizyolojik fark ayırmak için yeterli değil. Asker üretimi olan kolonilerdeki asker karıncalar bir kast sayılıyor mu mesela.
Bir şeye kast diyebilmemiz için boyutun ötesinde bir şeye ihtiyacımız var. Bunlar dediğiniz gibi fizyolojik/morfolojik özellikler veya asimetrik gelişme/büyümedir. Ne demeye çalışıyorum? Örneklerle anlatayım:

1. Sebep: Boyut/Asimetri
Bir Messor mediası ve majoru düşünün. Bu ikiside aynı kast. Neden? Çünkü ikisini birbirinden ayıran hiç bir şey yok, mediayı media yapan, majoru major yapan bir şey yok. Tamamen aynılar. Aralarındaki tek fark, larva dönemindeyken aldıkları besinin miktarı. Bu sebeple görünüşlerinde bir asimetri yoktur. Bakın bu asimetri çok önemli bir kelime çünkü polimorfik olan hangi Messor işçilerine bakarsanız bakın uzuvlarının simetrik olarak büyüdüğünü, bir asimetrinin söz konusu olmadığını göreceksiniz. Medianın çenesinin kafasına oranı ile majorun çetesinin kafasına olan oranı aynı, değişen tek şey ne? Büyüklüğün artması. Yani basitçe şöyle düşünebilirsiniz, 15/45'te 1/3'tür. 30/90'da. Sadece büyüklük iki katına çıktı.

Anlamanız için süper bir fotoğrafımda mevcut:
Messor wasmanni işçi fenotipleri(polimorfizm), kademeli artış ve simetriyi fark etmek kaçınılmaz.
messor_wasmanni_polymorphism_italy.jpg

1.1. Sebep: Askerlerin Asimetrisi:
Messor işçilerinin neden tek bir kast olduğunu anlattım ancak ne oldu da Pheidole "majorlarına" asker dedik? Bunun da sebeplerinden bir tanesi asimetri. Messorlarda olmayan bir asimetri mutlaka dikkatinizi çekmeli.

Bunun için de güzel bir görselim var: Pheidole tepicana, asimetrik büyümeyi fark etmelisiniz.
400px-Pheidole_tepicana-supersoldier_Alex_Wild.jpg
2.Sebep: Farklı Görev
Görev de yine kastlaşmada oldukça önemli bir unsurdur. Kolonide özellikle bir görevi üstlenen, diğerlerinin yapmadığı davranışları gösteren formlar, farklı kastlar olarak nitelendirilebilirler. Mesela "replete"den örnek verelim. Replete işçiler, kolonide diğer hiç bir bireyin yapmadığı benzersiz bir özelliğe sahiptir. Abdomenleri oldukça genişler ve bir depo-benzeri davranış gösterirler. Mesela Pheidole cinsinin askerlerinin özellikle koruyucu, savunucu/agresif davranışlar gösterdiği tespit edilmiştir. Bu da kastlaşmayı gerektirir, tek başına yeterli midir tartışılır ancak kesinlikle bir sebep
SW-011524-HoneyFromAnts-PO1.jpg
Replete'lerin benzersiz davranışını görebilirsiniz. Ayrıca replete'ler, asimetrik büyüme ve birazdan bahsedeceğim farklı morfolojik organ, yetenek sınıfına da giriyor. İşçiyle arasındaki abdomen farkını görebilirsiniz. Bu, elasitisistesi yüksek abdomen duvarı kazanımı sayesinde.

3. Sebep: Farklı Morfolojik Organ Veya Eksikliği
Ne işçilerin tam anlamıyla sahip olduğu morfolojiye, ne de kraliçenin tam anlamıyla sahip olmadığı morfolojiye sahip canlılar vardır. Bu da kastlaşmayı beraberinde getirir. Bu aslında asker sorunuza cevap verecektir, bazı Pheidole türlerinin askerleri agresifliğin yanı sıra kanat disklerine sahiptir, bazıları da yumurtlayabilmektedir. Bu, onları diğerlerinden ayıran belirgin bir özellik olduğu için kastlaşma kaçınılmazdır.

Kastlaşma örneklerinden de dilerseniz bahsedebilirim; Ergatoid, Dichthadiiform, Brachypterous.

Son düzenleme:

red_pauk

Yumurta
Üye
Bir şeye kast diyebilmemiz için boyutun ötesinde bir şeye ihtiyacımız var. Bunlar dediğiniz gibi fizyolojik/morfolojik özellikler veya asimetrik gelişme/büyümedir. Ne demeye çalışıyorum? Örneklerle anlatayım:

1. Sebep: Boyut/Asimetri
Bir Messor mediası ve majoru düşünün. Bu ikiside aynı kast. Neden? Çünkü ikisini birbirinden ayıran hiç bir şey yok, mediayı media yapan, majoru major yapan bir şey yok. Tamamen aynılar. Aralarındaki tek fark, larva dönemindeyken aldıkları besinin miktarı. Bu sebeple görünüşlerinde bir asimetri yoktur. Bakın bu asimetri çok önemli bir kelime çünkü polimorfik olan hangi Messor işçilerine bakarsanız bakın uzuvlarının simetrik olarak büyüdüğünü, bir asimetrinin söz konusu olmadığını göreceksiniz. Medianın çenesinin kafasına oranı ile majorun çetesinin kafasına olan oranı aynı, değişen tek şey ne? Büyüklüğün artması. Yani basitçe şöyle düşünebilirsiniz, 15/45'te 1/3'tür. 30/90'da. Sadece büyüklük iki katına çıktı.

Anlamanız için süper bir fotoğrafımda mevcut:
Messor wasmanni işçi fenotipleri(polimorfizm), kademeli artış ve simetriyi fark etmek kaçınılmaz.
Ekli dosyayı görüntüle 48401

1.1. Sebep: Askerlerin Asimetrisi:
Messor işçilerinin neden tek bir kast olduğunu anlattım ancak ne oldu da Pheidole "majorlarına" asker dedik? Bunun da sebeplerinden bir tanesi asimetri. Messorlarda olmayan bir asimetri mutlaka dikkatinizi çekmeli.

Bunun içinde güzel bir görselim var: Pheidole tepicana, asimetrik büyümeyi fark etmelisiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 48402
2.Sebep: Farklı Görev
Görev de yine kastlaşmada oldukça önemli bir unsurdur. Kolonide özellikle bir görevi üstlenen, diğerlerinin yapmadığı davranışları gösteren formlar, farklı kastlar olarak nitelendirilebilirler. Mesela "replete"den örnek verelim. Replete işçiler, kolonide diğer hiç bir bireyin yapmadığı benzersiz bir özelliğe sahiptir. Abdomenleri oldukça genişler ve bir depo-benzeri davranış gösterirler. Mesela Pheidole cinsinin askerlerinin özellikle koruyucu, savunucu/agresif davranışlar gösterdiği tespit edilmiştir. Bu da kastlaşmayı gerektirir, tek başına yeterli midir tartışılır ancak kesinlikle bir sebep
Ekli dosyayı görüntüle 48403
Replete'lerin benzersiz davranışını görebilirsiniz. Ayrıca replete'ler, asimetrik büyüme ve birazdan bahsedeceğim farklı morfolojik organ, yetenek sınıfına da giriyor. İşçiyle arasındaki abdomen farkını görebilirsiniz. Bu, elasitisistesi yüksek abdomen duvarı kazanımı sayesinde.

3. Sebep: Farklı Morfolojik Organ Veya Eksikliği
Ne işçilerin tam anlamıyla sahip olduğu morfolojiye, ne de kraliçenin tam anlamıyla sahip olmadığı morfolojiye sahip canlılar vardır. Bu da kastlaşmayı beraberinde getirir. Bu aslında asker sorunuza cevap verecektir, bazı Pheidole türlerinin askerleri agresifliğin yanı sıra kanat disklerine sahiptir, bazıları da yumurtlayabilmektedir. Bu, onları diğerlerinden ayıran belirgin bir özellik olduğu için kastlaşma kaçınılmazdır.

Kastlaşma örneklerinden de dilerseniz bahsedebilirim; Ergatoid, Dichthadiiform, Brachypterous.
Evet daha iyi anladım şuanda. Boyut farkı tek başına yeterli değil ancak bazı uzuvların asimetrik olarak büyümesi evrimsel olarak başka görevlere daha yatkın canlıların gerekliliğinden kaynaklı anladığım kadarıyla. Messor majorlarındaki büyüklüğün sebebinin larva döneminde daha fazla beslenmeden olduğunu söylemişsiniz. Pheidole askerlerindeki kafa asimetrisinin veya fotoğraftaki depo benzeri davranış gösteren işçilerdeki abdomenin büyüyebilmesinin sebebi ne tam olarak? Yine fazla beslenme mi yoksa larva döneminde farklı şekillerde beslenme gibi başka şeylerle mi sağlanıyor?

Karıncaların evrimsel süreci hakkında da okuyabileceğim şeyler önerebilir misiniz? Şahsen bana memeli evriminden bile daha ilgi çekici geliyor çünkü tek bir koloninin içinde dahi anlattığınız şekilde farklılıklar görebilmek çok mümkün.

Son olarak zahmet olmayacaksa kastlaşma örneklerini de okumayı çok isterim sizden. Detaylıca cevap verdiğiniz ve ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.