kardinal neon tetra ölüm sebebi

FurkanD

Yumurta
Üye
3 aylık lowtech akvaryuma 4-5 gün önce 10 adet kardinal neon tetra aldım ve hergün bir tanesi ölüyor. tetralar dışında 8 tane lepistes 2 tane plati 1 çöpçü var. ölen tetraların göz kenarları beyazlaşıp gözleri şişiyor. sizce ölüm sebepleri ne olabilir ?

Ekli dosyalar

• akv..jpeg
    akv..jpeg
    133.1 KB · Görüntüleme: 28

Utgea

Nanitik
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Üye
Kardinal Neon Tetralar gerçekten aşırı hassaslar ve çok ciddi derece stabil pH ve sıcaklık isteyen balıklar en ufak artış ya da azalışta direkt olarak hastalanabilen canlılar. Sağlıklı kalmaları için pH'In düşük olması şart bu yüzden bulundukları akvaryumda mutlaka mangrow kökü,yati kçkü,kızılağaç kozalağı, catappa ve ceviz ağacı gibi ağaçların kuru yaprakları bulunmalı. Aynı zamanda tds değerinin canlı için ideal seviyeden yüksek olması da bir problemdir. Tds değeri mümkün olduğu kadar sabit ve 200ppm'in altında tutulmalıdır bu yüzden genelde ozmos su kullanılıp çeşitli minerallerle mineralize ediip hobicilerin tds i kendi ayarladığı high-tech ve canlıya özel kurulmuş olan blackwater tanklarda bakılması uygundur. 2. bir konu aşılama meselesi hassas balıklar olduğu için aşılama normalde çoğu hobicinin yaptığı gibi yaklaşık olarak 1 saat ile yeterli tutulmamalı ve saatlere dökülerek damlama yöntemi ile minimum 4 saatlik bir aşılama yöntemi gereklidir. Bu bakımdan normal neon tetralar, kardinal tetrala göre çok daha dayanıklıdırlar.

Ölüm nedeni için yanıltıcı olmak istemiyorum çok bir bilgim olduğu söylenemez yine de kendi fikrim eğer geldikleri yerde herhangi bir bakteriyel hastalıkları yok ise ve göz çevresinde oluşuyor dediğiniz beyazlık ölüm öncesi değilde sonrasında meydana geliyorsa muhtemelen bahsettiğim etkenlere adaptasyon sorunu veya ani olarak değer değişmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bu tarz hastalık konularında @Mertali ve @Frogge 'nin daha iyi yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

FurkanD

Yumurta
Üye
Almadan önce araştırma yapmıştım ama kaçırdığım noktalar olmuş maalesef benim hatam. Ölmeden önce göz kenarları gözüde dahil beyaz ve şişmiş şekilde oluyor. Arıtma suyu kullanıyorum ph ve tds değerleri hakkında bilgim yok maalesef, en başta aşılamayı normal Lepisteslere uyguladığım şekilde uygulamıştım bundan dolayı stres ve üzerine su değerlerinden dolayı tek tek ölmeye başladılar sanırım. Bilgi için teşekkürler bu arada notlarıma kaydedip buna göre yol izleyeceğim.

Mertali

Kraliçe
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Neonlar hassas kardinaller daha hassas oluyor. Muhtemelen su kimyasıyla alakalı bir şey. Aldığınız yerin akvaryumunda da problem olabilir. Aşılamada da çok bir fark yok aslında. Yarım saat boyunca damla damla alıştırırsanız bir problem olmaz. Su kimyası önemli bu konuda.

FurkanD

Yumurta
Üye
Peki bu tetranın üzerinde beyaz noktalar var beyaz benek mi sizce yoksa başka bir şey mi ? Daha önce plati de beyaz benek başıma gelmişti ama onda daha yoğun beyazlıklar vardı bunda emin olamadım

Ekli dosyalar

• Screenshot_2023-04-10-22-52-47-08_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
    Screenshot_2023-04-10-22-52-47-08_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
    22.3 KB · Görüntüleme: 8

Mertali

Kraliçe
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Peki bu tetranın üzerinde beyaz noktalar var beyaz benek mi sizce yoksa başka bir şey mi ? Daha önce plati de beyaz benek başıma gelmişti ama onda daha yoğun beyazlıklar vardı bunda emin olamadım
Eğer tek bir noktada varsa pigment eksikliğide olabilir ama kuyruk kısmında da var gibi. Gözlem Altında tutun. Diğer balıkları da gözleyin. Çoğalırsa tedaviye başlarsınız. Eğer akvaryumda vatoz karides gibi hassas canlılar yoksa tedbir amaçlı biraz tuz atabilirsiniz, sıcaklığı da bir miktar yükseltebilirsiniz.
Düzenleme: Şimdi aklıma geldi Kardinaller de tuzdan etkilenebilir. Sadece ısıyı yükseltebilirsiniz. Riske gerek yok.

FurkanD

Yumurta
Üye
2 gündür düzenli olarak ısıyı yükseltiyorum. Bir süre izlicem dediğiniz gibi duruma göre müdahale edicem çok teşekkürler