Kardinal Neon Tetralar gerçekten aşırı hassaslar ve çok ciddi derece stabil pH ve sıcaklık isteyen balıklar en ufak artış ya da azalışta direkt olarak hastalanabilen canlılar. Sağlıklı kalmaları için pH'In düşük olması şart bu yüzden bulundukları akvaryumda mutlaka mangrow kökü,yati kçkü,kızılağaç kozalağı, catappa ve ceviz ağacı gibi ağaçların kuru yaprakları bulunmalı. Aynı zamanda tds değerinin canlı için ideal seviyeden yüksek olması da bir problemdir. Tds değeri mümkün olduğu kadar sabit ve 200ppm'in altında tutulmalıdır bu yüzden genelde ozmos su kullanılıp çeşitli minerallerle mineralize ediip hobicilerin tds i kendi ayarladığı high-tech ve canlıya özel kurulmuş olan blackwater tanklarda bakılması uygundur. 2. bir konu aşılama meselesi hassas balıklar olduğu için aşılama normalde çoğu hobicinin yaptığı gibi yaklaşık olarak 1 saat ile yeterli tutulmamalı ve saatlere dökülerek damlama yöntemi ile minimum 4 saatlik bir aşılama yöntemi gereklidir. Bu bakımdan normal neon tetralar, kardinal tetrala göre çok daha dayanıklıdırlar.
Ölüm nedeni için yanıltıcı olmak istemiyorum çok bir bilgim olduğu söylenemez yine de kendi fikrim eğer geldikleri yerde herhangi bir bakteriyel hastalıkları yok ise ve göz çevresinde oluşuyor dediğiniz beyazlık ölüm öncesi değilde sonrasında meydana geliyorsa muhtemelen bahsettiğim etkenlere adaptasyon sorunu veya ani olarak değer değişmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bu tarz hastalık konularında
@Mertali ve
@Frogge 'nin daha iyi yardımcı olabileceğini düşünüyorum.