Işık tuzağı hk.

EgeOzer

Larva
Üye
Merhabalar,
Gece uçuşu yapan büyük türleri (özellikle gece aktif olan Camponotus vb. kraliçeleri) yakalamak için araziye çıkıp ışık tuzağı kurmayı planlıyorum. Ancak sistem kurulumu ve ekipman seçimi konusunda tecrübeli hocalarıma birkaç soru sormak istiyorum:
Ekipman Seçimi: Işık kaynağı olarak UV (Ultra Viole / Siyah Işık) fener mi kullanmak daha etkili olur, yoksa powerbank ile çalıştırılabilen UV şerit LED veya lambalar mı? Dalga boyu (nm) olarak dikkat etmemiz gereken özel bir değer var mıdır?
Kurulum Taktikleri: Beyaz çarşaf/bez arkasına ışık yansıtma yöntemi dışında verimi artıran pratik bir kurulum taktiği var mıdır?
Lokasyon Seçimi (İzmir ve Çevresi): Şu an İzmir bölgesindeyim. Işık tuzağını şehir ışıklarından uzak, verim alabileceğimiz hangi park, koruluk veya ormanlık alanlarda kurmamı tavsiye edersiniz?
Zamanlama: Gece aramalarında saat aralığı ve nem/sıcaklık dengesi nasıl olmalıdır?
Düzeneği kurup tecrübe eden arkadaşların tavsiyelerini ve ürün önerilerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

EgeOzer

Larva
Üye
Konu altlarda kaldı galiba üste çıksın diye yazayım dedim.

İlyas16

Replete
Üye
Konu altlarda kaldı galiba üste çıksın diye yazayım dedim.
Bence daha çok deneyimli kişilerin forumda aktif olmamasından kaynaklanıyor. Zaten konunuz “Cevaplanmamış Konular” kısmında görünüyor; forumda bu konuda deneyimli ve aktif birisi olsa büyük ihtimalle yorum yapardı. Ben Alate tuzağını pek tavsiye etmiyorum. Özellikle şehir içinde bir yerdeyseniz hem istediğiniz Camponotus alate'lerini bu tuzakla bulacağınızın bir garantisi yok hem de tuzak sadece alate'leri değil, uçan birçok canlıyı çekiyor. Egzotik Hobi'de de bu tuzağı görmüştüm. Eğer böceklere karşı bir fobiniz varsa biraz dikkatli olmanızı öneririm. Kendisi videoda kullandığı malzemeleri ve nasıl yaptığını anlatıyor mu bilmiyorum ama videoya bir göz atabilirsiniz, belki aradığınız cevapları orada bulabilirsiniz.

EgeOzer

Larva
Üye
Bence daha çok deneyimli kişilerin forumda aktif olmamasından kaynaklanıyor. Zaten konunuz “Cevaplanmamış Konular” kısmında görünüyor; forumda bu konuda deneyimli ve aktif birisi olsa büyük ihtimalle yorum yapardı. Ben Alate tuzağını pek tavsiye etmiyorum. Özellikle şehir içinde bir yerdeyseniz hem istediğiniz Camponotus alate'lerini bu tuzakla bulacağınızın bir garantisi yok hem de tuzak sadece alate'leri değil, uçan birçok canlıyı çekiyor. Egzotik Hobi'de de bu tuzağı görmüştüm. Eğer böceklere karşı bir fobiniz varsa biraz dikkatli olmanızı öneririm. Kendisi videoda kullandığı malzemeleri ve nasıl yaptığını anlatıyor mu bilmiyorum ama videoya bir göz atabilirsiniz, belki aradığınız cevapları orada bulabilirsiniz.
Aslında o videodan ilham aldım ama malzemeleri nasıl ayarladığını vs. bulamadım o yüzden hem kullanılacak ekipmanlar hem de yapılması gerekenler hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya başvurdum diyebiliriz.

yücehayvanat

Replete
Üye
Aktif olmak deneyimli deneyimsiz herkes için zor olsa gerek şu sıralar. Okullar açıldı vs. derken öğrenci olan birçok hobici vakit bulmakta zorlanıyordur bence.

Işık tuzağı olur ama nasıl olur? Eğer birden fazla kolonin alate'in yuva ağzında veya uçmaya çalışırken görürseniz tam o esnada ışık tuzağını kurarak bir sürü alate çekebilirsiniz. Fakat eğer uçuş dışı bir vakitte tuzağı kurarsanız sadece bir sürü güve çekersiniz.

EgeOzer

Larva
Üye
Aktif olmak deneyimli deneyimsiz herkes için zor olsa gerek şu sıralar. Okullar açıldı vs. derken öğrenci olan birçok hobici vakit bulmakta zorlanıyordur bence.

Işık tuzağı olur ama nasıl olur? Eğer birden fazla kolonin alate'in yuva ağzında veya uçmaya çalışırken görürseniz tam o esnada ışık tuzağını kurarak bir sürü alate çekebilirsiniz. Fakat eğer uçuş dışı bir vakitte tuzağı kurarsanız sadece bir sürü güve çekersiniz.
Hocam peki nasıl alanlarda bulabilirim uçuşları? Sadece tuzak için değil genel olarak ararken de hiç bulamamaya başladım ki daha doğrusu hiç daha kendiliğimden ararken kraliçe bulmadım hep ayağıma geldiler. En başta cataglyphis kralicesi sehir icinde otururken karsima cikti ondan sonra buyuk toprak arazilerin ortasinda bir bag evinde gece saati isiga gelen crematogaster kralicelerimi ve bir tane de camponotus kralicemi buldum onun disinda arama esnasinda hic kralice bulamadim sizce nerelerde aramaliyim? Bugun daha aramak icin bir ormana gittim fakat hic bir karinca bile goremedim daglik bir alandı ama rakım asiri fazla degildi izmirde bir ormana gittim orada patikayı takip ettim dag üzerindeki ama 4 5 saat aramama ragmen bulamadim saat 12-17 arasinda aradim. Sizcw nasil alanlarsa bulabilirim

yücehayvanat

Replete
Üye
Ben şuana kadar çok büyük çaplı 10-15 koloninin katıldığı 3 tane uçuşa denk geldim. Biri messor, biri lasius, biri de tetramorium uçuşu. Hepsi de Bakırköy ilçesindeydi. İncirli ve Bakırköy meydan gibi oldukça da kalabalık yerlerdi. Ve hepsi de sabahın geç saatlerinde 10-11 gibi saatlerindeydi. Buna benzer şeyleri hep söylüyorum, öncelikle etrafınızdaki kolonileri bilmeli ve planlarınızı ve beklentilerinizi buna göre ayarlamalısınız.