İlk defa bitkili akvaryum kuracağım

BlackDragon

Yumurta
Üye
İlk kez bitkili kuracağım 35x35 küp bir akvaryum yaptırdım karides düşünüyorum içine yine farklı bir canlı öneriniz varsa alabilirim.Biraz lüks bir istek gibi olacak kusura bakmayın ama mala anlatır gibi anlatırsanız iyi olur Co2 falan hiç bir şey bilmiyorum. Aklımda zemini full monte carlo kaplayıp ortaya dallanıp budaklanan bir ağaç dekoru koymak var. Yardım edecek herkese teşekkür ederim.

Moderatör tarafında düzenlendi:

BerkBey

Nanitik
Üye
İlk kez bitkili kuracağım 35x35 küp bir akvaryum yaptırdım karides düşünüyorum içine yine farklı bir canlı öneriniz varsa alabilirim.Biraz lüks bir istek gibi olacak kusura bakmayın ama mala anlatır gibi anlatırsanız iyi olur Co2 falan hiç bir şey bilmiyorum. Aklımda zemini full monte carlo kaplayıp ortaya dallanıp budaklanan bir ağaç dekoru koymak var. Yardım edecek herkese teşekkür ederim.
Yeni başlayan bir hobidaşıma bir görüşümü belirtmem gerekirse, pico akvaryumlarımda bir adet nerite bulunmayı seviyorum. Boynuzlu nerite de olabilir. Kabuk yapısı ve faydası oldukça tatmin ediyor beni, hem görsellik olarak hem de işlevselliği açısından.

BlackDragon

Yumurta
Üye
Yeni başlayan bir hobidaşıma bir görüşümü belirtmem gerekirse, pico akvaryumlarımda bir adet nerite bulunmayı seviyorum. Boynuzlu nerite de olabilir. Kabuk yapısı ve faydası oldukça tatmin ediyor beni, hem görsellik olarak hem de işlevselliği açısından.
Görmüştüm onu temizlik işlevi görüyor yanlış değilsem.Temin edebilirsem alırım.Herhangi bir bakım gerektiriyor mu?

BerkBey

Nanitik
Üye
Görmüştüm onu temizlik işlevi görüyor yanlış değilsem.Temin edebilirsem alırım.Herhangi bir bakım gerektiriyor mu?
Kabuğunun canlılığı ve sağlığı açısından takviyeler kullanıyordum. Tavsiye ederim. Bu arada bu konudan bağımsız olarak kaplumba için kullandığınız masa lambasının normal led lambasını uvb ile değiştirmiş miydiniz?

BlackDragon

Yumurta
Üye
Kabuğunun canlılığı ve sağlığı açısından takviyeler kullanıyordum. Tavsiye ederim. Bu arada bu konudan bağımsız olarak kaplumba için kullandığınız masa lambasının normal led lambasını uvb ile değiştirmiş miydiniz?
Isıtıcı halojen ampul kullanıyorum şuan 8 cm e kadar besinlerden D3 vitamini ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.8 cm den sonra ısıtıcı ve uvb aynı anda kullanılıyor.8 cm den sonra uvb şart.

Bilgim hakkında şüphelendiyseniz merak etmeyin iyice araştırmadan bakımını bilmediğim hayvanı eve sokmam :) Isıtıcı olmasa yukarı çıkmaz zaten

BlackDragon

Yumurta
Üye
Ayrıca hocam bahsettiğim şekildeki bir akvaryumda lapistes besleyebilir miyim?

BerkBey

Nanitik
Üye
Ayrıca hocam bahsettiğim şekildeki bir akvaryumda lapistes besleyebilir miyim?
Besleyebilirsiniz. Akvaryum hacmi 40+ litre.

Isıtıcı halojen ampul kullanıyorum şuan 8 cm e kadar besinlerden D3 vitamini ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.8 cm den sonra ısıtıcı ve uvb aynı anda kullanılıyor.8 cm den sonra uvb şart.

Bilgim hakkında şüphelendiyseniz merak etmeyin iyice araştırmadan bakımını bilmediğim hayvanı eve sokmam :) Isıtıcı olmasa yukarı çıkmaz zaten
8 santimetre olana kadar, kısmı aslında oldukça riskli bir yaklaşım. Bu süreçte, iskelet deformasyonu riski almış olursunuz. D3 vitaminini yemlerden karşılasalar bile ne kadarını verimli şekilde kullanabilirler tartışılır. Araştırma konusunda sizi takdir ediyorum tabi ki. Ancak doğa gözlemleri ve tecrübelerim bana bir yerde hata var diyor gibi 😂 . Her canlının gelişim hızı farklı sonuçta, 8 santimetre olmasını beklemeden kullanmaya başlamanız daha iyi olur bence. Kesin kanıt için deneyleri araştıracağım. Kalsiyum emilimi ve bağışıklık sistemi de dahil olacak bu araştırmaya. Bu bilgiyi öğrendiğiniz kaynağı da paylaşır mısınız?

Sorduğum soruyu üstten bakarak sormuşum gibi bir algı olmasın bu arada. Bu tür konuları tartışmayı severim, belki de güzel ve dolu dolu bilimsel bilgi içeren bir konu olacak:). Forum için de güzel olabilir. Keyifli hobiler dilerim.

Son düzenleme:

BlackDragon

Yumurta
Üye
Besleyebilirsiniz. Akvaryum hacmi 40+ litre.

8 santimetre olana kadar, kısmı aslında oldukça riskli bir yaklaşım. Bu süreçte, iskelet deformasyonu riski almış olursunuz. D3 vitaminini yemlerden karşılasalar bile ne kadarını verimli şekilde kullanabilirler tartışılır. Araştırma konusunda sizi takdir ediyorum tabi ki. Ancak doğa gözlemleri ve tecrübelerim bana bir yerde hata var diyor gibi 😂 . Her canlının gelişim hızı farklı sonuçta, 8 santimetre olmasını beklemeden kullanmaya başlamanız daha iyi olur bence. Kesin kanıt için deneyleri araştıracağım. Kalsiyum emilimi ve bağışıklık sistemi de dahil olacak bu araştırmaya. Bu bilgiyi öğrendiğiniz kaynağı da paylaşır mısınız?

Sorduğum soruyu üstten bakarak sormuşum gibi bir algı olmasın bu arada. Bu tür konuları tartışmayı severim, belki de güzel ve dolu dolu bilimsel bilgi içeren bir konu olacak:). Forum için de güzel olabilir. Keyifli hobiler dilerim.
Estağfurullah hocam iyi olur tabi ki.Riskli bir yaklaşım olduğu kısmen doğrudur.Yemlerden karşılama konusunda bu konu için tabi ki yem konusunda ucuza kaçmıyoruz.Ucuza kaçmaktan kastım fiyattan hariç yemin içerdiği besin vitamin değerleri. .Sera Rafy P stick yem ve Sera raffy l gammarus kullanıyorum.Metabolik kemik hastalığı tabi ki göz ardı edilecek bir konu değil.Erken aşamalar da ülkede ki imkanlarla Devit damlayla tedavi mümkün olsa da ilerleyen aşamalar hayvanın ölümüyle sonuçlanıyor.Ülkemizde sürüngenlere hakim veteriner yok denecek kadar az hatta benim bildiğim bir tane var.Kaynak konusunda yıllardır bu hayvanlarla uğraşan hobicilere danıştım.Yanlış hatırlamıyorsam biri üretim de yapıyordu.Hepsinin söylediği ortak görüş bu.Hepsinin de gösterdikleri kadarıyla çok sağlıklı hayvanları var ben de onlarla aynı şartlarda bakmaya özen gösteriyorum. ''Yavrular yemlerden aldıkları D3'ü daha verimli kullanabiliyorlar'' tırnak içine aldığım cümlenin bir başka kaynakta da sonu aynı şeye çıkan ama farklı bir versiyonu var ''Yavrular güneş ışınlarını D3'e çevirme de yetişkinlere göre daha az kabiliyetli oldukları için yavruluk döneminde zaten yetişkinler kadar D3 salınımı yapmazlar ve bu yüzden yavruluk döneminde yemlerle kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir'' Ben hobi de büyüklerimden gördüklerimi uygulamaya çalışıyorum tabi ki büyüklerim her zaman doğruyu yapıyor diye bişey yok.Her zaman doğru olsalardı zaten hayvanı o zaman petshopların verdikleri ölüm fanuslarında besleyelim..Çok uzattıysam kusura bakmayın son olarak uvb zaten 8 cm e kadar tamamen es geçtiğim bir şey değil.Bildiğiniz gibi ülkede erişim çok zor bu ürünlere erişsen fiyatı cep yakıyor.Almanyadan tanıdıklara sipariş verdim 4 adet 1 ay içinde elimde olacak tahmini olarak.1 ay süre içinde bu konuyu daha derinlemesine araştırırız.

8 cm e kadar mevzusu ülkedeki uvb ye erişimin zorluğundan dolayı hobiciler arasında amatör bir yaklaşımda olabilir.Kağıtta yanlış ama pratikte işe yarayan gibi.

BlackDragon

Yumurta
Üye
Edit:Böyle bir yorum daha var
Hayvan ufak olduğu için uvb ampulü şu aşamada kullanmıyoruz. Olası darbe ve organların büyürken sıkışmaması için hayvanın kabuğu esnek yapıda olmalı, erken sertleşmemeli. 7 cm kabuk boyu itibariyle kullanmaya başlarsın. Günlük 1 saat yeterli en çok çıktığı saate ayarlarsın.
Başka bir forum admininden

BerkBey

Nanitik
Üye
Edit:Böyle bir yorum daha var
Hayvan ufak olduğu için uvb ampulü şu aşamada kullanmıyoruz. Olası darbe ve organların büyürken sıkışmaması için hayvanın kabuğu esnek yapıda olmalı, erken sertleşmemeli. 7 cm kabuk boyu itibariyle kullanmaya başlarsın. Günlük 1 saat yeterli en çok çıktığı saate ayarlarsın.
Başka bir forum admininden
İşte beni kararsız bırakan nokta da burası. Sadece kaplumbağalar için değil başka canlılar için de bu tür yorumlar duymuştum. Bu durum uvb lambadan ziyade diyetten dolayı gibi geliyor bana. Balkonumda pond içerisinde baktığım iki kaplumbağam yavruladığında yavruların güneşlenme süresi kendilerine kalmıştı. Bunu netleştirmek için kaplumbağalar alanında bilimsel bilgisi olan birine ulaşmayı düşünüyorum. Bu forumda Türkiye'de yeni bir tür camponotus bulmuş olma ihtimali üzerine bir mirmekoloğa karınca yolladığımız bir konu vardı. Zevkli bir süreçti. Ancak dediğiniz gibi sürüngen konusunda ülkemizde kaynak bulmak zor. Bakalım bu işte uzman bir bilim insanına ya da profesöre ulaşabilecek miyim. Ayrıyeten uzatmadınız, okuması güzeldi.
UVB gibi birçok şeye erişimin sıkıntılı olmasından dolayı bir süre UVB siz bakma olayı amatör bir yaklaşım da olsa mecburen tolere ettiğimiz bir durum. Pratikte riskli ama canlı iyi bakılırsa atlatılabilir bir süreç.

https://karincaciftligim.com/threads/tur-tahmini.8696/

Tüm karınca hobisi serüvenim içinde en keyif aldığım ve ayrı yeri olan süreçti.

BlackDragon

Yumurta
Üye
İşte beni kararsız bırakan nokta da burası. Sadece kaplumbağalar için değil başka canlılar için de bu tür yorumlar duymuştum. Bu durum uvb lambadan ziyade diyetten dolayı gibi geliyor bana. Balkonumda pond içerisinde baktığım iki kaplumbağam yavruladığında yavruların güneşlenme süresi kendilerine kalmıştı. Bunu netleştirmek için kaplumbağalar alanında bilimsel bilgisi olan birine ulaşmayı düşünüyorum. Bu forumda Türkiye'de yeni bir tür camponotus bulmuş olma ihtimali üzerine bir mirmekoloğa karınca yolladığımız bir konu vardı. Zevkli bir süreçti. Ancak dediğiniz gibi sürüngen konusunda ülkemizde kaynak bulmak zor. Bakalım bu işte uzman bir bilim insanına ya da profesöre ulaşabilecek miyim. Ayrıyeten uzatmadınız, okuması güzeldi.
UVB gibi birçok şeye erişimin sıkıntılı olmasından dolayı bir süre UVB siz bakma olayı amatör bir yaklaşım da olsa mecburen tolere ettiğimiz bir durum. Pratikte riskli ama canlı iyi bakılırsa atlatılabilir bir süreç.

https://karincaciftligim.com/threads/tur-tahmini.8696/

Tüm karınca hobisi serüvenim içinde en keyif aldığım ve ayrı yeri olan süreçti.
karıncalarla sıfır alakam olmasına rağmen muazzam konu.Drive dosyalarının içi boş çıktı mümkünatı varsa görmek isterim.Farklı görüşler var tosbaya dönersek.Yavru hayvanın radyosyana maruz kalmasının riskli olduğunu belirten bir görüşte var.Bunu ele alırsak belki yavruluk döneminde uvb 3.0 kullanılabilir veya daha düşüğü varsa.Son yazdığım yorum çok güvendiğim bir bir insandan bu hayvanlarla 10 yıldan fazladır uğraşıyor.Tabi bilimsel bir gerekçe daha iyi olur.Forumda yeniyim ben sizin bildiğiniz kaplumbağalara hakim biri var mı forumda?

BerkBey

Nanitik
Üye
karıncalarla sıfır alakam olmasına rağmen muazzam konu.Drive dosyalarının içi boş çıktı mümkünatı varsa görmek isterim.Farklı görüşler var tosbaya dönersek.Yavru hayvanın radyosyana maruz kalmasının riskli olduğunu belirten bir görüşte var.Bunu ele alırsak belki yavruluk döneminde uvb 3.0 kullanılabilir veya daha düşüğü varsa.Son yazdığım yorum çok güvendiğim bir bir insandan bu hayvanlarla 10 yıldan fazladır uğraşıyor.Tabi bilimsel bir gerekçe daha iyi olur.Forumda yeniyim ben sizin bildiğiniz kaplumbağalara hakim biri var mı forumda?
Tüm drive arşivimde bu konuyla ilgili bir fotoğraf ya da döküman bulamadım. Maillerde de. Sanırım forumun eski sayfalarında yarım bir anı olarak kalacak. Forumda kaplumbağalara hakim birileri vardır elbet. Rehber yazan kişilerden de vardır. Gün içinde veya aktif olduklarında öğrenirsiniz muhtemelen.

BlackDragon

Yumurta
Üye
Tüm drive arşivimde bu konuyla ilgili bir fotoğraf ya da döküman bulamadım. Maillerde de. Sanırım forumun eski sayfalarında yarım bir anı olarak kalacak. Forumda kaplumbağalara hakim birileri vardır elbet. Rehber yazan kişilerden de vardır. Gün içinde veya aktif olduklarında öğrenirsiniz muhtemelen.
Kurcalayalım bakalım bu konuyu çıkar bişeyler.Asıl konuya gelirsek😀 akvaryum zemini için ne kumu kullandınız?

BerkBey

Nanitik
Üye
Kurcalayalım bakalım bu konuyu çıkar bişeyler.Asıl konuya gelirsek😀 akvaryum zemini için ne kumu kullandınız?
Çıkar elbet.

Asıl konuya gelirsek; monte carlo ile halı yapmak istiyorsanız kaliteli bir aydınlatma, bir adet timer priz, aquasoil, CO2 sistemi bence olmazsa olmaz. Bunlardan birini eksik bırakırsanız boşluklu, dolgun görünmeyen, cılız bir zemin olma ihtimali artar.

Taban malzemesi seçimi için forumda bulunan bir rehberi önereceğim. Soil ve substrat seçimini bu rehberden sonra rahatça yapabilirsiniz. Ardından kurulum ve dikim işlemlerini yaparsınız. Ayrıca diğer rehberlere de göz atın, oldukça işinize yarayacak bilgiler mevcut.

Kurulumdan sonra filtre kısmına gelirsek, şu an 40+L high-tech bir akvaryum kuracak olsam Eheim Classic 150 dış filtreyi denerdim. Yakın hacimlerde kullanım öneriliyor ve karbondioksit çıkışının olacağı difüzörün yakınına koyarak gaz sirkülasyonunun daha homojen olmasını sağlayacaktır.

CO2 sistemi için ihtiyacınız olan parçalar; karbondioksit tüpü, regülatör, damla sayacı, dayanıklı bir hortum, difüzör, indikatör ve tercihen check valf. Karbondioksit tüpü zaten adından kendini belli ediyor. Regülatör tüpten çıkan gaz miktarını, basıncını ayarladığımız parça oluyor ve entegre vana ile birlikte gaz çıkışını ayarlıyorsunuz. Damla sayacı şeffaf bir haznedir, verilen co2 miktarını hesaplamamızı sağlar. Difüzör için iki seçeneğiniz var; seramik difüzör olarak adlandırdığımız difüzörler gazı mikro parçalara bölmek için akvaryum içerisine konulur ve estetik durur ancak zamanla tıkanabilir, inline difüzörler dış filtrenin çıkış hortumuna bağlanır ve akvaryum içinde görüntü kirliliği oluşturmaz. İndikatörler akvaryum içine harici olarak konulur yani aslında sistemin bir parçası değil, sistemin verimliliğini ölçen bir araçtır. Rengine göre sudaki çözünmüş karbondioksit miktarını anlarsınız, zaten aldığınız indikatör kitinin üzerinde açıklaması mevcuttur. Check valf ise sistem durduğunda akvaryum suyunun regülatöre gitmesini önler, mayalı sistemlerde yaygın kullanılması tavsiye edilir. Bahsettiğim dış filtre gibi bir model almayı düşünürseniz inline difüzör güzel bir tercih olabilir. Mayalı sistemleri kullanmanızı çok tavsiye etmem. İlk bitkili tecrübeniz olacak olan akvaryumu, taşan maya basmasın. Difüzörü de hiç edebilir.

Aydınlatma konusuna gelince, bu işi profesyonel olarak yapan hobicilerden sipariş üzerine yaptırıyordum ben. Eğer sürüngen gereçlerini getirttiğiniz gibi aydınlatma getirtebiliryorsanız kaliteli markalardan içinizi rahat ettirecek kalitede bir aydınlatma alabilirsiniz. Unutmayın high-tech akvaryumların en önemli parçalarından biri aydınlatmadır.

Moss ile halı oluşturulan akvaryumlarda favorim iwagumi stili ile kurulan akvaryumlardır. Bu rehber, iwagumi stilini oldukça güze bir şekilde anlatıyor. Rehberlerdeki görseller fikir oluşturabilmek için oldukça yeterli.

Aklınızdaki dallanıp budaklanan ağaç dekorunu petshop gezerek seçtiğiniz bir kök ya da dal üzerinden oluşturmanızı tavsiye ederim. Kendi seçtiğiniz budaklı parçaya moss sararak ağaç figürü oluşturmak bana göre en doğal ve en güzel yöntemdir. Hardscape aşamasında aklınızda belirir zaten. Hardscape akvaryumdaki kök, kaya gibi dekorların konum ve açılarını belirleme işlemidir. Moss olarak benim favorim christmas moss, çınar ağacını anımsatıyor bana. Bu moss dışında java moss ile yapılan oldukça güzel figürler de gördüm. Aquarium moss tree şeklinde bir aramayla muazzam çalışmalar görebilirsiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Keyifli hobiler dilerim.

Son düzenleme: