Kurcalayalım bakalım bu konuyu çıkar bişeyler.Asıl konuya gelirsek😀 akvaryum zemini için ne kumu kullandınız?
Çıkar elbet.
Asıl konuya gelirsek; monte carlo ile halı yapmak istiyorsanız kaliteli bir aydınlatma, bir adet timer priz, aquasoil, CO2 sistemi bence olmazsa olmaz. Bunlardan birini eksik bırakırsanız boşluklu, dolgun görünmeyen, cılız bir zemin olma ihtimali artar.
Taban malzemesi seçimi için forumda bulunan bir rehberi önereceğim. Soil ve substrat seçimini
bu rehberden sonra rahatça yapabilirsiniz. Ardından kurulum ve dikim işlemlerini yaparsınız. Ayrıca diğer rehberlere de göz atın, oldukça işinize yarayacak bilgiler mevcut.
Kurulumdan sonra filtre kısmına gelirsek, şu an 40+L high-tech bir akvaryum kuracak olsam Eheim Classic 150 dış filtreyi denerdim. Yakın hacimlerde kullanım öneriliyor ve karbondioksit çıkışının olacağı difüzörün yakınına koyarak gaz sirkülasyonunun daha homojen olmasını sağlayacaktır.
CO2 sistemi için ihtiyacınız olan parçalar; karbondioksit tüpü, regülatör, damla sayacı, dayanıklı bir hortum, difüzör, indikatör ve tercihen check valf. Karbondioksit tüpü zaten adından kendini belli ediyor. Regülatör tüpten çıkan gaz miktarını, basıncını ayarladığımız parça oluyor ve entegre vana ile birlikte gaz çıkışını ayarlıyorsunuz. Damla sayacı şeffaf bir haznedir, verilen co2 miktarını hesaplamamızı sağlar. Difüzör için iki seçeneğiniz var; seramik difüzör olarak adlandırdığımız difüzörler gazı mikro parçalara bölmek için akvaryum içerisine konulur ve estetik durur ancak zamanla tıkanabilir, inline difüzörler dış filtrenin çıkış hortumuna bağlanır ve akvaryum içinde görüntü kirliliği oluşturmaz. İndikatörler akvaryum içine harici olarak konulur yani aslında sistemin bir parçası değil, sistemin verimliliğini ölçen bir araçtır. Rengine göre sudaki çözünmüş karbondioksit miktarını anlarsınız, zaten aldığınız indikatör kitinin üzerinde açıklaması mevcuttur. Check valf ise sistem durduğunda akvaryum suyunun regülatöre gitmesini önler, mayalı sistemlerde yaygın kullanılması tavsiye edilir. Bahsettiğim dış filtre gibi bir model almayı düşünürseniz inline difüzör güzel bir tercih olabilir. Mayalı sistemleri kullanmanızı çok tavsiye etmem. İlk bitkili tecrübeniz olacak olan akvaryumu, taşan maya basmasın. Difüzörü de hiç edebilir.
Aydınlatma konusuna gelince, bu işi profesyonel olarak yapan hobicilerden sipariş üzerine yaptırıyordum ben. Eğer sürüngen gereçlerini getirttiğiniz gibi aydınlatma getirtebiliryorsanız kaliteli markalardan içinizi rahat ettirecek kalitede bir aydınlatma alabilirsiniz. Unutmayın high-tech akvaryumların en önemli parçalarından biri aydınlatmadır.
Moss ile halı oluşturulan akvaryumlarda favorim iwagumi stili ile kurulan akvaryumlardır.
Bu rehber, iwagumi stilini oldukça güze bir şekilde anlatıyor. Rehberlerdeki görseller fikir oluşturabilmek için oldukça yeterli.
Aklınızdaki dallanıp budaklanan ağaç dekorunu petshop gezerek seçtiğiniz bir kök ya da dal üzerinden oluşturmanızı tavsiye ederim. Kendi seçtiğiniz budaklı parçaya moss sararak ağaç figürü oluşturmak bana göre en doğal ve en güzel yöntemdir. Hardscape aşamasında aklınızda belirir zaten. Hardscape akvaryumdaki kök, kaya gibi dekorların konum ve açılarını belirleme işlemidir. Moss olarak benim favorilerim christmas moss, çınar ağacını anımsatıyor bana. Bu moss dışında java moss ile yapılan oldukça güzel figürler de gördüm. Aquarium moss tree şeklinde bir aramayla muazzam çalışmalar görebilirsiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Keyifli hobiler dilerim.