Hasta axolotl

bartud

Yumurta
Üye
Merhabalar, yaklaşık 3 aydır 3 adet yavru axolotl besliyorum. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşamadım fakat dün sabahtan beri sadece siyah olanda bir halsizlik vardı, suyun üstünden indirmiyordu. Ben de su değişimi yaptım, zemine indi fakat çok halsiz ve normalde ısırma eylemi gösterdiği çubuğa sadece kafasını hareket ettiriyor. Dün akşam dip temizliği yaparken biraz ürktü, kaçmaya çalışırken hafif yan yattı ama kendini toparladı, ters takla atmadı. Sizce sorun nedir, ne yapabilirim? Bu konu hakkında fikriniz varsa dinlemek isterim. Saygılar. Akvaryum: yaklaşık 60 litre, pipo filtre, su derecesi 18–19.

Ekli dosyalar

• IMG_20260405_102838410.jpg
    IMG_20260405_102838410.jpg
    84.9 KB · Görüntüleme: 19
Moderatör tarafında düzenlendi:

BerkBey

Pupa
Üye
Axolotllar belirli bir boya gelene kadar taban malzemesi kullanımı önerilmez, aklıma ilk olarak kum yutmuş olabileceği geldi. Kum taneleri irileştikçe daha riskli olablir. Canlının üstten ve iki yandan fotoğrafını atabilir misiniz? Ayruca sırtında benek benzeri yapılar gördüm gibi geldi, sanırım kum.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Merhaba evet bence de kum yutmuş olması muhtemel. Yutulan kumlar sindirim problemlerine sebep olduysa gaz birikiminden dolayı yüzeye yönelme, ağır hareket etme ve iştahsızlık olabilir. Canlının yandan ve alttan resimi denildiği gibi teşhisi kolaylaştırır.

Canlının kuyruktan başlayıp kafaya doğru olan beyazlaşma hep var mıydı? Beyazlığın yoğun olduğu yerde deri üzerinde pamuk/sümüğümsü bir oluşum var mı ya da deride deformasyon.

bartud

Yumurta
Üye
Merhaba evet bence de kum yutmuş olması muhtemel. Yutulan kumlar sindirim problemlerine sebep olduysa gaz birikiminden dolayı yüzeye yönelme, ağır hareket etme ve iştahsızlık olabilir. Canlının yandan ve alttan resimi denildiği gibi teşhisi kolaylaştırır.

Canlının kuyruktan başlayıp kafaya doğru olan beyazlaşma hep var mıydı? Beyazlığın yoğun olduğu yerde deri üzerinde pamuk/sümüğümsü bir oluşum var mı ya da deride deformasyon.
Merhaba, bazen yemini yerken kumda yuttuğu oluyordu ama geri çıkartıyordu fakat yine midesinde kalmıyormuş demek ki. Kuyruktan başlayıp devam eden beyazlaşma son günlerde olmaya başladı bu davranışlarıyla beraber. Pamuk gibi bir oluşum var derideki şeyler hafif dokunulduğunda soyulup çıkıyor. Şimdi ne olur ne olmaz kumu toplasam mi diye düşünüyorum.

Ekli dosyalar

• IMG_20260405_222504253.jpg
    IMG_20260405_222504253.jpg
    81.3 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20260405_222427472.jpg
    IMG_20260405_222427472.jpg
    66 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20260405_222419025.jpg
    IMG_20260405_222419025.jpg
    42.4 KB · Görüntüleme: 11

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Canlınızda mantar enfeksiyonu var gibi duruyor.

Diğer canlılarda belirtiler yoksa bir an önce canlınızı ayırın (ayıracağınız yer tedavi amaçlı olduğu için 5-10lt bir saklama kabı dahi olabilir). Ayırdığınız kapta günde en az 1 ideal 2 kere %100 su değişimi yapmalısınız. Değiştirdiğiniz suyun aynı sıcaklıklarda olmasına ve klorunun giderilmesi için dinlendirmeye mümkünse su düzenleyici eklemeye özen gösterin.
2. Bir kapta canlıyı günde 1 kez 10dk kadar metilen banyosu yaptırın. Metileni ana tankta ya da canlıyı ayırdığınız kapta uygulamayın dediğim gibi ayrı bir kap gerekli.
Hatta imkanım var diyorsanız seachem kanaplex gibi axolotla uygun kaliteli bir mantar ilacı edinin. Fsrklı bir mantar ilacı alırken içeriğine dikkat edin bakır gibi ağır metalleri temel alan ilaçlar axolotllar için ölümcül olabilir. İmkanınız varsa hem metilen/ilaç uygulaması sıradında hemde normal zamanda bir hava taşı yardımı ile bol hava verin.

Diğer axolotlları kontrol edin eğer diğer canlılarda da benzer bir durum varsa onları da bekletmeden aynı şekilde tedaviye alın.

Akvaryumdaki kumu boşaltmak hasta da olsalar sağlıklıda bu boyuttaki canlılsr için faydalı olacaktır ancak akvaryumdaki esas problem kum değil, evet canlılarınız kum kullanımı için hala küçük olabilir belki (canlılarınızın boyutu u bilmediğim için kesin konuşamıyorum) ancak bu boyuttaki 3 axolotl için 60lt çok düşük bir hacim kaldıki bu yoğunluğu kaldırabilecek bir filtrasyon sisteminizde yok. Elinizdeki pipo filtre biyolojik filtrasyon yapar mekanik değil yani akvaryumdaki dışkı-yem artıklarını uzaklaştıramaz. Muhtemelen hastalıkta bu sebepten kötü su şartlarından kaynaklanıyor diye tahmin ediyorum. Akvaryumu büyülterek canlılarınızın boyutuna göre en az 60x40x40h eğer canlılar 10cm üzerindeyse 80x40x40h ve yakın ölçülere geçirmeniz gerekli. Ya da ayrı küçük hacimli akvaryumlara tekleme yapabilirsiniz. Hastalığı tedavi ederken bir yandan akvaryumdaki problemleri de düzeltmezseniz kısa süre içinde tekrar aynı durumu yaşamanız kaçınılmaz.

Ufak bir ekleme daha yapayım canlınızda kabızlık durumu gözükmüyor. Durumu muhtemelen hastalığından kaynaklı, Dediğim gibi en kısa sürede tedaviye başlayın. Tedavi amaçlı değil ancak bundan sonrasında önlem için akvaryumda mantara karşı catappa yaprağı ekleyebilirsiniz.

Son düzenleme: