Gelişim durumu

ahmet44

Yumurta
Üye
Peki şuanki kararınız ne,ne yapmalıyım un kurdu almam ailem açısından imkansız izin vermezler. Biriniz tohumla sadece idare ederler diyor biriniz rahatça koloni büyür diyor.haşlanmiş yumurta da da durum aynı peki ben ne yapayım.Pet shoplarda bulabilsem alicamda onlarda da yok un kurdu,haşlanmis eti buz dolabina koysam küçük bı parça çözüp versem yemezlermi tavuk eti veya kıyma gibi mesela.

ants123

Minör
Üye
Bu karıncalara yumurta verme fetişinin kaynağı nedir tam olarak?
Aile evinde mecbur dostum. İşin bilimsel boyutuna hakim değilim ama severek yediklerine şahit oldum. Protein miktarının da kurttan müthiş düşük olduğunu sanmıyorum.

Peki şuanki kararınız ne,ne yapmalıyım un kurdu almam ailem açısından imkansız izin vermezler. Biriniz tohumla sadece idare ederler diyor biriniz rahatça koloni büyür diyor.haşlanmiş yumurta da da durum aynı peki ben ne yapayım.Pet shoplarda bulabilsem alicamda onlarda da yok un kurdu,haşlanmis eti buz dolabina koysam küçük bı parça çözüp versem yemezlermi tavuk eti veya kıyma gibi mesela.
Tohumla sadece yaşarlar, üreme hızları düşer. Protein vermeniz elzem. 'Olmazsa olmaz' hangi açıdan baktığınıza bağlı. 30 işçili bir koloniye 4 ay protein vermeyin gayet de yaşarlar ama nasıl yaşarlar olay o. Uzun zaman protein yemezseniz siz de yaşarsınız mesela 🙂 Ama bu hobi yapılacaksa protein de verilmeli bu canlılara. Yumurta akı, dondurulmuş/kaynatılmış sinek vb. idare eder sizi. Haşlanmış et hakkında bilgim yok ingilizce olarak googlea aratırsanız daha geniş bilgi yelpazesine ulaşırsınız, Türkiye tarafında bilgiler kısıtlı oluyor. Ha sinek, yumurta, etin uzun ömürlü olacağını sanmıyorum.

Son düzenleme:

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Yalnızca tohumlarla gelişim devam edebilir. Bu noktada Yusuf'a katılıyorum aslında tohum çeşitliliği sanılandan daha önemli. Çünkü bahsi geçen esansiyel amino asitler tohumlarda da bulunur fakat bunun miktarı ya da tohumun bünyesinde bulunup bulunmadığı tohumun cinsine göre değişkenlik gösterir. Örneğin bahsedilen Lizin ve Metiyonin yonca tohumlarında da larva gelişimi için yeterli ölçüde bulunur. Tohumların yanı sıra doğada Messorlar hayvansal proteini yüksek devamlılıkta tüketmezler. Hayvansal protein temel değil, ancak destekleyici bir besin şeklinde rol alıyor.

Diyetlerinin %75-95 kadarı tohumlardan oluşan bir cinsten bahsediyoruz.🤓
Yumurta sarısı vs. İle ilgili yorum yapmayacağım forumda bununla ilgili çok fazla bilgilendirici konu var zaten.

anakin

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Yalnızca tohumlarla gelişim devam edebilir. Bu noktada Yusuf'a katılıyorum aslında tohum çeşitliliği sanılandan daha önemli. Çünkü bahsi geçen esansiyel amino asitler tohumlarda da bulunur fakat bunun miktarı ya da tohumun bünyesinde bulunup bulunmadığı tohumun cinsine göre değişkenlik gösterir. Örneğin bahsedilen Lizin ve Metiyonin yonca tohumlarında da larva gelişimi için yeterli ölçüde bulunur. Tohumların yanı sıra doğada Messorlar hayvansal proteini yüksek devamlılıkta tüketmezler. Hayvansal protein temel değil, ancak destekleyici bir besin şeklinde rol alıyor.

Diyetlerinin %75-95 kadarı tohumlardan oluşan bir cinsten bahsediyoruz.🤓
Yumurta sarısı vs. İle ilgili yorum yapmayacağım forumda bununla ilgili çok fazla bilgilendirici konu var zaten.
🙏🏻

ants123

Minör
Üye
Ben messor kolonimi 7 ay boyunca sadece tohumla besledim ve bolca da yumurta aldım işçi kaybıda 2 oldu sadece. Yüksek olasılıkla söylediklerinizin aksine tohumla hayatlarını devam ettirmekle kalmıyor, aynı zaman da üremelerini de sorunsuz gerçekleştiriyor. Kullandığım tohumlar karışık ve 7 çeşitten oluşuyor, çeşidi bol tutmak burada ki püf nokta bence.
Çok göreceli bir deneyim olmuş. Çok yumurta aldım diyorsunuz ama neye göre? Aynı koloniye aynı şartlar altında protein de verseniz ne olacaktı acaba?

Mikrox

Larva
Üye
Ben messor kolonimi 7 ay boyunca sadece tohumla besledim ve bolca da yumurta aldım işçi kaybıda 2 oldu sadece. Yüksek olasılıkla söylediklerinizin aksine tohumla hayatlarını devam ettirmekle kalmıyor, aynı zaman da üremelerini de sorunsuz gerçekleştiriyor. Kullandığım tohumlar karışık ve 7 çeşitten oluşuyor, çeşidi bol tutmak burada ki püf nokta bence.
Yazımı tam okudunuzmu bilmiyorum ama sanırım anlaşılmamış. Demek istediğim hiçbir karınca doğasında canlı yemsiz sadece tohumla beslenmiyor. Buna yaprak kesici gibi istisnaları dahil etmiyorum. Biyolojide tamamlayıcı protein denilen bir kavram vardır. Bir tohumda eksik olan amino asit örnek vereyim Lizin, diğer bir tohum çeşidinde örneğin keten tohumu veya farklı bir tahılda bulunabilir. burada tartışılan konu sorunsuz üremeden ziyade patlamalı büyüme farkı. Messorların hasatçı olması evrimsel süreçte kazandıkları bir yetenek fakat işte bu yetenek sadece tohumla besmenmesi getektiğini demiyor. Demek istediğim sadece tohumla beslemek doğasına tamamen aykırı değil çünkü diyetinin %80-90'ı zaten bu. Ancak doğada karşısına çıkacak olan ekstra protein fırsatlarını normalde kaçırmayacak canlıya siz sadece tohum vererek imkanı elinden alıyorsunuz. Bu durumda messor için şöyle bir şey; bir yerde basit sindireceği, daha fazla ve hızlı protein alacağı, yumurtaya daha hızlı protein vereceği, az kimyasalla daha fazla besin alacağı bir besin yerine ona fazla kimyasalla, sadece bitkisel proteinle, koloniyi stabil tutma imkanı sunuyorsunuz. Bu durumda karınca tabiikide ilk durumdaki saydıklarıma gider. Messorlar sadece tohumla yaşar ama doğasında eninde sonunda karşısına çıkan ölü yada canlı bir hayvansal proteinede hayır demez. Biz bir hobiyi yaparken aslında neyi yapıyoruz? Bir canlının doğal koşullarını gözeterek, doğal yaşam alanına en yakın ortamda, sağlığını gözeterek besliyoruz. Örnek vereyim canlı yemin faydalarını sayayım; Kraliçe karınca, hayvansal protein aldığında çok daha fazla yumurta üretir. Yumurtalar daha az enerjiyle daha hızlı üretilip besleneceği için koloniniz daha büyük ve daha sağlıklı olacak. Bitkisel kaynaklarda yani tohumlarda eksik olan veya sentezlenmesi zor olan amino asitleri un kurdundan tam bir şekilde alabiliyor. Karıncalar un kurdunu çok daha az enerji harcayarak doğrudan sindirebilirler. Bu da tasarruf edilen enerjinin koloninin büyümesine aktarılmasını sağlar vs. Ama sadece tohumla beslemenin biyolojik açıdan doğrusallığı doğada veya hobide yok. Koloninizin stabilitesi için sadece tohum güzel bir seçenek ama her halukarda, ne olursa olsun hayvansal proteinden alınan besin ile bitkiselden alınan besin aynı değildir. Diyelimki patatesten alacağınız protein miktarıyla etten alacağınız enerji aynı değerde olsun. Bu durumda her gün patates yerseniz yaşayabilirsiniz ama vicudunuz bunu eritmek için çok enerji harcar. Eti ise az enerjiyle vicuda kazandırır. İşte demek istediğim buydu. Matematiksel modelle açıklarsam daha güzel olacak. Enet= Ealınan - (Earama + Eişleme + Esindirim) şeklinde hesaplayacağım yani aslında alınan enerjiyle yumurtaya ve kendine alınan enerjileri görücez. Diyelim tohumdan 100 Birim Enerji aldık. -40 Birimini çenenin tohumu kırması için harcanan kas gücü ve amilaz enzimlerinin sentezlenmesi için harcadık. -15 Birim bitkisel selüloz ve kompleks nişastaların parçalanması için kullandık yani sindirimi zor maddeleri sindirmeye. -20 Birim buda zorlu işi yapmak için harcanan bazal metabolizma. Yani Enet= 100 ( -40 + (-15) + (-20)) bu durumda Enet= 25 birim
Un kurdu için hesap edecek olursam 100 Birim Enerji tam protein profili ve yüksek yağ lipit oranı olarak besini aldım. -5 Birim yumuşak doku, parçalaması çok kolay olacağı için harcadım. -10 Birim hayvansal proteinlerin biyoyararlanımı yüksek ve enzimler hızla etki edeceği için harcadım. -10 Birim iş kolay olduğu için işçi daha az efor sarf etti bu durumda daha az kendine ayırabildi. Burdada Enet=100 ( -5 + (-10) + (-10)) Yani 25 harcanıp 75 birim aktarım yaptım. Kısaca 7 çeşit tohumun hayvansal proteinin sunduğu hazır enerji seviyesine matematiksel olarak ulaşması yasalar gereği mümkün değil gibi. Umarım anlatabilmişimdir. Küçük bir örnek daha betta balıkları fanusta yaşar ama ne kadar sağlıklıdır? İşte aslında durumda böyle.

yusufff01

Media
Üye
Çok göreceli bir deneyim olmuş. Çok yumurta aldım diyorsunuz ama neye göre? Aynı koloniye aynı şartlar altında protein de verseniz ne olacaktı acaba?
Protein de verseniz derken? Tohumlarda da protein bulunuyor zaten. Verimin yüksek olduğu kanısına toplam brood sayısının 40 altına düşmemesinden vardım.

ants123

Minör
Üye
Protein de verseniz derken? Tohumlarda da protein bulunuyor zaten. Verimin yüksek olduğu kanısına toplam brood sayısının 40 altına düşmemesinden varım.
Tohumdaki protein ile canlı yemdekini nasıl bir tutabiliyorsunuz? En basitinden sindirilebilirlik, ve temel amino asit çeşit ve miktarı bakımından bitkisel ve hayvansal protein arasında dağlar var. Bir de o proteinin canlı tarafından kullanılma verimliliği boyutu var. Bu dediğiniz şey ekmekte de protein var et yemeyin o zaman gibi bir durum olmuş.

Protein de verseniz derken? Tohumlarda da protein bulunuyor zaten. Verimin yüksek olduğu kanısına toplam brood sayısının 40 altına düşmemesinden vardım.
Ki eminim kolonin gayet sağlıklıdır sevindim senin adına. Belki bu durum türden türe ya da koloniden koloniye değişiyordur bilemiyorum. Aynı tür dahi olsa her koloni her besine ya da duruma aynı tepkiyi vermiyor. Ama proteinsiz bakım işini bilinçli ya da bilinçsiz deneyimleyip kolonisinin bir süre sonra gelişimi komple duran onlarca insan okudum ama zıttı bir durumu ilk defa sizde gördüm. edit:hayvansal proteinsiz bakım işi diye düzelteyim 🙂

Son düzenleme:

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Yazımı tam okudunuzmu bilmiyorum ama sanırım anlaşılmamış. Demek istediğim hiçbir karınca doğasında canlı yemsiz sadece tohumla beslenmiyor. Buna yaprak kesici gibi istisnaları dahil etmiyorum. Biyolojide tamamlayıcı protein denilen bir kavram vardır. Bir tohumda eksik olan amino asit örnek vereyim Lizin, diğer bir tohum çeşidinde örneğin keten tohumu veya farklı bir tahılda bulunabilir. burada tartışılan konu sorunsuz üremeden ziyade patlamalı büyüme farkı. Messorların hasatçı olması evrimsel süreçte kazandıkları bir yetenek fakat işte bu yetenek sadece tohumla besmenmesi getektiğini demiyor. Demek istediğim sadece tohumla beslemek doğasına tamamen aykırı değil çünkü diyetinin %80-90'ı zaten bu. Ancak doğada karşısına çıkacak olan ekstra protein fırsatlarını normalde kaçırmayacak canlıya siz sadece tohum vererek imkanı elinden alıyorsunuz. Bu durumda messor için şöyle bir şey; bir yerde basit sindireceği, daha fazla ve hızlı protein alacağı, yumurtaya daha hızlı protein vereceği, az kimyasalla daha fazla besin alacağı bir besin yerine ona fazla kimyasalla, sadece bitkisel proteinle, koloniyi stabil tutma imkanı sunuyorsunuz. Bu durumda karınca tabiikide ilk durumdaki saydıklarıma gider. Messorlar sadece tohumla yaşar ama doğasında eninde sonunda karşısına çıkan ölü yada canlı bir hayvansal proteinede hayır demez. Biz bir hobiyi yaparken aslında neyi yapıyoruz? Bir canlının doğal koşullarını gözeterek, doğal yaşam alanına en yakın ortamda, sağlığını gözeterek besliyoruz. Örnek vereyim canlı yemin faydalarını sayayım; Kraliçe karınca, hayvansal protein aldığında çok daha fazla yumurta üretir. Yumurtalar daha az enerjiyle daha hızlı üretilip besleneceği için koloniniz daha büyük ve daha sağlıklı olacak. Bitkisel kaynaklarda yani tohumlarda eksik olan veya sentezlenmesi zor olan amino asitleri un kurdundan tam bir şekilde alabiliyor. Karıncalar un kurdunu çok daha az enerji harcayarak doğrudan sindirebilirler. Bu da tasarruf edilen enerjinin koloninin büyümesine aktarılmasını sağlar vs. Ama sadece tohumla beslemenin biyolojik açıdan doğrusallığı doğada veya hobide yok. Koloninizin stabilitesi için sadece tohum güzel bir seçenek ama her halukarda, ne olursa olsun hayvansal proteinden alınan besin ile bitkiselden alınan besin aynı değildir. Diyelimki patatesten alacağınız protein miktarıyla etten alacağınız enerji aynı değerde olsun. Bu durumda her gün patates yerseniz yaşayabilirsiniz ama vicudunuz bunu eritmek için çok enerji harcar. Eti ise az enerjiyle vicuda kazandırır. İşte demek istediğim buydu. Matematiksel modelle açıklarsam daha güzel olacak. Enet= Ealınan - (Earama + Eişleme + Esindirim) şeklinde hesaplayacağım yani aslında alınan enerjiyle yumurtaya ve kendine alınan enerjileri görücez. Diyelim tohumdan 100 Birim Enerji aldık. -40 Birimini çenenin tohumu kırması için harcanan kas gücü ve amilaz enzimlerinin sentezlenmesi için harcadık. -15 Birim bitkisel selüloz ve kompleks nişastaların parçalanması için kullandık yani sindirimi zor maddeleri sindirmeye. -20 Birim buda zorlu işi yapmak için harcanan bazal metabolizma. Yani Enet= 100 ( -40 + (-15) + (-20)) bu durumda Enet= 25 birim
Un kurdu için hesap edecek olursam 100 Birim Enerji tam protein profili ve yüksek yağ lipit oranı olarak besini aldım. -5 Birim yumuşak doku, parçalaması çok kolay olacağı için harcadım. -10 Birim hayvansal proteinlerin biyoyararlanımı yüksek ve enzimler hızla etki edeceği için harcadım. -10 Birim iş kolay olduğu için işçi daha az efor sarf etti bu durumda daha az kendine ayırabildi. Burdada Enet=100 ( -5 + (-10) + (-10)) Yani 25 harcanıp 75 birim aktarım yaptım. Kısaca 7 çeşit tohumun hayvansal proteinin sunduğu hazır enerji seviyesine matematiksel olarak ulaşması yasalar gereği mümkün değil gibi. Umarım anlatabilmişimdir. Küçük bir örnek daha betta balıkları fanusta yaşar ama ne kadar sağlıklıdır? İşte aslında durumda böyle.
Ben ne demek istediğinizi en başından itibaren anladım zaten, detayına girmekle zahmete girmişsiniz.

Bu canlıların tohum dışında bir şey yemediği gibi bir iddia yok ortada, hayvansal protein'in faydadan ziyade zarar getireceğini söyleyenini de göremedim. Fakat ortada bilimsel gerçekler var, organizma "ihtiyacı" olanı tüketir. Bu varlığının sürdürülmesi için kaçınılmaz, ihtiyaç halinde hayvansal protein içinde foraging yapılır. Çok fazla örnek vermişsiniz, ben de size küçük bir örnek vereyim. Köpekler doğası ve yapısı gereği etçil canlılardır fakat arada sırada bitkisel yardım aldıklarını görebilirsiniz. Bu, onların bitkisel gıdayı tüketmekte zorunlu bir yapısı olduğunu göstermez.

Kendi görüşlerinizi genelleme yapmak için kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla ama bilimsel literatüre bu iş bu şekilde ilerlemiyor. Bahsettiğimiz şey bir tüketim alışkanlığı değil, evrimsel tamamlanma çabası. Canlının doğası bu gıdayı tüketmesi yönünde çalışıyor. İhtiyaç duyulduğunda tamamlamak için farklı besinlere yönelinebilir. Tüketim paralelliği aynı doğru da zaten ilerlemez, literatürde bunu doğrudan bizimle paylaşır. Canlıların doğasına uygun şekilde beslemek istiyorsanız doğasını aşağıya bırakıyorum o halde.
Bundan sonra doğasına uygun şekilde besleme yaparsınız.☺️
Screenshot_20260423-233041~2.png

ants123

Minör
Üye
Ben ne demek istediğinizi en başından itibaren anladım zaten, detayına girmekle zahmete girmişsiniz.

Bu canlıların tohum dışında bir şey yemediği gibi bir iddia yok ortada, hayvansal protein'in faydadan ziyade zarar getireceğini söyleyenini de göremedim. Fakat ortada bilimsel gerçekler var, organizma "ihtiyacı" olanı tüketir. Bu varlığının sürdürülmesi için kaçınılmaz, ihtiyaç halinde hayvansal protein içinde foraging yapılır. Çok fazla örnek vermişsiniz, ben de size küçük bir örnek vereyim. Köpekler doğası ve yapısı gereği etçil canlılardır fakat arada sırada bitkisel yardım aldıklarını görebilirsiniz. Bu, onların bitkisel gıdayı tüketmekte zorunlu bir yapısı olduğunu göstermez.

Kendi görüşlerinizi genelleme yapmak için kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla ama bilimsel literatüre bu iş bu şekilde ilerlemiyor. Bahsettiğimiz şey bir tüketim alışkanlığı değil, evrimsel tamamlanma çabası. Canlının doğası bu gıdayı tüketmesi yönünde çalışıyor. İhtiyaç duyulduğunda tamamlamak için farklı besinlere yönelinebilir. Tüketim paralelliği aynı doğru da zaten ilerlemez, literatürde bunu doğrudan bizimle paylaşır. Canlıların doğasına uygun şekilde beslemek istiyorsanız doğasını aşağıya bırakıyorum o halde.
Ekli dosyayı görüntüle 75350
Aynı şeylerden bahsediyoruz hocam. Biz de hayvansal protein şarttır demedik zaten. Şart olmaması bu canlılara hayvansal protein de vermenin optimal olduğunu değiştirmiyor. Üstelik canlı yemin bir aşamadan sonra koloniyi majör üretimine itmesi, gerekli durumlarda koloniyi boostlamak için kullanılması da cabası. Neticede hasatçı bir türde dahi imkanlar dahilinde ise protein dolaylı olarak canlı yem temini yapılmadır. Bu yaptığımız şey 'hobi' olduğu için hayvanların önüne tohum atıp bırakmanın da biraz yavan kalacağını düşünenlerdenim. Son olarak ihtiyaca yönelik beslenme tanımınıza istinaden benim messorlarımın tüpünde hep karışık tohum bulunurdu buna rağmen 2-3 günde bir verdiğim kurtlara saldırıyorlardı adeta, yenmeyen kurt olmadı hiç. Bu bile canlı yem verme konusunda bir önayaktır. Bir de rica etsem kaynak linki paylaşabilir misiniz?

yusufff01

Media
Üye
Tohumdaki protein ile canlı yemdekini nasıl bir tutabiliyorsunuz? En basitinden sindirilebilirlik, ve temel amino asit çeşit ve miktarı bakımından bitkisel ve hayvansal protein arasında dağlar var. Bir de o proteinin canlı tarafından kullanılma verimliliği boyutu var. Bu dediğiniz şey ekmekte de protein var et yemeyin o zaman gibi bir durum olmuş.

Ki eminim kolonin gayet sağlıklıdır sevindim senin adına. Belki bu durum türden türe ya da koloniden koloniye değişiyordur bilemiyorum. Aynı tür dahi olsa her koloni her besine ya da duruma aynı tepkiyi vermiyor. Ama proteinsiz bakım işini bilinçli ya da bilinçsiz deneyimleyip kolonisinin bir süre sonra gelişimi komple duran onlarca insan okudum ama zıttı bir durumu ilk defa sizde gördüm. edit:hayvansal proteinsiz bakım işi diye düzelteyim 🙂
Kullanılma verimliliğinde hiçbir sıkıntı yok çünkü canlı zaten bu besine göre adapte olmuş. Ekmek örneğin saçma olmuş bu yüzden. Proteinlerin birbirinden farklı olduğunu ben de biliyorum ama senin gördüğün o canlı yemsiz beslenen ve üremesi duran veya yavaşlayan kolonilerin problemi farklıdır büyük ihtimalle. Çünkü benim kuzenim ve lise arkadaşı da canlı yemsiz besliyor ve bil bakalım ne? "Çokça majör de var brood da var".Yani savunmalarınız biraz ölü kedi sıçrayışı gibi görünüyor. Önce canlı yem olmazsa olmaz diye savunuldu. Sonra çürütüldüğünüzde boost için gerekli, majör için gerekli, ama ne zaman canlı yem versem yiyorlar gibi komik savunmalarla konu olağan akışından dışarı çıkarıldı. Kimse canlı yem yemez veya gelişimlerine katkı sağlamaz demiyor ki??? Mevzu en başından beri canliyem zorunluluk mu değil mi? İdi. Samet hocada bu forumda 10 bilge insan varsa onlardan birisidir. Düzgün argümanlarla gelmiyorsunuz biz size destekleyici ve tamamlayıcıdır canlı yem diyoruz siz zorunluluk diyorsunuz. Hayvansal protein şarttır diyip öyle bir şey demedik denilmeside ayrı komik bu arada.

ants123

Minör
Üye
Kullanılma verimliliğinde hiçbir sıkıntı yok çünkü canlı zaten bu besine göre adapte olmuş. Ekmek örneğin saçma olmuş bu yüzden. Proteinlerin birbirinden farklı olduğunu ben de biliyorum ama senin gördüğün o canlı yemsiz beslenen ve üremesi duran veya yavaşlayan kolonilerin problemi farklıdır büyük ihtimalle. Çünkü benim kuzenim ve lise arkadaşı da canlı yemsiz besliyor ve bil bakalım ne? "Çokça majör de var brood da var".Yani savunmalarınız biraz ölü kedi sıçrayışı gibi görünüyor. Önce canlı yem olmazsa olmaz diye savunuldu. Sonra çürütüldüğünüzde boost için gerekli, majör için gerekli, ama ne zaman canlı yem versem yiyorlar gibi komik savunmalarla konu olağan akışından dışarı çıkarıldı. Kimse canlı yem yemez veya gelişimlerine katkı sağlamaz demiyor ki??? Mevzu en başından beri canliyem zorunluluk mu değil mi? İdi. Samet hocada bu forumda 10 bilge insan varsa onlardan birisidir. Düzgün argümanlarla gelmiyorsunuz biz size destekleyici ve tamamlayıcıdır canlı yem diyoruz siz zorunluluk diyorsunuz. Hayvansal protein şarttır diyip öyle bir şey demedik denilmeside ayrı komik bu arada.
Kastınız kullandığım elzem kelimesi ise o kelimeyi o anlamda kullanmamıştım ki ondan önceki ve sonraki cümleleri okursanız anlarsınız. Şarttan ziyade yapılmalı anlamında kullandım. Onun dışında en başından beri şart olmamasından, mümkün olduğundan bahsettim. Yumurtlamazlar ya da majör üretemezler gibi bir cümlem olmadı, verim düşer dedim ve bunun arkasındayım. Bu konudaki düşüncemi farklı konularda da görebilirsiniz hep bunun mümkünlüğünden ama mantıklı olmadığından bahsettim. Ya siz anlamıyorsunuz ya da ben anlatamıyorum. Sandığınız ve lanse ettiğiniz gibi bir u dönüşü atmadım, hiç huyum değildir. Forumdaki bilgili dostlarıma da saygım sonsuz ama bizzat deneyimlediğim ve çokça deneyim okuduğum ve üzerine bilimsel makaleler de olan bir konuda bildiğim şeyden eminsem benden daha bilgili bir başkasına zıt argüman sunup fikir alışverişi yapmaktan çekinmem. Sametin de attığı fotoğrafta bu canlıların hayvansal besinler de tükettiği bariz ve hiç de azınsanmayacak seviyede. Anlattığı şeyler de benimkilerle gayet benzer, zıt düşünsem emin olun fikrimi belirtirdim.

Mikrox

Larva
Üye

Ekli dosyayı görüntüle 75350
Efendim, zaten yazım baştan sona okunsa bu durumu size açıklıyorum. Ana besin kaynağı tohum diye canlı yemi ise az tercih ediyor diye yemesi gereksiz olarak görülmesine açıklık getirmeye çalışıyorum. Örneği de üstte zaten Enet= Ealınan - (Earama + Eişleme + Esindirim) şeklinde açıkladım. Burada verdiğim sistem tamamen biyolojiye dayalı bir sistem; hani herhangi bir deney ile çürütülmesi için Messorlarda evrimsel bir değişim olması gerekli değil mi? Ki zaten ben zarar getireceği, verilmezse sorun olmayacağını söylemiyor veya savunmuyorum.
Ana demek istediğim şu: Biz bir hobi yapıyorsak ve eninde sonunda bu canlının doğasında o besinden mutlak olarak varsa, bizim verip vermememiz tam olarak neden anlaşılmıyor? "Köpekler doğası ve yapısı gereği etçil canlılardır fakat arada sırada bitkisel yardım aldıklarını görebilirsiniz. Bu, onların bitkisel gıdayı tüketmekte zorunlu bir yapısı olduğunu göstermez." gibi bir ibare kurulmuş. Bu durumda sorulacak soru şudur: Peki neden yiyor? İşte bu durumda da Messor'a bu soruyu sorunca dediğim yöntem olan "100 birim enerji aldık. -40 birimini çenenin tohumu kırması için harcanan kas gücü ve amilaz enzimlerinin sentezlenmesi için harcadık. -15 birim bitkisel selüloz ve kompleks nişastaların parçalanması için kullandık; yani sindirimi zor maddeleri sindirmeye. -20 birim, bu da zorlu işi yapmak için harcanan bazal metabolizma. Yani Enet= 100 - (40 + 15 + 20); bu durumda Enet = 25 birim." kısmına çıkıyor.
Un kurdu için hesap edecek olursam: 100 birim enerji; tam protein profili ve yüksek yağ lipit oranı olarak besini aldım. -5 birim yumuşak doku, parçalaması çok kolay olacağı için harcadım. -10 birim hayvansal proteinlerin biyoyararlanımı yüksek ve enzimler hızla etki edeceği için harcadım. -10 birim iş kolay olduğu için işçi daha az efor sarf etti, bu durumda daha az kendine ayırabildi. Burada da Enet = 100 - (5 + 10 + 10); yani 25 harcanıp 75 birim aktarım yaptım. Aksi takdirde bir köpek etçilken neden ot yer? Diğer yandan kedilerde de görülen bir tavırdır. Bu durumda kedi niye yiyor? Veya sürüngenlerde de bu durum var; örneğin ana besin kaynağı olmamasına rağmen farklı besin tüketimi yapan canlılar var. Peki neden? İşte bunun hepsinin ana başlığı gereklilik değil, zorunlu ihtiyaç da değil. Tek sebep "faydası için". Messor'da da canlı yemin faydasını üstteki formülle matematiksel hesap ettim, biyolojik hesap ettim, bilimsel ifade ettim; hani tam olarak burada anlaşılmayanın ne olduğunu söylerseniz o konuda yardım edeyim çünkü dediğiniz ifade zaten bu yazdığımı destekler nitelikte. Eğer desteklemek için yazıldıysa evet olabilir ama tersi için yazıldıysa soru başa dönüyor.
"Kendi görüşlerinizi genelleme yapmak için kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla ama bilimsel literatürde bu iş bu şekilde ilerlemiyor." ifadesine ise maalesef katılmıyorum. Burada amacım bilgiyi sunmak. Yani burada zaten biyolojik olarak, hatta matematiksel olarak bir durumu ifade etmişim; burada biyolojiyle konuşmuş olmam benim düşüncelerimi başkasına empoze etmem değildir, tersine biyolojik olanı savunmaktır. Diğer yandan zaten evrimsel sürece girersek bile en basitinden şu soru sorulamaz mı: Messorlar neden tohuma yöneldi ve hasatçı oldu? Formica'ya bakalım. Formica protein tüketimi yüksek ama Messor neden değil? Halbuki aynı aileden ayrılıyorlar, değil mi? İşte evrimsel süreçte neden tohuma yönelildi veya diğer soruyla: Önceden ne yiyordu? İşte zaten olay burada başlıyor.
"Canlının doğası bu gıdayı tüketmesi yönünde çalışıyor. İhtiyaç duyulduğunda tamamlamak için farklı besinlere yönelinebilir. Tüketim paralelliği aynı doğru da zaten ilerlemez, literatürde bunu doğrudan bizimle paylaşır." Doğrudur, Messor bir tohum uzmanıdır. Ancak bir canlının bir alanda uzmanlaşmış olması, başka bir kaynağı yani proteini diyelim kullanmasının ikincil veya gereksiz olduğu anlamına gelir mi sizce? Biyolojide genelci ve özelci ayrımı vardır; Messorlar tohumda özelci olsa da besin toplama konusunda genelcidir. Evet, gelişim sonsuza kadar doğrusal artmaz belki ama sadece tohumla beslenen koloni, bu büyüme eğrisinin en alt basamağında kalmaz mı? Yani benim verdiğim matematikte bu böyle. İşte hayvansal protein bu eğriyi çok daha dik bir konuma taşır. Yani paralel ilerlemezler ama biri diğerinden matematiksel olarak her zaman daha yukarıdadır. Hayvansal protein bu eğriyi çok daha dik bir konuma taşır. Bu iki diyet yöntemi birbirine paralel ilerlemez; hayvansal protein destekli diyet, matematiksel ve biyolojik olarak her zaman daha yukarıda bir verimlilik sunar. Amacımız sadece "yaşatmak" değil, canlının doğasındaki potansiyeli sergilemekse, bu veriler görmezden gelinemez değil mi? Sonuçta sizin verdiğiniz tablodaki hayvansal gıda o besin zincirinde var, değil mi? Yani Messor'un doğasında da bu durum var yani? İşte ayrıldığımız nokta neresi, anlayamadığım olay orası.
Sanırım sunduğunuz tablo bu kaynaktan alınma:
Eğer öyleyse kaynağı okursanız zaten şu ibare görülüyor: "az miktarda hayvan kalıntısı (böcekler ve dışkı; %1'den fazla)". Bu ibareyle aslında diyetlerine doğal olarak böceklerin de bir noktada kullanıldığını ifade ediyor. Atılan tabloda zaten bunu göstermekte.
Ayrıca diğer bir kaynağı okursanız şu ibare de bu kaynakta var:
"Kararlı izotop izleyici deneyi kullanarak, larva ve işçi olmak üzere iki tür birey üzerinden besin akışını inceledik. Proteinlerin larvalara daha hızlı ve tamamen aktarılacağını (çünkü büyüyorlar) ve karbonhidratların işçilerde daha uzun süre kalacağını (işçi aktivite seviyelerini korumak için) varsaydık. Yani, büyüme-hayatta kalma dengesi büyük ölçüde işçilerin ve larvaların rekabet eden ihtiyaçları tarafından yönlendirilebilir."
İşte bahsettiğim olay buydu ama anlatamadım. Matematiksel hesaba burada geri dönerseniz dediğim açıkça ortada.
Burada da şu ibare geçiyor: "Karıncalar ayrıca, koloninin beslenme ihtiyaçlarına göre karbonhidrat ve protein alımını ayarlayarak yiyecek arama davranışlarını dengelerler. Hem karbonhidrat (örneğin, yaprak bitlerinden ve kabuklu böceklerden elde edilen bal özü) hem de protein (örneğin, ölü hayvanlar) arar çünkü işçiler enerji kaynağı olarak karbonhidratlara, larval büyüme için ise proteine ihtiyaç duyarlar."
Kısaca tüm yazıyı toplarsam ve en en baş yazıma gidersem; ben bu yazılarımda Messor un kurdu olmadan yaşamaz diye bir önergeyi kimseye sunmadım. Ya da dediğiniz gibi kendi bilgilerimi genelleme ile aktarmadım ki genelleme yaptığım yer varsa söyleyebilirsiniz. Bu kaynaklar doğrultusunda baktığımda bu yazıları yazdım ve zaten örnek ve matematiksel veri de bu kaynakları destekler nitelikte. Attığınız tabloda da zaten bu durum var.
"Canlıların doğasına uygun şekilde beslemek istiyorsanız doğasını aşağıya bırakıyorum o halde. Bundan sonra doğasına uygun şekilde besleme yaparsınız. ☺️" ibaresinde ise kendinizle çelişerek zaten doğasında var olan besinin olduğu tabloyu da atıyorsunuz. Yani aslında doğası gereği bu canlılar yine larva büyütme vb. tavırlar olsun, yine protein olarak daha yumuşak ve daha az enerji sarf ettiği besinler olan böceklere de hayır demiyorlar. Sebebi nedir? diye sorulunca da yine konu başta anlattığım matematiksel formüle dönüyor. Mantıksal düşünürsek bu matematiksel formülde neresi yanlış?

Mikrox

Larva
Üye
Zaten en baştan kimse "tamamen gerekli ve verilmezse olmaz" diye bir şey demedi. İlk yazımı da okudum ve takıldığınız nokta "olmazsa olmaz"; aslında bir nebze de olsa doğru bir ibare olabilir. Çünkü belirttiğiniz gibi; bitkisel proteinden alınan protein ve aminoasit dengesi ile hayvansal gıdadan (ki bu un kurdu oluyor) alınan değer bir olmuyor. İbaresi ise burada "olmazsa olmaz ve verilmezse şu olur" diye bir önerge de sunmamışım ve yazım zaten genel kalıpta şunu belirtiyor:
"Bu canlıların ana besin kaynağı tohumdur; böcek gibi sindirilmesi daha kolay ve enerji bakımından daha verimli besinler ana diyetinde tam olarak olmasa bile, gördüğünde bu fırsattan istifade edip alıp, kullanıp, atıyorlar ve bu sayede tohum için harcadığı enerjiden daha düşük enerjiyle besin elde edebiliyorlar. Bundan dolayı da ev ortamında tek tip besin diyeti yerine arada da olsa bu tarz un kurdu gibi kolay enerji kaynaklarının atılmasında fayda var."
Tamamen yazdığım tüm yazılarda açıkladığım buydu. Majör konusunda ise benim Messor kraliçelerimden biri, ilk işçisi çıkmadan ilk yumurtada majör işçi çıkartmıştı. Bu durumu tamamen majör üretimine bağlayamam zaten ki ben savunmamda majör üretim için etkili vs. demedim. Sadece larva gelişimine dolaylı etkisi nedir dedim. Burada diğer arkadaşların ne savunduğuna girersem iş baya karmaşık olur o yüzden pek o konudaki majörü destekler desteklemez konusuna girmeyeceğim ama tam manasıyla da canlı yem majörü destekler gibi bir ifade yanlıştır zaten. Kısaca baştan sona demek istediğim; Messor'un doğasında da bu tip beslenme var ve tamamen tohumla da koloniyi ilerletebilirsiniz; evet bu bir gerçek ve kimse buna karşı çıkmıyor.
Sadece burada şu yazı ile: "Ben Messor kolonimi 7 ay boyunca sadece tohumla besledim ve bolca da yumurta aldım, işçi kaybı da 2 oldu sadece. Yüksek olasılıkla söylediklerinizin aksine tohumla hayatlarını devam ettirmekle kalmıyor, aynı zamanda üremelerini de sorunsuz gerçekleştiriyor. Kullandığım tohumlar karışık ve 7 çeşitten oluşuyor; çeşidi bol tutmak burada ki püf nokta bence." sanki burada canlı yem değersizmiş ve canlı yem verilmeden koloni tamamen iyi gelişiyormuş gibi bir söylem kurulmuş. Bende burada şunu demeye çalıştım: Evet haklısınız, koloni gelişir, buna lafım yok; ama doğasında seçilimle de olsa az miktarda alınan bir besinin etkisi araştırılmış ve ben de matematiksel olarak faydasını saymışım. Buradan sonra faydası öyle ya da böyle olan bir besin için neden bu tartışma yaşandı onu anlamadım? Haa, burada sunulan şey de zaten sadece gözlemdir. Siz hiç bir bilim adamının bir bakteri üzerinde sadece bir deneyde "tamam bu bakteride bu özellik var" dediğini gördünüz mü? Aynı mantıkla sizin koloninizde öyle bir gelişim 100 işçiye kadar olmuştur ama bu yazıda böyle net bir dille konuşmak için hipotez kurmak gereklidir. Önce birçok kez makale okursunuz, deney yaparsınız, besin seçilimine bakarsınız, 2 ayrı kolonide tohum ve tohum+un kurdu gibi deney yaparsınız ve evet sonuç olarak eğer dediğinizi destekler şekilde un kurdu verilmeden de belirli düzeyden sonra sadece tohum ile beslenen koloniyle gözle görülür bir fark yoksa bu yazı yazılabilir.
Ama bilimsel literatürde bile böyle bir kanı yokken 7 aylık bir gözleme "bence sadece tohum farkındalığıyla da koloni gayet sağlıklı büyür" ifadesine varılması bilimsel olarak yanlış bir terim. Aslında yazı şöyle olsaydı hiçbir şekilde karşı değildim: "Ben Messor kolonimi 7 ay boyunca sadece tohumla besledim ve bolca da yumurta aldım, işçi kaybı da 2 oldu sadece. Gözlemlerime göre bu kolonimde yumurta sayısı sağlıklı kolonide olması gereken kadar ve yine gözlemime göre canlı yem olmadan sağlıklı bir yaşam sunduklarını düşünüyorum. Sağlıklı yaşam kurdukları da yine aynı şekilde üretim ve koloni gelişiminden çıkarttığım bir önergedir. Kullandığım tohumlar karışık ve 7 çeşitten oluşuyor; çeşidi bol tutmak burada ki püf nokta bence." gibi bir yazı yazılsaydı bu durumda karşı çıktığım hiçbir şey olmazdı ve olamazdı çünkü yazılanlar doğru. Ama işte burada sadece 3-5 koloni ile yapılan deneyleri kesin literatüre geçmiş gibi bir dille yazmanız konusunda açıklama gereği duydum. Burada sizce doğru değil miyim?
"Olmazsa olmaz" aslında bir nebze de olsa doğru bir ibare olabilir. Çünkü belirttiğiniz gibi; bitkisel proteinden alınan protein ve aminoasit dengesi ile hayvansal gıdadan (ki bu un kurdu oluyor) alınan değer bir olmuyor. Gelişim hızının düşmesi de zaten hayvansal proteinin gerekliliğini kanıtlar bir durumdur. Sonuçta hobiyi, canlı sağlığını temel alarak yapmamız gerekir. Bir koloni, gerekli şartlar oluştuğunda (anormal durumlar haricinde) normalde yumurtayı kesmez veya zayıf kalmaz. Bu durumda, ev ortamında beslenen karıncaların da aynı şekilde yumurta kesmemesi ve "sağlıklı şartlarda" bakılması için un kurdu her halükarda gereklidir diyebiliriz. Durumu şöyle açıklayayım:
Tohum, buğday, kuş yemi ve çimen tohumu gibi bitkisel proteinler genellikle Lizin ve Metiyonin gibi esansiyel aminoasitler bakımından fakirdir. Oysa bu aminoasitler, kitin oluşumu ve larva büyümesi için temel gerekliliklerden biridir. Un kurdu ise %18-20 oranında protein içerir ve karıncaların sentezleyemediği aminoasitlerin büyük bir kısmını sunar.
Matematiksel olarak bakıldığında tablo daha netleşiyor aslında: Aynı miktarda protein kütlesi alındığında; un kurdundan gelen proteinin biyoyararlanımı %85-90 iken, tohumdan gelen proteinin (karınca ekmeği yapımından sonra bile) biyoyararlanımı %40-50 civarında kalır. Yani karınca, 1 birim hayvansal proteinden aldığı verimi elde edebilmek için yaklaşık 2.2 birim bitkisel protein işlemek zorunda kalıyor. Biyoyararlanım demek ise vücuda alınan besinin, alındıktan sonra sisteme ne kadarının ve hangi hızda geçtiğini ifade eder. Yani sadece tohumla beslenen koloni, daha zayıf ve gelişimden yoksun kalır ki bir hobici de bunu istemez.
Diğer yandan Messorlarda bildiğiniz üzere çene yapısı daha güçlüdür, bunun sebebi de tohumları kırmaktır. Ancak tükürük bezlerinden salgılanan amilaz ve proteaz enzimlerinin harcanımı, tohum kırma işleminde çok daha fazladır. Yani aslında karınca, tohumu kırmak ve işlemek için daha fazla enerji sarf eder. Un kurdu tüketildiğinde ise besin halihazırda yumuşak bir dokuda ve sıvı formda olduğu için enzimlerle parçalanması çok daha kolaydır. Bu da koloninin kazandığı net enerjinin canlı yemde çok daha yüksek olduğu anlamına geliyor.
Ayrıca "canlı yeme pek ilgili değiller" kavramı da biraz hatalı bir yaklaşım. Belki sizin koloniniz öyle olabilir ama Messorlar doğada aslında sadece tohumla değil, ölü böceklerle de beslenen canlılardır. Doğada bir Messor kolonisi önüne çıkan bir çekirge ölüsünü asla geri çevirmez; çünkü evrimsel olarak en yüksek proteini en az çabayla alma güdüsüne sahiptirler. Düşünsenize, birisi gelip size et iskender ısmarlıyor şahsen ben geri çevirmezdim. Demek istediğim sadece tohumla beslenmek, koloninin bir noktada sürekli yerinde saymasına sebep olur. Klasik bir örnek vermek gerekirse siz her gün sadece karbonhidratla beslenirseniz vücudunuzu daha kırılgan hissetmezmisiniz? Karıncalarda da aslında aynı mantık işliyor. İyi hobiler.

ants123

Minör
Üye
Zaten en baştan kimse "tamamen gerekli ve verilmezse olmaz" diye bir şey demedi. İlk yazımı da okudum ve takıldığınız nokta "olmazsa olmaz"; aslında bir nebze de olsa doğru bir ibare olabilir. Çünkü belirttiğiniz gibi; bitkisel proteinden alınan protein ve aminoasit dengesi ile hayvansal gıdadan (ki bu un kurdu oluyor) alınan değer bir olmuyor. İbaresi ise burada "olmazsa olmaz ve verilmezse şu olur" diye bir önerge de sunmamışım ve yazım zaten genel kalıpta şunu belirtiyor:
"Bu canlıların ana besin kaynağı tohumdur; böcek gibi sindirilmesi daha kolay ve enerji bakımından daha verimli besinler ana diyetinde tam olarak olmasa bile, gördüğünde bu fırsattan istifade edip alıp, kullanıp, atıyorlar ve bu sayede tohum için harcadığı enerjiden daha düşük enerjiyle besin elde edebiliyorlar. Bundan dolayı da ev ortamında tek tip besin diyeti yerine arada da olsa bu tarz un kurdu gibi kolay enerji kaynaklarının atılmasında fayda var."
Tamamen yazdığım tüm yazılarda açıkladığım buydu. Majör konusunda ise benim Messor kraliçelerimden biri, ilk işçisi çıkmadan ilk yumurtada majör işçi çıkartmıştı. Bu durumu tamamen majör üretimine bağlayamam zaten ki ben savunmamda majör üretim için etkili vs. demedim. Sadece larva gelişimine dolaylı etkisi nedir dedim. Burada diğer arkadaşların ne savunduğuna girersem iş baya karmaşık olur o yüzden pek o konudaki majörü destekler desteklemez konusuna girmeyeceğim ama tam manasıyla da canlı yem majörü destekler gibi bir ifade yanlıştır zaten. Kısaca baştan sona demek istediğim; Messor'un doğasında da bu tip beslenme var ve tamamen tohumla da koloniyi ilerletebilirsiniz; evet bu bir gerçek ve kimse buna karşı çıkmıyor.
Sadece burada şu yazı ile: "Ben Messor kolonimi 7 ay boyunca sadece tohumla besledim ve bolca da yumurta aldım, işçi kaybı da 2 oldu sadece. Yüksek olasılıkla söylediklerinizin aksine tohumla hayatlarını devam ettirmekle kalmıyor, aynı zamanda üremelerini de sorunsuz gerçekleştiriyor. Kullandığım tohumlar karışık ve 7 çeşitten oluşuyor; çeşidi bol tutmak burada ki püf nokta bence." sanki burada canlı yem değersizmiş ve canlı yem verilmeden koloni tamamen iyi gelişiyormuş gibi bir söylem kurulmuş. Bende burada şunu demeye çalıştım: Evet haklısınız, koloni gelişir, buna lafım yok; ama doğasında seçilimle de olsa az miktarda alınan bir besinin etkisi araştırılmış ve ben de matematiksel olarak faydasını saymışım. Buradan sonra faydası öyle ya da böyle olan bir besin için neden bu tartışma yaşandı onu anlamadım? Haa, burada sunulan şey de zaten sadece gözlemdir. Siz hiç bir bilim adamının bir bakteri üzerinde sadece bir deneyde "tamam bu bakteride bu özellik var" dediğini gördünüz mü? Aynı mantıkla sizin koloninizde öyle bir gelişim 100 işçiye kadar olmuştur ama bu yazıda böyle net bir dille konuşmak için hipotez kurmak gereklidir. Önce birçok kez makale okursunuz, deney yaparsınız, besin seçilimine bakarsınız, 2 ayrı kolonide tohum ve tohum+un kurdu gibi deney yaparsınız ve evet sonuç olarak eğer dediğinizi destekler şekilde un kurdu verilmeden de belirli düzeyden sonra sadece tohum ile beslenen koloniyle gözle görülür bir fark yoksa bu yazı yazılabilir.
Ama bilimsel literatürde bile böyle bir kanı yokken 7 aylık bir gözleme "bence sadece tohum farkındalığıyla da koloni gayet sağlıklı büyür" ifadesine varılması bilimsel olarak yanlış bir terim. Aslında yazı şöyle olsaydı hiçbir şekilde karşı değildim: "Ben Messor kolonimi 7 ay boyunca sadece tohumla besledim ve bolca da yumurta aldım, işçi kaybı da 2 oldu sadece. Gözlemlerime göre bu kolonimde yumurta sayısı sağlıklı kolonide olması gereken kadar ve yine gözlemime göre canlı yem olmadan sağlıklı bir yaşam sunduklarını düşünüyorum. Sağlıklı yaşam kurdukları da yine aynı şekilde üretim ve koloni gelişiminden çıkarttığım bir önergedir. Kullandığım tohumlar karışık ve 7 çeşitten oluşuyor; çeşidi bol tutmak burada ki püf nokta bence." gibi bir yazı yazılsaydı bu durumda karşı çıktığım hiçbir şey olmazdı ve olamazdı çünkü yazılanlar doğru. Ama işte burada sadece 3-5 koloni ile yapılan deneyleri kesin literatüre geçmiş gibi bir dille yazmanız konusunda açıklama gereği duydum. Burada sizce doğru değil miyim?
Yazılarınızı okudum ama malesef böyle cımbızlama yaparak kelime seçen aynı şekilde bir düşüncenin doğruluğunu kişinin rütbesine bağlayan bir arkadaş için boşuna dil dökmüşsünüz. Kısaca hep ve en başından beri söylediğim/söylediğimiz şey o kadar komplike değil.

Bu hayvanlar hasatçı da olsalar protein tüketirler mi? Evet
Tüketmezlerse ölürler mi? Hayır
Neden? Çünkü tohumdan gerekli besini alabilecek şekilde evrim göstermişler.
Bu messor için bitkisel proteini hayvansal ile aynı kaliteye mi getirir? Hiç sanmıyorum.
Messora protein vermek şart oğlu şart mı? Hayır
Peki verilmeli mi yani verirsek iyi mi olur? Tabi ki verilmeli, verirseniz harika olur.
Sadece tohumla messor bakabilir miyim? Bakmasanız daha iyi olur.

Bunları döndürüp döndürüp anlatıyoruz nedense ve kırk kere anlatmamız yetmezmiş gibi u dönüşü yapıp lafı kıvırmakla itham ediliyoruz. Bunlara zıt düşünen var ise de başım gözüm üstünedir argümanlara açığım. Hatta moderatörlerimiz konuyu aydınlatırlarsa çok da memnun kalacağım. ŞART kelimesi taaaaa en başında da dedim nereden baktığınıza bağlı. Ben adamakıllı messor bakacağım diyorsan imkanın da varsa neden vermeyesin arkadaş bu hayvana protein? Yok efendim bir süre proteine erişimim yok, idare etseler olur mu diyorsan bittabi olur neden olmasın gelişim hızları düşer sadece. Majör üretimini desteklemesi, boost için kullanımı CABASI dedim. Canlı yemsiz majör çıkamaz, boost yapılamaz demedim. Söylenecek söz bol da bir ağzım iki kulağım var, ben gene anlatmaktan çok dinleyeyim.

Son düzenleme:

yusufff01

Media
Üye
Çok sıkıldım bu konudan biliyor musunuz. Hayvanların besin dağılımı grafikle de sabitlenmiş zaten ANİMAL çizelgesine gözlerinizi 9 saniye çevirseniz hayatlarını ve üremelerini hangi besinle sürdürdüklerini göreceksiniz zaten. Ben ve buna örnek olan bir çok yakınım, tanıdığım yalnızca tohumla besliyor bir karşılaştırma istiyorsanız bir arkadaşın yalnızca tohumla ve tohum+canlı yem ile beslediği koloniler de var ikisi arasında nüfus ve brood miktarı hiçbir değişkenlik göstermiyor. İsterseniz arkadaştan fotoğraf isteyip gönderebilirim de sizlere. Verilen örneklerde çok absürt, canlı yem verildiğinde niye yüz çevirsin ki zaten bu hayvanlar? Biz yemezler etmezler demiyoruz, biz insanlar protein içerikli bir besin tükettiğimiz de protein sağlamak için ille de o besini mi tüketiyoruz sadece? Hayır??? Başka protein içerikli besinler de tüketiyoruz. Anlamıyorsunuz anlamıyorsunuz diye yazılıp çiziliyor ama aptal değiliz anlıyoruz zaten ne dediğinizi. Ben bu hobide canlı yemsiz de sağlıklı ve gelişimsel yönde sorunu olmayan messor kolonileri kurulabilir diyorum. Sizin dediğiniz şey; evet bu mümkün, ama daha fazla çoğalsınlar ya da sağlıklarını garantilemek için neden canlı yem vermeyelim ki? Sorusunun cevabını doldurmaya çalışıyorsunuz. Yani biraz kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz. Halbuki adam çokta açık şekilde anlatmış biz değilde siz anlamıyorsunuz bence. Bir yiyecek benim hayatımda sadece %3'lük yer kaplıyorsa onu tüketmekte zorunlu olmadığımı göstermez evet, ama gelişimimi büyük oranda hangi yiyecek devam ettiriyorsa önemli olanın o besini tüketmem, çünkü ihtiyaçlarımın tamamını o besin karşılıyor şeklinde bir sonuç çıkarabilir.

ants123

Minör
Üye
Çok sıkıldım bu konudan biliyor musunuz. Hayvanların besin dağılımı grafikle de sabitlenmiş zaten ANİMAL çizelgesine gözlerinizi 9 saniye çevirseniz hayatlarını ve üremelerini hangi besinle sürdürdüklerini göreceksiniz zaten. Ben ve buna örnek olan bir çok yakınım, tanıdığım yalnızca tohumla besliyor bir karşılaştırma istiyorsanız bir arkadaşın yalnızca tohumla ve tohum+canlı yem ile beslediği koloniler de var ikisi arasında nüfus ve brood miktarı hiçbir değişkenlik göstermiyor. İsterseniz arkadaştan fotoğraf isteyip gönderebilirim de sizlere. Verilen örneklerde çok absürt, canlı yem verildiğinde niye yüz çevirsin ki zaten bu hayvanlar? Biz yemezler etmezler demiyoruz, biz insanlar protein içerikli bir besin tükettiğimiz de protein sağlamak için ille de o besini mi tüketiyoruz sadece? Hayır??? Başka protein içerikli besinler de tüketiyoruz. Anlamıyorsunuz anlamıyorsunuz diye yazılıp çiziliyor ama aptal değiliz anlıyoruz zaten ne dediğinizi. Ben bu hobide canlı yemsiz de sağlıklı ve gelişimsel yönde sorunu olmayan messor kolonileri kurulabilir diyorum. Sizin dediğiniz şey; evet bu mümkün, ama daha fazla çoğalsınlar ya da sağlıklarını garantilemek için neden canlı yem vermeyelim ki? Sorusunun cevabını doldurmaya çalışıyorsunuz. Yani biraz kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz. Halbuki adam çokta açık şekilde anlatmış biz değilde siz anlamıyorsunuz bence. Bir yiyecek benim hayatımda sadece %3'lük yer kaplıyorsa onu tüketmekte zorunlu olmadığımı göstermez evet, ama gelişimimi büyük oranda hangi yiyecek devam ettiriyorsa önemli olanın o besini tüketmem, çünkü ihtiyaçlarımın tamamını o besin karşılıyor şeklinde bir sonuç çıkarabilir.
Sen eksik proteinli messor kolonisi kurabilirsin dostum başarılar. Ben kurmam da önermem de.

Mikrox

Larva
Üye
Efendim konuya açıklık getirmek adına tam olarak savunduğunuz düşünce nedir açıklayabilirmisisniz? Çünki buradaki konuda herkes aynı düşüncede ama kullanılan ifadeler farklı bu bağlamdada bir sonuca gidilemeyecek. İyi hobiler...