Söylediğin şeyler ile kendin çelişiyorsun. Hem böceklerin hissetmediğini savunuyorsun hem de can çekişmesi dediğin durumun bu zararı hissedip canlının aşırı strese girmesinden bahsediyorsun. "His" diyorsun .
Yazdığım yazıları okuyup geçtiğinizi düşünmeye başladım, ilk kez burada dedim:
fakat vücutlarının herhangi bir bölgesi ezildiğinde, koptuğunda veya sadece zarar gördüğünde bunu algılayıp
Sonra anlamadığınızı düşünüp burada detaylıca anlattım:
dediğim gibi vücutlarının tıpkı bizim gibi zarar gördüklerini algılayabiliyorlar ama buna acı diyemeyiz, acı olarak kabul etsek bile bizim hissettiğimiz acıdan çok daha farklı olması muhtemel.
İki kere açıklamama rağmen algılamak yerine kullandığım hissetmek kelimesine mi takıldınız cidden? Ben de yaptığım araştırmalar sonucu hissetmediklerine inanıyorum ve bunu savunurum tabii ki. %70'lik oranı neye göre neye dayanarak verdiğiniz ise ayrı bir konu zaten. Tekrar söylüyorum; böceklerin merkezi sinir sistemleri vardır ve elbette yaralanmaları, kopmaları vs algılayacaklardır. Fakat bunun insanlardaki gibi bir duygu olabilmesi için böceklerin çok daha gelişmiş canlılar olması lazım. Böceklerin veya eklembacaklıların acıyı veya başka bir duyguyu hissetmelerini söylemeyi tarantulam bana alıştı tarzı söylemlere benzetiyorum. Ve sonuncu kez söylüyorum, eğer yaraya dair bir his hissediyorsa bu bizim hissettiğimiz gibi bir acı hissi değildir.
İlk tepki olarak reaksiyon ya da stresten kaynaklı belirtiler gösterebilir peki ya sonrası ?
Hayvanın yaralı olduğu kısma bakım yapması acı hissettiğini göstermez. Ve yazımda ben de kesin bir şey olmadığını söylemiştim. Ben inandığım ve düşündüğüm fikri savunuyorum, bu konuda böcek olmayı icat etmediğimiz sürece kesin bir şey denemez. Bu konu hakkında acı çekmiyor da diyemiyorsak %70 hissediyor gibi saçma sapan bir oran da veremeyiz. Ve karideslerin yaralı antenine bakım yapması nasıl yapılan deneyin acı çektiği yönünde olmasını sağlıyor, anlamadım.
Kortizolun amacı, yaralanmalarda vücuttaki amino asitleri yöneterek doku tamiri için kullanılmasını sağlamak ve acı hissini azaltmak
İnsanların dışındaki hayvanlar kortizolu strese girdiklerinde salgılarlar ve stres anında yaptıkları muazzam hız kortizoldan kaynaklıdır. İnsan dışındaki hayvanlarda kortizol genellikle stres yönetimi, strese uyma, insandaki kadar olmasa da metabolizma yönetimi ve kaç/savaş durumunda kalındığında canlının stresten kaynaklı aşırı hızlı hareket etmesi gibi amaçlarla kullanılır. İnsanda da diğer bir ismi stres hormonu olan kortizolun ana görevi insanın hayatta kalma içgüdüsünden kaynaklı daha önce söylediğim kaç veya savaş durumuna geldiğinde adrenalin bezi çalışarak insana enerji yüklemesi ve stresi mümkün olduğunca azaltmaya çalışmasıdır. Yaralanma anında insanda veya başka bir hayvanda kortizol salgılanması gayet normaldir, strese giren her hayvanda bulunur. Dolayısıyla kortizolun insandaki küçük bir görevini söyleyip böceklerde de salgılandığını söylemek böceklerin acı çektiğini veya %70 acı çektiğini ispatlamaz.