"Doğal Zırh Propolis" Tarantulalar, Kraliçe Karıncalar ve Eklem Bacaklılarda Mantar Oluşumunun Engellenmesi ve Tedavisi (Deney ve Gözlemler)

-Küf oluşumunu kesinlikle engelliyor.
-Mite lara karşı olumlu yada olumsuz etkisi yok.
-Şimdiye kadar seyreltmeden ve su ile seyreltme yolu ile defalarca direk temasa maruz bıraktığım canlılar. Hiç ölüm veya yuvada rahatsızlık durumu yaşamadım.
-Görsel olarak ağı epey çirkinleştiriyor, bu yüzden yoğun ağ yapan türlerde yalnızca mecburi durumlarda veya ağa temas etmeyen noktalarda kullanılması tavsiyemdir.
-P. Murinus ve B. Boehmei türlerinde direk temas sonrasında dahi hiçbir sorunla karşılaşmadım. (Hatta Boehmeilerden birinde direk abdomende ki küf oluşumunu bu şekilde yendim.)
-Karıncalarda önerebileceğim kadar veri olmasada şimdiye kadar mantar oluşumunu her zaman önledi ve engelledi. (Bazı kraliçelerde mantar enfeksiyonunun abdomenin katmanları arasına yayılacak kadar ilerlemesinden dolayı yetersiz kaldığını düşünüyorum).
+Ek Detay: Kesin olmamakla birlikte normalde aşırı agresif olan canlılarda hafif sakinlik ve dinginlik hali gözlemledim, lakin bu durumun Propolis ten kaynaklandığı ile ilgili kesin bir şey söyleyemem.
NOT: İlerleyen süreçte deneme yaptığımız canlı sayısı ve veri arttıkça ekleme yahut düzenleme yaparım. Detaylı veya acil soru varsa discord dan daha hızlı yanıt verebilirim. (nickim aynı)
--Deney malzemeleri:
-Alkolsüz sıvı propolis çözeltisi. Aktarlarda veya eczanelerde satılan damlalıklı şişelerden.
--Deney sahibi/ sahipleri:
-WHITEVENOM -M.İ.S.

WHITEVENOM

Yumurta
Üye
İmkanı varsa konuyu karıcalar kategorisinin yanı sıra, tarantula ve eklem bacaklılar kategorilerine de ekleyebilir miyiz?

miirac

Yumurta
Üye
Selamlar herkese, konuyu hortlatıp arıcı gözüyle bir ekleme yapmak istedim. Dedemle birlikte Kastamonu’da 80 kovanlık bir çiftliğimiz var Apis mellifera caucasica (Kafkas Arısı) yetiştiriyoruz, yani işin propolis, polen ve bal hasadı kısmında 4 yaşımdan itibaren bizzat mutfaktayım. @WHITEVENOM’un gözlemleri çok kıymetli ama propolisin kimyasıyla ilgili atlanmaması gereken kritik bir detay var çözünürlük olayı.

Propolis aslında tamamen reçine bazlı bir maddedir ve içindeki o asıl işi yapan antifungal bileşenler suda kesinlikle çözünmez. Piyasada "alkolsüz" diye satılan su bazlı ürünlerin çoğu bu yüzden enfeksiyonlarda ve kullanım alanlarında çok zayıf kalıyor. Gerçekten o zırh etkisini almak istiyorsanız propolisin etil alkol ile ekstre edilmiş olması şart.

Buradaki asıl tehlike alkol, bu eklem bacaklı canlılar için çok riskli. Eğer elinizdeki ürün alkol bazlıysa sakın direkt canlıya temas ettirmeyin. Alkolün yakıcı etkisi hayvana ciddi zarar verir. Ben genellikle damlayı temiz bir kapta 2-3 dakika bekleterek alkolün uçmasını sağlıyorum, geriye o asıl şifalı olan yapışkan reçine kalıyor. Mantar tedavisinde asıl darbeyi vuran o uçmuş alkol sonrası kalan saf maddedir.

Canlılardaki o sakinlik durumu da muhtemelen içindeki uçucu yağların (terpenlerin) hafif sedatif etkisinden kaynaklanıyor, kovan içinde de benzer bir hava olur hep. Özetle su bazlılara çok güvenmeyin ama alkolü de uçurmadan canlının yanına yaklaştırmayın derim. Kafkas arısı veya propolisle ilgili teknik bir sorusu olan olursa buralardayım, her zaman yardımcı olurum.

Herkese keyifli hobiler.