Cinsi nedir?

matildaeliz

Nanitik
Üye
Ne tür bir prensestir bu? Çenesi gayet güçlüymüş hissettirdi eşek sıpası.:)

Not: Petiol'u tek ve uzun. Formica olabilir mi?

WhatsApp Görsel 2025-06-16 saat 18.55.22_06a6d4bb.jpgWhatsApp Görsel 2025-06-16 saat 18.55.22_0b1b29f7.jpg

WhatsApp Görsel 2025-06-16 saat 18.55.22_1b56549b.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çözüm
Chthonolasius alt cinsinden bir parazitik bir Lasius kraliçesi olduğunu düşünüyorum. Kafası oldukça geniş görünüyor, genelde bulunan parazitiklerden daha spesifik bir görüntüye sahip. Tabii ki bu fotoğraflar tür tespiti için yeterli değil, ama ben bu kraliçenin Lasius distinguendus olduğuna inanıyorum. Konu sahibi bakarak kıyas yaparsa beni doğrulayabilir belki.

Lasius distinguendus kraliçe fotoğrafları:
original (1).jpgoriginal (2).jpg

matildaeliz

Nanitik
Üye
Lasius cf. umbratus kraliçesi hocam. Antenlerin en-boy oranı, vücuttaki kıllanmalar ve kafa yapısı nedeniyle Lasius umbratus tür grubundaki diğer türleri eledim. Ancak Türkiye’de Lasius umbratus tür grubunda bulunan fakat kraliçesi hakkında veri bulunmayan bir tür daha var: Lasius balcanicus. Bu tür hakkında yeterli bilgim olmadığı için kraliçenizi Lasius cf. umbratus olarak bırakıyorum.

Ben şahsi olarak Lasius umbratus olduğundan eminim fakat siz ister cf. ekleyin, isterseniz direkt Lasius umbartus deyin. Her iki ihtimalde de Lasius umbratus tür grubunun üyesi olduğu kesin zaten.

Eğer bilmiyorsanız "cf." türün bu olduğunu düşündüğümü ancak %100 kesinlik katmadığımı belirtir. L. balcanicus hakkında bilgim olmadığı için %100 Lasius umbratus demem bilimsel olarak yanlış olabilir.

Uçuş kayıtları konumuza Lasius umbratus olarak kaydederseniz sevinirim.
Chthonolasius altcinsini inceleyen Borowiec ve Salata, iyi seviyede stereomikroskop kullanarak Yunanistan'daki Chthonolasius altcinsinin üyeleri olan umbratus group türlerine ait keyler hazırlayabildiler. Bu keyler, işçiler üzerine hazırlandı ve sadece işçiler yetersiz olduğu zaman üretken kastlar kullanıldı. Çünkü bazı türlerin işçileri birbirlerinin neredeyse tamamen ikizleriydi. Bu sebeple üretken kastlara ihtiyaç duyuldu ve "only distinguishable based on gynes" şeklinde tanımlandılar.

Hem Türkiye'de hem Yunanistan'da bulunan Lasius distinguendus ve Lasius balcanicus, arka ayaktaki 10'dan daha az dik kıllarla, hatta bazen dik olmayan kıllarla; scapes'lerde yarı dik ve dik birkaç kılla karakterizedir. Lasius umbratus ise arka ayaktaki "genellikle" 10'dan fazla dik kılla; scapeslerde de çok sayı da yarı dik ve dik kıllarla karakterizedir.

Görüyorsunuz, daha ne anlattığı bile adam akıllı belli olmayan umbratus grouptaki Lasius distinguendus, Lasius balcanicus ve Lasius umbratus'un keyleri bunlar. Kaldı ki bu keyler iyi derece mikroskoplar altında bile "genellikle"li ifadelerle tanımlanıyor. Atılan görsellerde bırakın dik kılları yarı dik kılları kıllar bile belli olmuyor. Bu yüzden türü hakkında bu görsellerle bir şey demek doğru değil. Net olan tek şey umbratus group olduğudur.

Merak edenler için Türkiye'deki umbratus group üyeleri:
-Lasius bicornis
-Lasius mixtus
-Lasius umbratus
-Lasius balcanicus
-Lasius distinguendus
-Lasius nitidigaster
-Lasius meridionalis
-Lasius viehmeyeri
Size sadece distinguendus/balcanicus ve umbratus'un ayrımını söyledim. Kalan türleri görüyorsunuz. 😁
Elinize emeğinize sağlık gayet detaylı bilgilendirmeydi. Bir şey daha soracağım 8 tane işçi atmıştım lasius niger. 4 ü öldü şu an 4 ü kaldı ve kraliçeyle yakın temastalar yaşayanlar ve sakinler fakat kraliçe kanat dökmedi hala herhangi bir yumurtlama durumu da yok. Çiftleşmemiş olma ihtimali var mıdır yoksa protein takviyesi mi yapmam gerek parazitik türlerde ?

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Chthonolasius altcinsini inceleyen Borowiec ve Salata, iyi seviyede stereomikroskop kullanarak Yunanistan'daki Chthonolasius altcinsinin üyeleri olan umbratus group türlerine ait keyler hazırlayabildiler. Bu keyler, işçiler üzerine hazırlandı ve sadece işçiler yetersiz olduğu zaman üretken kastlar kullanıldı. Çünkü bazı türlerin işçileri birbirlerinin neredeyse tamamen ikizleriydi. Bu sebeple üretken kastlara ihtiyaç duyuldu ve "only distinguishable based on gynes" şeklinde tanımlandılar.

Hem Türkiye'de hem Yunanistan'da bulunan Lasius distinguendus ve Lasius balcanicus, arka ayaktaki 10'dan daha az dik kıllarla, hatta bazen dik olmayan kıllarla; scapes'lerde yarı dik ve dik birkaç kılla karakterizedir. Lasius umbratus ise arka ayaktaki "genellikle" 10'dan fazla dik kılla; scapeslerde de çok sayı da yarı dik ve dik kıllarla karakterizedir.

Görüyorsunuz, daha ne anlattığı bile adam akıllı belli olmayan umbratus grouptaki Lasius distinguendus, Lasius balcanicus ve Lasius umbratus'un keyleri bunlar. Kaldı ki bu keyler iyi derece mikroskoplar altında bile "genellikle"li ifadelerle tanımlanıyor. Atılan görsellerde bırakın dik kılları yarı dik kılları kıllar bile belli olmuyor. Bu yüzden türü hakkında bu görsellerle bir şey demek doğru değil. Net olan tek şey umbratus group olduğudur.

Merak edenler için Türkiye'deki umbratus group üyeleri:
-Lasius bicornis
-Lasius mixtus
-Lasius umbratus
-Lasius balcanicus
-Lasius distinguendus
-Lasius nitidigaster
-Lasius meridionalis
-Lasius viehmeyeri
Size sadece distinguendus/balcanicus ve umbratus'un ayrımını söyledim. Kalan türleri görüyorsunuz. 😁
Sadece belirli anahtarları ve tür grubundaki tüm türlerin ismini söyleyerek tür tahmini imkânsızmış gibi bir algı yaratmaya gerek yok. Saydığın türlerin çoğunun kraliçesi L. umbratus’tan kolayca ayırt ediliyor. Ben parazitik Lasius’ları detaylıca çalışmış birisiyim. Bu tür grubundan L. mixtus, L. umbratus ve L. meridionalis’i de kendim gözlemledim. Bu tür grubunun kraliçe ayrımlarına hâkimim diyebilirim. Öncelikle sadece kıl ile ayrılmıyorlar, buradaki türlerin kendilerince karakteristik başka özellikleri de mevcut. Atılan son fotoğraflardan sonra bu konudaki kraliçe için değerlendirilebilecek en güçlü iki ihtimal var zaten. Bunlar Lasius umbratus ve Lasius meridionalis’tir. Bu yüzden yazdığın diğer türler orada sadece isim kalabalığı yaratıyor.

-Lasius bicornis zaten bu kraliçeden oldukça farklı bir görünüme sahip. Bir anahtar söylemeye gerek bile yok.

-Lasius mixtus belirgin şekilde kalın bir scape’e sahiptir. Kraliçemizde böyle bir şey görünmüyor.

-Lasius distinguendus görünüş açısından L. umbratus’a benzer bir türdür ancak genelde L. umbratus kadar koyu renkleri yoktur, kafası da L. umbratus’tan biraz daha kavisli. Kıl ayrımları da elbette var fakat elimdeki verilerle tespit yapmama yardımcı olacak bir anahtar değil. Renk teşhis için güvenilir bir yöntem olmayabilir fakat bu koyulukta bir kraliçe için L. distinguendus benim son değerlendireceğim ihtimaldir. Konunun başında ben de bu ihtimali dile getirdim, ama renginin yansımadan kaynaklı böyle olduğu ortaya çıkınca vazgeçtim. Açık renkli bir kraliçe olsaydı hem L. umbratus hem de L. distinguendus ihtimali çok güçlü olurdu benim için. Yüksek çentikli bir petiole'e sahiptir, bu da L. umbratus'tan ayırt etmemizi sağlayabilir.

-Lasius viehmeyeri’nin Türkiye’de kaydı yok.

-Lasius nitidigaster ise, konu sahibinin attığı fotoğraflarda görünecek derecede kıllı bir türdür.

-Lasius meridionalis kraliçeleri spesifik, paralel bir petiole yapısına sahiptir. Eğer konu sahibi abdomen ve thoraxı ayırıp petiole’ü tam karşısına alacak şekilde fotoğraflarsa, L. umbratus’taki gibi paralel olmayan bir petiole’ü olduğunu görebiliriz. Ek olarak, L. meridionalis daha parlak bir türdür. Lasius umbratus kraliçeleri ise daha mat görünür. Anten ve bacaklardaki kıllardan da ayrılırlar fakat bunu görüntülemek zor.

-Lasius balcanicus ihtimalini zaten belirttim, o hâlâ muallak.

Tüm bunlara dayanarak Lasius cf. umbratus demekte bir sakınca görmüyorum ben hâlâ.

Dediğim gibi eğer konu sahibi petiole'ü yazdığım şekilde fotoğraflarsa L. meridionalis ve L. distinguendus ihtimalleri renk ayrımı olmaksızın ortadan kalkmış olur.

matildaeliz

Nanitik
Üye
Sadece belirli anahtarları ve tür grubundaki tüm türlerin ismini söyleyerek tür tahmini imkânsızmış gibi bir algı yaratmaya gerek yok. Saydığın türlerin çoğunun kraliçesi L. umbratus’tan kolayca ayırt ediliyor. Ben parazitik Lasius’ları detaylıca çalışmış birisiyim. Bu tür grubundan L. mixtus, L. umbratus ve L. meridionalis’i de kendim gözlemledim. Bu tür grubunun kraliçe ayrımlarına hâkimim diyebilirim. Öncelikle sadece kıl ile ayrılmıyorlar, buradaki türlerin kendilerince karakteristik başka özellikleri de mevcut. Atılan son fotoğraflardan sonra bu konudaki kraliçe için değerlendirilebilecek en güçlü iki ihtimal var zaten. Bunlar Lasius umbratus ve Lasius meridionalis’tir. Bu yüzden yazdığın diğer türler orada sadece isim kalabalığı yaratıyor.

-Lasius bicornis zaten bu kraliçeden oldukça farklı bir görünüme sahip. Bir anahtar söylemeye gerek bile yok.

-Lasius mixtus belirgin şekilde kalın bir scape’e sahiptir. Kraliçemizde böyle bir şey görünmüyor.

-Lasius distinguendus görünüş açısından L. umbratus’a benzer bir türdür ancak genelde L. umbratus kadar koyu renkleri yoktur, kafası da L. umbratus’tan biraz daha kavisli. Kıl ayrımları da elbette var fakat elimdeki verilerle tespit yapmama yardımcı olacak bir anahtar değil. Renk teşhis için güvenilir bir yöntem olmayabilir fakat bu koyulukta bir kraliçe için L. distinguendus benim son değerlendireceğim ihtimaldir. Konunun başında ben de bu ihtimali dile getirdim, ama renginin yansımadan kaynaklı böyle olduğu ortaya çıkınca vazgeçtim. Açık renkli bir kraliçe olsaydı hem L. umbratus hem de L. distinguendus ihtimali çok güçlü olurdu benim için. Yüksek çentikli bir petiole'e sahiptir, bu da L. umbratus'tan ayırt etmemizi sağlayabilir.

-Lasius nitidigaster ise, konu sahibinin attığı fotoğraflarda görünecek derecede kıllı bir türdür.

-Lasius meridionalis kraliçeleri spesifik, paralel bir petiole yapısına sahiptir. Eğer konu sahibi abdomen ve thoraxı ayırıp petiole’ü tam karşısına alacak şekilde fotoğraflarsa, L. umbratus’taki gibi paralel olmayan bir petiole’ü olduğunu görebiliriz. Ek olarak, L. meridionalis daha parlak bir türdür. Lasius umbratus kraliçeleri ise daha mat görünür. Anten ve bacaklardaki kıllardan da ayrılırlar fakat bunu görüntülemek zor.

Tüm bunlara dayanarak Lasius cf. umbratus demekte bir sakınca görmüyorum ben hâlâ.

Dediğim gibi eğer konu sahibi petiole'ü yazdığım şekilde fotoğraflarsa L. meridionalis ve L. distinguendus ihtimalleri renk ayrımı olmaksızın ortadan kalkmış olur.
20250619-153217-178.jpg20250619-152927-123.jpg

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Konuya devamlı fotoğraf sağladığınız için teşekkür ederim. Dediğim gibi Lasius meridionalis olamaz. Paralel olmayan petiole yapısını görebiliyoruz. Renklerden dolayı o ihtimali düşük saysam bile Lasius distinguendus'un çıkıntılı petiole yapısına da benzerlik gösteriyor bu canlının petiole'ü. Çünkü L. umbratus ve L. distinguendus'un petiole yapıları, L. meridionalis ve L. umbratus ikilisi kadar net bir ayraç değil. Ben canlının türünün hala Lasius umbratus olduğunu düşünüyorum.

Fakat Lasius distinguendus ve veri olmaması sebebiyle Lasius balcanicus'ta ihtimal sayılabilir. Benim yorumum bu kadar hocam. Lasius cf. umbratus diyorum.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye

Ben söylemem gerekenleri söyledim. Lasius gyne ID'nin ne kadar zor bir şey olduğu, bakın üstünü çizerek söylüyorum neredeyse "tamamen" kıllanmaya yani "setation"a bağlı olduğunu söylüyorum. Çoğu bilirkişi bile Lasius ID'sine girişmek istemez çünkü ID için iyi derece kıllanmaların görüntülenmesi gerekir. Ben ne dersem diyeyim illaki bir itiraz doğacak bu yüzden ikna etme çabalarını ben uzun zaman önce kestim. İnanmak isteyen istediğine inanabilir. Tür tespiti konusunda biraz fikir sahibi olan herkes renkten tür tespitinin neredeyse her zaman doğru olmadığını bilir. Yine de son açıklamamı yapayım.
-Lasius bicornis'in Lasius umbratus'dan çok farklı bir görünüme sahip olduğunu söyledi. Lasius bicornis'in görüntülerini inceleyelim.
1750343369239.png

Esasında bu türün renginin umbratus'dan farkı yok ancak beklediği için ağarmış renklere sahip olan örneklere bakarsanız tabii ki rengin farklı olduğunu düşünebilirsiniz. :D Ben yine senin yerine Lasius bicornis'in keyini vereyim:
1750345384723.png
Belirgin bir şekilde delinmiş petiole yapısı Lasius bicornis'in keyidir. Ayrıca bicornis umbratustan baya büyüktür.
-Lasius mixtus'un belirgin bir şekilde kalın scapes'a sahip olduğu belirtimiş Hasan. Borowiec ve Salata'nın tanımlamasını inceleyelim.
description.png
1750347433658.png

Scapesin kalınlığı ile ilgili bir tanımlama görürseniz haber verirsiniz. Description'un tamamı kıllanma ile ilgili. Merak edenler için ayrıca L. mixtus:

large.jpg

-Lasius distiguendus'un ise Lasius umbratus'a benzerliğinden bahsedilmiş. Bakın ben size duyunca gözlerinizi silerek "dur ya yanlış okumuşumdur tekrar okuyayım" dedirtecek bir şey göstereyim.
1750345780825.png
Lasius balcanicus ile Lasius distinguendus'un ayrımı burada yazıyor. Bakalım ne diyor: "Birinci gaster tergitinde uzun dik kıllar. Kılların boyutu 0-137-0176mm arasında iken Lasius distinguendus 0.080-0.092mm arasında. Yani bu arkadaşları birbirinden ayırmak için bunları ölçmeniz gerekiyor ama arkadaşımız bunları kılları bilr belli olmayan görselden eleyebiliyor.
1750346162222.png
Bu da direkt umbratus'u balcanicus-distinguendus'dan ayıran key; scapes'lerde ve arka bacağın ucunda 10'dan fazla kılla ayrılıyor. Hani nerede renk? Hani nerede "L.umbratus'un kafası daha kavisli" keyi? Kendimizi kandırmayalım. Bu keye zaten üstteki yazımda bahsettiğim için daha fazla bahsetmeyeceğim.

-Lasius viehmeyeri evet Türkiye'de yok. (y)

-"Lasius nitidigaster çok kıllı" diyerek tür tespiti yapılmaz. Lasius nitidigaster'in abdomeninde çok az kısa kıl(pubescence) bulunur. Scapes'leri uzundur. Vücut(body) kısmı uzun kıllarla kaplıdır. Bu da kılları dahi belli olmayan bu görselden anlaşılmasını mümkün kılmıyor.

-Lasius meridionalis ise türdeşlerinden genişlemiş ve düzlenmiş ön ayakla karakterizedir. Petiole ile değil.
1750347190707.png
Daha fazla açıklama yapmayacağım. "Daha renkli, daha mat, şöyle duruyor" diyerek tür tespiti yapılmaz. Laf kalabalığı yaptığım iddia edildi ancak birbirlerine son derece benzedikleri, sadece tür grubundaki bir iki türlerin birbirinden ayrılabildiğini gördünüz. Kaldı ki bu dediğim ayrımları Hasan ayrım yaparken kullanmamış ve laf kalabalığı yaptığımı iddia ediyor. Sanırım birilerinin daha fazla parazitik Lasius'lara çalışması lazım çünkü bunlar kesinlikle parazitik Lasius'lara hakim birinin söyleyeceği sözler değil. Kolay gelsin.

Alttaki görsellerde kalan üç kraliçe de Lasius bicornis, renk farklarının sebebi kraliçelerin bekledikçe renklerinin ağarması. Merak edenler için açıklama. (y)

Ekli dosyalar

• 1750343410820.png
    1750343410820.png
    547.4 KB · Görüntüleme: 1
  • 1750343332802.png
    1750343332802.png
    512.9 KB · Görüntüleme: 1
  • lasiusbicornis1.png
    lasiusbicornis1.png
    509.4 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
İkiniz her fırsatta didişiyorsunuz hocam ne fark eder ki hangi tür olduğu? İkiniz de kendinizi boşuna yoruyorsunuz yine de her ikinizin de ortaya argüman koyduğunu ben görebiliyorum tebrikler.
Bilgi paylaşan ve tartışan kişilere bir forum içerisinde "boşuna kendinizi yoruyorsunuz" demek oldukça anlamsız. Arkadaşlar tür sallayıp forumun amacı bu fikrimizi belirteceğiz diyorlar ya, forumun amacını bu son konuşmalarda görebilirsiniz. Her konunun altına Lasius sp. deyip geçersek asıl forumda kimsenin kimseye bir şey aktardığı olmaz.

esepretx

Larva
Üye
Bilgi paylaşan ve tartışan kişilere bir forum içerisinde "boşuna kendinizi yoruyorsunuz" demek oldukça anlamsız. Arkadaşlar tür sallayıp forumun amacı bu fikrimizi belirteceğiz diyorlar ya, forumun amacını bu son konuşmalarda görebilirsiniz. Her konunun altına Lasius sp. deyip geçersek asıl forumda kimsenin kimseye bir şey aktardığı olmaz.
Ben bundan bahsetmiyorum kendilerini gerçek anlamda boşuna yoruyorlar.Zaten parazitik olduğu aşikar. Türünü bilsek ne olur bilmesek ne olur? Bir faydası yok demiyorum öyle anlaşılmasın. Sadece sonucuna değecek bir tartışma değil bana göre. Tür sallayanlarada bir şey demiyorum onlar beni ilgilendirmez.

KingCat

Media
Üye
Ben bundan bahsetmiyorum kendilerini gerçek anlamda boşuna yoruyorlar.Zaten parazitik olduğu aşikar. Türünü bilsek ne olur bilmesek ne olur? Bir faydası yok demiyorum öyle anlaşılmasın. Sadece sonucuna değecek bir tartışma değil bana göre. Tür sallayanlarada bir şey demiyorum onlar beni ilgilendirmez.
Sonucun değişip değişmemesi burada önemli olan değil, PRS.macro'nun dediği gibi bilgi paylaşımı.

esepretx

Larva
Üye
Sonucun değişip değişmemesi burada önemli olan değil, PRS.macro'nun dediği gibi bilgi paylaşımı.
Daha öncede el4nce ve hasan bu tarz bir tartışmaya girmişti. Ama ikisinin tartışmaları sıradan bir tartışmadan çok rekabet ve üste çıkma çabası gibi.Ben bunları kötü niyetle yazmıyorum ikisinide çok seviyorum ve birbirlerini yıpratmalarını istemiyorum üzülüyorum.

KingCat

Media
Üye
Daha öncede el4nce ve hasan bu tarz bir tartışmaya girmişti. Ama ikisinin tartışmaları sıradan bir tartışmadan çok rekabet ve üste çıkma çabası gibi.Ben bunları kötü niyetle yazmıyorum ikisinide çok seviyorum ve birbirlerini yıpratmalarını istemiyorum üzülüyorum.
Bana göre bu bir tartışma değil ama bu mesaja onlar cevap verirse daha iyi olur.

Karınca16

Media
Üye
Hocam fikir belirtip paylaşmanın yıpratacağını değil aksine gelişim ve bilgi aktarımı sağlayacağını düşünüyorum.

Bana göre bu bir tartışma değil ama bu mesaja onlar cevap verirse daha iyi olur.
Yok Hocam tartışma denenebilir ama olumlu yönde bir artışma bence.

Son düzenleme:

esepretx

Larva
Üye
Hocam fikir belirtip paylaşmanın yıpratacağını değil aksine gelişim ve bilgi aktarımı sağlayacağını düşünüyorum.
O halde araya sıkıştırdıkları iğneleyici lafları görecek kadar okumamışsınız.Ha tabiki beni ilgilendirmez ve müdahale etmemde belki yanlıştır ama ikisinide sevdiğimden söylüyorum.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Ben söylemem gerekenleri söyledim. Lasius gyne ID'nin ne kadar zor bir şey olduğu, bakın üstünü çizerek söylüyorum neredeyse "tamamen" kıllanmaya yani "setation"a bağlı olduğunu söylüyorum. Çoğu bilirkişi bile Lasius ID'sine girişmek istemez çünkü ID için iyi derece kıllanmaların görüntülenmesi gerekir. Ben ne dersem diyeyim illaki bir itiraz doğacak bu yüzden ikna etme çabalarını ben uzun zaman önce kestim. İnanmak isteyen istediğine inanabilir. Tür tespiti konusunda biraz fikir sahibi olan herkes renkten tür tespitinin neredeyse her zaman doğru olmadığını bilir. Yine de son açıklamamı yapayım.
-Lasius bicornis'in Lasius umbratus'dan çok farklı bir görünüme sahip olduğunu söyledi. Lasius bicornis'in görüntülerini inceleyelim.
Ekli dosyayı görüntüle 59403

Esasında bu türün renginin umbratus'dan farkı yok ancak beklediği için ağarmış renklere sahip olan örneklere bakarsanız tabii ki rengin farklı olduğunu düşünebilirsiniz. :D Ben yine senin yerine Lasius bicornis'in keyini vereyim:
Ekli dosyayı görüntüle 59427
Belirgin bir şekilde delinmiş petiole yapısı Lasius bicornis'in keyidir. Ayrıca bicornis umbratustan baya büyüktür.
-Lasius mixtus'un belirgin bir şekilde kalın scapes'a sahip olduğu belirtimiş Hasan. Borowiec ve Salata'nın tanımlamasını inceleyelim.
Ekli dosyayı görüntüle 59410
Ekli dosyayı görüntüle 59439

Scapesin kalınlığı ile ilgili bir tanımlama görürseniz haber verirsiniz. Description'un tamamı kıllanma ile ilgili. Merak edenler için ayrıca L. mixtus:

Ekli dosyayı görüntüle 59411

-Lasius distiguendus'un ise Lasius umbratus'a benzerliğinden bahsedilmiş. Bakın ben size duyunca gözlerinizi silerek "dur ya yanlış okumuşumdur tekrar okuyayım" dedirtecek bir şey göstereyim.
Ekli dosyayı görüntüle 59431
Lasius balcanicus ile Lasius distinguendus'un ayrımı burada yazıyor. Bakalım ne diyor: "Birinci gaster tergitinde uzun dik kıllar. Kılların boyutu 0-137-0176mm arasında iken Lasius distinguendus 0.080-0.092mm arasında. Yani bu arkadaşları birbirinden ayırmak için bunları ölçmeniz gerekiyor ama arkadaşımız bunları kılları bilr belli olmayan görselden eleyebiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 59435
Bu da direkt umbratus'u balcanicus-distinguendus'dan ayıran key; scapes'lerde ve arka bacağın ucunda 10'dan fazla kılla ayrılıyor. Hani nerede renk? Hani nerede "L.umbratus'un kafası daha kavisli" keyi? Kendimizi kandırmayalım. Bu keye zaten üstteki yazımda bahsettiğim için daha fazla bahsetmeyeceğim.

-Lasius viehmeyeri evet Türkiye'de yok. (y)

-"Lasius nitidigaster çok kıllı" diyerek tür tespiti yapılmaz. Lasius nitidigaster'in abdomeninde çok az kısa kıl(pubescence) bulunur. Scapes'leri uzundur. Vücut(body) kısmı uzun kıllarla kaplıdır. Bu da kılları dahi belli olmayan bu görselden anlaşılmasını mümkün kılmıyor.

-Lasius meridionalis ise türdeşlerinden genişlemiş ve düzlenmiş ön ayakla karakterizedir. Petiole ile değil.
Ekli dosyayı görüntüle 59438
Daha fazla açıklama yapmayacağım. "Daha renkli, daha mat, şöyle duruyor" diyerek tür tespiti yapılmaz. Laf kalabalığı yaptığım iddia edildi ancak birbirlerine son derece benzedikleri, sadece tür grubundaki bir iki türlerin birbirinden ayrılabildiğini gördünüz. Kaldı ki bu dediğim ayrımları Hasan ayrım yaparken kullanmamış ve laf kalabalığı yaptığımı iddia ediyor. Sanırım birilerinin daha fazla parazitik Lasius'lara çalışması lazım çünkü bunlar kesinlikle parazitik Lasius'lara hakim birinin söyleyeceği sözler değil. Kolay gelsin.

Alttaki görsellerde kalan üç kraliçe de Lasius bicornis, renk farklarının sebebi kraliçelerin bekledikçe renklerinin ağarması. Merak edenler için açıklama. (y)
Bazı şeyleri sadece bilirsin. Benimle dalga geçerek "Nerede o key? Nerede bu key?" deyip duruyorsun. Sana soruyorum: Crematogaster lorteti kraliçesini ayırt etmeyi de Borowiec ve Salata'nın keylerinden mi öğrendin? Key nerede? "Kraliçelerle ilgili bir tanımlama görürseniz haber verirsiniz." C. lorteti bir örnektir. Yaptığın tanımlamaların, öğrendiğin türlerin/tür gruplarının hepsini açıp makalelerden mi öğrendin? Ben öyle yapmadım açıkçası, böyle yapsaydım cins tespit etmeyi yeni öğrenmiştim herhalde. Çünkü makalelerde verilen keylerin çoğu aşırı detaylı fotoğraflar istiyor ve biz hobiciler karıncayı yakından değil uzaktan görmeye alışkınız. Ben açıkça söylüyorum; öğrendiğim cinslerin ve türlerin çoğunu göz aşinalığıyla öğrenmişimdir. Ve bu zamana kadar da senden çok daha fazla doğru tespit yapmışımdır.

Ben bildiğim şeyleri söylüyorum, sen ise bana sürekli makale çevirisi yazıp duruyorsun. O makaleleri ben de okuyabiliyorum, merak etme; zamanında okudum da. Keşke kıllar görünse de o makalelerdeki gibi tespit yapabilsek fakat forumda daha böyle bir tespit konusu açılmadı. Ben bildiklerime, gördüklerime ve okuduklarıma dayanarak gayet sağlam bir tür tahmini yaptım. Canlının petiole’ü de dediğim gibi çıktı. Sen makaleler dışında bu canlıların hiçbir özelliği olamazmış gibi davranıyorsun. Görsel bilgi diye bir şey var. Bu adamlar yazmamış diye, bildiğim ve gözümle görebildiğim bir şeyi söylemekten çekinmem. Bu adamlar yazmamış diye Crematogaster lorteti’yi ID’lemekten çekinmiyorsam, aynı şekilde bundan da çekinmem. Lasius meridionalis’in petiole’ü iç bükey olduğunda haber verirsin.

Böyle yazınca verdiğim bilgiler dayanaksız sanmayın arkadaşlar. Aktif olarak araştırmaya vaktim olmasa da zamanında edindiğim bilgiler doğrultusunda yazıyorum bunları. Yazdığım bilgilerin çoğunu zaten makalelerden ve güvenilir kaynaklardan edindim. Oturup tek tek kaynaklandırma yapıp sana cevap vermekle uğraşmak istemiyorum, bulmam çok zaman alır ve bu konu için zaten yeterince vakit harcadım. Ayrıca sana bir şey kanıtlama derdim yok. Ben kendi tahminimi söyledim, isteyen inanır, isteyen inanmaz.

Ben Lasius bicornis'in rengine dair bir şey söylemememe rağmen, bana spesimenlerin renginin değiştiğini söylemen ve bana key öğretmeye çalışman garip bir tutum. Zaten bu türü renginden ayırt ettiğimi yazmadım ki? Sen bu konuyu normal bir karınca tartışmasından kişisel bir tartışmaya çevirmişsin. Beni küçük düşürmek için, benim belirtmediğim şeyleri de öğretmek amaçlıymış gibi yazmışsın. Sana normal bir mesaj yazdım ve karşılığında bana her paragrafında laf sokmalar içeren bir mesaj gönderiyorsun, buna anlam veremedim. Ben sana hiçbir saygısızlık yapmadığım hâlde bana küçümseyici ifadeler kullanıyorsun. Bir kuyruk acın var da bunu buradan mı ifade etmeye çalışıyorsun?

samet_56

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Benim güzel yürekli dostlarım, müdahil olmamak için uğraştım ama sizleri bu şekilde görmek gerçekten üzücü benim açımdan. Gördüğüm kadarıyla birbirinize karşı toleransınız tükenmiş gibi. Zaman zaman hepimiz de tansiyonlar yükseliyor, ama rica ediyorum birbirinizi kırmayın.

Her ikiniz de forum için değerli üyelersiniz. Katkılarınızın payı su götürmez bir gerçek ve birbiriniz de dahil hiç kimseye bir şey isptalamak zorunda değilsiniz. Sizler kendinizi ve sahip olduğunuz bilgi ve donanımın farkında olmalısınız. Her ikinizi de seviyorum ve konuyu uzatmamanızı rica ediyorum.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Görünen o ki meseleyi tür tespiti tartışmasından alıp başka yerlere taşıyan sensin. Keşke "evet sanırım burada yanılmışım" diyebilsen. Açıp sana Chthonolasius altcinsi yani umbratus group için "bilinen en sağlam ve dayanaklı" çalışmadan alıntılar yaptım ve karşılığı "sen sadece makalelerden mi tür tespiti yapıyorsun? Biz hobiciler olarak deneyimlerimiz ile de tür tespiti yapıyoruz" olmuş.

Anlaşılan konu saptırılıp benim kuyruk acıma, laf sokmama ve dalga geçmeme getirildi. Bakın iddia ediyorum, forumda kendisi ile 20 30'dan fazla tartışmamız olmuştur. Gidin inceleyin ve üslubu ve mizacı değerlendirin. Zorlasanız bir iki tane dışında benim laf soktuğum, dalga geçtiğim bir yazı bulamazsınız. Yanlışlanmayı, aşağılanma ve "kendisinden tür tespiti konusunda daha beceriksiz" olduğunu iddia etmekle bağdaştırıyor. Bu tarz insanlarla seviyeli tartışamazsınız.

Bu tartışma öğreticilikten iyice uzaklaştı. Ne oldu da "Bu fotoğraflardan tür tespiti yapılamaz" diyen insanlar "sen her şeyi makaleden mi öğreniyorsun, biz hobiciler iyi fotoğraflara alışık değiliz. Mirmekologlar yazmadıysa ben ne yapayım, ben bildiğimi söylemekten çekinmem" diyen insanlar oldular insan hayret ediyor..

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Maksadım bilimsel seviyede bir şeyler tartışmak olduğu için argümanlardan bir diğerine de cevap vereyim. "Crematogaster lorteti'nin kraliçe keyleri nerede?" denmiş. İşin sonunda öğrendiğimiz her şeyden bilimsel çalışmalara borçlu olduğumuz unutulmuş sanırım.
Buyurunuz:
Screenshot_20250620_000145_Chrome.jpg
Kafanız karışmasın diye terimleri de açıklayayım:
Occipital border:
Crematogaster_mormonum_casent0005671_head_1.jpg
Emerginate(Emergination)
Bu terim de kabaca şu şekilde:
Crematogaster.lineolatawork.head.jpg
Yani key diyor ki kafa bu şekilde kabaca genişliyor. Sınırlar birbirinden ayrılıyor. Şimdi de Crematogaster lorteti'nin kafa şekline bakalım:
300px-Crematogaster_lorteti_casent0908484_h_1_high.jpg

300px-Crematogaster_lorteti_casent0908484_d_1_high (1).jpg
Gördünüz mü? Herkese iyi geceler diliyorum.

pegasuZX

Asker
Üye
Görünen o ki meseleyi tür tespiti tartışmasından alıp başka yerlere taşıyan sensin. Keşke "evet sanırım burada yanılmışım" diyebilsen. Açıp sana Chthonolasius altcinsi yani umbratus group için "bilinen en sağlam ve dayanaklı" çalışmadan alıntılar yaptım ve karşılığı "sen sadece makalelerden mi tür tespiti yapıyorsun? Biz hobiciler olarak deneyimlerimiz ile de tür tespiti yapıyoruz" olmuş.

Anlaşılan konu saptırılıp benim kuyruk acıma, laf sokmama ve dalga geçmeme getirildi. Bakın iddia ediyorum, forumda kendisi ile 20 30'dan fazla tartışmamız olmuştur. Gidin inceleyin ve üslubu ve mizacı değerlendirin. Zorlasanız bir iki tane dışında benim laf soktuğum, dalga geçtiğim bir yazı bulamazsınız. Yanlışlanmayı, aşağılanma ve "kendisinden tür tespiti konusunda daha beceriksiz" olduğunu iddia etmekle bağdaştırıyor. Bu tarz insanlarla seviyeli tartışamazsınız.

Bu tartışma öğreticilikten iyice uzaklaştı. Ne oldu da "Bu fotoğraflardan tür tespiti yapılamaz" diyen insanlar "sen her şeyi makaleden mi öğreniyorsun, biz hobiciler iyi fotoğraflara alışık değiliz. Mirmekologlar yazmadıysa ben ne yapayım, ben bildiğimi söylemekten çekinmem" diyen insanlar oldular insan hayret ediyor..
Hocam birkaç tartışmanıza denk gelmiştim. Haklısın ama ne kadar haklılık payın ya da payı olursa olsun Samet'in dediği gibi tartışmayın. Hasan ve sen bu forumda bilgi birikimi olarak herkesten iyisiniz. Sizler kavga etmemelisiniz. Başta kendinize, ikinci olarak moderatör kimliğinize yakışmıyor. Bir daha kavga etmemeniz dileğiyle...