Ben söylemem gerekenleri söyledim. Lasius gyne ID'nin ne kadar zor bir şey olduğu, bakın üstünü çizerek söylüyorum
neredeyse "tamamen" kıllanmaya yani "setation"a bağlı olduğunu söylüyorum. Çoğu bilirkişi bile Lasius ID'sine girişmek istemez çünkü ID için iyi derece kıllanmaların görüntülenmesi gerekir. Ben ne dersem diyeyim illaki bir itiraz doğacak bu yüzden ikna etme çabalarını ben uzun zaman önce kestim. İnanmak isteyen istediğine inanabilir. Tür tespiti konusunda biraz fikir sahibi olan herkes renkten tür tespitinin neredeyse her zaman doğru olmadığını bilir. Yine de son açıklamamı yapayım.
-Lasius bicornis'in Lasius umbratus'dan çok farklı bir görünüme sahip olduğunu söyledi. Lasius bicornis'in görüntülerini inceleyelim.
Ekli dosyayı görüntüle 59403
Esasında bu türün renginin umbratus'dan farkı yok ancak beklediği için ağarmış renklere sahip olan örneklere bakarsanız tabii ki rengin farklı olduğunu düşünebilirsiniz.

Ben yine senin yerine Lasius bicornis'in keyini vereyim:
Ekli dosyayı görüntüle 59427
Belirgin bir şekilde delinmiş petiole yapısı Lasius bicornis'in keyidir. Ayrıca bicornis umbratustan baya büyüktür.
-Lasius mixtus'un belirgin bir şekilde kalın scapes'a sahip olduğu belirtimiş Hasan. Borowiec ve Salata'nın tanımlamasını inceleyelim.
Ekli dosyayı görüntüle 59410
Ekli dosyayı görüntüle 59439
Scapesin kalınlığı ile ilgili bir tanımlama görürseniz haber verirsiniz. Description'un tamamı kıllanma ile ilgili. Merak edenler için ayrıca L. mixtus:
Ekli dosyayı görüntüle 59411
-Lasius distiguendus'un ise Lasius umbratus'a benzerliğinden bahsedilmiş. Bakın ben size duyunca gözlerinizi silerek "dur ya yanlış okumuşumdur tekrar okuyayım" dedirtecek bir şey göstereyim.
Ekli dosyayı görüntüle 59431
Lasius balcanicus ile Lasius distinguendus'un ayrımı burada yazıyor. Bakalım ne diyor: "Birinci gaster tergitinde uzun dik kıllar. Kılların boyutu 0-137-0176mm arasında iken Lasius distinguendus 0.080-0.092mm arasında. Yani bu arkadaşları birbirinden ayırmak için bunları ölçmeniz gerekiyor ama arkadaşımız bunları kılları bilr belli olmayan görselden eleyebiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 59435
Bu da direkt umbratus'u balcanicus-distinguendus'dan ayıran key; scapes'lerde ve arka bacağın ucunda 10'dan fazla kılla ayrılıyor. Hani nerede renk? Hani nerede "L.umbratus'un kafası daha kavisli" keyi? Kendimizi kandırmayalım. Bu keye zaten üstteki yazımda bahsettiğim için daha fazla bahsetmeyeceğim.
-Lasius viehmeyeri evet Türkiye'de yok.
-"Lasius nitidigaster çok kıllı" diyerek tür tespiti yapılmaz. Lasius nitidigaster'in abdomeninde çok az kısa kıl(pubescence) bulunur. Scapes'leri uzundur. Vücut(body) kısmı uzun kıllarla kaplıdır. Bu da kılları dahi belli olmayan bu görselden anlaşılmasını mümkün kılmıyor.
-Lasius meridionalis ise türdeşlerinden genişlemiş ve düzlenmiş ön ayakla karakterizedir. Petiole ile değil.
Ekli dosyayı görüntüle 59438
Daha fazla açıklama yapmayacağım. "Daha renkli, daha mat, şöyle duruyor" diyerek tür tespiti yapılmaz. Laf kalabalığı yaptığım iddia edildi ancak birbirlerine son derece benzedikleri, sadece tür grubundaki bir iki türlerin birbirinden ayrılabildiğini gördünüz. Kaldı ki bu dediğim ayrımları Hasan ayrım yaparken kullanmamış ve laf kalabalığı yaptığımı iddia ediyor. Sanırım birilerinin daha fazla parazitik Lasius'lara çalışması lazım çünkü bunlar kesinlikle parazitik Lasius'lara hakim birinin söyleyeceği sözler değil. Kolay gelsin.
Alttaki görsellerde kalan üç kraliçe de Lasius bicornis, renk farklarının sebebi kraliçelerin bekledikçe renklerinin ağarması. Merak edenler için açıklama.