*Kolonilerin listesi ve durumları*
•Kolonilerimde iki yeni değişiklik yaptım:
1. Kılıflarını tamamen siyah malzemeden yaptım, böylece ışığın içeri girmediğinden emin oluyorum.

2. Şekerli su takviyesini artık açık şekilde bırakmıyorum; onun yerine işçi kaybı yaşamamak için pamuk topu hazırlayıp üzerine şekerli su damlatıyorum.

•Ayrıca bu seferlik karıncaların boyutlarını karşılaştırabilmek için cetvel ile birlikte çekim yaptım.
Camponotus lateralis.
•Yumurta üretimi iyi durumda. Prensler yaşıyor fakat birisi şeker topuna yapıştıktan sonra biraz sersemleşti.
Formica sp. (Multiqueen)
•İşçileri yakında çıkacak ve yumurta üretimine sonunda başlayabildiler.
Tetramorium sp.
•Yumurta üretimi çok iyi, koloni git gide kalabalıklaşıyor. Son günlerde birbirlerine ve pamuğa daha yakın duruyorlar.
Formica rufa group.
•Siyah kılıf sanırım işe yaradı. Işığa karşı kendisi çok hassas. Önceden yumurtalarını yiyordu ama şuan baya gelişme var.
Camponotus sp. (Tek kraliçe)
•Boyutunun Gerçekten büyük olduğunu farkettim. Yumurtalarını yine yedi ve şuan yeni yumurtaları var. Siyah kılıf sayesinde yumurtalarını büyüteceğini düşünüyorum.
Camponotus sp. (Koloni)
•Yumurtaları gelişmeye devam ediyor. Durumları iyi.
Formica rufibarbis.
•Beslemeyle alakalı olduğunu düşündüğüm işçi ölümleri yaşandı ve besleme yaptım. Şuanlık öyle bir durum yok.
Tapinoma sp.
•Abdomeni hasar görmüş olan bir kraliçe öldü. Şu anda beş kraliçe birbirine alışmış durumda ve yumurta sayıları gayet iyi. Kraliçeleri birleştirmek risk taşıyordu çünkü aynı türden olup olmadıklarını bilmiyordum. Başlangıçta işçileri farklı bir tüpe alıp kraliçeleri bir araya getirdim. Bunu yapmamın sebebi, işçilerin koloniyi korumak amacıyla yeni gelen kraliçelere saldırmasıydı. Ancak işçiler olmadığında kraliçelerin birbirine alışma şansı oluyor. Zamanla kraliçeler birbirine alıştı ve yumurta üretmeye başladılar. Daha sonra destek amaçlı işçileri tekrar koloniye ekledim. Zaten ortada bir tehdit olmadığı için işçiler fazla saldırgan davranmadı ve kraliçelere alıştı.
Temnothorax sp. (Tek kraliçe)
•Yumurta gelişimleri yavaş. Pupalar var, yakında yeni işçiler çıkacak.
Prenolepis nitens.
•Yumurtalar hâla aynı boyutta. Türün bakımı zor olduğu için besin gerekmese bile takviye yapıyorum. Kraliçelerden bir tanesi hâla kanatlı.
Messor sp. (Direnen)
•Malesef tek olan larvası artık yok. Sonu nereye gider bilmiyorum ama şuan bu hâlde onu doğaya salamam. Beslemeye devam.
Myrmica sp.
•Gelişim yavaş ama yok değil. Klasik Myrmica kolonisi işte.
Lasius sp. (2)
•Normal lasius kolonisi gibi her geçen gün yumurta üretimi artıyor.
Formica sanguinea.
•İşçiler kendi rengine kavuştu ve kraliçeyle renkleri baya uyumlu oldu. Yeni çıkan işçilerden ölenler oldu ama sanırım beslenme kaynaklı ölümlerdi. Şekerli su takviyesinden sonra öyle bir sorunla karşılaşmadım. Şuanlık yumurta üretimi durdu eğer başlamazsa pupa eklemesi yapacağım.
Temnothorax sp. (Multiqueen)
•Yeni işçi çıkardılar. Gözlemlediğim kadarıyla bu türün nem ihtiyacı fazla değil, çünkü hep çıkışta kümeleniyorlar.
Parazitik formica.
•Yeni işçileri daha göremedim ama pupalar baya olgunlaştı. Baktığımda pupalardan biri açılmıştı ama ortada yeni işçi yoktu. Yeni işçi çıkınca güncelleme paylaşacağım.
Messor sp. (Broken)
•Durumu direnenle aynı ama pes etmek yok.
Messor sp.
•Bir önceki listede "Yeni" diye bahsettiğim kraliçemiz kendisi. Yumurtaları baya var ve gelişimi gayet iyi. Şekerli su takviyesi yaptım bir kere.
Lasius sp. (1)
•Kendileri çok hızlı gelişmeye devam ediyorlar(Devasa bir koloni doğuyor). Onları rahatsız etmezsem beslemeyi kolaylıkla yapabiliyorum ama titreşim fazla olursa çok sorun oluyor.
Plagiolepis sp. (Multiqueen)
•Doğal olarak kraliçe sayısından ve olgun olmalarından dolayı çok fazla yumurtaları var. Nedenini bilmiyorum ama bir kraliçe öldürülmüş, yine besin eksikliğinden ya da uyuşmazlıktan kaynaklanmış olabilir. Bunları da aynı Tapinoma kolonisinde olduğu gibi birleştirirken yanlarında işçi olmamasına dikkat ettim ve süreç aynı işledi.