Cataglyphis sorunu

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Cataglyphis cuscor gruptan bir kraliçem var. Yaklaşık 3 hadftadır elimde ve hiç bir şekilde yumurtlamadı. Kraliçeyi bulduğum bölgeden toplayıp sterilize ettiğim bir toprak ile klasik cata kurulumdan yaptım. Bulunduğu konum sebebiyle lamba kullanamıyorum ama günün 6 saati doğrudan güneş vuruyor ve sıcaklık 32-33 dereceye çıkıyor. Catalar hakkında hiç bir bilgim yok neredeyse. Besin de kabul etmiyor. Ne yapmam lazım?

İlyas16

Media
Üye
Cataglyphis cuscor gruptan bir kraliçem var. Yaklaşık 3 hadftadır elimde ve hiç bir şekilde yumurtlamadı. Kraliçeyi bulduğum bölgeden toplayıp sterilize ettiğim bir toprak ile klasik cata kurulumdan yaptım. Bulunduğu konum sebebiyle lamba kullanamıyorum ama günün 6 saati doğrudan güneş vuruyor ve sıcaklık 32-33 dereceye çıkıyor. Catalar hakkında hiç bir bilgim yok neredeyse. Besin de kabul etmiyor. Ne yapmam lazım?
Aynı sorunlardan ben de muzdaribim. Sorunun sebebi büyük ihtimalle larva olmaması, larvalar olduğunda besin kabul etmeye başladıklarını düşünüyorum. Kraliçeyi bulalı 33 gün oldu. Şekerli su içmediği için işçi ekledim. Şu an işçi şekerli suyu içiyor, ardından trofallaksi ile kraliçeye aktarıyor. Bu şekilde en azından sıvı besin almasını sağladım. Ama ne yaparsam yapayım protein kabul ettiremiyorum. Dediğim gibi, bunun sebebinin de henüz larva olmaması olduğunu düşünüyorum. Sizin kraliçeyi bulalı kaç gün geçti?

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Aynı sorunlardan ben de muzdaribim. Sorunun sebebi büyük ihtimalle larva olmaması, larvalar olduğunda besin kabul etmeye başladıklarını düşünüyorum. Kraliçeyi bulalı 33 gün oldu. Şekerli su içmediği için işçi ekledim. Şu an işçi şekerli suyu içiyor, ardından trofallaksi ile kraliçeye aktarıyor. Bu şekilde en azından sıvı besin almasını sağladım. Ama ne yaparsam yapayım protein kabul ettiremiyorum. Dediğim gibi, bunun sebebinin de henüz larva olmaması olduğunu düşünüyorum. Sizin kraliçeyi bulalı kaç gün geçti?
3 hafta.

Moderatör tarafında düzenlendi:

CLYENSE

Majör
Yardımsever
Üye
Cataglyphis bicolor grup kraliçemi, bulduktan yaklaşık 3 gün sonra 1 düzine yumurtladı ve sonra hepsini yiyip geriye 1 adet larva bıraktı. Aralıklı zamanlarla 1 kere buffalo kurdu verdim ve kabul etmedi, un kurdu verdim yine kabul etmedi. Aranızda belki protein aramıyor diyenler olabilir, şu kadar söyleyeyim: Outworlde havalanması için taktığım pamuğu sökmüş ve kaçıp çekmecede dolanırken buldum. Aldım, geri koydum ve kısa süre sonra dubia verdim kesip ama onun da onlarca kez önünden geçti ve ilgilenmedi. Ayıptır söylemesi avel avel outworlde koşturuyor, arada tüpe gidiyor. Amacı ya da arayışı konusunda hiçbir şey anlamıyorum.
görsel_2026-07-19_191132570.pnggörsel_2026-07-19_191148267.png

atako

Majör
Üye
Aynı sorun bendede var. ben ampul kullanıyorum. outworl 40°c oluyor ama bir aydan fazla süredir yumurta yok. işçi eklemeyi denedim. eklediğim üç işçiyide öldürdü. ne canlı yem yiyor ne de şekerli su içiyor.

İlyas16

Media
Üye
Benimki de öyle, sadece outworldde takılıyor. Ne zaman baksam outworldde tırmanmaya çalışıyor, tüpe çok nadir gittiğini görüyorum. Ama üçümüzün ortak noktası, günlüklerinizden okuduğum kadarıyla halojen setup yapmamış olmamız gibi duruyor. Sorun bundan kaynaklı da olabilir aslında. En azından sizde larva var, bunu iyi değerlendirin derim.

Bu kurulumda bile aynı sorunları yaşamamız, olan ümitlerimi de mahvetti.

det

Nanitik
Üye
Bende de cursor grup kraliçe var, ve yumurtlamadı. Şekerli su içirdim ama protein yemiyor. Ama benim kurulum sıcaklığının pek o kadar uygun olduğunu düşünmüyorum.

İlyas16

Media
Üye
Bende de gelişmeler var valla. Normalde günlüğe güncelleme yapacaktım ama üşendim. Şu tabloyu görmek gerçekten mutlu etti. Şimdilik yumurtlama yok, olursa zaten yazarım. Ama protein aldığı için yakında bir şeyler olacağını düşünüyorum. Un kurdunu da hiç bekletmeden direkt tüpe taşıdılar.

Ekli dosyalar

• IMG20260723182224.jpg
    IMG20260723182224.jpg
    62.6 KB · Görüntüleme: 10

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye

ben10

Majör
İlklerden
Üye
çok denedim, 4-5 ay yumurta alamadığım oldu. işçi ekledim, en optimal sıcaklıklara getirdim, proteinini, enerjisini eksik etmedim ama nerdeyse hiç yumurta alamadım alsam da yedi veya geliştirmedi. bu sezon şans eseri bir taşın altında yuvalarına denk geldim ve bir miktar pupa alıp elimdeki kraliçelere dağıttım. Dağıttıktan 2-3 gün içinde hepsi bolca yumurtladı. Eklediğim pupalardan çoğunu yediler çok çok azı çıktı ama şuan hepsinin kendi pupaları var 1-2 gün içinde de kendilerine ait ilk işçileri bekliyorum. deneyebilirsiniz herhangi bir bilimsel temeli vs var mı bilgim yok

ashenone

Larva
Üye
Bana kalırsa güneşin doğrudan vurması büyük bir sorun. belki 32-33 lere çıkıyor ow ama, test tüpü sera etkisi ile birlikte çok daha yüksek sıcaklıklara çıkabilir. Açıkçası sıkıntılı bir durum bence doğrudan güneş görmesin. Zaten bulunduğunuz bölgede Cataglyphis türleri varsa, Bu sıcaklıklarda demekki koloni kurabiliyorlar demektir. Sadece ow güneş alacak şekilde kalabilir, ama tüpe güneş vurmasını kesinlikle önermiyorum.

ashenone

Larva
Üye
Aynı sorun bendede var. ben ampul kullanıyorum. outworl 40°c oluyor ama bir aydan fazla süredir yumurta yok. işçi eklemeyi denedim. eklediğim üç işçiyide öldürdü. ne canlı yem yiyor ne de şekerli su içiyor.
40 Derece çok fazla. O kadar yüksek sıcaklıklarla tutmayın kraliçeyi.

ashenone

Larva
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 85468
Cataglyphis nodus bakım rehberinde ve başka kaynaklarda outworldun 40°C civarında olması gerektiği yazıyor.
Outworldü 40 derece yaptığınızı söylemişsiniz. Tüpü kuma gömen veya outworld içinde konumlandıran kurulumlarda tüpün iç sıcaklığını da ayrıca ölçtünüz mü? Çünkü sadece outworld sıcaklığı ile tüpün/yuva bölgesinin sıcaklığı aynı olmayabilir. Doğada Cataglyphisler sıcak yüzeylerde aktif oluyor ama koloninin bulunduğu bölge genelde toprağın içinde daha tamponlanmış bir mikroiklimde kalıyor. Eğer tüp bölgesi daha düşük kalıyorsa zaten daha doğal bir gradyan oluşuyor olabilir. Ama tüp de aynı şekilde 40 derece civarına çıkıyorsa, o zaman doğadaki sıcak yüzeyi değil, koloninin tamamını yüksek sıcaklıkta tutmuş oluyoruz gibi geliyor.

atako

Majör
Üye
Outworldü 40 derece yaptığınızı söylemişsiniz. Tüpü kuma gömen veya outworld içinde konumlandıran kurulumlarda tüpün iç sıcaklığını da ayrıca ölçtünüz mü? Çünkü sadece outworld sıcaklığı ile tüpün/yuva bölgesinin sıcaklığı aynı olmayabilir. Doğada Cataglyphisler sıcak yüzeylerde aktif oluyor ama koloninin bulunduğu bölge genelde toprağın içinde daha tamponlanmış bir mikroiklimde kalıyor. Eğer tüp bölgesi daha düşük kalıyorsa zaten daha doğal bir gradyan oluşuyor olabilir. Ama tüp de aynı şekilde 40 derece civarına çıkıyorsa, o zaman doğadaki sıcak yüzeyi değil, koloninin tamamını yüksek sıcaklıkta tutmuş oluyoruz gibi geliyor.
40°C olan kısım ampulün tam altı. Tüp ampulüden uzakta ve kuma gömülü. Sıcaklık 30°C civarında.

ashenone

Larva
Üye
40°C olan kısım ampulün tam altı. Tüp ampulüden uzakta ve kuma gömülü. Sıcaklık 30°C civarında.
Ben tüpün de 40 derece civarına çıktığını düşünmüştüm. Tüp yaklaşık 30 derecede kalıyorsa, aslında outworld ile yuva arasında bir sıcaklık gradyanı oluşturmuş oluyorsunuz. Bu bana da doğadaki sisteme daha yakın geldi. Merak ettiğim bir şey daha var. Bu 30 derece civarını özellikle gözlemleriniz sonucu mu tercih ettiniz, yoksa Cataglyphis kraliçeniz için yuva sıcaklığının bu aralıkta daha verimli olduğunu gösteren bir kaynak veya çalışma da var mı? Çünkü doğada yüzey sıcaklığı ile yuva sıcaklığı aynı olmadığı için, benim asıl merak ettiğim kısım hep yuva sıcaklığı oldu.

atako

Majör
Üye
Ben tüpün de 40 derece civarına çıktığını düşünmüştüm. Tüp yaklaşık 30 derecede kalıyorsa, aslında outworld ile yuva arasında bir sıcaklık gradyanı oluşturmuş oluyorsunuz. Bu bana da doğadaki sisteme daha yakın geldi. Merak ettiğim bir şey daha var. Bu 30 derece civarını özellikle gözlemleriniz sonucu mu tercih ettiniz, yoksa Cataglyphis kraliçeniz için yuva sıcaklığının bu aralıkta daha verimli olduğunu gösteren bir kaynak veya çalışma da var mı? Çünkü doğada yüzey sıcaklığı ile yuva sıcaklığı aynı olmadığı için, benim asıl merak ettiğim kısım hep yuva sıcaklığı oldu.
Forumda ki konulardan ve karınca çiftliğim youtube kanalındaki cataglyphis videolarından gördüğümü yapmaya çalıştım.

yücehayvanat

Media
Üye
Karıncalar bunu belli yollarla sağlıyor aslında, mesela benim viaticodies kraliçelerim dışarıdaki sıcak kumu içeri taşıyıp soğuk kumu dışarı taşıyorlar yani doğada da bu şekilde sağlanıyor olabilir

ashenone

Larva
Üye
Forumda ki konulardan ve karınca çiftliğim youtube kanalındaki cataglyphis videolarından gördüğümü yapmaya çalıştım.
Olabilir tabii. Ben sadece şunu düşünüyorum; Karınca Çiftliğim'deki videoda bu yöntem uygulandı diye aynı yöntemin herkeste birebir aynı sonucu vereceğinin garantisi yok. Yanlış hatırlamıyorsam o videoda hazır koloniyle başlanmıştı, yani ortada zaten işçileri olan oturmuş bir koloni vardı. Tek başına kuruluş aşamasındaki bir kraliçeyle aynı durum değil. Bir de bulunduğunuz şehirlerin iklimi bile farklı. Tuğkan abi yanlış hatırlamıyorsam İstanbul'da, siz Balıkesir'desiniz. Ortam sıcaklığı, nem, ev koşulları bile değişiyor. Aynı şekilde ben Antalya'dayım; benim evimde oluşan doğal sıcaklık da farklı olacak. O yüzden ben tek bir bakım yönteminin herkes için standart olacağını düşünmüyorum. Bence önemli olan türün biyolojisini temel alıp, kendi bulunduğumuz ortamın şartlarına göre ufak ayarlamalar yapmak. Bir yöntemin bir kişide çok iyi çalışması, başka birinde de aynı sonucu vereceği anlamına gelmez.

Karıncalar bunu belli yollarla sağlıyor aslında, mesela benim viaticodies kraliçelerim dışarıdaki sıcak kumu içeri taşıyıp soğuk kumu dışarı taşıyorlar yani doğada da bu şekilde sağlanıyor olabilir
Bu noktaya katılıyorum, karıncaların mikroiklimi aktif olarak düzenleyebildiği doğru. Zaten doğadaki sistemin güzel tarafı da bu. Sadece dış sıcaklığa bağlı değiller, kendi yuvalarının koşullarını da değiştirebiliyorlar. Benim düşündüğüm fark şu: Toprak altındaki yuva çok daha esnek ve değiştirilebilir bir ortam. Karınca gerektiğinde daha derine inebilir, yeni odacıklar açabilir, sıcak veya serin bölge arasında tercihler yapabilir. Tüp ise hacim olarak çok daha sınırlı bir alan olduğu için karıncanın kendi mikroiklimini düzenleme imkanı daha az oluyor. Bu yüzden bu tarz bir kurulumda bence önemli olan, karıncanın tercih edebileceği farklı koşullar oluşturabilmek. Sıcak bir alan ve daha dengeli bir alan arasında seçim yapabilmesi doğadaki duruma daha yakın geliyor. Benim asıl çekincem tek bir sıcaklığın bütün yaşam alanına zorunlu olarak uygulanmasıydı.

Cio

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Cataglyphis cinsi zaten genel anlamda zor bir cins. Gerek strese girip yumurtalarını yemesi olsun, gerekse beslenme şekli olsun, hobide bakımı zor olabiliyor. Ben de mesela koleksiyonumdaki hem Viaticoides hem de Bicolor grup kraliçelerimi kaybettim.
Başlangıçta, yumurtalar larva olana kadar un kurdu gibi bir protein takviyesi vermeye gerek yok. Larvalar oluştuktan sonra düzenli olarak verirseniz, o aşamaya kadar kraliçeyi strese sokmamış olursunuz.
Bir de bakım kolaylığı ve kontrol açısından, direkt formikaryumla başlamak yerine tüp kurulumunda işçi almayı denemek daha iyi olur diye düşünüyorum.
Eğer formikaryumla başlamak isterseniz, kraliçeyi bulduğunuz yerden aynı koloniye ait işçiler ekleyerek daha büyük bir koloniyle başlayabilirsiniz. Ancak bu yöntem de stresli olabilir.