Hocam taşları kaldırınca bir sürü koloni görebiliyorsun ya...Hocam kolonilerin kraliçelerini nasıl görüyorsunuz ki, yerin altında olmuyorlar mı?
Yoo her taşın altında bir koloni ve aralarında kraliçesi oluyor.Hocam kraliçeyi kastetmiyor musunuz,?, kastediyorsanız onu görmek zor değil mi?
Fizogastrik evre olarak adlandırılır koloni belli evreye ulaştıktan sonra kraliçeler sadece yumurtlamaya odaklanır ve hareket edemez temizlik yapamaz hatta tek başına beslemenez duruma gelir işçilerine tamamen bağımlı olur.Ben dışarıda gözlemlediğim neredeyse her koloninin kraliçeleri hep kocaman abdomenli oluyor bunun nedeni nedir? Niye evde beslediklerimiz böyle şişmiyor?

Hah evet aynen hocam gördüklerim hep böyle. Peki neden evde ki büyük olan koloniler de bile böyle değil?Fizogastrik evre olarak adlandırılır koloni belli evreye ulaştıktan sonra kraliçeler sadece yumurtlamaya odaklanır ve hareket edemez temizlik yapamaz hatta tek başına beslemenez duruma gelir işçilerine tamamen bağımlı olur.
Güzel bir fotoğraf buldum detaylı görebilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 82855
Hocam koloninizin ileri bir düzeyde ve belli bir yaşı devirmiş olması gerekiyor ki kraliçe sadece yumurtlamaya odaklansın yani teoride koloniniz yeterince yaşlanırsa kraliçeniz bu görüntüye ulaşabilirHah evet aynen hocam gördüklerim hep böyle. Peki neden evde ki büyük olan koloniler de bile böyle değil?
Hocam, bizim evde beslediğimiz cinslerin birçoğunda fizogastri özelliği bulunmuyor (Messor, Camponotus, Lasius). Fizogastri genelde çok büyük koloniler kurmak üzerine programlanmış cinslerde oluyor, Carebara gibi. Ayrıca kraliçenin bu duruma girmesi için seneler boyunca tam kapasite yumurtlayıp beslenmesi gerek.Hah evet aynen hocam gördüklerim hep böyle. Peki neden evde ki büyük olan koloniler de bile böyle değil?
Messor da görmedim ama Camponotus ve lasiusda çok rastladım bu fizogastriye hocam.Hocam, bizim evde beslediğimiz cinslerin birçoğunda fizogastri özelliği bulunmuyor (Messor, Camponotus, Lasius). Fizogastri genelde çok büyük koloniler kurmak üzerine programlanmış cinslerde oluyor, Carebara gibi. Ayrıca kraliçenin bu duruma girmesi için seneler boyunca tam kapasite yumurtlayıp beslenmesi gerek.
Hocam yok derken dorylus carebera gibi fizogastri durumu olmuyor bir derecede hareket edebiliyor bu dediğiniz cinsler direkt yok demek benim hatamdı.Messor da görmedim ama Camponotus ve lasiusda çok rastladım bu fizogastriye hocam.
Fizogastrik evre olarak adlandırılır koloni belli evreye ulaştıktan sonra kraliçeler sadece yumurtlamaya odaklanır ve hareket edemez temizlik yapamaz hatta tek başına beslemenez duruma gelir işçilerine tamamen bağımlı olur.
Güzel bir fotoğraf buldum detaylı görebi
Fizogastrik evre olarak adlandırılır koloni belli evreye ulaştıktan sonra kraliçeler sadece yumurtlamaya odaklanır ve hareket edemez temizlik yapamaz hatta tek başına beslemenez duruma gelir işçilerine tamamen bağımlı olur.
Güzel bir fotoğraf buldum detaylı görebilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 82855Bende böyle bir Camponotus Lateralis kraliçesi var mesela normal değilmi
Yumurtaları pupa oldu zaten gayet iyi ilerliyor süreç şuan teşekkür ederim.Kraliçe daha Claustural dönemde abdomeni besin ve sperm ile dolu bu bir fizogastri durumu değil fakat normal bir durum.
Ama araştırdığım kadarıyla fizogastri zaten abdomenin besinle ve yumurtalıkların yumurtayla dolmasıyla olan bir şeymiş. Bu arkadaşın kraliçesi de o halde aynı durumda o zaman??Kraliçe daha Claustural dönemde abdomeni besin ve sperm ile dolu bu bir fizogastri durumu değil fakat normal bir durum.
Merhaba bunların hepsi fizyogastri oluyor aralarında hiçbir fark yok. Abdomenin besinden de şişmesi yumurtadan da şişmesi birer fizyogastri örneğidir. Ne kadar şiştiği ve neden şiştiği sadece onun durumunu belirler. Onun dışındaki her abartı abdomen şişmesi fizyogastri olarak adlandırılabilir.Hocam yok derken dorylus carebera gibi fizogastri durumu olmuyor bir derecede hareket edebiliyor bu dediğiniz cinsler direkt yok demek benim hatamdı.