Büyük abdomenli kraliçeler

yusufff01

Media
Üye
Ben dışarıda gözlemlediğim neredeyse her koloninin kraliçeleri hep kocaman abdomenli oluyor bunun nedeni nedir? Niye evde beslediklerimiz böyle şişmiyor?

sedatettin

Media
Üye
Hocam kolonilerin kraliçelerini nasıl görüyorsunuz ki, yerin altında olmuyorlar mı?

sedatettin

Media
Üye
Hocam kraliçeyi kastetmiyor musunuz,?, kastediyorsanız onu görmek zor değil mi?

sedatettin

Media
Üye
Genellikle kraliçeler yerin çok altında tutarlar ama eğer eminseniz gördüğünüz şeyin kraliçe olduğundan, abdomen farkını anlamak için çok yakından bakmanız lazım kraliçeye, karşılaştırmayı nasıl yaptınız?

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Ben dışarıda gözlemlediğim neredeyse her koloninin kraliçeleri hep kocaman abdomenli oluyor bunun nedeni nedir? Niye evde beslediklerimiz böyle şişmiyor?
Fizogastrik evre olarak adlandırılır koloni belli evreye ulaştıktan sonra kraliçeler sadece yumurtlamaya odaklanır ve hareket edemez temizlik yapamaz hatta tek başına beslemenez duruma gelir işçilerine tamamen bağımlı olur.

Güzel bir fotoğraf buldum detaylı görebilirsiniz.
1783101544458.jpeg

yusufff01

Media
Üye
Fizogastrik evre olarak adlandırılır koloni belli evreye ulaştıktan sonra kraliçeler sadece yumurtlamaya odaklanır ve hareket edemez temizlik yapamaz hatta tek başına beslemenez duruma gelir işçilerine tamamen bağımlı olur.

Ekli dosyayı görüntüle 82855
Hah evet aynen hocam gördüklerim hep böyle. Peki neden evde ki büyük olan koloniler de bile böyle değil?

yücehayvanat

Nanitik
Üye
Hah evet aynen hocam gördüklerim hep böyle. Peki neden evde ki büyük olan koloniler de bile böyle değil?
Hocam koloninizin ileri bir düzeyde ve belli bir yaşı devirmiş olması gerekiyor ki kraliçe sadece yumurtlamaya odaklansın yani teoride koloniniz yeterince yaşlanırsa kraliçeniz bu görüntüye ulaşabilir

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Hocam, bizim evde beslediğimiz cinslerin birçoğunda fizogastri özelliği bulunmuyor (Messor, Camponotus, Lasius). Fizogastri genelde çok büyük koloniler kurmak üzerine programlanmış cinslerde oluyor, Carebara gibi. Ayrıca kraliçenin bu duruma girmesi için seneler boyunca tam kapasite yumurtlayıp beslenmesi gerek.

yusufff01

Media
Üye
Hocam, bizim evde beslediğimiz cinslerin birçoğunda fizogastri özelliği bulunmuyor (Messor, Camponotus, Lasius). Fizogastri genelde çok büyük koloniler kurmak üzerine programlanmış cinslerde oluyor, Carebara gibi. Ayrıca kraliçenin bu duruma girmesi için seneler boyunca tam kapasite yumurtlayıp beslenmesi gerek.
Messor da görmedim ama Camponotus ve lasiusda çok rastladım bu fizogastriye hocam.

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Messor da görmedim ama Camponotus ve lasiusda çok rastladım bu fizogastriye hocam.
Hocam yok derken dorylus carebera gibi fizogastri durumu olmuyor bir derecede hareket edebiliyor bu dediğiniz cinsler direkt yok demek benim hatamdı.

KayraButler

Nanitik
Üye

Güzel bir fotoğraf buldum detaylı görebi

Ekli dosyayı görüntüle 82855ae065a13-870f-4d69-ab5a-c277d60df8d3.jpgBende böyle bir Camponotus Lateralis kraliçesi var mesela normal değilmi

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Kraliçe daha Claustural dönemde abdomeni besin ve sperm ile dolu bu bir fizogastri durumu değil fakat normal bir durum.

yusufff01

Media
Üye
Kraliçe daha Claustural dönemde abdomeni besin ve sperm ile dolu bu bir fizogastri durumu değil fakat normal bir durum.
Ama araştırdığım kadarıyla fizogastri zaten abdomenin besinle ve yumurtalıkların yumurtayla dolmasıyla olan bir şeymiş. Bu arkadaşın kraliçesi de o halde aynı durumda o zaman??

Poosedion

Media
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Hocam yok derken dorylus carebera gibi fizogastri durumu olmuyor bir derecede hareket edebiliyor bu dediğiniz cinsler direkt yok demek benim hatamdı.
Merhaba bunların hepsi fizyogastri oluyor aralarında hiçbir fark yok. Abdomenin besinden de şişmesi yumurtadan da şişmesi birer fizyogastri örneğidir. Ne kadar şiştiği ve neden şiştiği sadece onun durumunu belirler. Onun dışındaki her abartı abdomen şişmesi fizyogastri olarak adlandırılabilir.
Verdiğiniz örneklerdeki karıncalarda da fizyogastri çok rahat görülebilen bir şey. Özellikle lasius ve camponotus cinslerinde daha yaygın görebiliriz.