Betta da Beyaz Benek Hastalığı

angaramci

Yumurta
Üye
IMG_3454.jpeg
Yani bugün sabah işe gitmeden önce baktığımda hatta aldığımdan itibaren baktığımda hiçbir beyaz benek göremedim ama akşam işten geldiğimde Betam ölmüştü.Aldığım petshoptaki akvaryumdanmı bulaştı yoksa benim akvaryumdamı oluştu?

BerkBey

Nanitik
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 76088
Yani bugün sabah işe gitmeden önce baktığımda hatta aldığımdan itibaren baktığımda hiçbir beyaz benek göremedim ama akşam işten geldiğimde Betam ölmüştü.Aldığım petshoptaki akvaryumdanmı bulaştı yoksa benim akvaryumdamı oluştu?
Beyaz benek oldukça hızlı yayılabilen bir parazittir. Bir gecede tüm akvaryumu sarabilir. Ayrıca her akvaryumda parazitler bulunur, muhtemelen hem petshoptaki akvaryumda hem de bir süredir bakıyorsanız sizn akvaryumunuzda bu hastalık vardı. Sıcaklık değişimlerinden ve stresten dolayı bağışıklık düşünce fırsattan istifade balığı daha da zayıf düşürdü ve öldürdü. Benim fikrim daha öncesinde solungaçlarında bu hastalığın ilerlemiş olabileceği ve balığı öldürdükten sonra hızla gövdesine yayılmış olabileceğidir. Gözle görünür şekilde ortaya çıkmamış parazitlerin bu şekilde yayıldığı görülmüştür. Labirentli bir balık olduğundan su ve su yüzeyinin üzerindeki hava farklı sıcaklıklardaysa labirentli balıkların solungaç hastalıklarına yakalanmaları yaygındır. Yani beyaz benek değil de bu şekilde oluşan bir hastalık balığınızı öldürmüş ve sonrasında beyaz benek her yerini sarmış olabilir. Ya da direkt solungaçlara saldırmış olabilir. Bu yüzden labirentli balıklarda buhar camı bulundurmayı öneriyorum ben. Önceki konunuzda belirtmeyi unuttuğum bir durum.

angaramci

Yumurta
Üye
Beyaz benek oldukça hızlı yayılabilen bir parazittir. Bir gecede tüm akvaryumu sarabilir. Ayrıca her akvaryumda parazitler bulunur, muhtemelen hem petshoptaki akvaryumda hem de bir süredir bakıyorsanız sizn akvaryumunuzda bu hastalık vardı. Sıcaklık değişimlerinden ve stresten dolayı bağışıklık düşünce fırsattan istifade balığı daha da zayıf düşürdü ve öldürdü. Benim fikrim daha öncesinde solungaçlarında bu hastalığın ilerlemiş olabileceği ve balığı öldürdükten sonra hızla gövdesine yayılmış olabileceğidir. Gözle görünür şekilde ortaya çıkmamış parazitlerin bu şekilde yayıldığı görülmüştür. Labirentli bir balık olduğundan su ve su yüzeyinin üzerindeki hava farklı sıcaklıklardaysa labirentli balıkların solungaç hastalıklarına yakalanmaları yaygındır. Yani beyaz benek değil de bu şekilde oluşan bir hastalık balığınızı öldürmüş ve sonrasında beyaz benek her yerini sarmış olabilir. Ya da direkt solungaçlara saldırmış olabilir. Bu yüzden labirentli balıklarda buhar camı bulundurmayı öneriyorum ben. Önceki konunuzda belirtmeyi unuttuğum bir durum.
Birde aldığım petshopcu bunu dün öğrendim aldıktan 2 gün sonra metilen mavisi kullanıyordu pek farketmemiştim o gün o yüzden ben içme suyu kullandığım için hem ondan alışamamış olabilir ayrıyeten fanustan büyüğe geçirdiğim için de strese girdiği için buda balıktaki hastalığı hızlandırmış olabilir.

Olabilir insanlık hali tamamen hata bende bunun için önlem almalıydım.
Bu bahsettiğiniz buhar camı olayından bahsedebilirmisiniz tam olarak nedir ne işe yarar nasıl kullanılır?

BerkBey

Nanitik
Üye
Birde aldığım petshopcu bunu dün öğrendim aldıktan 2 gün sonra metilen mavisi kullanıyordu pek farketmemiştim o gün o yüzden ben içme suyu kullandığım için hem ondan alışamamış olabilir ayrıyeten fanustan büyüğe geçirdiğim için de strese girdiği için buda balıktaki hastalığı hızlandırmış olabilir.

Olabilir insanlık hali tamamen hata bende bunun için önlem almalıydım.
Bu bahsettiğiniz buhar camı olayından bahsedebilirmisiniz tam olarak nedir ne işe yarar nasıl kullanılır?
Metilen mavisi hastalık, transfer gibi süreçlerde kullanılIR. Demek istediğiniz şey petshopta metilen mavili suda olduğu ise; ya yeni gelmiştir ve karantinadadır ya da beyaz benek gibi bir hastalık yüzünden karantinadadır. O balığı da siz almışsınızdır. İçme suları bettalar için sorun teşkil etmeyecektir yani aşılayarak koyduysanız sorunun kaynağı alışamaması değildir. Ama stresin hastalığı hızlandırma ihtimali dediğiniz gibi mümkün.

Buhar camı akvaryumların üzerine tek parça ya da birkaç parça şeklinde yerleştirilen cam panellerdir. Balıkların atlamasını engellemek, labirentli balıkların solungacını korumak, yüksek sıcaklık isteyen türlerin olduğu akvaryumda aşırı buharlaşma yüzünden su kaybını önlemek, dışarıdan parazit böcek mantar gibi zararlıların girmesini ömlemek gibi amaçları vardır. Küçük hacimlerde çok kullanıldığını görmedim ama ben kullanıyorum. Bence önemli bir detay. Akvaryumlarımdan birkaç görsel bırakıyorum. İnternette aratıp kendinize uygun buhar camlarını kestirebilirsiniz ya da yapabilirsiniz. Boşlukların olmasının sebebi keserken birer parçalarını kırmam. Üst taraftaki akvaryumda camın alt yüzeyinde yapışmış damlalar görünüyor. Alttaki görselde de pipo filtrenin olduğu kısımda sıçrayan su damlaları ve buharlaşmış su belli oluyor.

WhatsApp Image 2026-05-04 at 19.23.10.jpeg
WhatsApp Image 2026-05-04 at 19.23.05 (5).jpeg

angaramci

Yumurta
Üye
Suyunu kesinlikle en az 10 dk de bir 10 kere azar azar bulunduğu poşete ekleme ve boşaltma yaptım yani bide iki bölgeden aktardığım sularda aynı oda sıcaklıgındalardı termometreyi öyle ayarlamıştım 23 dereceye almıştım ve çok azar azar arttırmıştım.

İçme suyuya kesinlikle hazır su kullanmadım bizim burda eski aski su tesisinden dağdan gelen suyu içiyoruz yıllardır pH dengesi çok iyi o yüzden onu kullandım ve klor çözücüde attım gene ne olur olmaz diye.

Dediğiniz buhar camını çok gördüm ve gerçekten de mantıklı duruyor küçük akvaryumda olsa baya kolaylık sağlıcakla bişey gibi duruyor.

Birde size şunu soracağım, hava taşı denen şey çok gereklimidir yoksa olmasada olurmu?

Dipnot:Bende şelale filtre var.