Besleme Süreci

antor

Yumurta
Üye
Yani messorlar sadece tohumla beslenerek koloniyi devam ettirebilirler. Uzun süre evde olmayacağım bir senaryoda sorun çıkarmaz yani.
Peki camponotuslar, atıyorum 1 hafta evde olmadığım bir senaryoda sorun çıkarırlar mı?
Sorun çıkarma süresi genel olarak ne kadar ve nasıl bir sorun çıkar?

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Yani messorlar sadece tohumla beslenerek koloniyi devam ettirebilirler. Uzun süre evde olmayacağım bir senaryoda sorun çıkarmaz yani.
Peki camponotuslar atıyorum 1 hafta evde olmadığım bir senaryoda sorun çıkarırlar mı?
Bir sorun çıkacağını sanmıyorum. 2 ay aç bırakırsanız işçi kaybı, brood kaybı çok yüksek ihtimalle yaşarsınız.

yağızalp

Majör
Üye
Peki camponotuslar atıyorum 1 hafta evde olmadığım bir senaryoda sorun çıkarırlar mı?
Şekerli su için suluk gibi bir şey kullanabilirsiniz. Şekerli su için canlı yemi, gitmeden koloninin yiyebileceği kadar besleyin. Stok yapsınlar diye fazla verirseniz tüp nemli olduğu için bakteri ürer.

Moderatör tarafında düzenlendi:

atako

Media
Üye
Messorlar için yeterli tohum varsa 1 haftada sorun çıkmaz. Camponotuslarda ise gitmeden önce yaşam alanına şekerli su ve canlı yem koyarsanız sorun olmaz ama 1 haftadan sonra problem olabilir.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Messorlar için yeterli tohum varsa 1 haftada sorun çıkmaz. Camponotuslarda ise gitmeden önce yaşam alanına şekerli su ve canlı yem koyarsanız sorun olmaz ama 1hafta dan sonra problem olabilir.
Bence gitmeden önce ortamda herhangi bir canlı yem bırakılmaması gerekiyor. 1 hafta canlı yem olmazsa çok da bir sorun olmaz ama böcek artığı 1 hafta beklerse sıkıntı olabilir.

yağızalp

Majör
Üye
Messorlar için yeterli tohum varsa 1 haftada sorun çıkmaz. Camponotuslarda ise gitmeden önce yaşam alanına şekerli su ve canlı yem koyarsanız sorun olmaz ama 1hafta dan sonra problem olabilir.
Canlı yem artığı @anakin in dediği gibi beklemesi sorun olur, bakteri ürer ve mite sorunu yaşayabilirsiniz.

antor

Yumurta
Üye
Şekerli su için suluk gibi birşey kullanabilirsiniz şekerli su için canlı yemi gitmeden koloninin yiyebileceği kadar besleyin stok yapsınlar diye fazla verirseniz tüp nemli olduğu için bakteri ürer
Suluk kullanımında küf riski varmı? Suluktaki suyu kaç haftada bir yenilemeliyim küf olmaması için?
Aynı şekilde canlı yemi tüpten ne zaman almalıyım ve nasıl ikram etmeliyim? Ben canlı yemi küf/bakteri bulaşmasın diye alüminyum folyo üzerine koyup veriyorum. Buna gerek varmı?

yağızalp

Majör
Üye
Suluk kullanımında küf riski varmı? Suluktaki suyu kaç haftada bir yenilemeliyim küf olmaması için?
Aynı şekilde canlı yemi tüpten ne zaman almalıyım ve nasıl ikram etmeliyim? Ben canlı yemi küf/bakteri bulaşmasın diye alüminyum folyo üzerine koyup veriyorum. Buna gerek varmı?
Alüminyum folyo kullanmanız iyi. Canlı yem artıklarını ve tüpteyse şekerli suyu 24 saat içerisinde alın. Onun dışında normal suluktaki şekerli suyun tam ne kadar kalmasını bilmiyorum ama tüpe göre biraz daha uzun süre idare eder.

atako

Media
Üye
Bence gitmeden önce ortamda herhangi bir canlı yem bırakılmaması gerekiyor. 1 hafta canlı yem olmazsa çok da bir sorun olmaz ama böcek artığı 1 hafta beklerse sıkıntı olabilir.
Koloni canlı yemi yiyip sadece dış iskeletini bırakır. dış iskelettede bakteri veya mite oluşumuna neden olmaz. Yemezse ama problem.

yağızalp

Majör
Üye
Koloni canlı yemi yiyip sadece dış iskeletini bırakır. dış iskelettede bakteri veya mite oluşumana neden olmaz. Yemesse ama problem.
Yine de işi sağlama almak lazım, bir kere mite ürerse baya uğraştırır ve zarar verir.

antor

Yumurta
Üye
Alüminyum folyo kullanmadığımda canlı yemden akan sıvı zemine bulaşıyor ve sonrasında kuruyup orada kalıyor. Bu bir süre sonra sorun oluşturur mu? Buna mani olmak için alüminyum folyo kullanmalı mı, yoksa düzenli olarak temizlemeli miyim?
Bir de dün besleme yapmıştım ve verdiğim canlı yemi yumurtaların yanına götürmüşler. Ne yapmalıyım?

atako

Media
Üye
Alüminyum folyo kullanmadığımda canlı yemden akan sıvı zemine bulaşıyor ve sonrasında kuruyup orda kalıyor. Bu bir süre sonra sorun oluşturur mu? Buna mani olmak için alüminyum folyo kullanmalı veya düzenli olarak temizlemeli miyim?
Birde dün besleme yapmıştım ve verdiğim canlı yemi yumurtaların yanına götürmüşler. Ne yapmalıyım?
Karıncaları rahatsız etmeden temizlemek iyi olabilir. Canlı yem yumurtaların yanındaysa dokunmamak en iyisi. Hem almak çok zor kaçak verebilirsin hemde karıncaları strese sokar. Onlar canlı yemle işleri bitince tüpün ucuna taşırlar.

yağızalp

Majör
Üye
Bir şey yapmana gerek yok, yiyorlar. Bitirince tüpün ağzına doğru çekerler. Alüminyum kullanın bence; kullanmazsan tüp pislenebilir. Genelde yuva girişini pisletirler. Nemli kulak çubuğu ile silebilirsin.

antor

Yumurta
Üye
Şekerli suyu ve canlı yemi sürekli alüminyum folyoyla vermeme rağmen durmadan küf oluşup duruyor. Neden olabilir acaba?
Tüp hazırlarken pamuğu çok ıslattığım için mi, yoksa şehirdeki pis havadan dolayı falan mı?
Tüp hazırlarken pamuğu yerleştirme biçimim de olabilir mi? Mesela ben pamuğu önce elimde sert bir top yapıp sonra yerleştiriyorum. Bu da acaba pamuğun ovalimsi yapısından dolayı tüp kenarlarında fazla su gitmesine mi sebep oluyor?
Pamuğu top yapıp yerleştirmek yerine kare kalın bir pamuk parçasını çubukla ittirerek mi yerleştirmeliyim, yoksa başka bir metot var mı?

yağızalp

Majör
Üye
Sekerli suyu ve canlı yemi sürekli alüminyum folyoyla vermeme rağmen durmadan küf oluşup duruyor. Neden olabilir acaba?

Tüp hazırlarken pamuğu çok ıslattığım için mi veya şehirde ki pis havadan dolayı felan mı?
Tüp hazırlarken pamuğu yerleştirme biçimim de olabilir? Mesela ben pamuğu önce elimde sert bir top yapıp sonra yerleştiriyorum. Buda acaba pamuğun ovalimsi yapısından dolayı tüp kenarlarında fazla su gitmesinemi sebep oluyor?
Pamuğu top yapıp yerleştirmek yerine kare kalın bir pamuk parçasını çubukla ittirerek mi yerleştirmeliyim yoksa başka bir metot var mı?
Çok bir şey fark etmez, pamuğu nasıl koyduğun. Sadece dış pamuk çok sıkı olmasın, ondan dolayı olabilir.