9 işçili camponotus sorunlarım

bengo

Pupa
Üye
Uzun zamandır işçi sayısı 10u geçmedi. Bu aralar sadece bir kaç adet yumurtanın büyüdüğünü gözlemleyebildim.
Ana sorunum bu değil.
Besleme ve temizlik yaparken aşırı zorlanıyorum içine soktuğum çubuklarla vs saldırıyorlar. Kaçanlar oluyor, yakalaması vs ekstra zorluk ve koloniyi de strese sokuyor. Daha önce bir kutu içine tüpü sabitleyip saldım. Dışarı da dolaşıyorlardı . Sonra yine tek tüpe geçtim.
Sorularım:
1:Sizce ekteki formikaryuma üstteki tüpleri kapatıp bağlamalı mıyım?
2: Bağlıyacaksam da temiz bir tüpe transfer edip, tertemiz bir başlangıç mı yapmalıyım?
3:herhangi bir tavsiye, fetva veya yorumlarınızı eksik etmeyiniz?

Ekli dosyalar

• 17686192563855760636369907588929.jpg
    17686192563855760636369907588929.jpg
    46.1 KB · Görüntüleme: 14
  • 17686192861354607162568457442988.jpg
    17686192861354607162568457442988.jpg
    38.9 KB · Görüntüleme: 14
Moderatör tarafında düzenlendi:

omereymenc

Media
Üye
Uzun zamandır işçi sayısı 10u geçmedi. Bu aralar sadece bir kaç adet yumurtanın büyüdüğünü gözlemleyebildim.
Ana sorunum bu değil.
Besleme ve temizlik yaparken aşırı zorlanıyorum içine soktuğum çubuklarla vs saldırıyorlar. Kaçanlar oluyor, yakalaması vs ekstra zorluk ve koloniyi de strese sokuyor. Daha önce bir kutu içine tüpü sabitleyip saldım. Dışarı da dolaşıyorlar dı . Sonra yine tek tüpe geçtim
Sorularım:
1:Sizce ekteki formikaryuma üstteki tüpleri kapatıp bağlamalı mıyım.
2: Bağlıyacaksam da temiz bir tüpe transfer edip, tertemiz bir başlangıç mı yapmalıyım.
3:herhangi bir tavsiye,fetva veya yorumlarınızı eksik etmeyiniz.
Suyun renginde değişim yoksa ve suyu yeterliyse değiştirmenize gerek yoktur. Outwrold bağlamanız stresi arttırmayacaktır sanırım Outwrold'u Formikaryum ile karıştırmışsınız. Hem diz rahat edersiniz hem de koloni daha az stres olur, çöplerini dışarı atar, şekerli suya daha rahat ve temiz erişir. Bence outwrold bağlayın.
Kraliçe bazen dışarı çıkıyor bunu ben dahil forumda birkaç kişi daha yaşadı bundan dolayı Outwrold içerisinde kraliçenin sıkışabileceği biryer olmasın.
Şekerli suyu verirken suluk varsa pamuk ile kapatın.
Camponotus gelişme konusunda nazlıdır biraz :)
Keyifli hobiler

bengo

Pupa
Üye
Üstteki 3 tüp kapalı

Ekli dosyalar

• IMG-20260117-WA0012.jpeg
    IMG-20260117-WA0012.jpeg
    80.1 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG-20260117-WA0014.jpeg
    IMG-20260117-WA0014.jpeg
    30.7 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG-20260117-WA0008.jpeg
    IMG-20260117-WA0008.jpeg
    36.4 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG-20260117-WA0010.jpeg
    IMG-20260117-WA0010.jpeg
    78 KB · Görüntüleme: 5

armagankaya

Media
Üye
Aynen öyle yaptım bir kurt, ve ballı şekerli su koydum. Kum olayı çok küf yapıyor muhtemelen boşaltırum
Hocam bence de tek tüp kullanın. Koloniniz belli bir işçi sayısını geçtikçe büyütme yapın. 30–40 işçiye ulaştığında, eğer formikaryum hevesiniz varsa o zaman geçiş yapabilirsiniz. Aksi hâlde karıncalarınız büyük alandan strese girebilir. Yardımcı olduysam ne mutlu bana, iyi hobiler dilerim.

ants123

Pupa
Üye
Ana sorunum bu değil.
Besleme ve temizlik yaparken aşırı zorlanıyorum içine soktuğum çubuklarla vs saldırıyorlar. Kaçanlar oluyor, yakalaması vs ekstra zorluk ve koloniyi de strese sokuyor. Daha önce bir kutu içine tüpü sabitleyip saldım. Dışarı da dolaşıyorlar dı . Sonra yine tek tüpe geçtim
Sorularım:
1:Sizce ekteki formikaryuma üstteki tüpleri kapatıp bağlamalı mıyım.
2: Bağlıyacaksam da temiz bir tüpe transfer edip, tertemiz bir başlangıç mı yapmalıyım.
3:herhangi bir tavsiye,fetva veya yorumlarınızı eksik etmeyiniz.
Yumurtaların büyümeme sebebi sıcaklık olabilir mi?
1-Bir süreliğine tüp sizi rahat götürür. 20 işçilere ulaşınca outworld bağlayabilirsiniz. Şuan için tüpte beslemek daha işlevsel. İşçi sayısı arttıkça sizi içgüdüsel olarak dürterler zaten. Burası bize dar, dış dünya bağla derler 😊

2-Tüpe suyu aşırı koymayın. Tüpteki su bitince yeni tüpe transfer daha kolay olur. Diğer türlü tüp berbat hale gelir su hala yarısında kalır. Transfer olmazlar mı yine olurlar ama nazlanırlar. Tüpte de aşırı bir kir yok. Bir süre daha idare eder. Gözünüze kötü geliyorsa transfer edin ama sürekli transfer de sağlıklı değil.

Temizlik konusunda ben de zorlanmaya başladım valla. Tüpte herşey kolay ama temizlik dışında. Sanıyorum benim messorlar 30 işçileri geçti. Ya çoklu tüpe ya da temizinden bir formikaryuma geçeceğim artık. Özellikle kurt, karasinek verdiğimde tüpün uç kısmını pamukla ağ gibi örüp çöpleri toparlıyorlar. Bir de temizlik formikaryumda nasıl işliyor acaba? Çöplerini tek yerde biriktiriyorlar siz de vakti gelince alıyor musunuz?

bengo

Pupa
Üye
Yumurtaların büyümeme sebebi sıcaklık olabilir mi?
1-Bir süreliğine tüp sizi rahat götürür. 20 işçilere ulaşınca outworld bağlayabilirsiniz. Şuan için tüpte beslemek daha işlevsel. İşçi sayısı arttıkça sizi içgüdüsel olarak dürterler zaten. Burası bize dar, dış dünya bağla derler 😊

2-Tüpe suyu aşırı koymayın. Tüpteki su bitince yeni tüpe transfer daha kolay olur. Diğer türlü tüp berbat hale gelir su hala yarısında kalır. Transfer olmazlar mı yine olurlar ama nazlanırlar. Tüpte de aşırı bir kir yok. Bir süre daha idare eder. Gözünüze kötü geliyorsa transfer edin ama sürekli transfer de sağlıklı değil.

Temizlik konusunda ben de zorlanmaya başladım valla. Tüpte herşey kolay ama temizlik dışında. Sanıyorum benim messorlar 30 işçileri geçti. Ya çoklu tüpe ya da temizinden bir formikaryuma geçeceğim artık. Özellikle kurt, karasinek verdiğimde tüpün uç kısmını pamukla ağ gibi örüp çöpleri toparlıyorlar. Bir de temizlik formikaryumda nasıl işliyor acaba? Çöplerini tek yerde biriktiriyorlar siz de vakti gelince alıyor musunuz?
Tek tüpü bağladım, beslenme alanını keşfetmeye başladılar. Birkaç kum tanesini yuva girişine taşımışlar. Camponotus’u kulak temizleme çubuğu ile temizliyorum; bir tarafı nemli, ardından kuru tarafla kuruluyorum.

Messorlar kendileri outworld’e taşıyorlar. Boş tüp olursa ona geçiyorlar.
messorların ana tüpünde su kalmadığı için boştaki nemli tüpü temizlediler, sanırtım oraya geçicekler.