Yetiştirdiğim M. barbarusu bahçeye salmalı mıyım?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

pegasuZX

Gamergate
Üye
Hocam "Kadri Kıran&Celal Karaman Ant of The Fauna of Turkey" çalışmasını okuyun. Bu çalışmalarda barbarus türü 2013 yılında kayıtlardan çıkarıldı. @el4nce zaten soyledi kırmızı kafalı bir sürü tür var. Aslında her kırmızı kafalı messora barbarus, her siyah messora structor,her sarı siyah camponotus'a sanctus denilme sebebi Tuğkan abi. Çünkü o renklere göre ayrım yapıyordu ve bunu insanlara anlatıyordu. Her neyse umarım yanlış anlaşılmam.

ahmet111

Yumurta
Üye
Merhaba, neden sadece structor ve barbarus ihtimali olduğunu düşündünüz? Messor semirufus, Messor sultanus, Messor luridus, Messor oertzeni, Messor wasmanni, Messor alexandri, Messor mediosanguineus, Messor meridionalis, Messor syriacus, Messor laboriosus da kırmızı Messor formları içeriyorlar. Bu ihtimalleri de değerlendirdiniz mi? Ki bu ihtimaller sadece Türkiye'deki kayıtlı türlerin düşünürseniz olan türler.
Çok değerli bir katkı, teşekkür ederim.

Aslında bu konuda henüz net bir sonuca varmadım, ama ilk aşamada Messor structor ve barbarus ile kıyas yapmamın sebebi, bireylerin davranış ve habitat özelliklerinin bu iki türle yüksek oranda örtüşmesiydi.

Bahsettiğiniz türleri (özellikle Messor semirufus, Messor oertzeni ve Messor syriacus) ayrı ayrı kıyaslamaya başlayacağım.şu an benim gözlem notlarım var; bu türlerle vücut oranı, yuva yapısı, petiyol şekli, davranış gibi kriterlerle karşılaştırmalar yapacağım.

Messor barbarusların bahçemde ve çevremde ifadesi henüz resmi bir tanım değil, ama gözlemlerim sonucunda bu şeyleri düşündüm. Belki de dediğiniz gibi farklı bir Messor türüne daha yakındır.

Gözlemlerim netleştikçe sizinle detayları paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Hocam "Kadri Kıran&Celal Karaman Ant of The Fauna of Turkey" çalışmasını okuyun. Bu çalışmalarda barbarus türü 2013 yılında kayıtlardan çıkarıldı. @el4nce zaten soyledi kırmızı kafalı bir sürü tür var. Aslında her kırmızı kafalı messora barbarus, her siyah messora structor,her sarı siyah camponotus'a sanctus denilme sebebi Tuğkan abi. Çünkü o renklere göre ayrım yapıyordu ve bunu insanlara anlatıyordu. Her neyse umarım yanlış anlaşılmam.
Evet çok doğru dedin ama ben tam olarak rengi yüzünden ayırt etmedim gözlem notlarıma ve gözlemlerime göre ayırt yapıyorum.

Merhaba, neden sadece structor ve barbarus ihtimali olduğunu düşündünüz? Messor semirufus, Messor sultanus, Messor luridus, Messor oertzeni, Messor wasmanni, Messor alexandri, Messor mediosanguineus, Messor meridionalis, Messor syriacus, Messor laboriosus da kırmızı Messor formları içeriyorlar. Bu ihtimalleri de değerlendirdiniz mi? Ki bu ihtimaller sadece Türkiye'deki kayıtlı türlerin düşünürseniz olan türler.
Baktığımda özellikle messor semifurus,messor oertzeni için vücudu benziyordu ama petiyol bölgesi daha farklı diğerleri için ise ya boyut farkı yada baş görüntüsü farkları vardı.

Sizin saydığınız yöntemlerle bir tür tespiti yapılamaz.
Merhaba, haklısınız, kesin tür tespiti yapmak için elbette sadece gözlem değil, morfolojik ölçüm, mikroskobik analiz, hatta gerektiğinde genetik testler gerekir.

Ancak ben şunu belirtmek isterim:
Bu platformda tür tespiti amacıyla değil, gözlemlerime dayalı farklı davranış ve vücut özelliklerini paylaşmak amacıyla yazıyorum. Bu farklılıklar bana, var olan türlerden farklı bir varyasyon ya da henüz tanımlanmamış bir adaptasyon olabileceğini düşündürdü.

Elimdeki veriler gözleme, davranışa, yuva mimarisine, beslenmeye ve habitat seçimlerine dayanıyor. Elbette bu, bilimsel tür teşhisi değil ama hipotez oluşturmak için temel oluşturabilir.

Eğer sizin önerdiğiniz daha sistematik bir yöntem varsa, öğrenmekten mutluluk duyarım. Nihayetinde hepimiz bu alanda gelişmek istiyoruz.

Son düzenleme:

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Çok değerli bir katkı, teşekkür ederim.

Aslında bu konuda henüz net bir sonuca varmadım, ama ilk aşamada Messor structor ve barbarus ile kıyas yapmamın sebebi, bireylerin davranış ve habitat özelliklerinin bu iki türle yüksek oranda örtüşmesiydi.

Bahsettiğiniz türleri (özellikle Messor semirufus, Messor oertzeni ve Messor syriacus) ayrı ayrı kıyaslamaya başlayacağım.şu an benim gözlem notlarım var; bu türlerle vücut oranı, yuva yapısı, petiyol şekli, davranış gibi kriterlerle karşılaştırmalar yapacağım.

Messor barbarusların bahçemde ve çevremde ifadesi henüz resmi bir tanım değil, ama gözlemlerim sonucunda bu şeyleri düşündüm. Belki de dediğiniz gibi farklı bir Messor türüne daha yakındır.

Gözlemlerim netleştikçe sizinle detayları paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Evet çok doğru dedin ama ben tam olarak rengi yüzünden ayırt etmedim gözlem notlarıma ve gözlemlerime göre ayırt yapıyorum.

Baktığımda özellikle messor semifurus,messor oertzeni için vücudu benziyordu ama petiyol bölgesi daha farklı diğerleri için ise ya boyut farkı yada baş görüntüsü farkları vardı.

Merhaba, haklısınız, kesin tür tespiti yapmak için elbette sadece gözlem değil, morfolojik ölçüm, mikroskobik analiz, hatta gerektiğinde genetik testler gerekir.

Ancak ben şunu belirtmek isterim:
Bu platformda tür tespiti amacıyla değil, gözlemlerime dayalı farklı davranış ve vücut özelliklerini paylaşmak amacıyla yazıyorum. Bu farklılıklar bana, var olan türlerden farklı bir varyasyon ya da henüz tanımlanmamış bir adaptasyon olabileceğini düşündürdü.

Elimdeki veriler gözleme, davranışa, yuva mimarisine, beslenmeye ve habitat seçimlerine dayanıyor. Elbette bu, bilimsel tür teşhisi değil ama hipotez oluşturmak için temel oluşturabilir.

Eğer sizin önerdiğiniz daha sistematik bir yöntem varsa, öğrenmekten mutluluk duyarım. Nihayetinde hepimiz bu alanda gelişmek istiyoruz.

Ekli dosyalar

• images (2) (2).jpeg
    images (2) (2).jpeg
    39.2 KB · Görüntüleme: 17

WradSX

Phragmotic
Üye
Şunu anlatmaya çalıştık biz aslında, eğer Ege ve Akdeniz anavatanları ise tür tespiti yapabilen insanlar çoktan bu Barbarus’ları tespit edip Türkiye kaydını yapmıştı. Bahçenizde bir Barbarus yuvası olması ve elinizde bir Barbarus olması yaygın olması anlamına gelebilir. Eğer bu denli yaygın bir türü kimse tespit edemez mi? Bu karıncalar mikroskop altında kıl açısına bile bakılarak tür tespiti yapılabiliyor. Bunu yapabilen insanlar Messor Barbarus dediğiniz karıncanın Barbarbus olduğunu kanıtlardı. Eğer elinizde ki karınca Barbarus olduğuna eminseniz bir mirmekologla iletişime geçin hocam.

Begonza

Brachypterous
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Merhabalar. Aslında bir doğa gözlemcisiyim ve bugün aklıma bu fikir geldi. Messor barbarus kolonisi yetiştirip bahçeme koyacağım ama bahçemde bazı türler var. Sence bahçeme koyabilir miyim, yoksa Messor barbaruslar ölür mü?
İşte bahçemdeki karınca türleri: Tapinomalar, Lasius niger (orta seviye süper koloni), Tetramorium caespitum (düşük seviye süper koloni), tipik ev karıncası, başka Lasius niger kolonileri ve barışçıl Lasius niger kolonisi, Camponotus compressus, Pheidole pallidula, terk edilmiş Messor barbarus yuvaları ve çöküşte olan bir tane Messor barbarus kolonisi.
Sence ben Messor barbarus kolonisi yetiştirip sonra bahçeme salarsam Messor barbaruslar ölür mü, yoksa ölmez mi?
Hangi ildesiniz? (M. Barbarus için değil)

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Aslında ben "yeni tür buldum!"Diyemem sadece cataglyphis nodus ile aynı vücut yapısına sahip ama granivor davranış gösteren karıncalar buldum bu türün özellikleride messor barbarusları andırıyor.

Merhabalar,
Öncelikle şunu belirtmek isterim: Messor barbarusun benim bahçemde ve çevrede bulunması bir iddia değil, gözlemlerime ve kıyaslamalarıma dayanan bir hipotezdir.

Bugüne kadar şu noktalara dikkat ettim:

Cataglyphis nodus ile birebir kıyasladım, petiyol konumu, hız, renk ve davranış farklılıklarını not ettim.

Messor structor ile kıyasladım: baş genişliği, renk varyasyonu, omnivor eğilimi ve yuva yapısı gibi farkları gözlemledim.

Beslenme davranışlarını doğrudan izledim: Limon çiçeği polenlerine ilgisi ve tohum taşımacılığı.

Bu karıncaların, 2010’larda Kıbrıs’ta yapılan ve Cataglyphis zannedilen bireylerin Messor barbarus varyantı olduğunun ortaya çıktığı bilimsel makaleyle örtüştüğünü fark ettim.

Şüphe duyan herkese saygı duyuyorum ama ben “iddia” değil “kanıta dayalı gözlem” sunmaya çalışıyorum.

Teşekkürler.
Hocam sormak isterim neden Cataglyphis? Neden Formica, Lasius, Camponotus gibi başka cinsler değil? Ayrıca iki farklı cinsi karşılaştırarak Messor barbarus tahmini yapamazsınız ki onlarda bile sadece renk, petiole ve beslenme davranışı gibi çok genel özellikleri karşılaştırmışsınız. Mesela siyah renkli, kırmızı renkli birçok karınca cinsi var ve böyle uzar gider bu cinsler ya da beslenme davranışı tohum taşımak olan kaç farklı cins var kim bilir. Messor barbusun ID keyine bakarak karıncanızın tüm özelliklerini tek tek kontrol etmeniz ve uyuyor mu acaba diye bakmanız gerekirdi ama çok alakasız şekilde Cataglyphis cinsini baz almışsınız.

WradSX

Phragmotic
Üye
Hocam sormak isterim neden Cataglyphis? Neden Formica, Lasius, Camponotus gibi başka cinsler değil? Ayrıca iki farklı cinsi karşılaştırarak Messor barbarus tahmini yapamazsınız ki onlarda bile sadece renk, petiole ve beslenme davranışı gibi çok genel özellikleri karşılaştırmışsınız. Mesela siyah renkli, kırmızı renkli birçok karınca cinsi var ve böyle uzar gider bu cinsler ya da beslenme davranışı tohum taşımak olan kaç farklı cins var kim bilir. Messor barbusun ID keyine bakarak karıncanızın tüm özelliklerini tek tek kontrol etmeniz ve uyuyor mu acaba diye bakmanız gerekirdi ama çok alakasız şekilde Cataglyphis cinsini baz almışsınız.
Kesinlikle, prenolepis renginde formicalar var mesela.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Kesinlikle, prenolepis renginde formicalar var mesela.
Renk çoğu durumda bir key olamaz zaten, çünkü kaç tane kafası kırmızı Messor türü var kim bilir. O yüzden diğer yapılarına, kıl sayısına, hatta kılların duruşuna ve boyuna bile bakılması gereken durumlar olabiliyor.

Kuzeyli

Pupa
Üye
Beni yanlış anlamayın ama bu arkadaşın yazdıkları bana yapay zeka gibi geliyor. Sanki birisi trollemek için seni bir forumda insanlarla konuşturacağım, türkiyede olmayan bir türü varmış gibi savunacaksın, hadi bakalım hünerlerini göster der gibi bir durum var.

ahmet111

Yumurta
Üye
Beni yanlış anlamayın ama bu arkadaşın yazdıkları bana yapay zeka gibi geliyor. Sanki birisi trollemek için seni bir forumda insanlarla konuşturacağım, türkiyede olmayan bir türü varmış gibi savunacaksın, hadi bakalım hünerlerini göster der gibi bir durum var.
Troll değil.

Hocam,Camponotus,lasius ve formicadan çok alakasız ve farklı vücut yapısına sahip cataglyphis noduslara benziyorlar.

WradSX

Phragmotic
Üye
😭😭
Troll değil.

Hocam,Camponotus,lasius ve formicadan çok alakasız ve farklı vücut yapısına sahip cataglyphis noduslara benziyorlar.
Hangi şehirdesiniz?

ahmet111

Yumurta
Üye
Renk çoğu durumda bir key olamaz zaten, çünkü kaç tane kafası kırmızı Messor türü var kim bilir. O yüzden diğer yapılarına, kıl sayısına, hatta kılların duruşuna ve boyuna bile bakılması gereken durumlar olabiliyor.
Tamam yarın bir tanesini nazikçe öldürüp mikroskopta bakacak bakalım messorların kılına benzer kıllarımı var :D.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Evet gelelim şu benzerlik olayınıza
Messor barbarus
Messor-barbarus.jpg

Tetramorium
teramoriumcaespitum-karincadunyasi.jpg

Cataglyphis
d99dfa_056e1589953041f1a18a4f35172938a4~mv2.jpg
Yani şahsen ben sizin dış görünüşe bakarak yapacağınız tespit için Tetramorium cinsini kullanmanızı tavsiye ederim. Hem gördüğünüz gibi Messor barbarusun petiole yapısı, duruşu ve rengi en çok Tetramorium cinsine benziyor, Cataglyphis ile aynı alt familyada bile değiller üstelik Birinde post petiole var diğerinde yok ama Tetramoriumda post petiole var.
Ayrıca tür tespiti için olmazsa olmaz olan Messor barbarus için kullandığınız ID yi çok merak ettim, burada herkesle paylaşmanız çok güzel olur.

Begonza

Brachypterous
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Muğla/Köyceğiz
Hocam konuyu açarken bahçenizde Camponotus compressus olduğundan da bahsetmişsiniz, ama Muğla ilinde Camponotus compressus olma ihtimali de oldukça az. Yani muhtemelen Camponotus compressus olduğunu düşündüğünüz işçiler başka bir tür.

WradSX

Phragmotic
Üye
Bütün forum bu konuda toplandı hocam, resim ekleyin bari görelim meşhur barbarusu.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...