Yeşil Çekirge

vedo

Yumurta
Üye
Bugün bahçemde büyük bir çalılığı kestim ve bu çekirge türünden 2 adet buldum birinin en önemli olan arka bacaklarından biri yoktu ve ağır yaralıydı diğeri yani fotoğraftakinin sağ orta bacağı yok ama iyi durumda gibi sanırım bu afacanlara karıncalar bilerek bacaklarına saldırmış arka bacağı olmayan çekirgeyi doğaya saldım zaten çok az hareket edebiliyor, can çekişiyordu. Bu çekirgeler hakkında hiç bilgim yok, sizce beslenir mi nasıl beslenir dişi mi erkek mi gibi bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. Tabii bu çok az kişinin uzmanlık alanıdır ama olsun.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.51.53.jpeg
    WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.51.53.jpeg
    22 KB · Görüntüleme: 20
  • WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.51.57.jpeg
    WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.51.57.jpeg
    40.9 KB · Görüntüleme: 20
  • WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.52.02.jpeg
    WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.52.02.jpeg
    20.6 KB · Görüntüleme: 19
  • WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.52.07.jpeg
    WhatsApp Image 2026-08-30 at 18.52.07.jpeg
    22.1 KB · Görüntüleme: 18

ahmet111

Yumurta
Üye
Yani benim uzmanlık alanım değil hatta şuana kadar çekirgeyle ilgili birşey bilen biri görmedim,ama acemiyseniz bence beslemeye çalışmayın.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Yulaf, yaprak tarzı şeyleri yem olarak kullanabilirsiniz ama bence beslemeyin. Hem yetişkin bir bireyi beslemek doğru değil. Hem de beslemesi zevkli bir canlı değil.

Moderatör tarafında düzenlendi:

vedo

Yumurta
Üye
tamamdır ya o zaman salarım ben canlıyı yarın, çok güzel bi hayvana benziyor ama olsun.

Tarantuk-Adam

Yumurta
Üye
Bu arada eğer uğraşırsan çiftleştirip ondan büyük, örümcek,bukalemun v.b gibi canlılara yem yapabilirsin.

Gayet besleyici bir yem.

Yağız13

Larva
Üye
Aslında tatlı bir zıplayan örümcek isterdim ama bulamıyorum.
Hocam eğer bir hobi bahçeniz varsa onun dıştan güneş alan duvarlarına bakın net oluyolar onun dışında bazı yaprakların altında olabiliyor. Yada çok istiyorsanız doğal bir ormana gidip arama yapabilirsiniz. Ayrıca bu çekirgeler zıplayan örümcek için fazla olur zıplayan örümceği meyve sineği veya normal çok büyük olmayan kara sinek ile besleyebilirsiniz. Su içinde kabın içten duvarlarına fısfıs sıkın o ihtiyacı olacağı zaman kendi içecektir.

vedo

Yumurta
Üye
Hocam eğer bir hobi bahçeniz varsa onun dıştan güneş alan duvarlarına bakın net oluyolar onun dışında bazı yaprakların altında olabiliyor. Yada çok istiyorsanız doğal bir ormana gidip arama yapabilirsiniz. Ayrıca bu çekirgeler zıplayan örümcek için fazla olur zıplayan örümceği meyve sineği veya normal çok büyük olmayan kara sinek ile besleyebilirsiniz. Su içinde kabın içten duvarlarına fısfıs sıkın o ihtiyacı olacağı zaman kendi içecektir.
hocam yaptım bi gün yaşattım bu sabah doğaya salayım dedim az önce bahçeye çıktım bunu da yemiş karıncalar

Hocam küçükken elime alırdım elimde çim yedirirdim çimle besleyebilirsiniz.
karıncalar yedi hocam çekirgeyi :(

vedo

Yumurta
Üye
İstediğin örümcek türü nedir?
  • Salticus scenicus veya marpissa muscosa olabilir. Araştırdım, ikisi de Türkiye’de bulunabiliyor.

Kraliçe için de bu şekilde 4 kere konu açmıssın. Kimse sana kordinat vs. verip burada bulunur diyemez. Yapman gereken tek şey dışarı çıkıp aramak.
abi ben günde 2-3 saat yürüyorum saat 17.00 gibi başlıyorum ama hiç karşıma çıkmıyor.

nevzatgns19

Nanitik
Üye
Sabah erken saatleri dene ben kraliçelerim çoğunu öyle buldum. Zıplayan örümcekleri de ben çevremde genelde ağaçların üzerinde görüyorum. Ağaçlara iyi bakmanı tavsiye ederim.

Tarantuk-Adam

Yumurta
Üye
Bir zıplayan örümcek türü olan Marpissa muscosa, en çok sıcak, güneşli ve kuru havalardaaktif olarak ortaya çıkar. Görüş yetenekleri çok gelişmiş olan bu avcı örümcekler, avlarını görebilmek ve rahatça zıplayarak yakalayabilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. [1, 2, 3]
Bu doğrultuda Marpissa muscosa'nın en aktif olduğu hava ve mevsim koşulları şunlardır:
    • Mevsimsel olarak: Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında (yetişkinleri ilkbahardan sonbahara kadar) yoğun olarak görülürler. [1, 2]
    • Gün içi koşullarda: Özellikle güneşli günlerde, gün ışığının dik veya belirgin geldiği saatlerde saklandıkları yerlerden dışarı çıkarlar. [1, 2]
    • Hava durumunda: Yağışsız, kuru ve sıcak havaları tercih ederler. Yağmurlu, aşırı rüzgarlı veya soğuk havalarda ise ağaç kabuklarının altındaki, çit çatlaklarındaki ya da taş aralarındaki ipeksi yuvalarına çekilerek saklanırlar. [1, 2, 3]
Eğer bu örümceği doğal ortamında gözlemlemek isterseniz, güneşli bir yaz gününde çam/ladin gibi ağaç gövdelerine, güneş alan ahşap çitlere veya binaların dış duvarlarına göz atabilirsiniz
Halk arasında zebra örümceği olarak da bilinen Salticus scenicus, esas olarak güneşli, sıcak ve kuru havalarda ortaya çıkar. Diğer birçok örümceğin aksine geceleri değil, gündüzleri aktif (diurnal) olan bir türdür. [1, 2, 3, 4]
Zebra örümceğinin hareketlendiği hava koşulları ve davranışları şu şekildedir:

☀️ Tercih Ettiği Hava Koşulları
    • Bol Güneş Işığı: Avlanmak için ağ örmezler; bunun yerine mükemmel gelişmiş 8 gözünü kullanarak avlarını bizzat görerek takip eder ve üzerlerine zıplarlar. Görme yetenekleri güneş ışığına bağlı olduğundan, en aktif oldukları anlar havanın açık ve güneşli olduğu zamanlardır.[1, 2, 3]
    • Sıcak ve Kuru Havalar: Sıcak havalarda kan basınçları ve metabolizmaları hızlanır; bu da onların çok daha çevik hareket etmesini ve ordan oraya sıçrayarak avlanmasını sağlar
    • Benim bulabildiğim bilgiler bu.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
  • Salticus scenicus ve ya marpissa muscosa olabilir araştırdım ikiside türkiyede bulunabiliyor

abi ben günde 2-3 saat yürüyorum saat 17.00 gibi başlıyorum ama hiç karşıma çıkmıyor
Bir noktada da bu şans işi. Ankaranın her yerinde js ve kraliçe bulma ihtimalin var.

vedo

Yumurta
Üye
Bir zıplayan örümcek türü olan Marpissa muscosa, en çok sıcak, güneşli ve kuru havalardaaktif olarak ortaya çıkar. Görüş yetenekleri çok gelişmiş olan bu avcı örümcekler, avlarını görebilmek ve rahatça zıplayarak yakalayabilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. [1, 2, 3]
Bu doğrultuda Marpissa muscosa'nın en aktif olduğu hava ve mevsim koşulları şunlardır:
    • Mevsimsel olarak: Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında (yetişkinleri ilkbahardan sonbahara kadar) yoğun olarak görülürler. [1, 2]
    • Gün içi koşullarda: Özellikle güneşli günlerde, gün ışığının dik veya belirgin geldiği saatlerde saklandıkları yerlerden dışarı çıkarlar. [1, 2]
    • Hava durumunda: Yağışsız, kuru ve sıcak havaları tercih ederler. Yağmurlu, aşırı rüzgarlı veya soğuk havalarda ise ağaç kabuklarının altındaki, çit çatlaklarındaki ya da taş aralarındaki ipeksi yuvalarına çekilerek saklanırlar. [1, 2, 3]
Eğer bu örümceği doğal ortamında gözlemlemek isterseniz, güneşli bir yaz gününde çam/ladin gibi ağaç gövdelerine, güneş alan ahşap çitlere veya binaların dış duvarlarına göz atabilirsiniz
Halk arasında zebra örümceği olarak da bilinen Salticus scenicus, esas olarak güneşli, sıcak ve kuru havalarda ortaya çıkar. Diğer birçok örümceğin aksine geceleri değil, gündüzleri aktif (diurnal) olan bir türdür. [1, 2, 3, 4]
Zebra örümceğinin hareketlendiği hava koşulları ve davranışları şu şekildedir:

☀️ Tercih Ettiği Hava Koşulları
    • Bol Güneş Işığı: Avlanmak için ağ örmezler; bunun yerine mükemmel gelişmiş 8 gözünü kullanarak avlarını bizzat görerek takip eder ve üzerlerine zıplarlar. Görme yetenekleri güneş ışığına bağlı olduğundan, en aktif oldukları anlar havanın açık ve güneşli olduğu zamanlardır.[1, 2, 3]
    • Sıcak ve Kuru Havalar: Sıcak havalarda kan basınçları ve metabolizmaları hızlanır; bu da onların çok daha çevik hareket etmesini ve ordan oraya sıçrayarak avlanmasını sağlar
    • Benim bulabildiğim bilgiler bu.
tamamdır abi çok teşekkürler bugün gene 17.00 gibi çıkacağım bulurum inşallah