Yeni yumurtlamış kraliçe kış uykusuna geçirilir mi?

ants123

Yumurta
Üye
Bir hafta önce kış uykusuna yatırmış olduğum 2 messor kraliçemden bir tanesi sanıyorum ki birkaç gün önce yumurtlamış. Hiçbir şeye dokunmadan kış uykusunda tutmaya devam mı etmeliyim? Kış uykusunda tutmaya devam edeceksem yem eklemeli miyim? Yoksa ortamı uygun sıcaklık değerine getirip kış uykusunu atlatmış bir kraliçe gibi mi davranmalıyım?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Onlorot

Media
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Ortamı uygun sıcaklık değerlerine getirip, normal kraliçelere baktığımız gibi bakmaya devam etmenizi öneririm. Kış uykusu değerlerinde yumurtayı muhtemelen büyütemeyecektir, 2. kez yumurtlayıp da onu büyütmeleri de çok zorlaşıyor. Benim tavsiyem sizin de dediğiniz gibi normal şartlara alıp bakmanız.

Misshuppi

Larva
Üye
Ortamı uygun sıcaklık değerlerine getirip, normal kraliçelere baktığımız gibi bakmaya devam etmenizi öneririm. Kış uykusu değerlerinde yumurtayı muhtemelen büyütemeyecektir, 2. kez yumurtlayıp da onu büyütmeleri de çok zorlaşıyor. Benim tavsiyem sizin de dediğiniz gibi normal şartlara alıp bakmanız.
Larvalı yumurtalı myrmica vardı benimde dönem sonu bulduğum. Geçirdim yumurtalar ölür mü yani

SasuKe1

Replete
Üye
Antalya gibi kışları çok soğuk geçmeyen yerlerde bulunan kraliçeler eğer siz tüpe almasaydınız toprakta da diyapoza girmeyeceği için yatırmanıza gerek yok. Diyapoz konusunda kendinize 'Ben bu kraliçeyi almasaydım dışarıda kış uykusuna yatar mıydı?' sorusunu sorup cevabına göre yatırıp yatırmamanız belirlenebilir. Sorunun cevabı için bulduğunuz yerdeki kış aylarının ortalama sıcaklığı yardımcı olur. Mesela Antalya'da en düşük 10 dereceyi görüyormuş ortalama olarak o yüzden yatırmanıza gerek yok: https://tr.weatherspark.com/y/96456/Antalya-Türkiye-Ortalama-Hava-Durumu-Yıl-Boyunca
Bunu siz yanlış bir şey yaptığınız için vs. değil, bilgilendirme için yazıyorum, umarım yardımı olur. İyi forumlar.

ants123

Yumurta
Üye
10 dereceyi ortalama olarak almışlar. Mesela önümüzdeki hafta geceler 6 derecelere kadar düşecek. Ocak şubat ayı da bu aylara göre daha soğuk oluyor. Eksi derecelere bile nadir de olsa düştügü günler oluyor.
Buna karşın kış boyu sıcaklık 8-9 derecelerde seyretse bile doğadaki kolonilerin uykuya yatacağını düşünüyorum. Yatmazlarsa ciddi derecede doğal seçilime uğramazlar mı?