Yeni tür Lord Voldemort

The University of Western Australia'nın yaptığı bir çalışma, Harry Potter serisinin ünlü bir kötü karakteriyle bazı özellikleri paylaşan yeni bir yeraltı karınca türünü gün yüzüne çıkardı.

Zookeys dergisinde yayınlanan araştırma, yeni tür Leptanilla voldemort'ün soluk bir karınca olduğunu, ince yapılı, uzun bacaklı ve uzun, keskin mandibullara sahip olduğunu tanımlıyor.

Baş araştırmacı Dr. Mark Wong, UWA Biyolojik Bilimler Fakültesi'nden bir Forrest Fellow olan L. voldemort'ün adının (kısaltılmış olarak L. voldemort) Harry Potter serisindeki karanlık büyücü Lord Voldemort'a bir saygı ifadesi olduğunu söyledi.

"Korkutucu bir antagonistle ve karınca ile birlikte hem hayaletimsi hem de ince bir görünüme sahipler ve gölgede yaşıyorlar," diye açıkladı Dr. Wong.

Karınca, Batı Avustralya'nın kuzeyindeki kurak Pilbara bölgesinde yeraltında yaşayan hayvanları belgeleyen bir ekolojik araştırmada keşfedildi.

"Yeni karınca türünden sadece iki örnek bulundu ve her ikisi de 25 metrelik bir sondaj deliğine indirilen bir ağ ile toplandı ve deliğin iç yüzeyine sürtünerek alındı," dedi.

Dünya çapında 14.000'den fazla karınca türü bulunmakla birlikte, bunların sadece 60'ı Leptanilla cinsine aittir.

"Çoğu karıncanın aksine, Leptanilla türleri küçük kolonilerde yaşar, genellikle bir kraliçe ve sadece yüz kadar işçi ile ve sadece yeraltında yuva yapar ve yiyecek arar," diye açıkladı Dr. Wong.

"Karanlıkta yaşama adapte olurken, Leptanilla işçileri kör, pigmentten yoksun ve yalnızca bir ila iki milimetre arasında ölçülüyorlar - bir kum tanesinden çok daha büyük değiller - bu da onların toprak içinde zahmetsizce hareket etmelerini sağlıyor."

Avustralya, dünyadaki en yüksek karınca çeşitliliğine sahip ülkelerden biridir - tahminler 1.300 ila 5.000'den fazla tür arasında değişir - ancak L. voldemort Avustralya kıtasında keşfedilen ikinci Leptanilla türüdür.

"Diğer Leptanilla türlerinin az gözlemleri ve L. voldemort'ün keskin mandibullarının yüksek derecede özelleşmiş olmasıyla bildiğimiz kadarıyla, bu yeni tür neredeyse kesinlikle bir avcı, karanlıkta korkutucu bir avcıdır," dedi Dr. Wong.

"L. voldemort'ün tam olarak neyin avı olduğu belirsiz olsa da, diğer Leptanilla türlerinin, büyüklük olarak kendilerinden çok daha büyük yeraltı yırtıcılarını etkisiz hale getirmek için keskin çenelerini ve güçlü iğnelerini kullandıkları ve sonra larvalarını beslenmek için leş üzerinde taşıdıkları bilinmektedir."
 
Üst