Yeni hobim hayırlı olsun :)

AvcBahadir

Larva
Üye
Selam arkadaşlar herkese iyi hafta sonları ve hayırlı kandiller dilerim.

1-2 aydır karıncalara merak saldım Tuğkan Karınca Çiftliğim kanalını aktif edince iyice benim hipe uçtu gitti. Almanya'da yaşıyorum ve messor barbarus burada direkt koloni olarak satılıyor. En küçüğü olan 1 kraliçe ve 18 ile 25 arası da işçisi olan bir koloni satın almayı düşünüyorum. Tuğkan'ın birçok videosunu izledim dinledim birçok bilgi edinmeye çalıştım ama hala tam olarak kendime güvenemediğimden birkaç sorum olacak.

1) Öncelikle tek test tüpü ile başlamak istiyorum. Test tüpü hazırlanışını videolardan izledim ve az çok bilgi sahibiyim. Test tüpü dışına ufak bir outworld yapma isteğim var. Bu outworld plastik olabilir mi?

2) Outworld ile tüp arasına hortum ile bir yol yapacağım ancak tüp ile hortum çap olarak birbirine tam uyuşmuyor bu uyuşmazlığı nasıl toparlayabilirim? (Örneğin test tüpü 16 mm çapında hortum 20mm)

3) Outworld oluştururken test tüpü ile outworld arasında hortum ile oluşturacağım geçiş kısmı için plastiğe delik açmam gerekli bu delik plastiğin tabanının kaç cm üstünde olmalı ve nasıl açmalıyım hangi aletlerle yapabilirim?

4)Messorlar tohum ile de besleniyorlar ancak ben protein için haşlanmış yumurta beyazından biraz vermeyi düşünüyorum. Kaç günde bir vermeliyim? Şekerli su günde kaç defa vermeliyim?

5) Outworld'e yiyecekleri koymak için plexicam almalı mıyım?

Bu sorularım dışındaki tavsiyelerinizi yazarsanız da çok mutlu olurum.

Forumdaki ilk konum ancak son olmayacak herkese çok selamlar ve şimdiden teşekkürler.

Almanya'dan hepinize selamlar :)

Zodex

Yumurta
İlklerden
Üye
Benim bilgim çok olmadığı için cevap veremedim. Hoş geldin, iyi forumlar.

Uçangecko

Yumurta
Üye
Merhaba öncelikle hoşgeldin iyi hobiler iyi forumlar dilerim sorduğun sorularının cevabını arama kısmından yazarak kesinlikle bulabilirsin sorularına hızlı yanıt almış olursun bu şekilde. 🙂

hasany

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
1- Plastik olması sorun yaratmaz, lakin pleksi kaplar kullanırsanız görüntünüz daha net olur.
2- Hortumun etrafına pamuk sararak genişlik verebilirsiniz. Arta kalan kısmı toparlar. Ya da hortumun bir üst boyunu alıp iç içe geçirerek bir şeyler deneyebilirsiniz.
3- Çok yüksek olmaması iyi olur, besinleri taşırken vesaire zorluk yaşamasınlar. Fazla yüksek olursa Outworld'e ufak bir şeyle(taş vb.) yükseklik verirsiniz. Havya ile ya da metal cisimleri ısıtarak kolayca plastiği delebilirsiniz.
4- Messor koloniniz seçicilik yapabilir. Yani haşlanmış yumurta beyazını yemeyebilir. Yeme sıklığı koloninize göre değişkenlik gösterir. Kendiniz ne kadar yediklerini gözlemleyip ona göre verebilirsiniz. Aç kalırlar diye endişe etmenize gerek yok. Haftada 1-2 defa vermeyi deneyerek başlayabilirsiniz. Bunları denerken tohumları da olsun. Ama benim önerim canlı yem almanız.
5- Hayır almanıza gerek yok, besinleri direkt olarak koyabilirsiniz. Daha sonrasında temizlersiniz istiyorsanız. Outworld tabanına bir şey koymazsanız temizlik basit olur zaten.

Berk1497

Yumurta
Üye
Kraussei cevapları gayet güzel vermiş. Foruma da hobiye de hoşgeldiniz öncelikle. Bu hobide asıl olan tecrübe olduğunu düşünüyorum. Net, teorik bilgiler yerine deneyerek kendi türlerinde kolonilerinde deneyim kazanmak. Formikaryum vs için de ytong, alçı gibi malzemelerden kendin tasarlamak, bence bu hobiyi daha da eğlenceli yapan kısımlar. Sitelerde ya da videolarda kullanılan materyaller tamamen birer örnek. Yoksa her biri yerine kullanabileceğimiz evimizde olan onlarca eşyalar var aslında. Zamanla insan çevresinde gördüğü şeylere bunu burda, şunu şurda kullanabilirim diye bakmaya başlıyor. Tekrardan hoş geldiniz aramıza, size de hayırlı kandiller 🙂
1- Plastik olması sorun yaratmaz, lakin pleksi kaplar kullanırsanız görüntünüz daha net olur.
2- Hortumun etrafına pamuk sararak genişlik verebilirsiniz. Arta kalan kısmı toparlar. Ya da hortumun bir üst boyunu alıp iç içe geçirerek bir şeyler deneyebilirsiniz.
3- Çok yüksek olmaması iyi olur, besinleri taşırken vesaire zorluk yaşamasınlar. Fazla yüksek olursa Outworld'e ufak bir şeyle(taş vb.) yükseklik verirsiniz. Havya ile ya da metal cisimleri ısıtarak kolayca plastiği delebilirsiniz.
4- Messor koloniniz seçicilik yapabilir. Yani haşlanmış yumurta beyazını yemeyebilir. Yeme sıklığı koloninize göre değişkenlik gösterir. Kendiniz ne kadar yediklerini gözlemleyip ona göre verebilirsiniz. Aç kalırlar diye endişe etmenize gerek yok. Haftada 1-2 defa vermeyi deneyerek başlayabilirsiniz. Bunları denerken tohumları da olsun. Ama benim önerim canlı yem almanız.
5- Hayır almanıza gerek yok, besinleri direkt olarak koyabilirsiniz. Daha sonrasında temizlersiniz istiyorsanız. Outworld tabanına bir şey koymazsanız temizlik basit olur zaten.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada şunu da ekleyeyim. Uçuşlar başlamak üzere, Almanya da havalar nasıl şuan bilmiyorum ama Mart sonu gibi +20 derece güneşli günlerde hele yağmurdan sonra ise kraliçe bulma şansınız yüksek. Satın almak yerine kendiniz de bulabilirsiniz

Son düzenleme:

AvcBahadir

Larva
Üye
Öncelikle çok teşekkür ederim bilgiler için.

Almanya'da maalesef Mart-Nisan aylarında sıcak havalara denk gelmek neredeyse imkansız (Hamburg ve çevresi bazında konuşuyorum) maalesef çok soğuk havalar oluyor genellikle. Gece -2 derecelerde gündüz max 7-8 derecelerde oluyoruz ortalama o yüzde bu havada karıncaları bulmakla alakalı sorun yaşarım diye düşünüyorum yoksa bende çok istiyorum kendim bulup başlamayı ama dediğim gibi şartlar el vermiyor maalesef.

Koloniyi öldürmek üzerine korkum var hayvanlara tecrübesizliğim dolayısıyla zarar vermekten çekindiğimden ötürü hala tam olarak cesaret edebilmiş değilim ancak aldığım cevaplardan sonra bu hafta yavaş yavaş kendim bir outworld oluşturup yavaş yavaş kendimi hazırlayacağım :)

Ufak bir sorum daha var: Tek başıma bir evde yaşıyorum ve ev sıcaklığı standart düzeylerde ancak geceleri dışarıda soğuk olması dolayısıyla soğuk olabiliyor. Oda sıcaklığım standart oda sıcaklığında bu messor bakımı için yeterli mi? Kalorifer altında (değmeyecek şekilde 15-20 cm kadar altında) bakmayı planlıyorum. Bunun yerine dolap içi veya oda içinde bulunan raf veya masa üstünde de bakabilirim. Hangisini tavsiye edersiniz?

Berk1497

Yumurta
Üye
Kalorifere yakın koyacaksınız mutlaka bir termometre yanlarında bulundurun. Ben bir sürü öyle baktım kolonime. 27-28 dereceyi geçmemesine özen gösterin. 21-22 dereceye kadar odanın herhangi bir yerinde bakabilirsiniz zararı olmaz. Sadece üreme hızları hafif düşebilir. Bana en iyisi 26-27 dereceler gibi geliyor

AvcBahadir

Larva
Üye
Kalorifere yakın koyacaksınız mutlaka bir termometre yanlarında bulundurun. Ben bir sürü öyle baktım kolonime. 27-28 dereceyi geçmemesine özen gösterin. 21-22 dereceye kadar odanın herhangi bir yerinde bakabilirsiniz zararı olmaz. Sadece üreme hızları hafif düşebilir. Bana en iyisi 26-27 dereceler gibi geliyor
Gece sıcaklığın 21-22 derecenin altına düşmesi sorun yaratır mı?

Berk1497

Yumurta
Üye
Bence ufak bir ısıtıcı ped edinebilirsiniz. Araya bir havlu gibi ince bir şey koyup karıncaları koyarsınız. Karıncalar hassas canlılar 1 derecelik farklı bile çok net hissediyorlar. Kalorifere yakın koyduğum kolonim formikaryumun kalorifere yakın tarafına yapışık yaşıyorlardı daha sıcak diye 😅 21-22 nin altına düşmesi istenilmeyen bir şey. Hareketleri ciddi yavaşlar istediğiniz verimi alamazsın, üremeleri vs düşer hatta durabilir belki de. Ha ölürler mi diye soruyorlarsanız ben öleceklerini düşünmüyorum. Çünkü kış uykusuna yatırırken yaklaşık 5 derece sıcaklıkta tutuyoruz. Ama tabi 0 hareket oluyor 🙂

AvcBahadir

Larva
Üye
Anladım. Termometre alıp yarın her saat başı ölçüm yapacağım 25 derece civarı tutabilirsem pad almayacağım umarım olur ama olmazsa ısıtıcı pad düşüneceğiz artık :) Teşekkürler cevaplar için

Arkadaşlar selam.
Yarın messor barbarus kraliçesi teslim edilecek bana. Şimdiden deney tüpünü hazırladım koydum kenara deney tüpü ile alakalı eksik veya yanlış olan bir şey var mı?

2. Bunun dışında ilk işçi çıktıktan sonra resimde görünen muhabbet kuşu yemi yeterli mi? Şekerli su da koyayım mı?

3. Protein konuusnda da ilk etapta canlı yem konusundan uzak durmak istiyorum bunun dışında protein desteği alternatifleri varsa bunları da paylaşırsanız sevinirim.

Herkese iyi akşamlar diliyorum. :)

up <

Ekli dosyalar

• 8b581455-bf88-4fd8-9f53-7c78f71c3a84.jpg
    8b581455-bf88-4fd8-9f53-7c78f71c3a84.jpg
    30.9 KB · Görüntüleme: 3
  • d31139db-b114-4748-a4cf-31cf5ce5c711.jpg
    d31139db-b114-4748-a4cf-31cf5ce5c711.jpg
    31.5 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme: