Yeni Betta Akvaryumu ve Azot Döngüsü

fkn201

Yumurta
Üye
Merhaba arkadaşlar,

14-15 litrelik küçük bir akvaryum kurdum. İçinde siyah kum, lav taşı ve yaklaşık 30 dal bitki var. Motorlu pipo filtre ve ısıtıcı mevcut. Hazır su kullandım. Şu an balık yok, sadece beta balığı planlıyorum.

Azot döngüsünü az miktarda yem vererek başlattığımı düşünüyorum. Şu anda döngünün 2. günündeyim. Filtre çıkış borusunun içine, pipo filtrenin debisini düşürmek için eski filtremin süngerinden bir parça koydum.

Bitkili, küçük tanklarda döngünün biraz daha hızlı oturabileceğini düşünüyorum ama balık eklemek için erken olup olmadığını bilmiyorum. Azot döngüsü hakkında deneyimli arkadaşların görüşlerini almak istiyorum.
  • Su değişmi ne zaman yapmalıyım ve döngüyü sağlıklı tamamlamak için nelere dikkat etmeliyim?
  • Yem ile döngü başlatmada dikkat edilmesi gerekenler neler?
  • 7 gün beklemek yeterli olur mu?
  • Bitkilerin döngü sürecine etkisi nasıl?
Öneri ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler!

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-07-12 saat 22.04.27_b0ffbedd.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-07-12 saat 22.04.27_b0ffbedd.jpg
    88 KB · Görüntüleme: 8

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Minimum 7-10 gün bekleyin, ne kadar çok beklerseniz o kadar iyi olur. Su değişimini ilk hafta yapmayın, sonrasından %20-25 yapabilirsiniz. Yem ile döngü başlatırken dikkat etmeniz gereken ekstra bir şey yok, yalnızca hazır kültür kullanmaya göre biraz daha geç oturur. Bitkiler bu süreçte sudaki amonyağı azaltacağı için faydası olur ama fazla etkisi olmaz, bitki var diye daha kısa sürede balık eklemek doğru olmaz.

fkn201

Yumurta
Üye
Minimum 7-10 gün bekleyin, ne kadar çok beklerseniz o kadar iyi olur. Su değişimini ilk hafta yapmayın, sonrasından %20-25 yapabilirsiniz. Yem ile döngü başlatırken dikkat etmeniz gereken ekstra bir şey yok, yalnızca hazır kültür kullanmaya göre biraz daha geç oturur. Bitkiler bu süreçte sudaki amonyağı azaltacağı için faydası olur ama fazla etkisi olmaz, bitki var diye daha kısa sürede balık eklemek doğru olmaz.
Teşekkür ederim. bir kere yem atmam yeterli olur mu? Yoksa iki güne bir atsam daha mı uygun olur.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Teşekkür ederim. bir kere yem atmam yeterli olur mu? Yoksa iki güne bir atsam daha mı uygun olur.
Salyangoz gibi artık yemleri tüketecek bir canlı varsa 2/3 günde bir azar azar atın. Eğer akvaryumda herhangi bir canlı yoksa su değişimlerinden sonra yine az bir miktar da atın. Kültür kullanılmıyorsa minimum 15-20 gün beklenmesi taraftarıyım. @Mertali Dediği gibi hacim düşükte olsa 30 dal bitki sudaki amonyağı çok fazla azaltmaz zaten bitkiler azotu çok büyük oranda nitrat formunda kullandığı için bitki olsa bile amonyağı, nitrata çeviren döngünün başlamış olması gerekir.

fkn201

Yumurta
Üye
Salyangoz gibi artık yemleri tüketecek bir canlı varsa 2/3 günde bir azar azar atın. Eğer akvaryumda herhangi bir canlı yoksa su değişimlerinden sonra yine az bir miktar da atın. Kültür kullanılmıyorsa minimum 15-20 gün beklenmesi taraftarıyım.
Teşekkür ederim. Henüz bitkiler dışında canlı yok. Tek betta bakmayı planlıyorum. Hazır bakteri kültürü almak daha sağlıklı ve hızlı olur derseniz öneriye de açığım. Süreci hızlandırmak benim için daha ideal olabilir.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Teşekkür ederim. Henüz bitkiler dışında canlı yok. Tek betta bakmayı planlıyorum. Hazır bakteri kültürü almak daha sağlıklı ve hızlı olur derseniz öneriye de açığım. Süreci hızlandırmak benim için daha ideal olabilir.
Ben her zaman bakteri kültürü ile başlanması taraftarıyım. Ancak bakteri kültürü ekledim döngü hemen başladı diye bir durum söz konusu değil maalesef. Kültür kullansanız bile en azından 7-10 gün beklemeniz daha sağlıklı olur.

fkn201

Yumurta
Üye
Ben her zaman bakteri kültürü ile başlanması taraftarıyım. Ancak bakteri kültürü ekledim döngü hemen başladı diye bir durum söz konusu değil maalesef. Kültür kullansanız bile en azından 7-10 gün beklemeniz daha sağlıklı olur.
Anladım bu süreyi bekleyebilirim. Akvaryumu kuralı 2 gün oldu bir kere az miktarda yem attım. Dediğiniz şekilde devam etmek isterim. Buna uygun Bakteri kültürü önerir misiniz? Bilgim olan bir konu değil yanlış bir hamle yapmak istemem

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Anladım bu süreyi bekleyebilirim. Akvaryumu kuralı 2 gün oldu bir kere az miktarda yem attım. Dediğiniz şekilde devam etmek isterim. Buna uygun Bakteri kültürü önerir misiniz? Bilgim olan bir konu değil yanlış bir hamle yapmak istemem
Sera, Tropical, Seachem, oase gibi bilindik markaların kültürlerini kullanabilirsiniz. Kendi tanklarımda Seachem Stability kullanıyorum ben.

Oyilanci

Pupa
Üye
Sera, Tropical, Seachem, oase gibi bilindik markaların kültürlerini kullanabilirsiniz. Kendi tanklarımda Seachem Stability kullanıyorum ben.
Hocam merhabalar, yeni akvaryumlar da bakteri döngüsü oluşumunu hızlandırmak için kurulu tanklardan su alındığını gördüm. Benim sorum şu biz yeni tank kurduğumuzda su değişimi yaparken su takviyesi olarak kurulu akvaryumdan su eklesek bir sorun olur mu yoksa illaki temiz su mu kullanmamız lazım.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Kurulu bir akvaryumdan, yeni kurulan bir akvaryuma su eklemesi yaparak kurulu akvaryumda hazır bulunana bakterileri yeni kuruluma taşıyıp bir nevi bakteri kültürü eklemesi yapmış olursunuz. İlk kurulumda %30-40 kurulu tanktan alınan su kullanıp geri kalanını temiz su ile tamamlayıp sonraki su değişimlerini de yine temiz su ile yapmanızı öneririm.

Oyilanci

Pupa
Üye
Kurulu bir akvaryumdan, yeni kurulan bir akvaryuma su eklemesi yaparak kurulu akvaryumda hazır bulunana bakterileri yeni kuruluma taşıyıp bir nevi bakteri kültürü eklemesi yapmış olursunuz. İlk kurulumda %30-40 kurulu tanktan alınan su kullanıp geri kalanını temiz su ile tamamlayıp sonraki su değişimlerini de yine temiz su ile yapmanızı öneririm.
Tamamdır teşekkürler