Yavru çiyan

özcan

Media
Üye
Herkese merhaba, bahçede birkaç tane yavru çiyan buldum. Küçük bir teraryum yaptım. İçerisine taş, odun parçası falan koyacağım. Kaç gün sonra besleme yapayım? Elimde mikro un kurdu var. Bu arada kalite baya düşmüş fotoğraflarda.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250216_135638_Gallery.jpg
    Screenshot_20250216_135638_Gallery.jpg
    39.4 KB · Görüntüleme: 47
  • Screenshot_20250216_135636_Gallery.jpg
    Screenshot_20250216_135636_Gallery.jpg
    25.9 KB · Görüntüleme: 47
  • Screenshot_20250216_135632_Gallery.jpg
    Screenshot_20250216_135632_Gallery.jpg
    40.3 KB · Görüntüleme: 47

aliarguz

Yumurta
Üye
Toprağını torf gibi bir toprak yapısından yapmanı öneririm kazıp kendine yuva yapmayı severler. Yerine alışmasını bekleyin stresten ilk başta yemeye bilir.

hsyn_8118

Yumurta
Üye
Herkese merhaba, bahçede birkaç tane yavru çiyan buldum. Küçük bir teraryum yaptım. İçerisine taş, odun parçası falan koyacağım. Kaç gün sonra besleme yapayım? Elimde mikro un kurdu var. Bu arada kalite baya düşmüş fotoğraflarda.
Kışın çiyan bulunuyor mu?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Emirdemir43

Minör
Üye
Yağmurdan sonra ve nemli yerlerde bulunur taşlı yerlerde taşın altına bakarsanız görme ihtimaliniz var

hsyn_8118

Yumurta
Üye
Yağmurdan sonra ve nemli yerlerde bulunur taşlı yerlerde taşın altına bakarsanız görme ihtimaliniz var
Teşekkür ederim, teraryumu plastik bir saklama kabına yapsam sorun olur mu ve yavru veya yetişkin olması fark eder mi ederse nasıl ayırt ederim?

Emirdemir43

Minör
Üye
Yaşadığı topraktan koy toprak kuruduğu zaman nem yap küçük taş da koyabilirsin örümceği çok severler ama farklı bir böcekte verebilirsin yetişkin veya yavru olması çok bir şey değiştirmez sadece böceklerin boylarını büyültebilirsin

hsyn_8118

Yumurta
Üye
Yaşadığı topraktan koy toprak kuruduğu zaman nem yap küçük taş da koyabilirsin örümceği çok severler ama farklı bir böcekte verebilirsin yetişkin veya yavru olması çok bir şey değiştirmez sadece böceklerin boylarını büyültebilirsin
Çok teşekkür ederim. Yarın 17.00 suları yol kenarına biraz su dökerek nemlendirip bekleyeceğim.

özcan

Media
Üye
Toprağını torf gibi bir toprak yapısından yapmanı öneririm kazıp kendine yuva yapmayı severler. Yerine alışmasını bekleyin stresten ilk başta yemeye bilir.
Hocam, sadece torf mu yoksa toprakla mı karıştırmalıyız? Bir de mikro un kurdu besleme için uygun mu?

Emirdemir43

Minör
Üye
Çok teşekkür ederim. Yarın 17.00 suları yol kenarına biraz su dökerek nemlendirip bekleyeceğim.
Yağmur yağdıktan sonra taşlı bir yer görürsen taşların altına bak, bulman daha hızlı olur. Yanında da koymak için kap götür :)

aliarguz

Yumurta
Üye
Hocam, sadece torf mu yoksa toprakla mı karıştırmalıyız? Bir de mikro un kurdu besleme için uygun mu?
Hocam çoğu çiyan kendi evini yapmayı sever buna en uygun malzeme torftur. Lakin yumuşak toprak"ta kullanabilirsiniz. Boyutuna göre besleme yapın güzel beslensin diye büyük besin verirseniz genellikle yemez. Mikro un kurdu tam gelebilir normal boyda bir unkurdunu ordan ikiye bölebilirsiniz.

MustafaPX

Pupa
Üye
Zehirli değil mi?

özcan

Media
Üye
"Arkadaşlar, bir güncelleme yapayım dedim. Bu bulduğum kırkayakmış, şimdi yeni bir tane buldum, bu kesin çiyan. 😁 Çiyanlar hakkında bilgisi olanlar türünü veya cinsini yazarsa sevinirim. Ayrıca bulduğumda biraz hırpaladım, iki üç bacağı koptu maalesef. Sorun olur mu? Bugün un kurdu verdim, afiyetle yedi." Şimdiden cevap veren herkese teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250227_222507_Gallery.jpg
    Screenshot_20250227_222507_Gallery.jpg
    39.5 KB · Görüntüleme: 28
  • Screenshot_20250227_222350_Gallery.jpg
    Screenshot_20250227_222350_Gallery.jpg
    18.4 KB · Görüntüleme: 28

Nexorite

Yumurta
Üye
"Arkadaşlar, bir güncelleme yapayım dedim. Bu bulduğum kırkayakmış, şimdi yeni bir tane buldum, bu kesin çiyan. 😁 Çiyanlar hakkında bilgisi olanlar türünü veya cinsini yazarsa sevinirim. Ayrıca bulduğumda biraz hırpaladım, iki üç bacağı koptu maalesef. Sorun olur mu? Bugün un kurdu verdim, afiyetle yedi." Şimdiden cevap veren herkese teşekkür ederim.
Tür tahmini için son arka segment bacak çiftinin uzunluğu gibi şeyleri net göremedim fotoğraflarda fakat tahminimce Cryptops anomalans.
Zehir olarak insan derisini delebilir yaklaşık arı sokmasına benzer, Scolopendra'lar gibi zehirli değildir rahat olabilirsiniz.
Esenlikler.

özcan

Media
Üye
Tür tahmini için son arka segment bacak çiftinin uzunluğu gibi şeyleri net göremedim fotoğraflarda fakat tahminimce Cryptops anomalans.
Zehir olarak insan derisini delebilir yaklaşık arı sokmasına benzer, Scolopendra'lar gibi zehirli değildir rahat olabilirsiniz.
Esenlikler.
Boyutu tahmini kaç cm evet çiyan
"Cevap için çok teşekkür ederim kardeşim. Eğer DC varsa sana net fotoğrafını atabilirim ve kopan bacaklar sorun olur mu?"boyutu yaklaşık 3cm.

Nexorite

Yumurta
Üye
"Cevap için çok teşekkür ederim kardeşim. Eğer DC varsa sana net fotoğrafını atabilirim ve kopan bacaklar sorun olur mu?"boyutu yaklaşık 3cm.
Muhtemelen genç bir Cryptops anomalans yetişkin halleri 4-5cm olur renkleri turuncu,sarı,kahve tonları olur,Scolopendra'lar gibi büyüdükçe fazla renk değişimi olmaz, en fazla iyi beslenirse biraz koyulaşır, bacak uçları netleşir ve biraz mat bi hal alabilir.
Kopan bacaklara gelirsek beslenmeye devam ediyorsa çok bir sorun yoktur, zaten çiyanlar rejenerasyon yapabilen canlılar iyi beslenip nemine dikkat edilirse bi süre sonra bacağı yavaş yavaş çıkıp büyüyecektir.
Elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım hocam esenlikler.

pegasuZX

Gamergate
Üye
Bende bir çiyan buldum amacım beslemek değil sadece merak ettim. En net fotoğrafları bunlar. Avuç içi kadar bir boyuta sahip. Biraz bulanık görüntü ama çiyan olduğuna eminim.

Ekli dosyalar

• 20240918_175835.jpg
    20240918_175835.jpg
    41 KB · Görüntüleme: 12
  • 20240918_175839.jpg
    20240918_175839.jpg
    42.5 KB · Görüntüleme: 12

Nexorite

Yumurta
Üye
Bende bir çiyan buldum amacım beslemek değil sadece merak ettim. En net fotoğrafları bunlar. Avuç içi kadar bir boyuta sahip. Biraz bulanık görüntü ama çiyan olduğuna eminim.
Geophilus flavus türü toprak çiyanı diyede geçer yetişkinler 10 cm civarı olur çeneleri insan derisini delmek için çok güçsüz yani ısırıp zehir enjekte edemez ki zaten zehri çok güçsüz anca küçük böcekleri felç eder(ellerseniz savunma olarak kötü kokan bir salgı bırakabilir ama zararsızdır).